Σαντορινιοί Ντοματοκεφτέδες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Σαντορινιοί ντοματοκεφτέδες είναι ένας παραδοσιακός ελληνικός μεζές που συνδυάζει ντομάτες, μυρωδικά και, προαιρετικά, φέτα για μια νόστιμη και αρωματική γεύση. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως ώριμες ντομάτες, κρεμμύδι, μυρωδικά όπως δυόσμο και μαϊντανό, και αλεύρι για να δημιουργηθεί ένα πηχτό μείγμα.

Το μείγμα τηγανίζεται σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα, και οι ντοματοκεφτέδες σερβίρονται ζεστοί ή χλιαροί, συνοδευόμενοι από γιαούρτι ή δροσερό ντιπ. Για παραλλαγές, μπορείτε να προσθέσετε καλαμποκάλευρο για τραγανή υφή ή να παραλείψετε τη φέτα για μια vegan εκδοχή.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

4-5 ώριμες σαντορινιές ντοματούλες ή πολύ ώριμες ντομάτες (περίπου 600-700 γρ.)

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι φρέσκα μυρωδικά (δυόσμος, μαϊντανός ή και βασιλικός), ψιλοκομμένα

1/2 φλιτζάνι φέτα θρυμματισμένη (προαιρετικά)

1/2 κ.γ. ρίγανη ή θρούμπι

1-1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει, για πηχτό κουρκούτι)

Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τρίψτε τις ντομάτες στον τρίφτη (με το χέρι ή στο μούλτι) ή ψιλοκόψτε τις πολύ καλά με μαχαίρι. Αφήστε τις σε σουρωτήρι για 15-20 λεπτά να στραγγίσουν τα πολλά υγρά.

Σε μεγάλο μπολ, προσθέστε τη στραγγισμένη ντομάτα, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, τη φέτα (αν βάλετε), αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Ανακατέψτε καλά.

Προσθέστε σιγά-σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας, μέχρι το μείγμα να δέσει. Πρέπει να είναι πηχτό, αλλά όχι πολύ σφιχτό – σαν χυλός που στέκεται στο κουτάλι.

Ζεστάνετε αρκετό ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.

Με κουτάλι της σούπας, ρίξτε κουταλιές από το μείγμα και τηγανίστε σε μέτρια φωτιά 2-3 λεπτά ανά πλευρά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Βγάλτε τους ντοματοκεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί.

Σερβίρετε ζεστούς ή χλιαρούς, με γιαούρτι ή δροσερό ντιπ (π.χ. με δυόσμο και λεμόνι).

Συμβουλές: Για ακόμα πιο τραγανή υφή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο καλαμποκάλευρο. Στη vegan εκδοχή, παραλείψτε τη φέτα και αυξήστε λίγο τα μυρωδικά για έξτρα ένταση.

Συνοπτικά

  • Οι Σαντορινιοί ντοματοκεφτέδες είναι ένας παραδοσιακός μεζές με βάση τις ντομάτες και τα μυρωδικά, με προαιρετική προσθήκη φέτας.
  • Το μείγμα από ντομάτες, κρεμμύδι, μυρωδικά και αλεύρι τηγανίζεται σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
  • Μπορούν να σερβιριστούν ζεστοί ή χλιαροί, συνοδευόμενοι από γιαούρτι ή δροσερό ντιπ.
  • Παραλλαγές περιλαμβάνουν προσθήκη καλαμποκάλευρου για τραγανή υφή ή παραλείποντας τη φέτα για μια vegan εκδοχή.
Διαβάστε επίσης

Φλαμπέ πουτίγκα για τα Χριστούγεννα

Η χριστουγεννιάτικη φλαμπέ πουτίγκα είναι ένα εύκολο γλυκό που απαιτεί 5½ ώρες για την προετοιμασία του και μπορεί να σερβιριστεί σε 10-12 άτομα. Περιλαμβάνει αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, κράνμπερι...

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ