Οι Σαντορινιοί ντοματοκεφτέδες είναι ένας παραδοσιακός ελληνικός μεζές που συνδυάζει ντομάτες, μυρωδικά και, προαιρετικά, φέτα για μια νόστιμη και αρωματική γεύση. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως ώριμες ντομάτες, κρεμμύδι, μυρωδικά όπως δυόσμο και μαϊντανό, και αλεύρι για να δημιουργηθεί ένα πηχτό μείγμα.
Το μείγμα τηγανίζεται σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα, και οι ντοματοκεφτέδες σερβίρονται ζεστοί ή χλιαροί, συνοδευόμενοι από γιαούρτι ή δροσερό ντιπ. Για παραλλαγές, μπορείτε να προσθέσετε καλαμποκάλευρο για τραγανή υφή ή να παραλείψετε τη φέτα για μια vegan εκδοχή.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
4-5 ώριμες σαντορινιές ντοματούλες ή πολύ ώριμες ντομάτες (περίπου 600-700 γρ.)
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι φρέσκα μυρωδικά (δυόσμος, μαϊντανός ή και βασιλικός), ψιλοκομμένα
1/2 φλιτζάνι φέτα θρυμματισμένη (προαιρετικά)
1/2 κ.γ. ρίγανη ή θρούμπι
1-1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει, για πηχτό κουρκούτι)
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο για τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τρίψτε τις ντομάτες στον τρίφτη (με το χέρι ή στο μούλτι) ή ψιλοκόψτε τις πολύ καλά με μαχαίρι. Αφήστε τις σε σουρωτήρι για 15-20 λεπτά να στραγγίσουν τα πολλά υγρά.
Σε μεγάλο μπολ, προσθέστε τη στραγγισμένη ντομάτα, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, τη φέτα (αν βάλετε), αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Ανακατέψτε καλά.
Προσθέστε σιγά-σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας, μέχρι το μείγμα να δέσει. Πρέπει να είναι πηχτό, αλλά όχι πολύ σφιχτό – σαν χυλός που στέκεται στο κουτάλι.
Ζεστάνετε αρκετό ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.
Με κουτάλι της σούπας, ρίξτε κουταλιές από το μείγμα και τηγανίστε σε μέτρια φωτιά 2-3 λεπτά ανά πλευρά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
Βγάλτε τους ντοματοκεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρετε ζεστούς ή χλιαρούς, με γιαούρτι ή δροσερό ντιπ (π.χ. με δυόσμο και λεμόνι).
Συμβουλές: Για ακόμα πιο τραγανή υφή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο καλαμποκάλευρο. Στη vegan εκδοχή, παραλείψτε τη φέτα και αυξήστε λίγο τα μυρωδικά για έξτρα ένταση.
Συνοπτικά
- Οι Σαντορινιοί ντοματοκεφτέδες είναι ένας παραδοσιακός μεζές με βάση τις ντομάτες και τα μυρωδικά, με προαιρετική προσθήκη φέτας.
- Το μείγμα από ντομάτες, κρεμμύδι, μυρωδικά και αλεύρι τηγανίζεται σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
- Μπορούν να σερβιριστούν ζεστοί ή χλιαροί, συνοδευόμενοι από γιαούρτι ή δροσερό ντιπ.
- Παραλλαγές περιλαμβάνουν προσθήκη καλαμποκάλευρου για τραγανή υφή ή παραλείποντας τη φέτα για μια vegan εκδοχή.