Λαχταριστό Γαλακτομπούρεκο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλακτομπούρεκου, περιγράφοντας τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης. Αρχικά, παρασκευάζεται το σιρόπι με ζάχαρη, νερό και μπαχαρικά, το οποίο βράζεται και αφήνεται να κρυώσει.

Στη συνέχεια, ετοιμάζεται η κρέμα με φρέσκο γάλα, αλεύρι, κορν φλάουερ, ζάχαρη, αυγά, βανίλια και ροδόσταγμα. Τα φύλλα κρούστας τοποθετούνται σε βουτυρωμένο ταψί, με την κρέμα στη μέση, και ψήνονται σε προθερμασμένο φούρνο.

Αφού ψηθεί, το γλυκό περιχύνεται με το κρύο σιρόπι και αφήνεται να το απορροφήσει πριν σερβιριστεί. Το γαλακτομπούρεκο φυλάσσεται στο ψυγείο.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 8-10 ΑΤΟΜΑ)
• 1 συσκευασία (450γρ.) φύλλα κρούστας
• ½ φλ. (125γρ.) βούτυρο ανάλατο λιωμένο
Για την κρέμα
• 2 λίτρα (8 φλ.) φρέσκο γάλα
• 1/3 φλ. (50γρ.) αλεύρι
• 2/3 φλ. (100γρ.) κορν φλάουερ
• 2 φακελάκια (2Χ5γρ.) βανίλια
• ½ φλ. (125γρ.) ζάχαρη
• 3 αυγά (Μ)
• ½ φλιτζανάκι του καφέ (50γρ.) ροδόσταγμα Αγρού
Για το σιρόπι
• 2 φλ. (475γρ.) ζάχαρη
• 1 ½ φλ. (375γρ.) νερό ζεστό
• 1 ξυλάκι κανέλα
• 5 καρφάκια γαρίφαλο
• 1 αστεροειδή γλυκάνισο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα βάζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι και την τοποθετείτε στη φωτιά.

Αφήνετε να βράσει μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για
6-7 λεπτά.

Για την κρέμα: Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζετε τα 6 φλιτζάνια γάλα και βράζετε. Σε ένα μπολ, βάζετε το αλεύρι, το κορν φλάουερ, τη ζάχαρη και τα αυγά αφού τα χτυπήσετε πολύ καλά με
ένα πιρούνι. Προσθέτετε το υπόλοιπο γάλα (2 φλιτζάνια) και ανακατεύετε πολύ καλά με ένα φουέτ (χτυπητήρι).

Αν δείτε ότι έχει σβόλους, το σουρώνετε. Το ρίχνετε στην κατσαρόλα με το χλιαρό γάλα και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις. Μόλις αρχίσει να πήζει η κρέμα, ρίχνετε το ροδόσταγμα
και βάζετε τις βανίλιες. Ανακατεύετε να πήξει η κρέμα και την κατεβάζετε από τη φωτιά.

Για το στήσιμο: Μετρήστε τα φύλλα που έχει η συσκευασία που θα χρησιμοποιήσετε. Θα βάλετε τα μισά πάνω και τα μισά κάτω.

Παίρνετε ένα ορθογώνιο ταψί 24Χ32 εκ. και το αλείφετε με βούτυρο. Βάλετε τα μισά φύλλα στη βάση του (να καλύπτουν και τα πλαϊνά) αλείφοντας τα ένα – ένα με το βούτυρο. Απλώνετε την κρέμα από πάνω και κλείνετε τα φύλλα που εξέχουν τα οποία επίσης βουτυρώνετε.

Βάζετε ένα φύλλο κρούστας διπλωμένο στη μέση και το αλείφετε με βούτυρο. Επαναλαμβάνετε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα. Με ένα μαχαίρι ή το πινέλο πιέζετε γύρω γύρω τις άκριες του φύλλου να εισχωρήσουν μέσα στο ταψί.

Χαράσσετε την επιφάνειά του γαλακτομπούρεκου σε 12 κομμάτια και το ραντίζετε με 2 κουταλιές νερό (για να μην φουσκώσει κατά το ψήσιμο).

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 55 λεπτά – 1 ώρα.

Μόλις το βγάλετε από το φούρνο, το περιχύνετε κουταλιά – κουταλιά με το κρύο σιρόπι. Το αφήνετε να απορροφήσει το σιρόπι για 5-6 ώρες και μετά να σερβίρετε.

Φυλάσσετε στο ψυγείο.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή ξεκινά με την παρασκευή του σιροπιού που πρέπει να κρυώσει πριν χρησιμοποιηθεί.
  • Η κρέμα φτιάχνεται με φρέσκο γάλα, αλεύρι, κορν φλάουερ, ζάχαρη, αυγά, βανίλια και ροδόσταγμα.
  • Τα φύλλα κρούστας βουτυρώνονται και τοποθετούνται σε ταψί με την κρέμα στη μέση, πριν ψηθούν.
  • Μετά το ψήσιμο, το γλυκό περιχύνεται με κρύο σιρόπι και φυλάσσεται στο ψυγείο πριν σερβιριστεί.
Διαβάστε επίσης

Ταλιατέλες «augratin» με ντομάτες καραμελωμένες

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ταλιατέλες «augratin» με καραμελωμένες ντομάτες, προσφέροντας έναν νόστιμο και πλούσιο συνδυασμό γεύσεων. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ταλιατέλες, ντομάτες, παρμεζάνα και μια ελαφριά μπεσαμέλ,...

Λαχταριστή σοκολατόπιτα

Το άρθρο περιγράφει μια λαχταριστή συνταγή για σοκολατόπιτα, παρουσιάζοντας τα υλικά και τα βήματα της εκτέλεσης. Η συνταγή περιλαμβάνει κρέμα γάλακτος, κουβερτούρα, βούτυρο, μαύρο ρούμι, αβγά, ζάχαρη, αλεύρι, σοκολάτα...

Κοτόπουλο σε ασιατικούς κεφτέδες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ασιατικούς κεφτέδες με βάση το κοτόπουλο. Περιλαμβάνει υλικά όπως ρύζι μπασμάτι, κιμά κοτόπουλο, πιπεριές, σάλτσα sweet chilly, τριμμένο τζίντζερ, αυγό, φρυγανιά, κόλιανδρο και...

Μύδια με σπαγγέτι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μύδια με σπαγγέτι, προσφέροντας αναλυτικές οδηγίες για την προετοιμασία του πιάτου. Χρησιμοποιούνται φρέσκα ή κατεψυγμένα μύδια, σπαγγέτι, λευκό κρασί, μαϊντανός και σκόρδο για...

Πουγκιά με τέσσερα τυριά, μανιτάρια και κουμανταρία

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πουγκιά με τέσσερα τυριά, μανιτάρια και κουμανταρία, προσφέροντας έναν γευστικό συνδυασμό υλικών. Αρχικά, σοτάρουμε κρεμμύδι και σκόρδο σε βούτυρο, προσθέτοντας μανιτάρια και εστραγκόν,...

Κοχύλια με μανούρι, ντομάτα και κάπαρη

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κοχύλια ζυμαρικά με μανούρι, ντομάτα και κάπαρη, προσφέροντας έναν γευστικό συνδυασμό υλικών όπως κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, φρέσκο τζίντζερ και κόλιανδρο. Με τη χρήση σησαμέλαιου,...

Πένες με γεύση «peri-peri»

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πένες με γεύση peri-peri, χρησιμοποιώντας προϊόντα Μιτσίδη. Η συνταγή περιλαμβάνει την παρασκευή μιας πικάντικης σάλτσας με βάση την περαστή ντομάτα, το red pesto,...

Farfalle με χοιρινό και πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για Farfalle με χοιρινό και πέστο βασιλικού, συνδυάζοντας φιογκάκια ζυμαρικά με χοιρινό λαπά, αρωματικά όπως τζίντζερ, σκόρδο και κρεμμύδι, και σάλτσα pesto. Η διαδικασία περιλαμβάνει...

Παπαρδέλες με κοτόπουλο και κρεμώδες φιστικοβούτυρο

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για παπαρδέλες με κοτόπουλο και κρεμώδες φιστικοβούτυρο. Χρησιμοποιούνται παπαρδέλες, κοτόπουλο, φιστικοβούτυρο, σόγια σος, σκόρδο και φιστίκια, ενώ η σάλτσα γίνεται με σησαμέλαιο και ζεστό...

Rigatoni με σουπιά

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για την παρασκευή Rigatoni με σουπιά, συνδυάζοντας γεύσεις από φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, oyster και fish sauce, καθώς και κιτρινόριζα, για ένα πιάτο γεμάτο αρώματα...

Φουρνιστό πεννάκι με κοτόπουλο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για φουρνιστό πεννάκι με κοτόπουλο, προσφέροντας ένα πλούσιο και αρωματικό πιάτο. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν πεννάκι, ξεκοκαλισμένο κοτόπουλο, κρέμα καρύδας, πάστα κάρυ, τυριά, κρεμμύδι...

Casarecce με χαλούμι και σπόρους ροδιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για casarecce με χαλούμι και σπόρους ροδιού, συνδυάζοντας γεύσεις από τη Μεσόγειο. Τα ζυμαρικά βράζονται σε νερό με ζωμό, προσφέροντας επιπλέον γεύση, και σερβίρονται με...

Ανάλαφρη σαλάτα με όσπρια

Η σαλάτα με όσπρια είναι μια δροσερή και θρεπτική επιλογή, ιδανική για ελαφριά γεύματα. Περιλαμβάνει φασόλια, φρέσκα κρεμμυδάκια, αποξηραμένα κράνμπερι, καρύδια, μαϊντανό, κόλιανδρο και πράσινο μήλο. Το ντρέσινγκ αποτελείται από...

Θαλασσινή πάεγια απολαύσεων

Η θαλασσινή πάεγια είναι ένα απολαυστικό πιάτο που συνδυάζει γεύσεις από θαλασσινά και κρέας. Για την παρασκευή της, σοτάρονται γαρίδες και κοτόπουλο, μαζί με τσορίζο, κρεμμύδι και σκόρδο. Στη συνέχεια,...

Λιβανέζικο μαχαλλεπί με φιστίκια χαλεπίου

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λιβανέζικο μαχαλλεπί με φιστίκια χαλεπίου, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Το γλυκό αποτελείται από τρία βασικά μέρη: το σιρόπι, τη...

Natural wines: Φυσικά ή κρασιά χαμηλής παρέμβασης;

Το άρθρο εξετάζει τη συζήτηση γύρω από την ορολογία των «φυσικών κρασιών», γνωστών και ως «κρασιά χαμηλής παρέμβασης». Παρόλο που ο όρος «φυσικά κρασιά» έχει καθιερωθεί εμπορικά, δημιουργεί παρανοήσεις,...

Βιταμίνη Δ: Οι φυσικές μέθοδοι για καλύτερη πρόσληψη

Η βιταμίνη D, γνωστή ως «βιταμίνη του ήλιου», είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν και πολλοί καταφεύγουν σε συμπληρώματα, υπάρχουν φυσικοί τρόποι για...

Κοκκινιστό κοτόπουλο με ζυμαρικά

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για κοκκινιστό κοτόπουλο με ζυμαρικά, προσφέροντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση. Χρησιμοποιούνται κομμάτια κοτόπουλου με κόκκαλο, μαγειρεμένα σε ελαιόλαδο, λευκό κρασί και μπαχάρι,...

Από το χωράφι στο τραπέζι: Η γαστρονομική τάση κατακτά την Κύπρο

Στην Κύπρο, η γαστρονομική τάση "Farm to Table" κερδίζει ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα, με εστιατόρια και ταβέρνες σε πόλεις και χωριά να υιοθετούν αυτή τη φιλοσοφία. Μέσα από τη χρήση...

Ο πιο διαδεδομένος μύθος για το μαγείρεμα των ζυμαρικών

Για χρόνια, πολλοί πίστευαν ότι το λάδι στο νερό κατά το βράσιμο των ζυμαρικών αποτρέπει το κόλλημα και βελτιώνει τη γεύση, αλλά στην πραγματικότητα είναι περιττό και μπορεί να...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ