Picanha στη σχάρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η picanha, το αγαπημένο κρέας των Βραζιλιάνων, είναι ζουμερή και τρυφερή όταν ψήνεται σωστά, δηλαδή ελαφρά ή μέτρια, καθώς το υπερβολικό ψήσιμο την κάνει σκληρή. Για την προετοιμασία της, χρειάζεται να αλατιστεί καλά με χοντρό αλάτι, το οποίο δημιουργεί μια τραγανή κρούστα κατά το ψήσιμο.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τοποθέτηση του κρέατος με το λίπος προς τα πάνω στη σχάρα, μακριά από τη φωτιά, και χρήση θερμόμετρου για να επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο ψησίματος. Αφού αποσυρθεί από τη φωτιά, αφήνεται για 10 λεπτά πριν κοπεί σε φέτες.

Διαβάστε παρακάτω

Πρόκειται για το αγαπημένο κρέας των Βραζιλιάνων! Μια καλή picanha είναι ζουμερή, τρυφερή και σε κάνει να θες ακόμα περισσότερη. Το κρέας πρέπει να είναι  ελαφρά ή μέτρια ψημένο. Η picanha όταν είναι πολύ ψημένη (καλοψημένη) γίνεται σκληρή.

Υλικά
1 ½ κιλό (περίπου) Picanha (κιλότο) καλά καθαρισμένο από τις ίνες του
Αλάτι χοντρό (όσο πιο χοντρό, τόσο το καλύτερο)
Απαραίτητο είναι ένα θερμόμετρο για κρέας (το ίδιο που χρησιμοποιούμε και στο φούρνο)
ΕκτέλεσηΠροθερμαίνετε την ψησταριά (ανάβετε τα κάρβουνα ή το γκάζι για να ζεσταθεί). Βάζετε το κρέας με την πλευρά του λίπους προς τα πάνω. Χαράζετε με ένα κοφτερό μαχαίρι το λίπος του (μόνο το λίπος όχι το ψαχνό!) σε ρόμβους (μπακλαβωτά), για να μην «καμπουριάσει» στο ψήσιμο.

Ύστερα, το αλατίζετε γενναιόδωρα από όλες τις πλευρές (το χοντρό αλάτι θα κάνει εξωτερική «κρούστα» στο ψήσιμο).

Το ψήσιμο της picanha γίνεται όχι ακριβώς πάνω από τη φωτιά: Αν η ψησταριά σας είναι με κάρβουνα τα τραβάτε στη μια πλευρά και την ψήνετε στην άλλη και αν είναι με γκάζι κάνετε περίπου το ίδιο ή την ψήνετε σε μέτρια φωτιά. Βάζετε το κρέας με την πλευρά του λίπους πάνω στη σχάρα και το αφήνετε μέχρι να δείτε ότι «ιδρώνει» και έχει ροδίσει η πλευρά του λίπους.

Το γυρίζετε, μπήγετε μέσα το θερμόμετρο και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να δείτε ότι έχει φτάσει στο ψήσιμο που επιθυμείτε (ελαφρά ή μέτρια ψημένο).

Η picanha όταν είναι πολύ ψημένη (καλοψημένη) γίνεται σκληρή. Την αποσύρετε από τη φωτιά και την αφήνετε να μείνει για 10 λεπτά πριν την κόψετε κάθετα σε φέτες.

Συνοπτικά

  • Η picanha είναι ζουμερή και τρυφερή όταν ψήνεται ελαφρά ή μέτρια, ενώ το υπερβολικό ψήσιμο την κάνει σκληρή.
  • Το κρέας αλατίζεται γενναιόδωρα με χοντρό αλάτι για να δημιουργηθεί τραγανή κρούστα κατά το ψήσιμο.
  • Τοποθετείται στη σχάρα με το λίπος προς τα πάνω, μακριά από τη φωτιά, και χρησιμοποιείται θερμόμετρο για το επιθυμητό επίπεδο ψησίματος.
  • Αφού αποσυρθεί από τη φωτιά, το κρέας αφήνεται για 10 λεπτά πριν κοπεί σε φέτες.
Διαβάστε επίσης

Κολοκυθοκεφτέδες με το Air Fryer

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για κολοκυθοκεφτέδες που προετοιμάζονται εύκολα και υγιεινά με τη χρήση του Air Fryer. Η διαδικασία περιλαμβάνει το τρίψιμο και στράγγισμα των κολοκυθιών, ανάμειξη με...

Μοναδικά πουγκιά με αρνάκι και πατάτες

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πουγκιά με αρνάκι και πατάτες, ιδανική για ένα γεύμα γεμάτο γεύση. Χρησιμοποιούνται κομμάτια αρνιού και πατάτες που μαρινάρονται με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, μουστάρδα...

Βανίλιας muffins με κομματάκια σοκολάτας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για βανίλιας muffins με κομματάκια σοκολάτας, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση. Χρησιμοποιούνται βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, βανίλια, γάλα και σταγόνες...

Σοκολατένια τάρτα με κρέμα μασκαρπόνε

Η συνταγή παρουσιάζει μια πεντανόστιμη σοκολατένια τάρτα με κρέμα μασκαρπόνε, περιγράφοντας βήμα-βήμα τη διαδικασία για να τη φτιάξετε. Ξεκινά με την προετοιμασία της ζύμης πίτας, αναμειγνύοντας αλεύρι, κακάο, ζάχαρη,...

Ποιο είναι το πρωινό της Kate Middleton;

Η Δούκισσα της Ουαλίας, Kate Middleton, ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, συνδυάζοντας φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πρωτεΐνη. Το πρωινό της περιλαμβάνει βρώμη με...

Μηλόπιτα με αμυγδαλένια κρέμα

Η συνταγή για μηλόπιτα με αμυγδαλένια κρέμα frangipane είναι ένας γευστικός συνδυασμός τρυφερών μήλων και πλούσιας γέμισης αμυγδάλου, που υπόσχεται να εντυπωσιάσει τους λάτρεις της ζαχαροπλαστικής. Η διαδικασία περιλαμβάνει...

Το εστιατόριο που αποτέλεσε έμπνευση για το «Nonna’s» στο Netflix

Η σειρά «Nonna’s» στο Netflix αντλεί έμπνευση από το πραγματικό εστιατόριο Enoteca Maria, το οποίο άνοιξε το 2007 στο Staten Island από τον Ιταλοαμερικανό Joe Scaravella, θέλοντας να τιμήσει...

Ζυμαρικά γκρατέν με τριπλή τυρένια απόλαυση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ζυμαρικά γκρατέν, που προσφέρει τριπλή τυρένια απόλαυση με συνδυασμό τριών διαφορετικών τυριών: Edam, κεφαλοτύρι και αναρή. Η διαδικασία περιλαμβάνει το βράσιμο των ζυμαρικών, την...

Λιβανέζικη κρέμα με τραγανό ψωμί crumble

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λιβανέζικη κρέμα με τραγανό ψωμί crumble. Για την παρασκευή του crumble, αφαιρείται η κόρα από δύο φέτες ψωμί, τα οποία αναμειγνύονται με καστανή...

Curtis Stone: Ένας από τους κορυφαίους σεφ διασημοτήτων της εποχής

Ο Curtis Stone είναι ένας κορυφαίος σεφ που έχει χτίσει μια διεθνή καριέρα συνδυάζοντας τη μαγειρική τέχνη με την τηλεόραση, τις επιχειρήσεις και τη συγγραφή. Γεννημένος στη Μελβούρνη, ξεκίνησε...

Απολαυστική μαρμελάδα από μάνγκο

Η μαρμελάδα από μάνγκο είναι μια εύκολη και γρήγορη συνταγή που απαιτεί μόλις μισή ώρα προετοιμασίας και λίγα υλικά: ώριμα μάνγκο, ζάχαρη και χυμό λεμονιού. Η διαδικασία περιλαμβάνει το βράσιμο...

Μανιταρένιο ριζότο απόλαυσης

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής ενός γευστικού μανιταρένιου ριζότο με πορτσίνι και πορτομπέλο. Αρχικά, τα αποξηραμένα μανιτάρια μουλιάζονται και στη συνέχεια σοτάρονται με τα φρέσκα πορτομπέλο. Το ρύζι Arborio...

Μαχαλεπί με ροζ παγωτό τριαντάφυλλο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μαχαλεπί με ροζ παγωτό τριαντάφυλλο, ένα δροσερό και αρωματικό γλυκό. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη θέρμανση νερού με ζάχαρη και βανίλια, την προσθήκη διαλυμένου corn...

Εύκολη πίτσα χωρίς μαγιά με τυρί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για εύκολη πίτσα χωρίς μαγιά, χρησιμοποιώντας υλικά όπως αλεύρι Φαρίνα και κεφίρ για τη ζύμη, και μια σος ντομάτας με περαστή ντομάτα και βασιλικό. Η...

«Μιλφέιγ» με φύλλα αμπελιού, κρέμα αναρής, μέλι και καρύδια

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για «μιλφέιγ» που χρησιμοποιεί φύλλα αμπελιού αντί για το παραδοσιακό φύλλο ζύμης. Τα φύλλα καραμελώνονται με βούτυρο και μέλι, ενώ η γέμιση αποτελείται από...

Καλαμάρια με κοφτό ζυμαρικό

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για καλαμάρια με κοφτό ζυμαρικό, συνδυάζοντας θαλασσινά με ζυμαρικά σε ένα γευστικό πιάτο. Τα καλαμάρια σοτάρονται με πράσα, κρεμμύδι και σκόρδο, ενώ ενισχύονται γευστικά...

Αυτά τα fast food μην τα παραγγείλεις ποτέ

Οι διατροφολόγοι εφιστούν την προσοχή στους καταναλωτές fast food, επισημαίνοντας ότι ορισμένα γεύματα μπορούν να επιβαρύνουν σοβαρά την υγεία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά και...

Μοσχαρίσιο κότσι Βουργκινιόν

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μοσχαρίσιο κότσι Βουργκινιόν, ένα πιάτο με πλούσια γεύση που συνδυάζει μοσχαρίσιο κρέας με παντσέτα ή μπέικον, κρεμμύδια, καρότα και αρωματικά βότανα. Η διαδικασία περιλαμβάνει...

Γλυκό σιροπιαστό με πορτοκαλένιο άρωμα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα γλυκό σιροπιαστό κέικ με άρωμα πορτοκαλιού. Για την παρασκευή του, χρησιμοποιούνται υλικά όπως σιμιγδάλι, αλεύρι, ινδοκάρυδο, γάλα, ζάχαρη, αυγά, μπέικιν πάουτερ και...

Το Fork Food Market ξαναέρχεται με ένα street food γλέντι στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας

Το Fork Food Market επιστρέφει στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας στις 19 Σεπτεμβρίου με ένα street food πάρτι γεμάτο γεύσεις από όλο τον κόσμο, μουσική από τον DJ Sofroni και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ