Το άρθρο αναφέρεται στη σημασία της αναγνώρισης του "καλού" και "κακού" πόνου μετά από άσκηση, παρέχοντας οκτώ σημάδια που δεν πρέπει να αγνοηθούν. Εξηγεί ότι το καθυστερημένο μυϊκό πιάσιμο (DOMS) είναι φυσιολογικό και υποχωρεί μόνο του, ενώ οι πόνοι που επιμένουν ή συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρό τραυματισμό.
Ανάμεσα στα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνονται ο πόνος στο στήθος, οξύς πόνος σε μικρά σημεία, πόνος που εξαπλώνεται ή συνοδεύεται από μουδιάσματα, και αλλαγές στη στάση ή την κίνηση λόγω πόνου. Η παραμέληση αυτών των σημείων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερους τραυματισμούς, γι' αυτό συνιστάται η άμεση διακοπή της άσκησης και η επίσκεψη σε ειδικό όταν εμφανίζονται.
Διαβάστε παρακάτω
Ξέρεις αυτό το ωραίο συναίσθημα μετά από μια καλή προπόνηση; Πιο δυνατή, πιο ευκίνητη, λιγότερος πόνος στη μέση ή στα γόνατα – νιώθεις λες και μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Όμως κάποιες φορές, οι ενοχλήσεις που εμφανίζονται μετά από έντονη άσκηση δεν είναι τόσο… θετικές.
Είναι φυσιολογικό να νιώθεις κάψιμο στους μύες όταν ανεβάζεις ένταση ή κάνεις κάτι καινούριο. Και μπορεί να έχεις λίγο πιάσιμο την επόμενη μέρα – αυτό δείχνει ότι προχώρησες στο επόμενο επίπεδο.
Όμως υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε “καλό” πόνο και σε πόνο που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά, αναφέρει ο φυσικοθεραπευτής Erin Short στο SELF. Ο πρώτος μπορεί να αγνοηθεί ή να τον αντέξεις, αλλά ο δεύτερος είναι προειδοποιητικό καμπανάκι. Εκεί, πρέπει είτε να σταματήσεις είτε να δεις άμεσα κάποιον ειδικό. Το να ξέρεις να ξεχωρίζεις αυτά τα δύο είναι πολύ σημαντικό. Όπως λένε και οι ειδικοί, όταν καταλαβαίνεις τι είναι φυσιολογικό και τι όχι, μπορείς να προπονηθείς με ασφάλεια και συνέπεια.
Τι είναι το “καλό” πιάσιμο και πότε εμφανίζεται
Με κάθε προπόνηση -ειδικά με βάρη- δημιουργούνται μικροσκοπικά σκισίματα στους μύες σου. Αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί έτσι δυναμώνεις. Αν κάνεις κάτι καινούριο ή πιο δύσκολο, προκαλείς τη λεγόμενη DOMS (delayed onset muscle soreness), δηλαδή καθυστερημένο μυϊκό πιάσιμο.
Το DOMS εμφανίζεται 12 έως 72 ώρες μετά την προπόνηση και είναι πιο διάχυτο -δηλαδή πονάς γενικά στην περιοχή, όχι σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Οι μύες είναι πιασμένοι, ειδικά όταν κάθεσαι πολλή ώρα, αλλά νιώθεις καλύτερα μόλις αρχίσεις να κινείσαι πάλι.
Αυτό το πιάσιμο είναι φυσιολογικό και περνάει μόνο του. Το σημαντικό είναι να το παρακολουθείς και να κινείσαι ήπια, μέχρι να περάσει. Μη σταματάς τελείως την άσκηση.
Ta 8 σημάδια πόνου που δεν πρέπει να αγνοήσεις
1. Πόνος στο στήθος ή δύσπνοια που δεν περνάει
Αν νιώσεις έντονο πόνο στο στήθος ή δεν μπορείς να πάρεις ανάσα – και δεν περνάει μόλις χαλαρώσεις – μπορεί να είναι σημάδι καρδιακού προβλήματος. Αν νιώθεις πόνο που απλώνεται στο χέρι ή στη γνάθο, έχεις υπερβολική κόπωση ή ζαλίζεσαι, σταμάτα αμέσως και κάλεσε γιατρό.
2. Οξύς πόνος, σαν “σουβλιές” σε ένα μικρό σημείο
Αν πονάς πολύ σε ένα συγκεκριμένο σημείο (π.χ. στο καλάμι ή στο εξωτερικό μέρος του ποδιού), μπορεί να έχεις κάταγμα καταπόνησης. Αν ο πόνος είναι αιφνίδιος, μπορεί να έχεις θλάση σε μυ ή τένοντα. Ειδικά αν μπορείς να δείξεις με το δάχτυλο το ακριβές σημείο που πονάς και είναι πολύ ευαίσθητο, είναι καλό να απευθυνθείς σε ειδικό.
3. Πόνος που “απλώνεται” ή μουδιάσματα
Αν ο πόνος ξεκινάει κάπου (π.χ. στη μέση) και κατεβαίνει στο πόδι ή στο χέρι, ή νιώθεις μουδιάσματα ή τσιμπήματα, μπορεί να πιέζεται κάποιο νεύρο ή να έχεις πρόβλημα στην κυκλοφορία. Αν αυτά τα συμπτώματα δεν περνούν, δες ειδικό.
4. Πόνος που χειροτερεύει με την κίνηση ή μετά την άσκηση
Αν πονάς πάνω από 3/10 (σε κλίμακα πόνου), σταμάτα. Αν ο πόνος είναι χειρότερος την επόμενη μέρα, σε εμποδίζει να περπατήσεις ή να χρησιμοποιήσεις το σημείο, ή σε ξυπνάει τη νύχτα, κάτι δεν πάει καλά. Πάρε ρεπό και αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση, επισκέψου ειδικό.
5. Δε μπορείς να κινηθείς όπως πριν
Αν ξαφνικά δε μπορείς να λυγίσεις το γόνατό σου ή να σηκώσεις το χέρι σου, μπορεί να έχεις κάποιο τραυματισμό σε άρθρωση ή χόνδρο. Αν συνοδεύεται από πόνο, πρήξιμο ή “κλειδώματα”, μην το αγνοήσεις.
6. Αστάθεια σε άρθρωση
Αν νιώθεις ότι το γόνατο ή ο ώμος σου “φεύγει” ή δεν τον εμπιστεύεσαι, ίσως υπάρχει πρόβλημα με συνδέσμους ή τένοντες. Το σώμα σου μπορεί να αποφεύγει αυτόματα τη σύσπαση των μυών για να σε προστατεύσει – κάτι που δείχνει τραυματισμό.
7. Ο πόνος φέρνει αδυναμία
Αν μία μέρα σήκωνες εύκολα βάρη και την επόμενη δεν μπορείς να σηκώσεις τίποτα, ο πόνος μπορεί να έχει αποδυναμώσει την περιοχή. Αν δεν φταίει μόνο ο πόνος αλλά νιώθεις γενική αδυναμία, ίσως χρειάζεται θεραπεία.
8. Πόνος που αλλάζει τη στάση ή την κίνησή σου
Αν τρέχεις ή κάνεις squats και αλλάζεις στάση για να αποφύγεις τον πόνο, αυτό δείχνει τραυματισμό. Επίσης, έτσι κινδυνεύεις με άλλους τραυματισμούς, γιατί άλλοι μύες πιέζονται υπερβολικά.
Συνοπτικά
- Η διάκριση μεταξύ "καλού" και "κακού" πόνου είναι σημαντική για την ασφαλή άσκηση.
- Οξύς πόνος σε μικρά σημεία ή πόνος που εξαπλώνεται μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρό τραυματισμό.
- Η παραμέληση των προειδοποιητικών σημείων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερους τραυματισμούς.
- Συστήνεται άμεση διακοπή της άσκησης και επίσκεψη σε ειδικό όταν εμφανίζονται ανησυχητικά συμπτώματα.