Ζελέ-μαχαλεπί

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής του παραδοσιακού γλυκού ζελέ-μαχαλεπί, ξεκινώντας με την παρασκευή του μαχαλεπιού από νησιαστό και νερό, το οποίο ανακατεύεται σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει και αρωματίζεται με ροδόσταγμα. Το μείγμα ψύχεται και τοποθετείται στο ψυγείο.

Στη συνέχεια, ετοιμάζεται το ζελέ, όπου το παντζάρι χρωματίζει το ροδόσταγμα, το οποίο αναμειγνύεται με ζελατίνη, ζάχαρη και νερό. Το μαχαλεπί κόβεται σε κομμάτια, τοποθετείται σε πιατέλα ή μπολάκια, και καλύπτεται με το ζελέ.

Το γλυκό ψύχεται στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

Για το μαχαλεπί

100 γρ. νησιαστό

1 λίτρο νερό

100 γρ. ροδόσταγμα

Για το τζέλλυ:

100 γρ. ροδόσταγμα

60 γρ. ωμό παντζάρι

400 γρ. κοχλαστό νερό

2 φακελάκια ζελατίνη

400 γρ. ζάχαρη

500 γρ. κρύο νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε κατσαρόλα διαλύουμε το νησιατό στο νερό κι ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει. Μοιράζουμε το ροδόσταγμα σε 3 βαθουλά πιάτα και συμπληρώνουμε με το ζεστό μαχαλεπί. Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε στο ψυγείο.

Ετοιμάζουμε στη συνέχεια το τζέλλυ: Κόβουμε το παντζάρι σε λεπτές φέτες και το βάζουμε σε ποτήρι μαζί με το ροδόσταγμα. Αφήνουμε για 15’ και σουρώνουμε.

Διαλύουμε τη ζελατίνη στο κοχλαστό νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε για να διαλυθεί και η ζάχαρη και προσθέτουμε το κρύο νερό και το χρωματισμένο ροδόσταγμα. Αφήνουμε να κρυώσει.

Κόβουμε το κρύο μαχαλεπί σε κομματάκια και το βάζουμε σε μεγάλη πιατέλα ή το μοιράζουμε σε μικρά μπολάκια ή ποτήρια σαμπάνιας. Ρίχνουμε από πάνω το τζέλλυ και τα βάζουμε στο ψυγείο για να πήξουν.

Συνοπτικά

  • Η παρασκευή του ζελέ-μαχαλεπί ξεκινά με το μαχαλεπί, που φτιάχνεται από νησιαστό και νερό και αρωματίζεται με ροδόσταγμα.
  • Το ζελέ δημιουργείται με παντζάρι, ροδόσταγμα, ζελατίνη, ζάχαρη και νερό, προσδίδοντας χρώμα και γεύση.
  • Το μαχαλεπί κόβεται σε κομμάτια και καλύπτεται με το ζελέ, πριν ψυχθεί στο ψυγείο.
  • Το γλυκό απαιτεί ψύξη για να σταθεροποιηθεί και να αποκτήσει την τελική του μορφή.
Διαβάστε επίσης

Χορτοφαγικό σάντουιτς με χούμους και αβοκάντο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα χορτοφαγικό σάντουιτς με χούμους και αβοκάντο, ιδανικό για δύο άτομα. Περιλαμβάνει οδηγίες για την προετοιμασία του σάντουιτς με φέτες ψωμιού ολικής άλεσης, χούμους,...

Γεμιστά αβγά με τόνο, αβοκάντο και φρέσκια ντομάτα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για γεμιστά αβγά με τόνο, αβοκάντο και φρέσκια ντομάτα, ιδανική για brunch ή ως πρωτεϊνικό σνακ. Τα βρασμένα αβγά κόβονται στη μέση, οι κρόκοι αναμειγνύονται...

Σαλάτα με κοτόπουλο φιλέτο και φρέσκα πράσινα λαχανικά

Το άρθρο παρουσιάζει μια εύκολη και υγιεινή συνταγή για σαλάτα με κοτόπουλο φιλέτο και φρέσκα πράσινα λαχανικά. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν κοτόπουλο, ανάμεικτα πράσινα φύλλα σαλάτας, καρότο και φρέσκα...

Φασολάδα με τόνο και λαχανικά

Η φασολάδα με τόνο και λαχανικά είναι μια δροσερή και θρεπτική σαλάτα που συνδυάζει λευκά φασόλια, τόνο, ελιές, ντοματίνια και κρεμμύδι με μυρωδικά όπως μαϊντανό ή βασιλικό. Το πιάτο ολοκληρώνεται...

Φακές με ντοματίνια και ρόκα σε σαλάτα

Η συνταγή αυτή παρουσιάζει μια δροσερή και θρεπτική σαλάτα με φακές, ντοματίνια και ρόκα, ιδανική τόσο ως κύριο γεύμα όσο και ως συνοδευτικό. Τα υλικά περιλαμβάνουν ψιλές φακές, φρέσκα ντοματίνια,...

Σαλάτα με κόκκινο λάχανο και καρύδια για γεύση έκπληξη

Η σαλάτα με κόκκινο λάχανο και καρύδια αποτελεί μια δροσερή και γευστική επιλογή, ιδανική για συνοδευτικό ή κυρίως πιάτο. Το ψιλοκομμένο κόκκινο λάχανο συνδυάζεται με ελαφρώς καβουρδισμένα καρύδια και φρέσκο...

Γευστικό χοιρινό μπέικον σε Bao Buns

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για γευστικό χοιρινό μπέικον σε Bao Buns, συνδυάζοντας ασιατικές γεύσεις με το μείγμα μπαχαρικών ‘Chinese 5 Spice’ και σος τεριγιάκι. Το μπέικον σοτάρεται αρχικά...

Οι πιο αγαπημένες παραλλαγές του chutney

Το chutney είναι ένα παραδοσιακό ινδικό καρύκευμα που συνδυάζει γλυκές, ξινές, πικάντικες και αλμυρές γεύσεις, φτιαγμένο από φρούτα, λαχανικά, μπαχαρικά, ξύδι και ζάχαρη. Αρχικά παρασκευαζόταν με φρέσκα υλικά για άμεση...

Κρέμα καρύδας παγωτό

Το άρθρο παρουσιάζει μια εύκολη και ακαταμάχητη συνταγή για παγωτό με κρέμα καρύδας, ιδανικό για τους λάτρεις της καρύδας. Η συνταγή απαιτεί βασικά υλικά όπως τυρί Φιλαδέλφεια, κρέμα καρύδας,...

Μους κρέμα με μάνγκο και φρέσκες φράουλες

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για μους κρέμα με μάνγκο και φρέσκες φράουλες, ξεκινώντας με την παρασκευή μιας κρέμας από γάλα, ζάχαρη, κρόκους αυγών, κορν φλάουερ και βανίλια. Η...

Κεμπάπ με δροσερή σάλτσα γιαουρτιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για νόστιμο κεμπάπ με δροσερή σάλτσα γιαουρτιού. Για το κεμπάπ, συνδυάζονται κιμάς βοδινού και κοτόπουλου με αρωματικά όπως μαϊντανό, κρεμμύδι, σκόρδο, κύμινο και μοσχοκάρυδο. Τα...

Κατσικίσιο τυρί σε κρούστα σουσαμιού με γλυκό καρύδι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κατσικίσιο τυρί σε κρούστα σουσαμιού, συνοδευόμενο από γλυκό καρύδι. Η διαδικασία περιλαμβάνει το κόψιμο του τυριού σε κομμάτια, το πέρασμα από αλεύρι, χτυπημένο αβγό...

Burrata µε τρούφα, προσούτο και τομάτες

Το άρθρο περιγράφει μια απλή αλλά γευστική συνταγή για Burrata με τρούφα, προσούτο και τομάτες. Απαιτεί τρεις μπάλες τυρί Burrata, κομμάτια προσούτο, ντομάτες, φρέσκια ρόκα, λάδι και κομμάτια τρούφας,...

Καραμελένιο παγωμένο τσιζκέικ

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για καραμελένιο παγωμένο τσιζκέικ, που συνδυάζει καραμελωμένα καρύδια, τυρί κρέμα, και θρυμματισμένα μπισκότα. Η διαδικασία περιλαμβάνει το καραμέλωμα των καρυδιών και την ανάμειξη τους...

Σαλάτα μαρουλιού με γλυκό χαρουπόμελο

Η σαλάτα μαρουλιού με γλυκό χαρουπόμελο είναι μια φρέσκια και νόστιμη επιλογή που συνδυάζει απλά υλικά όπως πράσινο μαρούλι, φρέσκο κρεμμυδάκι, δυόσμο και αχλάδια, τα οποία αρωματίζονται με μια...

Το κορυφαίο φαγητό παγκοσμίως για το 2025

Το κορυφαίο φαγητό παγκοσμίως για το 2025, σύμφωνα με το TasteAtlas, είναι η Lechona, ένα παραδοσιακό κολομβιανό πιάτο με ψητό χοιρινό γεμιστό με ρύζι, αρακά και βότανα, που κέρδισε...

3+1 κόλπα για τέλειες τραγανές πατάτες τηγανητές

Οι τέλειες τραγανές τηγανητές πατάτες απαιτούν σωστή τεχνική και όχι τύχη. Ξεκινάμε με την επιλογή πατατών πλούσιων σε άμυλο, όπως οι κυπριακές, οι russet ή οι agria. Αφού καθαριστούν...

Μαρούλι ή ρόκα στη σαλάτα μου; Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Το άρθρο συγκρίνει το μαρούλι και τη ρόκα ως συστατικά για σαλάτες, τονίζοντας ότι η επιλογή εξαρτάται από τις προτιμήσεις στη γεύση και τις διατροφικές ανάγκες. Η ρόκα υπερέχει...

Στικ χαλούμι ψητό με ντομάτα σάλτσα

Το άρθρο παρουσιάζει μια απλή και γευστική συνταγή για ψητό χαλούμι με σάλτσα ντομάτας. Τα στικ χαλουμιού αλείφονται με ελαιόλαδο και ψήνονται μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα και τραγανή...

Σαλάτα με καραμελωμένο χαλούμι, κόκκινα σταφύλια και φρέσκο μαϊντανό

Το άρθρο παρουσιάζει μια φρέσκια και γευστική συνταγή για σαλάτα με καραμελωμένο χαλούμι, κόκκινα σταφύλια και φρέσκο μαϊντανό. Η συνταγή περιλαμβάνει ψήσιμο του χαλουμιού σε αντικολλητικό τηγάνι για να...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ