Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για νηστίσιμο χαλβά από την Αραβία, χρησιμοποιώντας σιμιγδάλι, ηλιέλαιο, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.
Περιλαμβάνει οδηγίες για την προετοιμασία του σιροπιού με ζάχαρη, νερό, ανθόνερο, κανέλα και τζίντζερ, καθώς και την παρασκευή του χαλβά με τη χρήση φοινικιών και άλλων υλικών.
Η συνταγή ολοκληρώνεται με τοποθέτηση του μείγματος σε φόρμα ή ταψί.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
2 φλ. Σιμιγδάλι Μιτσίδη
1 φλ. ηλιέλαιο
3/4 φλ. αμύγδαλα ωμά, κομμένα στη μέση
10 φοινίκια ξηρά, μουλιασμένα σε χλιαρό νερό
1/2 φλ. σταφίδες ξανθές
1/2 φλ. σησάμι καβουρδισμένο
1/2 φλ. κολοκυθόσπορους
1/2 φλ. ηλιόσπορους
Χυμό από 1/2 λεμόνι και το ξύσμα
1 κουταλάκι κανέλα
Για το σιρόπι:
1 φλ. ζάχαρη
2 φλ. νερό
2 κουταλιές ανθόνερο
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά του μαζί (εκτός από το ανθόνερο), σε ένα κατσαρολάκι.
Το αφήνουμε να κοχλάζει, για ένα λεπτό και το κατεβάζουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το ανθόνερο. Το κρατάμε στην άκρη.
Αφαιρούμε τα κουκούτσια από τα φοινίκια. Βάζουμε τα φοινίκια σε μπλέντερ και τα αλέθουμε μέχρι να μας δώσουν μία λεία πάστα.
Σε μία μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο και ρίχνουμε μέσα τα αμύγδαλα, ανακατεύοντας τα συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα για περίπου 1 λεπτό.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντάς το και αυτό συνεχώς για να σοταριστεί καλά. Μόλις αρχίσει να αλλάζει χρώμα, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το σιρόπι και όλα τα υπόλοιπα υλικά, μαζί και τα φοινίκια.
Ανακατεύουμε πολύ καλά και βάζουμε το μείγμα μας, είτε σε στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση, είτε σε ταψί της αρεσκείας μας.
Συνοπτικά
- Η συνταγή περιλαμβάνει σιμιγδάλι, ηλιέλαιο, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα.
- Το σιρόπι παρασκευάζεται με ζάχαρη, νερό, ανθόνερο, κανέλα και τζίντζερ.
- Τα φοινίκια πολτοποιούνται και προστίθενται στο μείγμα μαζί με τα υπόλοιπα υλικά.
- Το μείγμα τοποθετείται σε φόρμα ή ταψί και αφήνεται να σταθεροποιηθεί.