Η picanha, το αγαπημένο κρέας των Βραζιλιάνων, είναι ζουμερή και τρυφερή όταν ψήνεται σωστά, δηλαδή ελαφρά ή μέτρια, καθώς το υπερβολικό ψήσιμο την κάνει σκληρή. Για την προετοιμασία της, χρειάζεται να αλατιστεί καλά με χοντρό αλάτι, το οποίο δημιουργεί μια τραγανή κρούστα κατά το ψήσιμο.
Η διαδικασία περιλαμβάνει τοποθέτηση του κρέατος με το λίπος προς τα πάνω στη σχάρα, μακριά από τη φωτιά, και χρήση θερμόμετρου για να επιτευχθεί το επιθυμητό επίπεδο ψησίματος. Αφού αποσυρθεί από τη φωτιά, αφήνεται για 10 λεπτά πριν κοπεί σε φέτες.
Διαβάστε παρακάτω
Πρόκειται για το αγαπημένο κρέας των Βραζιλιάνων! Μια καλή picanha είναι ζουμερή, τρυφερή και σε κάνει να θες ακόμα περισσότερη. Το κρέας πρέπει να είναι ελαφρά ή μέτρια ψημένο. Η picanha όταν είναι πολύ ψημένη (καλοψημένη) γίνεται σκληρή.
1 ½ κιλό (περίπου) Picanha (κιλότο) καλά καθαρισμένο από τις ίνες του
Αλάτι χοντρό (όσο πιο χοντρό, τόσο το καλύτερο)
Απαραίτητο είναι ένα θερμόμετρο για κρέας (το ίδιο που χρησιμοποιούμε και στο φούρνο)
Ύστερα, το αλατίζετε γενναιόδωρα από όλες τις πλευρές (το χοντρό αλάτι θα κάνει εξωτερική «κρούστα» στο ψήσιμο).
Το ψήσιμο της picanha γίνεται όχι ακριβώς πάνω από τη φωτιά: Αν η ψησταριά σας είναι με κάρβουνα τα τραβάτε στη μια πλευρά και την ψήνετε στην άλλη και αν είναι με γκάζι κάνετε περίπου το ίδιο ή την ψήνετε σε μέτρια φωτιά. Βάζετε το κρέας με την πλευρά του λίπους πάνω στη σχάρα και το αφήνετε μέχρι να δείτε ότι «ιδρώνει» και έχει ροδίσει η πλευρά του λίπους.
Το γυρίζετε, μπήγετε μέσα το θερμόμετρο και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι να δείτε ότι έχει φτάσει στο ψήσιμο που επιθυμείτε (ελαφρά ή μέτρια ψημένο).
Η picanha όταν είναι πολύ ψημένη (καλοψημένη) γίνεται σκληρή. Την αποσύρετε από τη φωτιά και την αφήνετε να μείνει για 10 λεπτά πριν την κόψετε κάθετα σε φέτες.
Συνοπτικά
- Η picanha είναι ζουμερή και τρυφερή όταν ψήνεται ελαφρά ή μέτρια, ενώ το υπερβολικό ψήσιμο την κάνει σκληρή.
- Το κρέας αλατίζεται γενναιόδωρα με χοντρό αλάτι για να δημιουργηθεί τραγανή κρούστα κατά το ψήσιμο.
- Τοποθετείται στη σχάρα με το λίπος προς τα πάνω, μακριά από τη φωτιά, και χρησιμοποιείται θερμόμετρο για το επιθυμητό επίπεδο ψησίματος.
- Αφού αποσυρθεί από τη φωτιά, το κρέας αφήνεται για 10 λεπτά πριν κοπεί σε φέτες.