Ποια είναι η διαδικασία του ντεγκλασάρισματος;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το ντεγκλασάρισμα είναι μια μαγειρική τεχνική που αξιοποιεί τα καραμελωμένα υπολείμματα, γνωστά ως fond, που μένουν στον πάτο του σκεύους μετά το σοτάρισμα ή το ψήσιμο κρέατος, πουλερικών ή λαχανικών. Αυτά τα υπολείμματα, πλούσια σε γεύση, διαλύονται με την προσθήκη υγρού, όπως κρασί ή ζωμό, στο ζεστό σκεύος, και ξύνονται απαλά με ξύλινη κουτάλα.

Σκοπός της διαδικασίας είναι να αποδεσμευτεί η συμπυκνωμένη γεύση για τη δημιουργία μιας πλούσιας σάλτσας, όπως η demi-glace, που εμπλουτίζει το φαγητό με βαθιά και καραμελωμένη γεύση. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ντεγκλασάρισμα στο αρνίσιο κότσι με κόκκινο κρασί, όπου το κρασί διαλύει τα καραμελωμένα κομμάτια, δημιουργώντας μια πυκνή, σκούρα σάλτσα.

Διαβάστε παρακάτω

Το ντεγκλασάρισμα (deglazing) είναι τεχνική της μαγειρικής που χρησιμοποιείται για να αξιοποιηθούν τα καραμελωμένα υπολείμματα (γνωστά ως fond) που μένουν στον πάτο του τηγανιού ή της κατσαρόλας μετά το σοτάρισμα ή το ψήσιμο του κρέατος.

Τι ακριβώς γίνεται: Όταν ψήνεις κρέας, πουλερικά ή λαχανικά σε δυνατή φωτιά, δημιουργούνται στον πάτο του σκεύους καφέ κομματάκια γεμάτα γεύση. Αυτά περιέχουν πρωτεΐνες και φυσικά σάκχαρα που έχουν καραμελώσει.
Με το ντεγκλασάρισμα, ρίχνεις υγρό (όπως κρασί, ζωμό, μπράντι ή ακόμα και νερό) στο ζεστό σκεύος και τα διαλύεις, ξύνοντας απαλά με ξύλινη κουτάλα.

Σκοπός του είναι να αποδεσμεύσεις όλη τη συμπυκνωμένη γεύση που έχει κολλήσει στο τηγάνι και να δημιουργήσεις τη βάση για πλούσια σάλτσα (όπως σάλτσα κρασιού ή demi-glace), καθώς και να εμπλουτίσεις το φαγητό με πιο βαθιά και καραμελωμένη γεύση.

Ένα παράδειγμα είναι το ντεγκλασάρισμα στο αρνίσιο κότσι με κόκκινο κρασί.

Αφού ροδίσουν τα κότσια, τα αφαιρείς. Προσθέτεις λίγο κόκκινο κρασί στο ίδιο σκεύος. Το κρασί διαλύει τα καραμελωμένα κομμάτια από τον πάτο, δημιουργώντας πυκνή, σκούρα σάλτσα που θα γίνει η βάση του φαγητού.

Συνοπτικά

  • Το ντεγκλασάρισμα είναι μαγειρική τεχνική που χρησιμοποιεί τα καραμελωμένα υπολείμματα (fond) από το σοτάρισμα ή το ψήσιμο.
  • Η διαδικασία περιλαμβάνει τη διάλυση των υπολειμμάτων με υγρό, όπως κρασί ή ζωμό, σε ζεστό σκεύος και το ξύσιμο με ξύλινη κουτάλα.
  • Σκοπός της είναι η απελευθέρωση συμπυκνωμένης γεύσης για τη δημιουργία πλούσιας σάλτσας, εμπλουτίζοντας το φαγητό με βαθιά γεύση.
  • Παράδειγμα αποτελεί το ντεγκλασάρισμα αρνίσιου κότσι με κόκκινο κρασί, που δημιουργεί σκούρα, πυκνή σάλτσα.
Διαβάστε επίσης

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια μοναδική συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού, προσφέροντας έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό γεύσεων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την επίστρωση της φέτας με αλεύρι, αυγό και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ