Το άρθρο «Μυστικά πεζοπορίας που αψηφούν τον καύσωνα» αναλύει τρόπους για να απολαύσουμε την πεζοπορία ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες. Επισημαίνει τη σημασία της σωστής ενυδάτωσης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση, καθώς και τη σημασία της διατροφής με υγιεινές επιλογές για ενέργεια.
Προτείνει τη χρήση αντηλιακού με υψηλό SPF και γυαλιών ηλίου για προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Τέλος, τονίζει την ανάγκη κατάλληλης προετοιμασίας και προσαρμογής του σώματος στις θερμές συνθήκες, αποφεύγοντας την άσκηση τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.
Διαβάστε παρακάτω
Τα τελευταία χρόνια, βιώνουμε στη χώρα μας μια ραγδαία αύξηση της ζέστης – ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες – με πιο συχνές και μεγαλύτερες περιόδους με θερμοκρασίες που υπερβαίνουν τους 35 βαθμούς Κελσίου. Το ελληνικό καλοκαίρι, όπως εξελίσσεται, καθιστά τις εξωτερικές δραστηριότητες δύσκολες, είτε αυτές είναι μέτριας έντασης όπως η πεζοπορία, είτε υψηλής έντασης όπως το τρέξιμο ή το fast hiking.
Το ερώτημα είναι λοιπόν, πως θα προστατευτείς από αυτές τις συνθήκες, χωρίς να χάσεις τη χαρά της εξόρμησης στη φύση. Το καλό νέο είναι ότι υπάρχουν μια σειρά από ενέργειες που θα σου δώσουν την “ασπίδα” που χρειάζεσαι, αλλά και ρουχισμό που θα κάνει τη “ζωή” σου εκεί έξω πιο εύκολη. Ποια είναι όμως όλα αυτά;
Υγρά
Η ενυδάτωση είναι κρίσιμη. Κατά τη διάρκεια υπαίθριων δραστηριοτήτων σε υψηλές θερμοκρασίες, η απώλεια υγρών είναι μεγάλη και μπορεί να οδηγηθείς αν δεν προσέξεις σε αφυδάτωση που είναι μια κατάσταση που μπορεί να σου προκαλέσει πολλά προβλήματα. Τι πρέπει να κάνεις:
- Πριν την άσκηση: Κατανάλωση άφθονου νερού τις προηγούμενες μέρες και ώρες. Δεν πρέπει να είσαι ήδη αφυδατωμένη όταν αρχίσεις την άσκηση.
- Κατά τη διάρκεια της άσκησης: Πίνεις μικρές ποσότητες νερού σε τακτά διαστήματα (π.χ. κάθε 15-20 λεπτά). Χρησιμοποιείς και ισοτονικά ποτά (ή ταμπλέτες ηλεκτρολυτών) που αποκαθιστούν και τους ηλεκτρολύτες, μιας και το νερό από μόνο του δεν είναι αρκετό, ίσα – ίσα που μπορεί σε πολύωρες εξορμήσεις να σε οδηγήσει σε υπονατριαιμία που είναι μια κατάσταση χειρότερη ίσως της αφυδάτωσης.
- Μετά την άσκηση: Συνεχίζεις την ενυδάτωση με νερό ή ισοτονικά ποτά.
Φαγητό
Η διατροφή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην απόδοση και την αποφυγή της θερμοπληξίας:
- Πριν την άσκηση: Καταναλώνεις γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες για ενέργεια και εύπεπτα.
- Κατά τη διάρκεια της άσκησης: Να προτιμάς ελαφριά σνακ που παρέχουν άμεση ενέργεια, όπως μπάρες ενέργειας, φρούτα (εκπληκτικό το καρπούζι που περιέχει κάλιο και είναι και το κατεξοχήν ελληνικό καλοκαιρινό φρούτο) ή τζελάκια.
- Μετά την άσκηση: Αναπληρώνεις τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά με ένα ισορροπημένο γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.
Αντηλιακό
Η προστασία από τον ήλιο είναι όχι απλά ουσιαστική, αλλά απαραίτητη:
- Χρησιμοποίησε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 30 και άνω).
- Εφάρμοσε το αντηλιακό 20-30 λεπτά πριν την έξοδο στον ήλιο και επανέλαβε κάθε 2 ώρες ή μετά από έντονη εφίδρωση.
Γυαλιά Ηλίου
Προστατεύουν τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία, και φυσικά είναι απαραίτητα:
- Επέλεξε γυαλιά ηλίου με 100% προστασία από UVA και UVB ακτινοβολία.
- Να προτιμάς γυαλιά με καλής ποιότητας φακούς που μειώνουν την αντανάκλαση.
Προετοιμασία
Η κατάλληλη προετοιμασία μειώνει τον κίνδυνο προβλημάτων (θερμοπληξίας, αφυδάτωσης κτλ…):
- Προσάρμοσε σταδιακά το σώμα σου στις υψηλές θερμοκρασίες, κάνοντας σύντομες προπονήσεις τις ζεστές ώρες της ημέρας, αν για παράδειγμα έχεις στόχο μια πολύωρη δραστηριότητα (πεζοπορία, τρέξιμο κτλ..).
- Να ενημερώνεσαι για τις καιρικές συνθήκες και να αποφεύγεις την άσκηση τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας (11:00 – 17:00).