Ποια είναι η διαδικασία του ντεγκλασάρισματος;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το ντεγκλασάρισμα είναι μια μαγειρική τεχνική που αξιοποιεί τα καραμελωμένα υπολείμματα, γνωστά ως fond, που μένουν στον πάτο του σκεύους μετά το σοτάρισμα ή το ψήσιμο κρέατος, πουλερικών ή λαχανικών. Αυτά τα υπολείμματα, πλούσια σε γεύση, διαλύονται με την προσθήκη υγρού, όπως κρασί ή ζωμό, στο ζεστό σκεύος, και ξύνονται απαλά με ξύλινη κουτάλα.

Σκοπός της διαδικασίας είναι να αποδεσμευτεί η συμπυκνωμένη γεύση για τη δημιουργία μιας πλούσιας σάλτσας, όπως η demi-glace, που εμπλουτίζει το φαγητό με βαθιά και καραμελωμένη γεύση. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ντεγκλασάρισμα στο αρνίσιο κότσι με κόκκινο κρασί, όπου το κρασί διαλύει τα καραμελωμένα κομμάτια, δημιουργώντας μια πυκνή, σκούρα σάλτσα.

Διαβάστε παρακάτω

Το ντεγκλασάρισμα (deglazing) είναι τεχνική της μαγειρικής που χρησιμοποιείται για να αξιοποιηθούν τα καραμελωμένα υπολείμματα (γνωστά ως fond) που μένουν στον πάτο του τηγανιού ή της κατσαρόλας μετά το σοτάρισμα ή το ψήσιμο του κρέατος.

Τι ακριβώς γίνεται: Όταν ψήνεις κρέας, πουλερικά ή λαχανικά σε δυνατή φωτιά, δημιουργούνται στον πάτο του σκεύους καφέ κομματάκια γεμάτα γεύση. Αυτά περιέχουν πρωτεΐνες και φυσικά σάκχαρα που έχουν καραμελώσει.
Με το ντεγκλασάρισμα, ρίχνεις υγρό (όπως κρασί, ζωμό, μπράντι ή ακόμα και νερό) στο ζεστό σκεύος και τα διαλύεις, ξύνοντας απαλά με ξύλινη κουτάλα.

Σκοπός του είναι να αποδεσμεύσεις όλη τη συμπυκνωμένη γεύση που έχει κολλήσει στο τηγάνι και να δημιουργήσεις τη βάση για πλούσια σάλτσα (όπως σάλτσα κρασιού ή demi-glace), καθώς και να εμπλουτίσεις το φαγητό με πιο βαθιά και καραμελωμένη γεύση.

Ένα παράδειγμα είναι το ντεγκλασάρισμα στο αρνίσιο κότσι με κόκκινο κρασί.

Αφού ροδίσουν τα κότσια, τα αφαιρείς. Προσθέτεις λίγο κόκκινο κρασί στο ίδιο σκεύος. Το κρασί διαλύει τα καραμελωμένα κομμάτια από τον πάτο, δημιουργώντας πυκνή, σκούρα σάλτσα που θα γίνει η βάση του φαγητού.

Συνοπτικά

  • Το ντεγκλασάρισμα είναι μαγειρική τεχνική που χρησιμοποιεί τα καραμελωμένα υπολείμματα (fond) από το σοτάρισμα ή το ψήσιμο.
  • Η διαδικασία περιλαμβάνει τη διάλυση των υπολειμμάτων με υγρό, όπως κρασί ή ζωμό, σε ζεστό σκεύος και το ξύσιμο με ξύλινη κουτάλα.
  • Σκοπός της είναι η απελευθέρωση συμπυκνωμένης γεύσης για τη δημιουργία πλούσιας σάλτσας, εμπλουτίζοντας το φαγητό με βαθιά γεύση.
  • Παράδειγμα αποτελεί το ντεγκλασάρισμα αρνίσιου κότσι με κόκκινο κρασί, που δημιουργεί σκούρα, πυκνή σάλτσα.
Διαβάστε επίσης

Πίτα του βοσκού με φακές και μανιτάρια

Η συνταγή περιγράφει πώς να φτιάξετε μια πίτα του βοσκού με φακές και μανιτάρια, μια χορτοφαγική εκδοχή του παραδοσιακού πιάτου. Η γέμιση περιλαμβάνει φακές, μανιτάρια πορτομπέλο, καρότα, κρεμμύδι, σέλινο,...

Πουγκιά γεμιστά με τυριά και πλούσια κόκκινη σάλτσα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πουγκιά γεμιστά με τέσσερα τυριά, συνοδευόμενα από μια πλούσια κόκκινη σάλτσα. Για την παρασκευή της σάλτσας, σοτάρονται κρεμμύδια και σκόρδο σε βούτυρο, προστίθενται...

Cheesecake με κρέμα φραγκοστάφυλου

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα cheesecake με κρέμα φραγκοστάφυλου, αρχίζοντας με την προετοιμασία της βάσης από μπισκότα digestive και λιωμένο βούτυρο. Στη συνέχεια, εξηγεί πώς να φτιάξετε...

Ταλιατέλες «augratin» με ντομάτες καραμελωμένες

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ταλιατέλες «augratin» με καραμελωμένες ντομάτες, προσφέροντας έναν νόστιμο και πλούσιο συνδυασμό γεύσεων. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ταλιατέλες, ντομάτες, παρμεζάνα και μια ελαφριά μπεσαμέλ,...

Λαχταριστή σοκολατόπιτα

Το άρθρο περιγράφει μια λαχταριστή συνταγή για σοκολατόπιτα, παρουσιάζοντας τα υλικά και τα βήματα της εκτέλεσης. Η συνταγή περιλαμβάνει κρέμα γάλακτος, κουβερτούρα, βούτυρο, μαύρο ρούμι, αβγά, ζάχαρη, αλεύρι, σοκολάτα...

Κοτόπουλο σε ασιατικούς κεφτέδες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ασιατικούς κεφτέδες με βάση το κοτόπουλο. Περιλαμβάνει υλικά όπως ρύζι μπασμάτι, κιμά κοτόπουλο, πιπεριές, σάλτσα sweet chilly, τριμμένο τζίντζερ, αυγό, φρυγανιά, κόλιανδρο και...

Μύδια με σπαγγέτι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μύδια με σπαγγέτι, προσφέροντας αναλυτικές οδηγίες για την προετοιμασία του πιάτου. Χρησιμοποιούνται φρέσκα ή κατεψυγμένα μύδια, σπαγγέτι, λευκό κρασί, μαϊντανός και σκόρδο για...

Πουγκιά με τέσσερα τυριά, μανιτάρια και κουμανταρία

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πουγκιά με τέσσερα τυριά, μανιτάρια και κουμανταρία, προσφέροντας έναν γευστικό συνδυασμό υλικών. Αρχικά, σοτάρουμε κρεμμύδι και σκόρδο σε βούτυρο, προσθέτοντας μανιτάρια και εστραγκόν,...

Κοχύλια με μανούρι, ντομάτα και κάπαρη

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κοχύλια ζυμαρικά με μανούρι, ντομάτα και κάπαρη, προσφέροντας έναν γευστικό συνδυασμό υλικών όπως κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, φρέσκο τζίντζερ και κόλιανδρο. Με τη χρήση σησαμέλαιου,...

Πένες με γεύση «peri-peri»

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πένες με γεύση peri-peri, χρησιμοποιώντας προϊόντα Μιτσίδη. Η συνταγή περιλαμβάνει την παρασκευή μιας πικάντικης σάλτσας με βάση την περαστή ντομάτα, το red pesto,...

Farfalle με χοιρινό και πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για Farfalle με χοιρινό και πέστο βασιλικού, συνδυάζοντας φιογκάκια ζυμαρικά με χοιρινό λαπά, αρωματικά όπως τζίντζερ, σκόρδο και κρεμμύδι, και σάλτσα pesto. Η διαδικασία περιλαμβάνει...

Παπαρδέλες με κοτόπουλο και κρεμώδες φιστικοβούτυρο

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για παπαρδέλες με κοτόπουλο και κρεμώδες φιστικοβούτυρο. Χρησιμοποιούνται παπαρδέλες, κοτόπουλο, φιστικοβούτυρο, σόγια σος, σκόρδο και φιστίκια, ενώ η σάλτσα γίνεται με σησαμέλαιο και ζεστό...

Rigatoni με σουπιά

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για την παρασκευή Rigatoni με σουπιά, συνδυάζοντας γεύσεις από φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, oyster και fish sauce, καθώς και κιτρινόριζα, για ένα πιάτο γεμάτο αρώματα...

Φουρνιστό πεννάκι με κοτόπουλο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για φουρνιστό πεννάκι με κοτόπουλο, προσφέροντας ένα πλούσιο και αρωματικό πιάτο. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν πεννάκι, ξεκοκαλισμένο κοτόπουλο, κρέμα καρύδας, πάστα κάρυ, τυριά, κρεμμύδι...

Casarecce με χαλούμι και σπόρους ροδιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για casarecce με χαλούμι και σπόρους ροδιού, συνδυάζοντας γεύσεις από τη Μεσόγειο. Τα ζυμαρικά βράζονται σε νερό με ζωμό, προσφέροντας επιπλέον γεύση, και σερβίρονται με...

Ανάλαφρη σαλάτα με όσπρια

Η σαλάτα με όσπρια είναι μια δροσερή και θρεπτική επιλογή, ιδανική για ελαφριά γεύματα. Περιλαμβάνει φασόλια, φρέσκα κρεμμυδάκια, αποξηραμένα κράνμπερι, καρύδια, μαϊντανό, κόλιανδρο και πράσινο μήλο. Το ντρέσινγκ αποτελείται από...

Θαλασσινή πάεγια απολαύσεων

Η θαλασσινή πάεγια είναι ένα απολαυστικό πιάτο που συνδυάζει γεύσεις από θαλασσινά και κρέας. Για την παρασκευή της, σοτάρονται γαρίδες και κοτόπουλο, μαζί με τσορίζο, κρεμμύδι και σκόρδο. Στη συνέχεια,...

Λιβανέζικο μαχαλλεπί με φιστίκια χαλεπίου

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λιβανέζικο μαχαλλεπί με φιστίκια χαλεπίου, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Το γλυκό αποτελείται από τρία βασικά μέρη: το σιρόπι, τη...

Natural wines: Φυσικά ή κρασιά χαμηλής παρέμβασης;

Το άρθρο εξετάζει τη συζήτηση γύρω από την ορολογία των «φυσικών κρασιών», γνωστών και ως «κρασιά χαμηλής παρέμβασης». Παρόλο που ο όρος «φυσικά κρασιά» έχει καθιερωθεί εμπορικά, δημιουργεί παρανοήσεις,...

Βιταμίνη Δ: Οι φυσικές μέθοδοι για καλύτερη πρόσληψη

Η βιταμίνη D, γνωστή ως «βιταμίνη του ήλιου», είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν και πολλοί καταφεύγουν σε συμπληρώματα, υπάρχουν φυσικοί τρόποι για...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ