Tuna Tataki Steak με γλυκά καραμελωμένα σπαράγγια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για Tuna Tataki Steak συνοδευόμενο από γλυκά καραμελωμένα σπαράγγια. Αναλύει τα υλικά που απαιτούνται, όπως φρέσκο τόνο, σησαμέλαιο, σόγια σος και σπαράγγια, καθώς και τη διαδικασία παρασκευής.

Ο τόνος μαρινάρεται για 10-15 λεπτά και ψήνεται σε πολύ δυνατή φωτιά για να παραμείνει ωμός στο εσωτερικό του, ενώ τα σπαράγγια σοτάρονται με μέλι και βούτυρο μέχρι να αποκτήσουν καραμελωμένη υφή. Το πιάτο σερβίρεται με τις φέτες τόνου πάνω από τα σπαράγγια και μπορεί να γαρνιριστεί με διάφορα αρωματικά.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

Για το tuna tataki:

2 φιλέτα φρέσκου τόνου (150-200 γρ. το καθένα, πάχους 2-3 εκ.) από τις Ψαραγορές BLUE ISLAND

2 κ.σ. σησαμέλαιο (ή ελαιόλαδο)

2 κ.σ. σόγια σος

1 κ.σ. ρυζόξιδο ή χυμός lime

1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ (τριμμένο)

1 σκελίδα σκόρδο (τριμμένη)

1 κ.γ. μέλι ή σιρόπι αγαύης (προαιρετικά για ισορροπία)

Μαύρο ή λευκό σουσάμι για επικάλυψη

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα καραμελωμένα πράσινα σπαράγγια:

250 γρ. φρέσκα πράσινα σπαράγγια (χωρίς το σκληρό τελείωμα)

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. βούτυρο (ή vegan φυτικό)

1 κ.σ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη μαρινάδα τόνου, σε μικρό μπολ, ανακατεύετε τη σόγια, το ρυζόξιδο, το σησαμέλαιο, το μέλι, το τζίντζερ και το σκόρδο. Βάζετε τα φιλέτα τόνου σε ρηχό σκεύος, περιχύνετε με τη μαρινάδα και αφήνετε για 10-15 λεπτά (όχι παραπάνω για να μη μαριναριστεί υπερβολικά).

Βγάζετε τα φιλέτα από τη μαρινάδα και τα τυλίγετε απαλά σε σουσάμι για να καλυφθούν στις πλευρές (προαιρετικά, για έξτρα υφή).

Ζεσταίνετε αντικολλητικό τηγάνι (ιδανικά μαντεμένιο) σε πολύ δυνατή φωτιά. Ρίχνετε λίγο σησαμέλαιο και ψήνετε το κάθε φιλέτο για 20-30 δευτερόλεπτα ανά πλευρά, ώστε να δημιουργηθεί κρούστα απέξω, αλλά να μείνει ωμός/ροζ στο εσωτερικό. Βγάζετε και αφήνετε να «ξεκουραστεί» 5 λεπτά. Κόβετε σε λεπτές φέτες.

Σε μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Ρίχνετε τα σπαράγγια και σοτάρετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά.

Προσθέτετε το μέλι, λίγο αλάτι και πιπέρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να πάρουν γυαλάδα και καραμελωμένη όψη, αλλά να κρατάνε το σχήμα τους.

Για το σερβίρισμα, στρώνετε τα σπαράγγια στο πιάτο. Από πάνω ή στο πλάι, τοποθετείτε τις φέτες τόνου tataki. Περιχύνετε με λίγη από τη μαρινάδα ή επιπλέον σόγια/lime.

Προαιρετικά: Γαρνίρετε με φρέσκο κρεμμυδάκι, φύτρες, μαύρο σουσάμι ή λίγες σταγόνες σησαμέλαιο.

Τips: Ο τόνος tataki δεν τρώγεται πολύ ψημένος – θέλει σωστό σφράγισμα και ωμό εσωτερικό, σαν sushi. Αν έχεις φλόγιστρο (torch), μπορείς να «κάψεις» τις πλευρές αντί για τηγάνι.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιγράφει την παρασκευή Tuna Tataki Steak με γλυκά καραμελωμένα σπαράγγια.
  • Ο τόνος μαρινάρεται με σόγια, σησαμέλαιο και άλλα αρωματικά πριν ψηθεί σε πολύ δυνατή φωτιά.
  • Τα σπαράγγια σοτάρονται με μέλι και βούτυρο μέχρι να αποκτήσουν καραμελωμένη υφή.
  • Το πιάτο σερβίρεται με τις φέτες τόνου πάνω από τα σπαράγγια και μπορεί να γαρνιριστεί με διάφορα αρωματικά.
Διαβάστε επίσης

Πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα αρωματικό πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι, αναλύοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Αρχικά, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού και...

Τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν τορτελλόνι με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα κόκκινου πέστο, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο,...

Μανιταρότο με κριθάρι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα γευστικό πιάτο με κριθαράκι ολικής άλεσης και μανιτάρια portobello. Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και των μανιταριών στο ελαιόλαδο,...

Saccottini με τυρί και ντοματίνια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για saccottini με τυρί και ντοματίνια, που αποτελείται από πουγκιά με τέσσερα τυριά, μαγειρεμένα μαζί με ελαιόλαδο, σκόρδο, ντοματίνια, λευκό κρασί, τυρί κρέμα και...

Ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, τριμμένη μοτσαρέλα, κατεψυγμένο σπανάκι, φρέσκα...

Λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια, δίνοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση. Για τα κεφτεδάκια, χρησιμοποιείται χοιρινός κιμάς, φρυγανιά Panko, αυγό, παρμεζάνα, μαϊντανός,...

7 τρόφιμα που ένας νευροχειρουργός αποφεύγει πάντα στο πιάτο του

Ο νευροχειρουργός Dr. Brett Osborn επισημαίνει επτά τρόφιμα και ποτά που μπορεί να επιταχύνουν τη γνωστική φθορά και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου. Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή...

Κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες, ιδανική για ένα γεύμα με πλούσια γεύση. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως αρνίσιο κότσι, baby πατάτες, δενδρολίβανο και μια μαρινάδα...

Παραδοσιακές Πίτες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία προετοιμασίας παραδοσιακών πιτών, ξεκινώντας από την παρασκευή του σιροπιού με νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, η ζύμη φτιάχνεται με δύο...

Kobe και Wagyu Beef: Κοινά στοιχεία και διαφορές

Το βοδινό Kobe και το Wagyu είναι δύο εξαιρετικά είδη μοσχαρίσιου κρέατος, γνωστά για την πλούσια γεύση και την τρυφερότητά τους, όμως διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Το Wagyu, που...

Πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας, ιδανικά για υγιεινό σνακ. Τα μπισκότα παρασκευάζονται με λιωμένη μπανάνα, ελαιόλαδο, αυγό, βρώμη, αμύγδαλα, καρύδα, αλεύρι ολικής αλέσεως, μέλι...

Μηλόπιτα στρούντελ

Η συνταγή για μηλόπιτα στρούντελ περιλαμβάνει απλά υλικά όπως φύλλο σφολιάτας, μήλα, σταφίδες, καρυδόψιχα και κανέλα. Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία των μήλων και τη δημιουργία ενός μείγματος...

Παρίσι, Τόκιο, Χανόι: Οι γευστικές περιπέτειες του Bourdain

Ο Anthony Bourdain, ο διάσημος σεφ και παρουσιαστής, εξερεύνησε τις παγκόσμιες γαστρονομικές κουλτούρες μέσα από τις ταξιδιωτικές του περιπέτειες σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Τόκιο, η Χανόι, η...

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025: Το απόλυτο γαστρονομικό γεγονός επανέρχεται!

Το ραντεβού των κορυφαίων της εστίασης ανανεώθηκε. Ο πιο αναγνωρισμένος και έγκυρος θεσμός γαστρονομικών βραβείων επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην Κύπρο, με…

Η προσωπική μου συνταγή για μπανόφι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για το επιδόρπιο μπανόφι, ξεκινώντας με την παρασκευή καραμέλας από ζαχαρούχο γάλα που βράζεται για τρεις ώρες. Στη συνέχεια, δημιουργείται μια βάση από θρυμματισμένα...

Μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα λαχταριστό μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη, ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που περιλαμβάνει μια ποικιλία λαχανικών, όπως καρότα, πατάτες, κολοκυθάκια και σπανάκι,...

Ψητός μπακαλιάρος με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητό μπακαλιάρο με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα, που αποτελεί ένα εύκολο και γευστικό πιάτο. Αρχικά, προετοιμάζονται και ψήνονται τα λαχανικά με ελαιόλαδο και...

Σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα

Η σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα είναι μια φρέσκια και υγιεινή επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Περιλαμβάνει ψιλοκομμένα φύλλα kale και ρόκα, σπόρους ροδιού, καβουρδισμένα αμύγδαλα και,...

Ρωσική Shchi με τραγανό λάχανο και sour cream

Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή ρωσική συνταγή για σούπα Shchi, η οποία περιλαμβάνει μοσχάρι ή χοιρινό, φρέσκο λάχανο και λαχανικά όπως καρότο και πατάτες. Η συνταγή ξεκινά με το σοτάρισμα...

Αυθεντική σούπα με λάχανο

Η αυθεντική σούπα με λάχανο είναι μια θρεπτική και εύκολη συνταγή που συνδυάζει απλά υλικά όπως λάχανο, πατάτες, καρότα, κρεμμύδι και σέλινο. Η εκτέλεση περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών σε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ