Ποιες τροφές αποκαλύπτονται ως το μυστικό της μακροζωίας;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο εξετάζει τον ρόλο της διατροφής στη μακροχρόνια υγεία και τη γήρανση, εστιάζοντας στη σημασία των αντιοξειδωτικών τροφών. Σύμφωνα με τον Gary Wenk, η καθημερινή κατανάλωση τροφής παράγει οξειδωτικό στρες, που επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης.

Τα φυτά παράγουν φυσικά αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C και E, για να προστατευτούν από το οξειδωτικό στρες που υφίστανται. Η κατανάλωση πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών, που περιέχουν φυτοχημικές ενώσεις όπως τα φλαβονοειδή, μπορεί να μειώσει τις βλαβερές συνέπειες της γήρανσης και να προάγει τη μακροχρόνια υγεία.

Διαβάστε παρακάτω

Η επιθυμία για μακροβιότητα είναι βαθιά ριζωμένη στην καρδιά των ανθρώπων. Οι επιστήμονες αναζητούν το ελιξίριο της ζωής, ενώ λαοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει πηγή νεότητας. Ωστόσο, όπως έχει τραγουδήσει και η Χάρις Αλεξίου… “Μία είναι η ουσία, Δεν υπάρχει αθανασία”. Σύμφωνα με τον Gary Wenk, καθηγητή Ψυχολογίας, Νευροεπιστήμης, Μοριακής Ιολογίας, Ανοσολογίας και Ιατρικής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο και Ιατρικό Κέντρο του Οχάιο, όσες περισσότερες μέρες ζούμε, τόσο πιο πιθανό είναι να πεθάνουμε. Αυτό ισχύει για κάθε ζωντανό οργανισμό. Ποια είναι η κοινή δραστηριότητα όλων αυτών που οδηγεί αναπόφευκτα στον θάνατο; Ότι τρώνε.

Όπως γράφει στο βιβλίο του Your Brain on Food, που αναδημοσιεύει το Psychology Today, η κατανάλωση τροφής παρέχει στα κύτταρα του σώματος την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στους δεσμούς άνθρακα που περιέχονται στα λίπη, στους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες της διατροφής μας. Η αναπνοή φέρνει οξυγόνο στα μιτοχόνδρια, ώστε να απομακρύνουν τα υπολείμματα άνθρακα που παράγονται όταν αυτοί οι δεσμοί διασπώνται.

Γυναίκα κρατά σάντουιτσ και το πλησιάζει προς το στόμα της.
Credit: 123RF

Αυτή η θεμελιώδης και ζωτικής σημασίας διαδικασία, που ονομάζεται οξειδωτικός μεταβολισμός ή αναπνοή, είναι απολύτως απαραίτητη για την καθημερινή επιβίωση, και ταυτόχρονα, αποτελεί τον βασικότερο παράγοντα που μας γερνά αργά και σταθερά, λεπτό με το λεπτό, μέρα με τη μέρα, μέχρι να πεθάνουμε.

Κατά τη διάρκεια της αναπνοής, άζωτο και οξυγόνο μετατρέπονται σε εξαιρετικά δραστικά μόρια, τα οποία πυροδοτούν μια σειρά βιοχημικών αλλαγών, τοξικών για τα κύτταρά μας.

Η παραγωγή δραστικών μορφών οξυγόνου και αζώτου (reactive oxygen and nitrogen species) είναι αναπόφευκτη συνέπεια της ζωής. Κανονικά, ο οργανισμός διαθέτει κυτταρικά αμυντικά συστήματα που ρυθμίζουν τη δημιουργία και την απομάκρυνση αυτών των δραστικών μορίων. Αυτά περιλαμβάνουν ένζυμα που “καθαρίζουν” τα οξειδωτικά ή τους πρόδρομους σχηματισμούς τους.

Επιπλέον, μη ενζυμικά αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες Ε και C, επιβραδύνουν ή αποτρέπουν την παραγωγή αυτών των βλαβερών ενώσεων. Συστήματα επισκευής και απομάκρυνσης των κατεστραμμένων μορίων ολοκληρώνουν την κυτταρική άμυνα.

Ωστόσο, ακόμη κι όταν αυτά τα συστήματα λειτουργούν άψογα, δεν μπορούν να αποτρέψουν ολοκληρωτικά τη φθορά. Η ανισορροπία ανάμεσα στην υπερβολική παραγωγή δραστικών ενώσεων και στην ικανότητα του σώματος να τις αποτοξινώσει ή να επιδιορθώσει τη ζημιά που προκαλούν, ονομάζεται οξειδωτικό στρες (oxidative stress).

Credit: Freepik

Το οξειδωτικό στρες μας καθιστά ευάλωτους σε πλήθος σωματικών και ψυχικών ασθενειών, που μπορεί να διαρκέσουν για δεκαετίες. Για παράδειγμα, το οξειδωτικό και το νιτροσωδικό στρες εμπλέκονται στην αλληλεπίδραση μεταξύ διπολικής διαταραχής και ημικρανιών. Επίσης, το οξειδωτικό στρες καταστρέφει άμεσα τις πρωτεΐνες των κυττάρων σε όλο το σώμα.

Εφόσον τρως κάθε μέρα, παράγεις οξειδωτικό στρες καθημερινά. Γι’ αυτό μας υπενθυμίζεται συχνά: να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες (η μόνη επιστημονικά αποδεδειγμένη μέθοδος επιβράδυνσης της γήρανσης) και να τρώμε αντιοξειδωτικά φρούτα και λαχανικά, ώστε να προστατεύουμε το σώμα από τις συνέπειες της αναπνοής.

Τα φυτά μάς σώζουν, αλλά όχι επίτηδες

Τα φυτά δεν ενδιαφέρονται για τον άνθρωπο. Δεν παράγουν αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη για το δικό μας καλό, αλλά για να επιβιώσουν τα ίδια.

Καθώς είναι ακίνητα και εκτεθειμένα στον ήλιο όλη μέρα, και παράγουν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου, υφίστανται τεράστιο οξειδωτικό στρες. Παράλληλα, όπως και στα ζωικά κύτταρα, τα μιτοχόνδρια και ο χλωροπλάστης (κατά τη φωτοσύνθεση) διαρρέουν ελεύθερες ρίζες.

Έτσι, τα φυτά χρησιμοποιούν το οξυγόνο, το νερό και τους υδρογονάνθρακες που δημιουργούν, για να παράγουν χημικές ενώσεις που τα προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες. Μία από τις πιο γνωστές τέτοιες ενώσεις είναι η βιταμίνη C, η οποία ανακαλύφθηκε στα φυτά.

Φυτεύοντας
Credit: 123RF

Φάε τα πολύχρωμα

Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια περιέχουν υψηλές ποσότητες φυτοχημικών ενώσεων που δρουν ως αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά. Η πιο κοινή ομάδα από αυτές είναι τα φλαβονοειδή.

Τα φλαβονοειδή, όπως οι ανθοκυανίνες, απορροφούν συγκεκριμένα μήκη κύματος φωτός και χαρίζουν στα φρούτα, τα λαχανικά (και τα άνθη) τα ζωντανά μπλε, μοβ και κόκκινα χρώματά τους.

Μια άλλη σημαντική φυτοχημική ουσία είναι η χλωροφύλλη, υπεύθυνη για το πράσινο χρώμα των φυτών και κρίσιμη για τη φωτοσύνθεση. Πιστεύεται ότι τα φλαβονοειδή εξελίχθηκαν για να προστατεύουν τον χλωροπλάστη (που περιέχουν τη χλωροφύλλη) από βλάβες που προκαλούνται από το έντονο ηλιακό φως.

Οι ανθοκυανίνες έχουν επίσης σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή των φυτών, στη βιολογία του οικοσυστήματος και στους μηχανισμούς άμυνας των φυτών.

Τι να τρώτε

Πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά αυτά τα πολύχρωμα φυτοχημικά, γιατί οι προστατευτικές τους επιδράσεις είναι προσωρινές και πρέπει να ανανεώνονται συνεχώς.

Οι ανθοκυανίνες απορροφώνται αποτελεσματικά στο στομάχι και στο έντερο και υφίστανται εκτενή μεταβολισμό στο ήπαρ μόλις περάσουν στην κυκλοφορία από το πεπτικό σύστημα.

Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή, πλούσια σε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, μπορεί να προστατέψει το σώμα από τις βλαβερές συνέπειες του φαγητού και της αναπνοής, και να επιβραδύνει σημαντικά τις βιοχημικές διαδικασίες που σχετίζονται τόσο με τη φυσιολογική όσο και με την παθολογική γήρανση.

Διαβάστε επίσης

Ερευνητές ανακάλυψαν μέθοδο για καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο

Ερευνητές από το King's College του Λονδίνου έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς την καλλιέργεια βιολογικών δοντιών στο εργαστήριο, μια ανακάλυψη που θα μπορούσε να εξαλείψει την ανάγκη για επεμβατικές...

Κρυολόγημα, γρίπη ή κορονοϊός: Πώς να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα

Το άρθρο εξετάζει πώς να ξεχωρίζουμε τα συμπτώματα του κρυολογήματος, της γρίπης και του κορονοϊού, καθώς αυτά συχνά αλληλεπικαλύπτονται. Η γρίπη χαρακτηρίζεται από ξαφνική εμφάνιση, εξάντληση, πυρετό και ξηρό...

Πώς η πνευμονική εμβολή κόστισε τη ζωή της 16χρονης στο Γκάζι

Η 16χρονη στο Γκάζι έχασε τη ζωή της από πνευμονική εμβολή, μια σοβαρή κατάσταση όπου ένας θρόμβος αίματος μεταφέρεται στους πνεύμονες, προκαλώντας απόφραξη της πνευμονικής αρτηρίας. Η πάθηση αυτή...

Μελέτη: 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν παχυσαρκία και καπνίζουν

Μια νέα μελέτη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας αποκαλύπτει ότι 7 στις 10 Ελληνίδες αντιμετωπίζουν προβλήματα παχυσαρκίας και καπνίζουν, ποσοστά που είναι σημαντικά υψηλότερα από τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η έρευνα,...

Μελέτη: Η κατανάλωση ζάχαρης στην παιδική ηλικία επηρεάζει την καρδιακή υγεία ως ενήλικες

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «The BMJ» υπογραμμίζει ότι η περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης κατά τις πρώτες 1.000 ημέρες της ζωής ενός παιδιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών...

Πώς το ιαπωνικό περπάτημα κατέκτησε τη σκηνή του fitness;

Το ιαπωνικό περπάτημα, μια μέθοδος διαλειμματικής άσκησης που αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία πριν από είκοσι χρόνια, έχει κατακτήσει τη σκηνή του fitness λόγω της απλότητας και της αποτελεσματικότητάς του. Απαιτεί...

Αιτίες των συνεχόμενων ιατρικών σφαλμάτων στα κρατικά νοσοκομεία

Το άρθρο αναλύει τα συνεχόμενα ιατρικά λάθη στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, επισημαίνοντας σοβαρά περιστατικά όπως η χορήγηση λάθος φαρμάκων και οι λάθος μεταγγίσεις αίματος. Οι ειδικοί αποδίδουν αυτά τα...

Δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods που προστατεύουν τον οργανισμό σαν «ασπίδα»

Το άρθρο παρουσιάζει δύο φθινοπωρινά πορτοκαλί superfoods, την κολοκύθα και τις γλυκοπατάτες, που λειτουργούν ως «ασπίδα» για τον οργανισμό. Η κολοκύθα, πλούσια σε νερό, βιταμίνη Α και β-καροτίνη, ενυδατώνει,...

Αιματολογική εξέταση εντοπίζει πάνω από 50 είδη καρκίνου

Μια νέα ελπιδοφόρα αιματολογική εξέταση, γνωστή ως Galleri, έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει πάνω από 50 τύπους καρκίνου, επιταχύνοντας τη διάγνωσή τους, σύμφωνα με μελέτη στη Βόρεια Αμερική. Η...

Πιπίλες: Ανακαλύφθηκε χημική ουσία που σχετίζεται με καρκίνο και υπογονιμότητα

Χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA), η οποία συνδέεται με διαταραχές υγείας όπως καρκίνος και υπογονιμότητα, βρέθηκε σε πιπίλες από τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες, παρά το γεγονός ότι διαφημίζονταν ως...

Επιστήμη: Η ιδανική στιγμή για το βραδινό σου γεύμα

Η ιδανική στιγμή για το βραδινό γεύμα παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, επηρεάζοντας την πέψη, τον ύπνο και το βάρος. Οι ειδικοί συνιστούν να καταναλώνουμε το δείπνο μεταξύ...

Έρευνα: Φάρμακα διαβήτη ενισχύουν την εγκεφαλική υγεία σε αρχικό στάδιο Αλτσχάιμερ

Μια νέα κλινική μελέτη από το πανεπιστήμιο Wake Forest αποκαλύπτει ότι δύο αντιδιαβητικά φάρμακα, η εμπαγλιφλοζίνη και η ενδορρινική ινσουλίνη, μπορούν να βελτιώσουν την εγκεφαλική υγεία σε άτομα με...

ΕΟΔΥ: Ποιοι οφείλουν να εμβολιαστούν για την COVID-19

Το άρθρο αναφέρει ότι, παρόλο που η COVID-19 μοιάζει πλέον με ήπια αναπνευστική νόσο για πολλούς, ο ιός συνεχίζει να προκαλεί σοβαρή νόσηση και θανάτους, κυρίως σε ηλικιωμένους και...

Ανέτρεψαν τη… γερασμένη όραση με αγωγή βασισμένη σε λιπαρά οξέα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ανέπτυξαν μια θεραπεία με βάση τα λιπαρά οξέα που μπορεί να αναστρέψει την πτώση της όρασης λόγω γήρανσης. Η μελέτη επικεντρώθηκε στο ένζυμο...

«Μια παγκόσμια αναδυόμενη απειλή»: Ανησυχία για την αυξημένη θνησιμότητα των νέων διεθνώς

Η νέα έρευνα «Global Burden of Disease», δημοσιευμένη στο Lancet, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αυξημένη θνησιμότητα των νέων παγκοσμίως, παρά τη γενική βελτίωση του προσδόκιμου ζωής...

Η καθημερινή συνήθεια που μπορεί να σώσει ζωές

Η 15η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών, με στόχο την ευαισθητοποίηση για τη σημασία της υγιεινής των χεριών ως μέσο πρόληψης ασθενειών. Το πλύσιμο των...

Πρωτεϊνική σκόνη: Αποκαλυπτικά ευρήματα από μελέτη – Τι προτείνουν οι ειδικοί για τη χρήση της

Η πρόσφατη έκθεση της Consumer Reports αποκαλύπτει ότι πολλές πρωτεϊνικές σκόνες στην αγορά περιέχουν ανησυχητικά επίπεδα μολύβδου, με περισσότερες από τις μισές να υπερβαίνουν το ημερήσιο ασφαλές όριο. Ιδιαίτερα δύο...

Πέντε εύκολα μυστικά για ισορροπημένη διατροφή

Το άρθρο παρουσιάζει πέντε απλά μυστικά για μια ισορροπημένη διατροφή, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνέπειας και της προετοιμασίας. Προτείνει σταθερές ώρες για γεύματα και προετοιμασία γευμάτων (meal prepping) ως...

Η μοναξιά σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου ασθενών

Η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με καρκίνο και άλλες ασθένειες, όπως αποκαλύπτει μια μετά-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο «BMJ Oncology». Η μελέτη,...

Ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στον εγκέφαλο τα κύτταρα που πλήττει η κατάθλιψη

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ και το Ινστιτούτο Ντάγκλας στον Καναδά ανακάλυψαν για πρώτη φορά δύο τύπους εγκεφαλικών κυττάρων που παρουσιάζουν αλλαγές σε άτομα με κατάθλιψη. Η μελέτη, που...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ