“Βασιλική Σαρλότ”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής μιας Βασιλικής Σαρλότ, ενός γλυκού που συνδυάζει παντεσπάνι και γέμιση φράουλας. Για το παντεσπάνι, τα αυγά χτυπιούνται με ζάχαρη και λεμόνι, ψήνονται και τυλίγονται σε ρολό με μαρμελάδα.

Στη συνέχεια, το ρολό κόβεται σε φέτες και τοποθετείται σε μπολ για να σχηματίσει τη βάση και τα τοιχώματα του γλυκού. Η γέμιση αποτελείται από φράουλες, ζελατίνη, λευκή σοκολάτα και σαντιγί.

Το γλυκό ψύχεται για αρκετές ώρες πριν σερβιριστεί, εντυπωσιάζοντας τους καλεσμένους.

Διαβάστε παρακάτω

Υλικά

Για το παντεσπάνι:

5 μεγάλα αυγά

Ξύσμα από ½ λεμόνι

130 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

½ κουταλάκι αλάτι

2 βανίλιες

75 γρ αλεύρι φαρίνα

30 γρ corn flour

300 περίπου γρ μαρμελάδα φράουλα ή ράσπερι

Λίγη ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Για τη γέμιση:

30 γρ νερό

7 γρ ζελατίνη σε σκόνη

500 γρ φράουλες

150 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

100 γρ λευκή σοκολάτα, σε κομματάκια

1 κουταλάκι βανίλια

350 ml κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C στον αέρα. Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί φούρνου (το ταψί του φούρνου σας είναι ιδανικό), περίπου 35 χ 45 εκ. και αλείβουμε στη βάση λίγο βούτυρο. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί, το βουτυρώνουμε καλά και πασπαλίζουμε με αλεύρι.

Βάζουμε τα αυγά στον κάδο του μίξερ και κτυπάμε με το ξίσμα λεμονιού και τη ζάχαρη. Κτυπάμε τουλάχιστον 5 λεπτά μέχρι το μείγμα να μοιάζει σαν κρέμα και να τριπλασιαστεί σε όγκο. Προσθέτουμε το αλάτι και τη βανίλια. Κοσκινίζουμε κατευθείαν στο μείγμα το αλεύρι με το κορν φλάουαρ και διπλώνουμε προσεκτικά με ένα σύρμα μέχρι να αναμειχθούν τα στεγνά υλικά χωρίς να ξεφουσκώσουν τα αυγά.

Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 8 λεπτά.

Απλώνουμε στον πάγκο μια πετσέτα κουζίνας. Πασπαλίζουμε την πετσέτα με ζάχαρη άχνη. Όταν βγάλουμε το παντεσπάνι από το φούρνο, περνάμε ένα μαχαιράκι γύρω γύρω για να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα. Αναποδογυρίζουμε στην πετσέτα και προσεκτικά βγάζουμε το αντικολλητικό χαρτί. Με την βοήθεια της πετσέτας τυλίγουμε το ρολό (μαζί και την πετσέτα). Αφήνουμε έτσι τυλιγμένο στον πάγκο να κρυώσει εντελώς.

Για να το γεμίσουμε, ανοίγουμε το ρολό και το αλειβουμε παντού με μια λεπτή στρώση μαρμελάδα και τυλίγουμε ξανά. Το κόβουμε σε φέτες 1 εκ. περίπου.

Βάζουμε πλαστική μεμβράνη σε ένα βαθύ μπολ 20 εκ., ώστε να καλύψουμε τη βάση και τα τοιχώματα. Καλυπτουμε με τις φέτες του swiss roll αρχίζοντας από το κέντρο της βάσης και συνεχίζοντας περιμετρικά προς τα πάνω.

Για να φτιάξουμε τη γέμιση, βάζουμε πρώτα τη ζελατίνη σε ένα μικρό μπολ με το νερό και την αφήνουμε τα φουσκώσει κατά μέρος. Κτυπάμε την κρέμα σε ελαφριά σαντιγύ και τη βάζουμε στο ψυγείο.

Βάζουμε τις φράουλες με τη ζάχαρη σε ένα food processor και αλέθουμε να τις ψιλοκόψουμε ώστε να μείνουν κάποια μικρά κομματάκια. Μεταφέρουμε σε ένα τηγάνι και βράζουμε μέχρι ΜΟΛΙΣ να αρχίσει να κοχλάζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζελατίνη, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί εντελώς. Προσθέτουμε τη λευκή σοκολάτα σε κομματάκια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου αλλά όχι να πήξει. Τέλος προσθέτουμε την σαντιγί και διπλώνουμε με μια σπάτουλα.

Μεταφέρουμε το μείγμα στο μπολ να φτάσει 1 δάκτυλο πριν την κορυφή. Καλύπτουμε την σαρλότ με όσα κομμάτια από το swiss roll έχουν περισσέψει. Καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον 6 ώρες πριν να την αναποδογυρίσουμε και σερβίρουμε σε εντυπωσιασμένους φίλους.

Συνοπτικά

  • Η Βασιλική Σαρλότ είναι ένα γλυκό που συνδυάζει παντεσπάνι με γέμιση φράουλας.
  • Το παντεσπάνι παρασκευάζεται με αυγά, ζάχαρη και λεμόνι, ψήνεται και τυλίγεται σε ρολό με μαρμελάδα.
  • Η γέμιση περιλαμβάνει φράουλες, ζελατίνη, λευκή σοκολάτα και σαντιγί, και τοποθετείται στο μπολ με τις φέτες παντεσπάνι.
  • Το γλυκό ψύχεται για αρκετές ώρες πριν σερβιριστεί για να εντυπωσιάσει τους καλεσμένους.
Διαβάστε επίσης

St. Louis style ψητά παϊδάκια μπάρμπεκιου

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για St. Louis style ψητά παϊδάκια μπάρμπεκιου, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Τα χοιρινά spare-ribs προετοιμάζονται με καρυκεύματα και ψήνονται στο φούρνο,...

Αχλαδόπιτα συνοδευόμενη από παγωτό

Η συνταγή για αχλαδόπιτα με παγωτό καραμέλας περιλαμβάνει μια βάση από αλεύρι, βούτυρο, αβγό και ζάχαρη, η οποία ψύχεται πριν χρησιμοποιηθεί. Η γέμιση αποτελείται από αχλάδια, ζάχαρη, κανέλα, χυμό λεμονιού...

“Πόσο έγκυρα είναι τα τεστ για τροφική δυσανεξία;”

Τα τεστ τροφικής δυσανεξίας έχουν κερδίσει δημοτικότητα μεταξύ ατόμων με ανεξήγητα συμπτώματα, όμως η επιστημονική κοινότητα αμφισβητεί την αξιοπιστία τους. Σε αντίθεση με τις τροφικές αλλεργίες, οι δυσανεξίες προκαλούν...

Η διαδρομή του μουσακά: Από την Ανατολή στην ελληνική κληρονομιά

Ο μουσακάς, αν και σήμερα αποτελεί σύμβολο της ελληνικής κουζίνας, έχει τις ρίζες του στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Αρχικά ήταν μια σαλάτα με μελιτζάνες και ντομάτα,...

Γλυκοκαραμελωμένα παϊδάκια χοιρινού

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για γλυκοκαραμελωμένα χοιρινά παϊδάκια. Χρειάζονται χοιρινά παϊδάκια, αλάτι και πιπέρι, καθώς και μια σος από σος τεριγιάκι με μέλι, σόγια σος, γλυκιά σάλτσα τσίλι...

Μπισκότα με χαρουπόμελο (Τερτζιελλούθκια)

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για τα παραδοσιακά κυπριακά κουλουράκια, γνωστά ως τερτζιελλούθκια, τα οποία παρασκευάζονται με χωριάτικο αλεύρι, ελαιόλαδο, αλάτι και χλιαρό νερό, ενώ ολοκληρώνονται με χαρουπόμελο. Η διαδικασία...

Αυτό είναι το πιο αγαπημένο ελληνικό τυρί

Η γραβιέρα Νάξου αναδείχθηκε ως το πιο αγαπημένο ελληνικό τυρί από την πλατφόρμα TasteAtlas, ξεπερνώντας διάσημα πιάτα όπως ο μουσακάς και τα σουβλάκια. Η κατάταξη βασίστηκε σε περισσότερες από 26.000...

Ομελέτα με ντοματίνια και λάντσιον μιτ

Η συνταγή αυτή περιγράφει πώς να φτιάξετε μια γευστική ομελέτα με ντοματίνια και λάντσιον μιτ. Χρησιμοποιώντας υλικά όπως ελαιόλαδο, κόκκινο κρεμμύδι, χαλλούμι, λάντσιον μιτ Ma Ling, ντοματίνια, τυρί ένταμ, αυγά...

Μήλο κέικ με τραγανή επικάλυψη

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για κέικ μήλου με τραγανή επικάλυψη, ιδανικό για επιδόρπιο. Αρχικά, τα μήλα καθαρίζονται, κόβονται και ραντίζονται με χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, ένα μείγμα από αυγά,...

Γαλακτομπούρεκο με άρωμα καρύδας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για γαλακτομπούρεκο με άρωμα καρύδας, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση της παρασκευής του. Χρησιμοποιώντας φρέσκο γάλα, ζάχαρη, κορν φλάουρ και βανίλια, το μείγμα...

Χοιρινό φλαμπέ με ζιβανία

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για χοιρινό φλαμπέ με ζιβανία, ξεκινώντας με τη μαρινάδα του κρέατος σε ζιβανία, αλάτι και κρύο νερό, την οποία αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον...

Ναπολέον αναρρόφησης

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής ενός γλυκού που ονομάζεται "Ναπολέων αναρρόφησης", το οποίο συνδυάζει φύλλα κρούστας με κρέμα αναρής και γαρνιτούρες από γλυκό καρυδάκι, κηρήθρα, φρέσκα σύκα και...

Ποια ελληνικά πιάτα έχουν οθωμανικές ρίζες;

Το άρθρο εξετάζει τις οθωμανικές ρίζες πολλών ελληνικών πιάτων, τονίζοντας τη μακραίωνη σχέση μεταξύ ελληνικής και τουρκικής κουζίνας λόγω ιστορικών και πολιτισμικών επιρροών. Πολλά φαγητά που θεωρούνται παραδοσιακά ελληνικά,...

Καουμπόικος «χαβιάρι» σαλάτας από την Αμερική

Η καουμπόικη σαλάτα από το Τέξας είναι μια εύκολη και γευστική επιλογή που συνδυάζει πρωτεΐνες και βιταμίνες, συνοδευόμενη από τσιπς τορτίγια. Προετοιμάζεται με ντοματίνια, φρέσκο κρεμμύδι, κονσέρβα φασόλια και...

Γλυκές πίτες με μέλι, χαλούμι λουκουμά, αναρή, κυδώνι γλυκό, καρύδια και αμύγδαλα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για γλυκές πίτες με συστατικά όπως μέλι, χαλούμι, αναρή, κυδώνι γλυκό, καρύδια και αμύγδαλα. Η διαδικασία ξεκινά με την παρασκευή της ζύμης, η οποία...

Ποια καρυκεύματα περιλαμβάνει το taco seasoning;

Το παραδοσιακό μεξικανικό μείγμα μπαχαρικών, γνωστό ως taco seasoning, αποτελείται από έναν αρωματικό συνδυασμό που προσφέρει θερμότητα, βάθος και καπνιστό χαρακτήρα, ιδανικό για πιάτα όπως τάκο, φαχίτας και μαριναρισμένα...

Οι πιο γνωστές σάλτσες στον κόσμο

Το άρθρο αναλύει τη σημασία των ντρέσινγκ, τονίζοντας ότι δεν είναι απλά σάλτσες για σαλάτες, αλλά προσδίδουν χαρακτήρα, ένταση και ισορροπία σε ένα πιάτο. Εξετάζει διάφορα διάσημα ντρέσινγκ από όλο...

Πουρέκια αναρής µε μαστιχωτό παγωτό και γλυκό καρύδι

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών πουρεκιών με αναρή, συνοδευόμενα από μαστιχωτό παγωτό και γλυκό καρύδι. Τα πουρέκια γίνονται με μια αφράτη ζύμη από αλεύρι, λάδι και αλάτι, και...

Λιγκουίνι µε γαρίδες και πικάντικο τσορίθο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λιγκουίνι με γαρίδες και πικάντικο τσορίθο. Τα υλικά περιλαμβάνουν λουκάνικο τσορίθο, κόκκινο κρεμμύδι, σκόρδο, βότκα, ντομάτες, πελτέ ντομάτας, πάπρικα, κρέμα γάλακτος, μαϊντανό, γαρίδες...

Μπιφτέκια με ψήσιμο

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για νόστιμα μπιφτέκια, χρησιμοποιώντας χοιρινό κιμά και μια μοναδική σύνθεση υλικών όπως τριμμένο κρεμμύδι, ελαιόλαδο, ξύδι, έψημα (πετιμέζι), φρυγανιά, αυγό και κόλιαντρο. Η διαδικασία...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ