Λαχταριστό Γαλακτομπούρεκο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλακτομπούρεκου, περιγράφοντας τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης. Αρχικά, παρασκευάζεται το σιρόπι με ζάχαρη, νερό και μπαχαρικά, το οποίο βράζεται και αφήνεται να κρυώσει.

Στη συνέχεια, ετοιμάζεται η κρέμα με φρέσκο γάλα, αλεύρι, κορν φλάουερ, ζάχαρη, αυγά, βανίλια και ροδόσταγμα. Τα φύλλα κρούστας τοποθετούνται σε βουτυρωμένο ταψί, με την κρέμα στη μέση, και ψήνονται σε προθερμασμένο φούρνο.

Αφού ψηθεί, το γλυκό περιχύνεται με το κρύο σιρόπι και αφήνεται να το απορροφήσει πριν σερβιριστεί. Το γαλακτομπούρεκο φυλάσσεται στο ψυγείο.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 8-10 ΑΤΟΜΑ)
• 1 συσκευασία (450γρ.) φύλλα κρούστας
• ½ φλ. (125γρ.) βούτυρο ανάλατο λιωμένο
Για την κρέμα
• 2 λίτρα (8 φλ.) φρέσκο γάλα
• 1/3 φλ. (50γρ.) αλεύρι
• 2/3 φλ. (100γρ.) κορν φλάουερ
• 2 φακελάκια (2Χ5γρ.) βανίλια
• ½ φλ. (125γρ.) ζάχαρη
• 3 αυγά (Μ)
• ½ φλιτζανάκι του καφέ (50γρ.) ροδόσταγμα Αγρού
Για το σιρόπι
• 2 φλ. (475γρ.) ζάχαρη
• 1 ½ φλ. (375γρ.) νερό ζεστό
• 1 ξυλάκι κανέλα
• 5 καρφάκια γαρίφαλο
• 1 αστεροειδή γλυκάνισο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και την τοποθετείτε στη φωτιά.

Αφήνετε να βράσει μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για
6-7 λεπτά.

Για την κρέμα: Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζετε τα 6 φλιτζάνια γάλα και βράζετε. Σε ένα μπολ, βάζετε το αλεύρι, το κορν φλάουερ, τη ζάχαρη και τα αυγά αφού τα χτυπήσετε πολύ καλά με
ένα πιρούνι. Προσθέτετε το υπόλοιπο γάλα (2 φλιτζάνια) και ανακατεύετε πολύ καλά με ένα φουέτ (χτυπητήρι).

Αν δείτε ότι έχει σβόλους, το σουρώνετε. Το ρίχνετε στην κατσαρόλα με το χλιαρό γάλα και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις. Μόλις αρχίσει να πήζει η κρέμα, ρίχνετε το ροδόσταγμα
και βάζετε τις βανίλιες. Ανακατεύετε να πήξει η κρέμα και την κατεβάζετε από τη φωτιά.

Για το στήσιμο: Μετρήστε τα φύλλα που έχει η συσκευασία που θα χρησιμοποιήσετε. Θα βάλετε τα μισά πάνω και τα μισά κάτω.

Παίρνετε ένα ορθογώνιο ταψί 24Χ32 εκ. και το αλείφετε με βούτυρο. Βάλετε τα μισά φύλλα στη βάση του (να καλύπτουν και τα πλαϊνά) αλείφοντας τα ένα – ένα με το βούτυρο. Απλώνετε την κρέμα από πάνω και κλείνετε τα φύλλα που εξέχουν τα οποία επίσης βουτυρώνετε.

Βάζετε ένα φύλλο κρούστας διπλωμένο στη μέση και το αλείφετε με βούτυρο. Επαναλαμβάνετε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα. Με ένα μαχαίρι ή το πινέλο πιέζετε γύρω γύρω τις άκριες του φύλλου να εισχωρήσουν μέσα στο ταψί.

Χαράσσετε την επιφάνειά του γαλακτομπούρεκου σε 12 κομμάτια και το ραντίζετε με 2 κουταλιές νερό (για να μην φουσκώσει κατά το ψήσιμο).

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 55 λεπτά – 1 ώρα.

Μόλις το βγάλετε από το φούρνο, το περιχύνετε κουταλιά – κουταλιά με το κρύο σιρόπι. Το αφήνετε να απορροφήσει το σιρόπι για 5-6 ώρες και μετά να σερβίρετε.

Φυλάσσετε στο ψυγείο.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή ξεκινά με την παρασκευή του σιροπιού που πρέπει να κρυώσει πριν χρησιμοποιηθεί.
  • Η κρέμα φτιάχνεται με φρέσκο γάλα, αλεύρι, κορν φλάουερ, ζάχαρη, αυγά, βανίλια και ροδόσταγμα.
  • Τα φύλλα κρούστας βουτυρώνονται και τοποθετούνται σε ταψί με την κρέμα στη μέση, πριν ψηθούν.
  • Μετά το ψήσιμο, το γλυκό περιχύνεται με κρύο σιρόπι και φυλάσσεται στο ψυγείο πριν σερβιριστεί.
Διαβάστε επίσης

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια μοναδική συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού, προσφέροντας έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό γεύσεων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την επίστρωση της φέτας με αλεύρι, αυγό και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ