Σαντορινιοί Ντοματοκεφτέδες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οι Σαντορινιοί ντοματοκεφτέδες είναι ένας παραδοσιακός ελληνικός μεζές που συνδυάζει ντομάτες, μυρωδικά και, προαιρετικά, φέτα για μια νόστιμη και αρωματική γεύση. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως ώριμες ντομάτες, κρεμμύδι, μυρωδικά όπως δυόσμο και μαϊντανό, και αλεύρι για να δημιουργηθεί ένα πηχτό μείγμα.

Το μείγμα τηγανίζεται σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα, και οι ντοματοκεφτέδες σερβίρονται ζεστοί ή χλιαροί, συνοδευόμενοι από γιαούρτι ή δροσερό ντιπ. Για παραλλαγές, μπορείτε να προσθέσετε καλαμποκάλευρο για τραγανή υφή ή να παραλείψετε τη φέτα για μια vegan εκδοχή.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

4-5 ώριμες σαντορινιές ντοματούλες ή πολύ ώριμες ντομάτες (περίπου 600-700 γρ.)

1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι φρέσκα μυρωδικά (δυόσμος, μαϊντανός ή και βασιλικός), ψιλοκομμένα

1/2 φλιτζάνι φέτα θρυμματισμένη (προαιρετικά)

1/2 κ.γ. ρίγανη ή θρούμπι

1-1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει, για πηχτό κουρκούτι)

Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ελαιόλαδο για τηγάνισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τρίψτε τις ντομάτες στον τρίφτη (με το χέρι ή στο μούλτι) ή ψιλοκόψτε τις πολύ καλά με μαχαίρι. Αφήστε τις σε σουρωτήρι για 15-20 λεπτά να στραγγίσουν τα πολλά υγρά.

Σε μεγάλο μπολ, προσθέστε τη στραγγισμένη ντομάτα, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά, τη φέτα (αν βάλετε), αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Ανακατέψτε καλά.

Προσθέστε σιγά-σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας, μέχρι το μείγμα να δέσει. Πρέπει να είναι πηχτό, αλλά όχι πολύ σφιχτό – σαν χυλός που στέκεται στο κουτάλι.

Ζεστάνετε αρκετό ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.

Με κουτάλι της σούπας, ρίξτε κουταλιές από το μείγμα και τηγανίστε σε μέτρια φωτιά 2-3 λεπτά ανά πλευρά, μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.

Βγάλτε τους ντοματοκεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί.

Σερβίρετε ζεστούς ή χλιαρούς, με γιαούρτι ή δροσερό ντιπ (π.χ. με δυόσμο και λεμόνι).

Συμβουλές: Για ακόμα πιο τραγανή υφή, μπορείτε να προσθέσετε λίγο καλαμποκάλευρο. Στη vegan εκδοχή, παραλείψτε τη φέτα και αυξήστε λίγο τα μυρωδικά για έξτρα ένταση.

Συνοπτικά

  • Οι Σαντορινιοί ντοματοκεφτέδες είναι ένας παραδοσιακός μεζές με βάση τις ντομάτες και τα μυρωδικά, με προαιρετική προσθήκη φέτας.
  • Το μείγμα από ντομάτες, κρεμμύδι, μυρωδικά και αλεύρι τηγανίζεται σε ελαιόλαδο μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
  • Μπορούν να σερβιριστούν ζεστοί ή χλιαροί, συνοδευόμενοι από γιαούρτι ή δροσερό ντιπ.
  • Παραλλαγές περιλαμβάνουν προσθήκη καλαμποκάλευρου για τραγανή υφή ή παραλείποντας τη φέτα για μια vegan εκδοχή.
Διαβάστε επίσης

Πατατάτο Αμοργού (αυθεντικό κατσικάκι με πατάτες)

Το άρθρο παρουσιάζει την παραδοσιακή συνταγή "Πατατάτο Αμοργού", ένα πιάτο με κατσικάκι ή αρνάκι και πατάτες, μαγειρεμένο με ελαιόλαδο, κρεμμύδια, σκόρδο, λευκό κρασί, αλάτι, πιπέρι, κανέλα και δάφνη. Αρχικά,...

Σαβόρο Πάρου

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για το παραδοσιακό πιάτο "Σαβόρο Πάρου", το οποίο περιλαμβάνει τηγανητά μικρά ψάρια, όπως σκορπιδάκια ή μπαρμπούνια, που αλευρώνονται και τηγανίζονται μέχρι να γίνουν τραγανά. Στη...

Τηγανητό τυρί με μέλι και σουσάμι θυμαριού

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για τηγανητό τυρί με μέλι και σουσάμι θυμαριού, χρησιμοποιώντας τοπικά ημίσκληρα τυριά, όπως της Νάξου ή μαστέλο. Το τυρί κόβεται σε φέτες, πανάρεται με...

Πικάντικη τυροκαυτερή με κοπανιστή Μυκόνου και πιπεριές Φλωρίνης

Η πικάντικη τυροκαυτερή με κοπανιστή Μυκόνου και πιπεριές Φλωρίνης είναι μια γευστική αλοιφή που συνδυάζει την έντονη γεύση της κοπανιστής με τη φέτα ή ξινομυζήθρα για πιο ελαφριά αίσθηση....

Παραδοσιακή Φολεγάνδρου Σαλάτα

Η παραδοσιακή σαλάτα της Φολεγάνδρου αποτελείται από φρέσκα υλικά όπως ντομάτες, αγγούρι, κόκκινο κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά και ελιές, συνδυασμένα με τοπική ξινομυζήθρα ή φέτα. Περιλαμβάνει επίσης κρίθινα παξιμάδια ή...

Πίτσα με λαχταριστό ζαμπόν

Η πίτσα με ζαμπόν είναι μια κλασική επιλογή για πολλές οικογένειες, προσφέροντας πλούσια γεύση χάρη στην άφθονη επικάλυψη τυριού και την αρωματική σάλτσα ντομάτας. Για τη βάση, η μαγιά...

Γλυκιά πορτοκαλόπιτα

Η συνταγή για γλυκιά πορτοκαλόπιτα περιλαμβάνει την προετοιμασία φύλλων κρούστας, τα οποία ψήνονται και συνδυάζονται με ένα μείγμα αυγών, ζάχαρης, βανίλιας, μπέικιν πάουντερ, ξύσματος πορτοκαλιού, σπορέλαιου και γιαουρτιού. Το...

Τα 50 Κορυφαία Εστιατόρια του Κόσμου: Πώς το Maido κατέκτησε την κορυφή;

Το εστιατόριο Maido στη Λίμα, Περού, αναδείχθηκε κορυφαίο στον κόσμο για το 2025 από τη λίστα The World’s 50 Best Restaurants, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ένα Περουβιανό εστιατόριο...

Κοκ γλυκίσματα

Το άρθρο παρέχει μια λεπτομερή συνταγή για την παρασκευή κοκ γλυκισμάτων, περιγράφοντας βήμα-βήμα την προετοιμασία του σιροπιού, των cupcakes, της κρέμας πατισερί και της σοκολατένιας επικάλυψης. Ξεκινά με την...

Λεμονάτη Τάρτα

Η λεμονάτη τάρτα είναι ένα δροσερό και γευστικό επιδόρπιο που συνδυάζει τη φρεσκάδα του λεμονιού με μια βάση από μπισκότα digestive. Η βάση παρασκευάζεται με θρυμματισμένα μπισκότα και λιωμένο...

Γλυκό τσίζκεϊκ με λευκή σοκολάτα και φράουλες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής ενός γευστικού τσίζκεϊκ με λευκή σοκολάτα και φράουλες. Η συνταγή περιλαμβάνει την προετοιμασία μιας βάσης από μπισκότα Digestive και βούτυρο, καθώς και μια...

Λαχταριστές γαρίδες με καπνιστό τσίλι και κρεμώδη σάλτσα αβοκάντο

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για λαχταριστές γαρίδες με καπνιστό τσίλι και κρεμώδη σάλτσα αβοκάντο. Αρχικά, οι γαρίδες καθαρίζονται και προετοιμάζονται για το γκριλ. Οι πιπεριές τσίλι ψήνονται μέχρι να...

Γαστρονομικές απολαύσεις σε 10 Κυκλαδίτικα νησιά

Οι Κυκλάδες, γνωστές για τη μαγευτική τους ομορφιά, διαθέτουν επίσης μια πλούσια γαστρονομική παράδοση που ενισχύει τον τουρισμό τους. Από την Τήνο με τα εκλεκτά αλλαντικά και τυριά, μέχρι...

Αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα

Το άρθρο παρέχει μια λεπτομερή συνταγή για αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα, περιγράφοντας τα συστατικά και τα βήματα της προετοιμασίας. Αρχικά, συνδυάζονται σκόρδο, δεντρολίβανο, θυμάρι, ξύσμα λάιμ ή λεμονιού, μπούκοβο,...

Παγωτό με αναρόκρεμα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για παγωτό με αναρόκρεμα, χρησιμοποιώντας φρέσκια αναρή, ζάχαρη άχνη, κανέλα, ανθόνερο, κρέμα γάλακτος και καβουρδισμένα αμύγδαλα. Η διαδικασία περιλαμβάνει το λιώσιμο της αναρής και την...

Η πιο απλή μέθοδος για να βγάλεις τα κουκούτσια από το καρπούζι

Το άρθρο παρουσιάζει έναν αποτελεσματικό τρόπο για να αφαιρέσετε τα κουκούτσια από το καρπούζι, ειδικά όταν το κόβετε σε κύβους. Αρχικά, κόψτε το καρπούζι σε φέτες και στη συνέχεια...

Pancakes με κρέμα τυριού και αμύγδαλα

Το άρθρο παρουσιάζει μια λαχταριστή συνταγή για pancakes με κρέμα τυριού και αμύγδαλα από τη Λουΐζα Ζεμπύλα Ραφαήλ. Η συνταγή περιλαμβάνει υλικά για τα pancakes, όπως φρέσκο γάλα, αβγά...

New York Cheesecake Delight

Το άρθρο περιγράφει πώς να φτιάξετε το διάσημο τσίζκεϊκ New York στο σπίτι, εντυπωσιάζοντας την οικογένεια και τους φίλους σας. Η συνταγή περιλαμβάνει αλεσμένα μπισκότα Digestive για τη βάση...

Τηγανητό κοτόπουλο αρωματισμένο με σαφράν

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κοτόπουλο με σαφράν στο τηγάνι, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία μαγειρέματος. Αρχικά, το κοτόπουλο ξεπαγώνεται, αλατοπιπερώνεται και τηγανίζεται μέχρι να πάρει...

Meghli, η παραδοσιακή πουτίγκα της Ανατολής

Το meghli είναι μια παραδοσιακή πουτίγκα της λιβανέζικης κουζίνας, που παρασκευάζεται και σε άλλες περιοχές του Λεβάντε, όπως η Συρία και η Παλαιστίνη. Παραδοσιακά, σερβίρεται μετά τη γέννηση ενός...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ