Σοκολατένιος κορμός με γεύση φράουλας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για έναν σοκολατένιο κορμό με γεύση φράουλας, εστιάζοντας στη διαδικασία παρασκευής του παντεσπανιού σοκολάτας και της γέμισης. Αρχικά, το παντεσπάνι παρασκευάζεται με λιωμένη σοκολάτα, κρόκους αυγών και μαρέγκα, και ψήνεται σε ταψάκι.

Στη συνέχεια, η γέμιση αποτελείται από σαντιγί με λικέρ και ξύσμα πορτοκαλιού, μαρμελάδα φράουλας και ψιλοκομμένες φράουλες. Ο κορμός τυλίγεται και διατηρείται στο ψυγείο πριν σερβιριστεί, ενώ μπορεί να γαρνιριστεί με ξύσματα σοκολάτας και φρέσκιες φράουλες για επιπλέον γεύση και εμφάνιση.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

Για το παντεσπάνι σοκολάτας:

200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, περασµένη από χοντρό τρίφτη

3 κουταλιές νερό

6 µεγάλα αβγά σε θερµοκρασία δωµατίου, χωρισµένα

2/3 φλ. ζάχαρη

¼ κουταλάκι αλάτι

1 κουταλιά κακάο + επιπλέον για πασπάλισµα

Επιπλέον κακάο και ζάχαρη άχνη για πασπάλισµα

2 κουταλάκια λιωµένο βούτυρο για τη λαµαρίνα

Για τη γέµιση:

1 φλ. κρέµα γάλακτος,

1 κουταλιά κοσκινισµένη ζάχαρη άχνη

2 κουταλιές λικέρ πορτοκαλιού

1 κουταλάκι ξύσµα πορτοκαλιού

5 φράουλες (όχι µαλακές) κοµµένες σε ψιλά κυβάκια (προαιρετικά)

5 κουταλιές µαρµέλαδα φράουλα

Γαρνίρισµα (προαιρετικά):

Ξύσµατα σοκολάτας και φράουλες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180°C. Αλείφετε µε λιωµένο βούτυρο ένα ταψάκι για κορµό, 45 x 30 εκ. περίπου και ύψους 2½-3 εκ. και ντύνετε τον πάτο του µε λαδόκολλα που θα εξέχει 4-5 εκατοστά στα πλευρά. Λιώνετε τη σοκολάτα σε µπεν µαρί, µαζί µε 3 κουταλιές νερό και την αφήνετε να κρυώσει.

Kτυπάτε τους κρόκους µε ½ φλ. ζάχαρη και το αλάτι σε ένα µεγάλο µπολ, µέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν και  ανακατεύετε µέσα τη λιωµένη σοκολάτα. Καθαρίζετε το σύρµα του µίξερ και κτυπάτε χώρια τα ασπράδια µέχρι ν’ αρχίσουν να πήζουν και προσθέτετε τµηµατικά την υπόλοιπη ζάχαρη, συνεχίζοντας το κτύπηµα για να γίνει µια σφικτή µαρέγκα, λεία και γυαλιστερή. 

Ανακατεύετε το 1/3 της µαρέγκας στο µίγµα των κρόκων και ύστερα ενσωµατώνετε την υπόλοιπη, ανακατεύοντας ελαφρά και παίρνοντας µίγµα από κάτω και γέρνοντάς το προς τα πάνω. Απλώνετε το µίγµα στο ταψάκι και ψήνετε το παντεσπάνι για 15-18 λεπτά, µέχρι να φουσκώσει καλά και να στεγνώσει. Βάζετε το ταψάκι πάνω σε σχάρα και το σκεπάζετε µε διπλό, υγρό απορροφητικό χαρτί από ρολό κουζίνας. Αφήνετε να µείνει 5 λεπτά, αφαιρείτε το χαρτί και κρυώνετε εντελώς το παντεσπάνι. Περνάτε ένα µαχαιράκι στον περίγυρό του για να ξεκολλήσει από τη λαδόκολλα. Πασπαλίζετε την επιφάνεια του κέικ µε κοσκινισµένο κακάο και απλώνετε ένα φύλλο λαδόκολλα από πάνω του. Το αναποδογυρίζετε πάνω στη λαδόκολλα και ξεκολλάτε προσεκτικά τη λαδόκολλα στην οποία ψήθηκε. (Μην ανησυχήσετε αν το παντεσπάνι σκάσει λίγο, θα κρατηθεί στη θέση του όταν τυλιχτεί σε ρολό). 

Ετοιµάζετε τη γέµιση: Kτυπάτε την κρέµα γάλακτος σε σαντιγί µε τη ζάχαρη άχνη και το λικέρ του πορτοκαλιού και ανακατεύετε µέσα το ξύσµα πορτοκαλιού και τις ψιλοκοµµένες φράουλες. Αλείφετε το παντεσπάνι µε τη µαρµέλαδα και ύστερα απλώνετε πάνω οµοιόµορφα τη σαντιγί, αφήνοντας ένα µικρό περιθώριο γύρω-γύρω. Τυλίγετε τον κορµό, ξεκινώντας από το φαρδύ µέρος του µε τη βοήθεια της λαδόκολλας και το µεταφέρετε σε πιατέλα µε την κόγχη προς τα κάτω. Τον κρατάτε στο ψυγείο σκεπασµένο χαλαρά και πριν τον σερβίρετε, τον γαρνίρετε αν θέλετε µε ξύσµατα σοκολάτας και φράουλες.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιλαμβάνει παντεσπάνι σοκολάτας με λιωμένη σοκολάτα, κρόκους αυγών και μαρέγκα.
  • Η γέμιση αποτελείται από σαντιγί με λικέρ πορτοκαλιού, ξύσμα πορτοκαλιού, μαρμελάδα φράουλας και φράουλες.
  • Ο κορμός τυλίγεται με τη βοήθεια λαδόκολλας και φυλάσσεται στο ψυγείο πριν το σερβίρισμα.
  • Γαρνίρεται προαιρετικά με ξύσματα σοκολάτας και φρέσκιες φράουλες για επιπλέον εμφάνιση.
Διαβάστε επίσης

Γαρίδες με κοχύλια και αρωματική πάπρικα

Το άρθρο παρουσιάζει μια απλή και γευστική συνταγή για γαρίδες με κοχύλια και αρωματική πάπρικα. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν γαρίδες, ελαιόλαδο, σκόρδο, γλυκιά πάπρικα και μακαρόνια κοχύλια. Η εκτέλεση της...

Σολομός με γλυκοπατάτες και χαρουπόμελο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σολομό με γλυκοπατάτες και χαρουπόμελο, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Ο σολομός μαρινάρεται με ένα μείγμα από σκόρδο, φρέσκο τζίντζερ και...

Boston cream pie ή κέικ κοκ

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για το Boston cream pie, γνωστό και ως κέικ κοκ. Αρχικά, παρατίθενται τα υλικά για το κέικ, την κρέμα και την επικάλυψη σοκολάτας. Στη συνέχεια,...

“Φασολάδα με τρία χρώματα”

Η "Φασολάδα με τρία χρώματα" αποτελεί μια ανανεωμένη εκδοχή της παραδοσιακής ελληνικής φασολάδας, προσθέτοντας χρώμα και ποικιλία με τη χρήση τριών ειδών φασολιών: άσπρα, κόκκινα και μαύρα. Η συνταγή περιλαμβάνει...

5 χρόνια «Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου»: Οι εκδηλώσεις, οι διακρίσεις, οι σεφ που ξεχώρισαν

Το άρθρο ανασκοπεί την ιστορία των Χρυσών Σκούφων Κύπρου, λίγο πριν την πέμπτη τελετή απονομής. Εστιάζει στις πιο αξιοσημείωτες στιγμές των προηγούμενων διοργανώσεων, αναδεικνύοντας τις διακρίσεις και τους σεφ που...

Weekend Vibes: 5+1 ιδέες για το brunch σου

Το άρθρο παρουσιάζει έξι προτάσεις για ένα απολαυστικό brunch κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών Σαββατοκύριακων. Περιλαμβάνει ιδέες όπως αφράτα pancakes, ζεστά bagels, acai bowls και ιδιαίτερα κοκτέιλ, προσφέροντας μια μοναδική...

Ο υπέρτατος οδηγός για τα dressings

Τα dressings αποτελούν το κεντρικό στοιχείο των σαλάτων, προσφέροντας γεύση, υφή και άρωμα. Από το κλασικό vinaigrette μέχρι το κρεμώδες Caesar, τα dressings μπορούν να μετατρέψουν ένα απλό πιάτο...

Γευστική μηλόπιτα με τραγανό φύλλο κρούστας

Η συνταγή για γευστική μηλόπιτα με τραγανό φύλλο κρούστας περιλαμβάνει επτά φύλλα κρούστας, καρύδια, σταφίδες, ζάχαρη και κανέλα. Η γέμιση προετοιμάζεται με κόκκινα μήλα κομμένα σε κυβάκια, ενώ το...

Κότσι µε δεντρολίβανο και σάλτσα κόκκινου κρασιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κότσι αρνίσιο με αρωματικό δεντρολίβανο και σάλτσα κόκκινου κρασιού. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν κότσι αρνίσιο, κόκκινο κρασί, λαχανικά όπως καρότα και κρεμμύδια, και...

Φιλέτο Black Angus με κρούστα από μαϊντανό

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για φιλέτο Black Angus με κρούστα μαϊντανού, περιγράφοντας τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής. Το βοδινό φιλέτο αλατοπιπερώνεται, σοτάρεται και ψήνεται αφού καλυφθεί...

Μήλο Κραμπλ

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή ενός νόστιμου μήλου κραμπλ. Αρχικά, τα μήλα καθαρίζονται, τρίβονται και σιγοβράζονται με ζάχαρη και κανέλα μέχρι να μαλακώσουν. Αφού σουρώσουν, περιχύνονται με...

Πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα αρωματικό πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι, αναλύοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Αρχικά, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού και...

Τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν τορτελλόνι με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα κόκκινου πέστο, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο,...

Μανιταρότο με κριθάρι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα γευστικό πιάτο με κριθαράκι ολικής άλεσης και μανιτάρια portobello. Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και των μανιταριών στο ελαιόλαδο,...

Saccottini με τυρί και ντοματίνια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για saccottini με τυρί και ντοματίνια, που αποτελείται από πουγκιά με τέσσερα τυριά, μαγειρεμένα μαζί με ελαιόλαδο, σκόρδο, ντοματίνια, λευκό κρασί, τυρί κρέμα και...

Ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, τριμμένη μοτσαρέλα, κατεψυγμένο σπανάκι, φρέσκα...

Λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια, δίνοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση. Για τα κεφτεδάκια, χρησιμοποιείται χοιρινός κιμάς, φρυγανιά Panko, αυγό, παρμεζάνα, μαϊντανός,...

7 τρόφιμα που ένας νευροχειρουργός αποφεύγει πάντα στο πιάτο του

Ο νευροχειρουργός Dr. Brett Osborn επισημαίνει επτά τρόφιμα και ποτά που μπορεί να επιταχύνουν τη γνωστική φθορά και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου. Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή...

Κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες, ιδανική για ένα γεύμα με πλούσια γεύση. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως αρνίσιο κότσι, baby πατάτες, δενδρολίβανο και μια μαρινάδα...

Παραδοσιακές Πίτες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία προετοιμασίας παραδοσιακών πιτών, ξεκινώντας από την παρασκευή του σιροπιού με νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, η ζύμη φτιάχνεται με δύο...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ