Tuna Tataki Steak με γλυκά καραμελωμένα σπαράγγια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για Tuna Tataki Steak συνοδευόμενο από γλυκά καραμελωμένα σπαράγγια. Αναλύει τα υλικά που απαιτούνται, όπως φρέσκο τόνο, σησαμέλαιο, σόγια σος και σπαράγγια, καθώς και τη διαδικασία παρασκευής.

Ο τόνος μαρινάρεται για 10-15 λεπτά και ψήνεται σε πολύ δυνατή φωτιά για να παραμείνει ωμός στο εσωτερικό του, ενώ τα σπαράγγια σοτάρονται με μέλι και βούτυρο μέχρι να αποκτήσουν καραμελωμένη υφή. Το πιάτο σερβίρεται με τις φέτες τόνου πάνω από τα σπαράγγια και μπορεί να γαρνιριστεί με διάφορα αρωματικά.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

Για το tuna tataki:

2 φιλέτα φρέσκου τόνου (150-200 γρ. το καθένα, πάχους 2-3 εκ.) από τις Ψαραγορές BLUE ISLAND

2 κ.σ. σησαμέλαιο (ή ελαιόλαδο)

2 κ.σ. σόγια σος

1 κ.σ. ρυζόξιδο ή χυμός lime

1 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ (τριμμένο)

1 σκελίδα σκόρδο (τριμμένη)

1 κ.γ. μέλι ή σιρόπι αγαύης (προαιρετικά για ισορροπία)

Μαύρο ή λευκό σουσάμι για επικάλυψη

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα καραμελωμένα πράσινα σπαράγγια:

250 γρ. φρέσκα πράσινα σπαράγγια (χωρίς το σκληρό τελείωμα)

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. βούτυρο (ή vegan φυτικό)

1 κ.σ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου

1 πρέζα αλάτι

1 πρέζα πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη μαρινάδα τόνου, σε μικρό μπολ, ανακατεύετε τη σόγια, το ρυζόξιδο, το σησαμέλαιο, το μέλι, το τζίντζερ και το σκόρδο. Βάζετε τα φιλέτα τόνου σε ρηχό σκεύος, περιχύνετε με τη μαρινάδα και αφήνετε για 10-15 λεπτά (όχι παραπάνω για να μη μαριναριστεί υπερβολικά).

Βγάζετε τα φιλέτα από τη μαρινάδα και τα τυλίγετε απαλά σε σουσάμι για να καλυφθούν στις πλευρές (προαιρετικά, για έξτρα υφή).

Ζεσταίνετε αντικολλητικό τηγάνι (ιδανικά μαντεμένιο) σε πολύ δυνατή φωτιά. Ρίχνετε λίγο σησαμέλαιο και ψήνετε το κάθε φιλέτο για 20-30 δευτερόλεπτα ανά πλευρά, ώστε να δημιουργηθεί κρούστα απέξω, αλλά να μείνει ωμός/ροζ στο εσωτερικό. Βγάζετε και αφήνετε να «ξεκουραστεί» 5 λεπτά. Κόβετε σε λεπτές φέτες.

Σε μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Ρίχνετε τα σπαράγγια και σοτάρετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά.

Προσθέτετε το μέλι, λίγο αλάτι και πιπέρι και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να πάρουν γυαλάδα και καραμελωμένη όψη, αλλά να κρατάνε το σχήμα τους.

Για το σερβίρισμα, στρώνετε τα σπαράγγια στο πιάτο. Από πάνω ή στο πλάι, τοποθετείτε τις φέτες τόνου tataki. Περιχύνετε με λίγη από τη μαρινάδα ή επιπλέον σόγια/lime.

Προαιρετικά: Γαρνίρετε με φρέσκο κρεμμυδάκι, φύτρες, μαύρο σουσάμι ή λίγες σταγόνες σησαμέλαιο.

Τips: Ο τόνος tataki δεν τρώγεται πολύ ψημένος – θέλει σωστό σφράγισμα και ωμό εσωτερικό, σαν sushi. Αν έχεις φλόγιστρο (torch), μπορείς να «κάψεις» τις πλευρές αντί για τηγάνι.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιγράφει την παρασκευή Tuna Tataki Steak με γλυκά καραμελωμένα σπαράγγια.
  • Ο τόνος μαρινάρεται με σόγια, σησαμέλαιο και άλλα αρωματικά πριν ψηθεί σε πολύ δυνατή φωτιά.
  • Τα σπαράγγια σοτάρονται με μέλι και βούτυρο μέχρι να αποκτήσουν καραμελωμένη υφή.
  • Το πιάτο σερβίρεται με τις φέτες τόνου πάνω από τα σπαράγγια και μπορεί να γαρνιριστεί με διάφορα αρωματικά.
Διαβάστε επίσης

Φλαμπέ πουτίγκα για τα Χριστούγεννα

Η χριστουγεννιάτικη φλαμπέ πουτίγκα είναι ένα εύκολο γλυκό που απαιτεί 5½ ώρες για την προετοιμασία του και μπορεί να σερβιριστεί σε 10-12 άτομα. Περιλαμβάνει αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, κράνμπερι...

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ