Συριανά Λουκούμια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής των παραδοσιακών συριανών λουκουμιών, προσφέροντας μια λεπτομερή συνταγή με υλικά όπως ζάχαρη, νερό, κορν φλάουρ και κρεμόριο, καθώς και προαιρετικά αρώματα και ξηροκάρπια.

Η εκτέλεση περιλαμβάνει πέντε βασικά βήματα: την παρασκευή σιροπιού, την προετοιμασία του κορν φλάουρ σε παχύρρευστη ζελέ, την ενοποίηση των δύο μιγμάτων με συνεχή ανακάτεμα, τον σχηματισμό του μείγματος σε ταψί και το κόψιμο σε κύβους που πασπαλίζονται με άχνη ζάχαρη και κορν φλάουρ.

Το άρθρο δίνει επίσης συμβουλές για την επίτευξη της σωστής υφής και εμφάνισης των λουκουμιών, τονίζοντας τη σημασία της θερμοκρασίας και της χρήσης παραδοσιακών αρωμάτων όπως το τριαντάφυλλο και το περγαμόντο.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό ζάχαρη

500 ml νερό

150 γρ. κορν φλάουρ

1/2 κ.γ. κρεμόριο (ή τρυγικό οξύ – στα φαρμακεία)

1-2 σταγόνες ροδόνερο ή άρωμα τριαντάφυλλου (ή μαστίχα ή περγαμόντο)

Λίγες σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής (ροζ ή ανάλογα με το άρωμα) – προαιρετικό

Ψιλοκομμένα αμύγδαλα ή φιστίκια (προαιρετικά)

Άχνη ζάχαρη + κορν φλάουρ (για το πασπάλισμα)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βήμα 1: Παρασκευή σιροπιού

Σε κατσαρόλα βάζετε το νερό με τη ζάχαρη και το κρεμόριο. Ανακατεύετε ελαφρά και αφήνετε να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει ελαφρά (περίπου 10-12 λεπτά, στους 115°C αν έχετε θερμόμετρο). Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 2: Παρασκευή κορν φλάουρ

Σε βαθιά κατσαρόλα διαλύετε το κορν φλάουρ σε 500 ml κρύο νερό, ανακατεύοντας πολύ καλά να μην υπάρχουν σβώλοι. Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει και να γίνει παχύρρευστη ζελέ.

Βήμα 3: Ενοποίηση μιγμάτων

Μόλις το μείγμα κορν φλάουρ γίνει διάφανο και παχύ, αρχίζετε να προσθέτετε σταδιακά το σιρόπι, λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς. Συνεχίζετε το ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά για 60-90 λεπτά, μέχρι να γίνει παχύρρευστο, λαμπερό και να ξεκολλά από τα τοιχώματα. Προσθέτετε το άρωμα (τριαντάφυλλο ή άλλο), το χρώμα (αν βάλετε), και τα ξηροκάρπια (αν θέλετε). Ανακατεύετε καλά.

Βήμα 4: Σχηματισμός

Στρώνετε τετράγωνο ταψί (περίπου 30×30 εκ.) με λαδόκολλα και πασπαλίζετε με μίγμα άχνης και κορν φλάουρ. Αδειάζετε το μείγμα και το ισιώνετε με σπάτουλα. Αφήνετε 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου να σταθεροποιηθεί.

Βήμα 5: Κόψιμο και πασπάλισμα

Με μαχαίρι βουτηγμένο σε άχνη κόβετε σε κύβους. Τους ρίχνετε σε μεγάλο μπολ με άχνη + κορν φλάουρ (σε αναλογία 2:1), να καλυφθούν τελείως.

Συμβουλές: Το σωστό λουκούμι πρέπει να είναι μαλακό, μαστιχωτό και καθαρό στην όψη. Το κρεμόριο σταθεροποιεί το σιρόπι και εξασφαλίζει την παραδοσιακή υφή. Αν έχετε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, στόχος είναι να φτάσει στους 118-120°C στο τέλος.

Παραδοσιακά αρώματα Σύρου: Τριαντάφυλλο (ροζ), περγαμόντο ή λεμόνι (κιτρινωπό), φιστίκι (με φυστίκια Αιγίνης)

Συνοπτικά

  • Η παρασκευή των συριανών λουκουμιών περιλαμβάνει πέντε βασικά βήματα, από την παρασκευή σιροπιού έως το κόψιμο και πασπάλισμα των κύβων με άχνη ζάχαρη και κορν φλάουρ.
  • Η σωστή υφή και εμφάνιση των λουκουμιών εξαρτάται από τη θερμοκρασία και τη χρήση παραδοσιακών αρωμάτων όπως το τριαντάφυλλο και το περγαμόντο.
  • Το κρεμόριο χρησιμοποιείται για τη σταθεροποίηση του σιροπιού, εξασφαλίζοντας την παραδοσιακή υφή των λουκουμιών.
  • Προαιρετικά, μπορούν να προστεθούν ξηροκάρπια και χρώματα ζαχαροπλαστικής για επιπλέον γεύση και εμφάνιση.
Διαβάστε επίσης

Παραδοσιακή Φολεγάνδρου Σαλάτα

Η παραδοσιακή σαλάτα της Φολεγάνδρου αποτελείται από φρέσκα υλικά όπως ντομάτες, αγγούρι, κόκκινο κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά και ελιές, συνδυασμένα με τοπική ξινομυζήθρα ή φέτα. Περιλαμβάνει επίσης κρίθινα παξιμάδια ή...

Πίτσα με λαχταριστό ζαμπόν

Η πίτσα με ζαμπόν είναι μια κλασική επιλογή για πολλές οικογένειες, προσφέροντας πλούσια γεύση χάρη στην άφθονη επικάλυψη τυριού και την αρωματική σάλτσα ντομάτας. Για τη βάση, η μαγιά...

Γλυκιά πορτοκαλόπιτα

Η συνταγή για γλυκιά πορτοκαλόπιτα περιλαμβάνει την προετοιμασία φύλλων κρούστας, τα οποία ψήνονται και συνδυάζονται με ένα μείγμα αυγών, ζάχαρης, βανίλιας, μπέικιν πάουντερ, ξύσματος πορτοκαλιού, σπορέλαιου και γιαουρτιού. Το...

Τα 50 Κορυφαία Εστιατόρια του Κόσμου: Πώς το Maido κατέκτησε την κορυφή;

Το εστιατόριο Maido στη Λίμα, Περού, αναδείχθηκε κορυφαίο στον κόσμο για το 2025 από τη λίστα The World’s 50 Best Restaurants, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ένα Περουβιανό εστιατόριο...

Κοκ γλυκίσματα

Το άρθρο παρέχει μια λεπτομερή συνταγή για την παρασκευή κοκ γλυκισμάτων, περιγράφοντας βήμα-βήμα την προετοιμασία του σιροπιού, των cupcakes, της κρέμας πατισερί και της σοκολατένιας επικάλυψης. Ξεκινά με την...

Λεμονάτη Τάρτα

Η λεμονάτη τάρτα είναι ένα δροσερό και γευστικό επιδόρπιο που συνδυάζει τη φρεσκάδα του λεμονιού με μια βάση από μπισκότα digestive. Η βάση παρασκευάζεται με θρυμματισμένα μπισκότα και λιωμένο...

Γλυκό τσίζκεϊκ με λευκή σοκολάτα και φράουλες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής ενός γευστικού τσίζκεϊκ με λευκή σοκολάτα και φράουλες. Η συνταγή περιλαμβάνει την προετοιμασία μιας βάσης από μπισκότα Digestive και βούτυρο, καθώς και μια...

Λαχταριστές γαρίδες με καπνιστό τσίλι και κρεμώδη σάλτσα αβοκάντο

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για λαχταριστές γαρίδες με καπνιστό τσίλι και κρεμώδη σάλτσα αβοκάντο. Αρχικά, οι γαρίδες καθαρίζονται και προετοιμάζονται για το γκριλ. Οι πιπεριές τσίλι ψήνονται μέχρι να...

Γαστρονομικές απολαύσεις σε 10 Κυκλαδίτικα νησιά

Οι Κυκλάδες, γνωστές για τη μαγευτική τους ομορφιά, διαθέτουν επίσης μια πλούσια γαστρονομική παράδοση που ενισχύει τον τουρισμό τους. Από την Τήνο με τα εκλεκτά αλλαντικά και τυριά, μέχρι...

Αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα

Το άρθρο παρέχει μια λεπτομερή συνταγή για αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα, περιγράφοντας τα συστατικά και τα βήματα της προετοιμασίας. Αρχικά, συνδυάζονται σκόρδο, δεντρολίβανο, θυμάρι, ξύσμα λάιμ ή λεμονιού, μπούκοβο,...

Παγωτό με αναρόκρεμα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για παγωτό με αναρόκρεμα, χρησιμοποιώντας φρέσκια αναρή, ζάχαρη άχνη, κανέλα, ανθόνερο, κρέμα γάλακτος και καβουρδισμένα αμύγδαλα. Η διαδικασία περιλαμβάνει το λιώσιμο της αναρής και την...

Η πιο απλή μέθοδος για να βγάλεις τα κουκούτσια από το καρπούζι

Το άρθρο παρουσιάζει έναν αποτελεσματικό τρόπο για να αφαιρέσετε τα κουκούτσια από το καρπούζι, ειδικά όταν το κόβετε σε κύβους. Αρχικά, κόψτε το καρπούζι σε φέτες και στη συνέχεια...

Pancakes με κρέμα τυριού και αμύγδαλα

Το άρθρο παρουσιάζει μια λαχταριστή συνταγή για pancakes με κρέμα τυριού και αμύγδαλα από τη Λουΐζα Ζεμπύλα Ραφαήλ. Η συνταγή περιλαμβάνει υλικά για τα pancakes, όπως φρέσκο γάλα, αβγά...

New York Cheesecake Delight

Το άρθρο περιγράφει πώς να φτιάξετε το διάσημο τσίζκεϊκ New York στο σπίτι, εντυπωσιάζοντας την οικογένεια και τους φίλους σας. Η συνταγή περιλαμβάνει αλεσμένα μπισκότα Digestive για τη βάση...

Τηγανητό κοτόπουλο αρωματισμένο με σαφράν

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κοτόπουλο με σαφράν στο τηγάνι, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία μαγειρέματος. Αρχικά, το κοτόπουλο ξεπαγώνεται, αλατοπιπερώνεται και τηγανίζεται μέχρι να πάρει...

Meghli, η παραδοσιακή πουτίγκα της Ανατολής

Το meghli είναι μια παραδοσιακή πουτίγκα της λιβανέζικης κουζίνας, που παρασκευάζεται και σε άλλες περιοχές του Λεβάντε, όπως η Συρία και η Παλαιστίνη. Παραδοσιακά, σερβίρεται μετά τη γέννηση ενός...

Το Alley υποδέχεται τον κορυφαίο νεαρό σεφ της Γαλλίας, Αντώνη Αβούρη

Το εστιατόριο Alley στη Λεμεσό, που γιορτάζει τρία χρόνια επιτυχίας, φιλοξενεί τον Αντώνη Αβούρη, τον κορυφαίο νέο σεφ της Γαλλίας για το 2024-2025, για ένα τριήμερο μαγειρικό γεγονός από...

Καπνιστό κοτόπουλο με γεύση μπύρας

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για καπνιστό κοτόπουλο με γεύση μπύρας, περιγράφοντας τα υλικά και τα βήματα για την προετοιμασία του. Χρησιμοποιείται ολόκληρο κοτόπουλο που μαρινάρεται με κρεμμύδι, σκόρδο,...

Απλή γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Η συνταγή περιγράφει πώς να φτιάξετε μια απλή γαλατόπιτα χωρίς φύλλο, χρησιμοποιώντας γάλα, αραβοσιτάλευρο, ζάχαρη, αυγά και βούτυρο. Ανακατεύουμε τα βασικά υλικά και τα ζεσταίνουμε μέχρι να γίνουν κρέμα,...

Tiradito, crudo ή ceviche: Ποιο ωμό πιάτο να ετοιμάσω με ασφάλεια στο σπίτι;

Το άρθρο συγκρίνει τρία δημοφιλή ωμά πιάτα - το ιταλικό crudo, το περουβιανό ceviche και το περουβιανό-ιαπωνικό tiradito - και προτείνει το crudo ως την πιο εύκολη επιλογή για...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ