Λιβανέζικο μαχαλλεπί με φιστίκια χαλεπίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λιβανέζικο μαχαλλεπί με φιστίκια χαλεπίου, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Το γλυκό αποτελείται από τρία βασικά μέρη: το σιρόπι, τη βάση με φιστίκια και την κρέμα.

Η βάση παρασκευάζεται με αλεσμένα φιστίκια, ζάχαρη και αυγά, ενώ η κρέμα περιλαμβάνει γάλα, κορν φλάουρ και μαστίχα. Το σιρόπι προστίθεται στη βάση, και στη συνέχεια η κρέμα περιχύνεται πάνω από αυτήν.

Το γλυκό ολοκληρώνεται με επιπλέον φιστίκια και χρειάζεται να παγώσει στο ψυγείο για τουλάχιστον έξι ώρες πριν το σερβίρισμα.

Διαβάστε παρακάτω

Υλικά

Για το σιρόπι:

125 ml νερό

120 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

1 κουταλάκι χυμό λεμονιού

½ κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη με 1 κουταλάκι ζάχαρη

1 κουταλιά ανθόνερο

Για τη βάση:
180 γρ χαλεπιανά καθαρισμένα «Λειβαδιώτης»
80 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
3 μεγάλα αυγά
Μια πρέζα αλάτι

Για το μαχαλλεπί:
1500 ml γάλα πλήρες
100 γρ κορν φλάουαρ
½ κουταλάκι μαστίχα κοπανισμένη με 1 κουταλάκι ζάχαρη
180 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
250 ml κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά ανθόνερο

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς στον αέρα. Ετοιμάστε το σιρόπι. Βάζετε όλα τα υλικά εκτός από το ανθόνερο, σε μια μικρή κατσαρόλα. Μόλις κοχλάσουν, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε 2 λεπτά μόνο. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει εντελώς.

Για να ετοιμάσετε τη βάση, βάζετε τα χαλεπιανά στον κάδο ενός food processor με 1 κουταλιά από τη ζάχαρη. Αλέθετε μέχρι να είναι ψιλοκομμένα.

Βάζετε τα αυγά στον κάδο του μίξερ με την υπόλοιπη ζάχαρη. Κτυπήστε πολύ καλά, τουλάχιστον 5 λεπτά μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο και να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτετε τα αλεσμένα χαλεπιανά και ανακατεύετε με μια σπάτουλα.

Μεταφέρετε στο μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος 20 χ 30 εκατοστών περίπου. Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο (180 C) για 25-30 λεπτά, μέχρι μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο να βγαίνει στεγνή. Περιχύνετε τη βάση με το κρύο σιρόπι και αφήνετε να σταθεί για 10 λεπτά.
Με ένα κουτάλι μεταφέρετε τη βάση σε μπολ σερβιρίσματος (δεν πειράζει αν σπάσει, δεν πρέπει να είναι ενιαία). Για να ετοιμάστε την κρέμα, βάζετε το γάλα, κορνφλαόυαρ, κοπανισμένη μαστίχα και ζάχαρη σε μια κατσαρόλα. Βράζετε σε μέτρια-δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς, μέχρι η κρέμα να κοχλάσει και να αρχίσει να πήζει. Προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύετε στη φωτιά για άλλα 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το ανθόνερο.

Περιχύνετε προσεκτικά την κρέμα πάνω από τη βάση με τα χαλεπιανά. Πασπαλίζετε με επιπλέον αλεσμένα χαλεπιανά αν θέλετε. Αφήνετε το γλυκό να παγώσει στο ψυγείο, τουλάχιστον 6 ώρες πριν το σερβίρετε.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιλαμβάνει τρία μέρη: σιρόπι, βάση με φιστίκια και κρέμα.
  • Η βάση παρασκευάζεται με αλεσμένα φιστίκια, ζάχαρη και αυγά και ψήνεται στον φούρνο.
  • Το σιρόπι προστίθεται στην ψημένη βάση, ενώ η κρέμα περιχύνεται από πάνω.
  • Το γλυκό παγώνει στο ψυγείο για τουλάχιστον έξι ώρες πριν το σερβίρισμα.
Διαβάστε επίσης

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια μοναδική συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού, προσφέροντας έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό γεύσεων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την επίστρωση της φέτας με αλεύρι, αυγό και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ