Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής του παραδοσιακού γλυκού ζελέ-μαχαλεπί, ξεκινώντας με την παρασκευή του μαχαλεπιού από νησιαστό και νερό, το οποίο ανακατεύεται σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει και αρωματίζεται με ροδόσταγμα. Το μείγμα ψύχεται και τοποθετείται στο ψυγείο.
Στη συνέχεια, ετοιμάζεται το ζελέ, όπου το παντζάρι χρωματίζει το ροδόσταγμα, το οποίο αναμειγνύεται με ζελατίνη, ζάχαρη και νερό. Το μαχαλεπί κόβεται σε κομμάτια, τοποθετείται σε πιατέλα ή μπολάκια, και καλύπτεται με το ζελέ.
Το γλυκό ψύχεται στο ψυγείο για να σταθεροποιηθεί.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
Για το μαχαλεπί
100 γρ. νησιαστό
1 λίτρο νερό
100 γρ. ροδόσταγμα
Για το τζέλλυ:
100 γρ. ροδόσταγμα
60 γρ. ωμό παντζάρι
400 γρ. κοχλαστό νερό
2 φακελάκια ζελατίνη
400 γρ. ζάχαρη
500 γρ. κρύο νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε κατσαρόλα διαλύουμε το νησιατό στο νερό κι ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει. Μοιράζουμε το ροδόσταγμα σε 3 βαθουλά πιάτα και συμπληρώνουμε με το ζεστό μαχαλεπί. Αφήνουμε να κρυώσει και βάζουμε στο ψυγείο.
Ετοιμάζουμε στη συνέχεια το τζέλλυ: Κόβουμε το παντζάρι σε λεπτές φέτες και το βάζουμε σε ποτήρι μαζί με το ροδόσταγμα. Αφήνουμε για 15’ και σουρώνουμε.
Διαλύουμε τη ζελατίνη στο κοχλαστό νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε για να διαλυθεί και η ζάχαρη και προσθέτουμε το κρύο νερό και το χρωματισμένο ροδόσταγμα. Αφήνουμε να κρυώσει.
Κόβουμε το κρύο μαχαλεπί σε κομματάκια και το βάζουμε σε μεγάλη πιατέλα ή το μοιράζουμε σε μικρά μπολάκια ή ποτήρια σαμπάνιας. Ρίχνουμε από πάνω το τζέλλυ και τα βάζουμε στο ψυγείο για να πήξουν.
Συνοπτικά
- Η παρασκευή του ζελέ-μαχαλεπί ξεκινά με το μαχαλεπί, που φτιάχνεται από νησιαστό και νερό και αρωματίζεται με ροδόσταγμα.
- Το ζελέ δημιουργείται με παντζάρι, ροδόσταγμα, ζελατίνη, ζάχαρη και νερό, προσδίδοντας χρώμα και γεύση.
- Το μαχαλεπί κόβεται σε κομμάτια και καλύπτεται με το ζελέ, πριν ψυχθεί στο ψυγείο.
- Το γλυκό απαιτεί ψύξη για να σταθεροποιηθεί και να αποκτήσει την τελική του μορφή.