Ταλιατέλες «augratin» με ντομάτες καραμελωμένες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ταλιατέλες «augratin» με καραμελωμένες ντομάτες, προσφέροντας έναν νόστιμο και πλούσιο συνδυασμό γεύσεων. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ταλιατέλες, ντομάτες, παρμεζάνα και μια ελαφριά μπεσαμέλ, ενώ το πιάτο ολοκληρώνεται με την προσθήκη τριμμένης μοτσαρέλας πριν το ψήσιμο.

Η διαδικασία περιλαμβάνει το μαγείρεμα των ζυμαρικών al dente και την καραμελοποίηση των ντοματών, που στη συνέχεια τοποθετούνται σε στρώσεις με τις ταλιατέλες και καλύπτονται με μπεσαμέλ. Το πιάτο ψήνεται στο φούρνο μέχρι να ροδίσει και σερβίρεται όσο είναι ζεστό.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. Ταλιατέλες  Μιτσίδη ( περ. 1½ πακέτο)

6 κουταλιές γκι βούτυρο (ghee) ή 5 κουταλιές ελαιόλαδο

6 μέτριες ντομάτες, κομμένες χοντρά

250 γρ. Ψιλοκομμένες Ντομάτες Μιτσίδη

1κύβο Φυσικό Ζωμό Λαχανικών Μιτσίδη

3 κουταλιές καστανή  ζάχαρη

60 γρ. φρυγανιά

300 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη ψιλά

Για την μπεσαμέλ:

1 κουταλιά βούτυρο αλατισμένο

1 κουταλιά Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις Μιτσίδη

300 ml φρέσκο γάλα

150 ml κρέμα γάλακτος

100 γρ. μοτσαρέλα, τριμμένη ψιλά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μπόλικο αλατισμένο κοχλαστό νερό ρίχνουμε τον κύβο ζωμού και αφού διαλυθεί προσθέτουμε τις ταλιατέλες. Ψήνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο μέχρι να γίνουν al dente (λίγο πριν να είναι εντελώς ψημένες). Τις στραγγίζουμε και τους προσθέτουμε είτε 2 κουταλιές από το γκι βούτυρο είτε τις 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. Τις πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα.

Σε ένα μέτριο τηγάνι βάζουμε 3 κουταλιές βούτυρο ή 3 κουταλιές ελαιόλαδο και το αφήνουμε  να κάψει αρκετά. Προσθέτουμε πρώτα τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τις αλατοπιπερώνουμε και τις πασπαλίζουμε με τη μισή ζάχαρη. Στα 3 λεπτά προσθέτουμε και τις φρέσκες ντομάτες πασπαλίζοντας και αυτές με τον ίδιο τρόπο. Ψήνουμε για ακόμη 4 λεπτά περίπου γυρίζοντάς τις ώστε να ψηθούν και από τις 2 πλευρές. Προσπαθούμε να μην μας σπάσουν.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC. Βουτυρώνουμε με την 1 κουταλιά βούτυρο που μας έμεινε ένα μέτριο πυρέξ και ρίχνουμε τη φρυγανιά. Προσθέτουμε τη μισή ποσότητα από τις ταλιατέλες και από πάνω τις μισές ντομάτες. Προσθέτουμε τις υπόλοιπες ταλιατέλες και τις υπόλοιπες ντομάτες, βάζοντας από πάνω αυτές που δεν έσπασαν.

Φτιάχνουμε μία ελαφριά μπεσαμέλ με το αλεύρι, το βούτυρο, την κρέμα και το γάλα και την προσθέτουμε πάνω από τις ταλιατέλες και τις ντομάτες και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, φροντίζουμε να κυλήσει η κρέμα μέσα στο ζυμαρικό, σε διάφορα μέρη.

Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά και μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια. Στα τελευταία 5 λεπτά βάζουμε από πάνω την τριμμένη μοτσαρέλα.

Σερβίρουμε το πιάτο ενόσω είναι ζεστό.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιλαμβάνει ταλιατέλες, καραμελωμένες ντομάτες, παρμεζάνα και ελαφριά μπεσαμέλ.
  • Οι ντομάτες καραμελώνονται και τοποθετούνται σε στρώσεις με τα ζυμαρικά σε πυρέξ.
  • Το πιάτο ψήνεται στο φούρνο με τριμμένη μοτσαρέλα μέχρι να ροδίσει.
  • Σερβίρεται ζεστό, προσφέροντας έναν πλούσιο συνδυασμό γεύσεων.
Διαβάστε επίσης

Πένες με γεύση «peri-peri»

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πένες με γεύση peri-peri, χρησιμοποιώντας προϊόντα Μιτσίδη. Η συνταγή περιλαμβάνει την παρασκευή μιας πικάντικης σάλτσας με βάση την περαστή ντομάτα, το red pesto,...

Farfalle με χοιρινό και πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για Farfalle με χοιρινό και πέστο βασιλικού, συνδυάζοντας φιογκάκια ζυμαρικά με χοιρινό λαπά, αρωματικά όπως τζίντζερ, σκόρδο και κρεμμύδι, και σάλτσα pesto. Η διαδικασία περιλαμβάνει...

Παπαρδέλες με κοτόπουλο και κρεμώδες φιστικοβούτυρο

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για παπαρδέλες με κοτόπουλο και κρεμώδες φιστικοβούτυρο. Χρησιμοποιούνται παπαρδέλες, κοτόπουλο, φιστικοβούτυρο, σόγια σος, σκόρδο και φιστίκια, ενώ η σάλτσα γίνεται με σησαμέλαιο και ζεστό...

Rigatoni με σουπιά

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για την παρασκευή Rigatoni με σουπιά, συνδυάζοντας γεύσεις από φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, oyster και fish sauce, καθώς και κιτρινόριζα, για ένα πιάτο γεμάτο αρώματα...

Φουρνιστό πεννάκι με κοτόπουλο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για φουρνιστό πεννάκι με κοτόπουλο, προσφέροντας ένα πλούσιο και αρωματικό πιάτο. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν πεννάκι, ξεκοκαλισμένο κοτόπουλο, κρέμα καρύδας, πάστα κάρυ, τυριά, κρεμμύδι...

Casarecce με χαλούμι και σπόρους ροδιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για casarecce με χαλούμι και σπόρους ροδιού, συνδυάζοντας γεύσεις από τη Μεσόγειο. Τα ζυμαρικά βράζονται σε νερό με ζωμό, προσφέροντας επιπλέον γεύση, και σερβίρονται με...

Ανάλαφρη σαλάτα με όσπρια

Η σαλάτα με όσπρια είναι μια δροσερή και θρεπτική επιλογή, ιδανική για ελαφριά γεύματα. Περιλαμβάνει φασόλια, φρέσκα κρεμμυδάκια, αποξηραμένα κράνμπερι, καρύδια, μαϊντανό, κόλιανδρο και πράσινο μήλο. Το ντρέσινγκ αποτελείται από...

Θαλασσινή πάεγια απολαύσεων

Η θαλασσινή πάεγια είναι ένα απολαυστικό πιάτο που συνδυάζει γεύσεις από θαλασσινά και κρέας. Για την παρασκευή της, σοτάρονται γαρίδες και κοτόπουλο, μαζί με τσορίζο, κρεμμύδι και σκόρδο. Στη συνέχεια,...

Λιβανέζικο μαχαλλεπί με φιστίκια χαλεπίου

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λιβανέζικο μαχαλλεπί με φιστίκια χαλεπίου, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Το γλυκό αποτελείται από τρία βασικά μέρη: το σιρόπι, τη...

Natural wines: Φυσικά ή κρασιά χαμηλής παρέμβασης;

Το άρθρο εξετάζει τη συζήτηση γύρω από την ορολογία των «φυσικών κρασιών», γνωστών και ως «κρασιά χαμηλής παρέμβασης». Παρόλο που ο όρος «φυσικά κρασιά» έχει καθιερωθεί εμπορικά, δημιουργεί παρανοήσεις,...

Βιταμίνη Δ: Οι φυσικές μέθοδοι για καλύτερη πρόσληψη

Η βιταμίνη D, γνωστή ως «βιταμίνη του ήλιου», είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν και πολλοί καταφεύγουν σε συμπληρώματα, υπάρχουν φυσικοί τρόποι για...

Κοκκινιστό κοτόπουλο με ζυμαρικά

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για κοκκινιστό κοτόπουλο με ζυμαρικά, προσφέροντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση. Χρησιμοποιούνται κομμάτια κοτόπουλου με κόκκαλο, μαγειρεμένα σε ελαιόλαδο, λευκό κρασί και μπαχάρι,...

Από το χωράφι στο τραπέζι: Η γαστρονομική τάση κατακτά την Κύπρο

Στην Κύπρο, η γαστρονομική τάση "Farm to Table" κερδίζει ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα, με εστιατόρια και ταβέρνες σε πόλεις και χωριά να υιοθετούν αυτή τη φιλοσοφία. Μέσα από τη χρήση...

Ο πιο διαδεδομένος μύθος για το μαγείρεμα των ζυμαρικών

Για χρόνια, πολλοί πίστευαν ότι το λάδι στο νερό κατά το βράσιμο των ζυμαρικών αποτρέπει το κόλλημα και βελτιώνει τη γεύση, αλλά στην πραγματικότητα είναι περιττό και μπορεί να...

Κοτόπουλο με ταλιατέλες

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για κοτόπουλο με ταλιατέλες, χρησιμοποιώντας υλικά όπως σησαμέλαιο, κρεμμύδια, σκόρδο, τζίντζερ, τούρμερικ, μπαχαρικά μπάρμπεκιου και φυσική σκόνη λαχανικών. Η διαδικασία περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών...

Ελιόπιτες με κρέμα από μαύρες ελιές

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ελιόπιτες με κρέμα από μαύρες ελιές, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Η ζύμη για τις ελιόπιτες φτιάχνεται με χωριάτικο αλεύρι,...

Σαλάτα με κριθαράκι ολικής αλέσεως αλά ελληνικά

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σαλάτα με κριθαράκι ολικής αλέσεως, εμπνευσμένη από την ελληνική κουζίνα. Η συνταγή περιλαμβάνει υλικά όπως ελιές, ντοματίνια, αγγουράκι, φέτα και πίτα, ενώ το ντρέσινγκ...

Τα 6 κορυφαία φυσικά αντιβιοτικά

Το άρθρο εξετάζει έξι φυσικά αντιβιοτικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως συμπληρωματικές θεραπείες στην καταπολέμηση βακτηρίων και λοιμώξεων. Τα φυσικά αυτά αντιβιοτικά περιλαμβάνουν το σκόρδο, το μέλι, το τζίντζερ,...

Λαχταριστό παστίτσιο με μανιτάρια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα λαχταριστό παστίτσιο με μανιτάρια, προσφέροντας μια εναλλακτική εκδοχή του παραδοσιακού πιάτου. Χρησιμοποιούνται μανιτάρια αντί για κρέας, τα οποία συνδυάζονται με χοντρά μακαρόνια...

Σαλάτα µε καυτερά ρεβίθια

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με καυτερά ρεβίθια, ιδανική για όσους αγαπούν τις έντονες γεύσεις. Περιλαμβάνει κυπριακή πίτα, ντομάτα, αγγούρι, μαϊντανό, κόλιανδρο και κουκουνάρι, ενώ τα ρεβίθια ψήνονται...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ