Samosa με πατάτα και αρακά γέμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρέχει μια λεπτομερή συνταγή για την παρασκευή samosa με γέμιση πατάτας και αρακά. Ξεκινά με την παρασκευή της ζύμης, που περιλαμβάνει αλεύρι, λάδι και αλάτι, και αφήνεται να ξεκουραστεί.

Η γέμιση περιλαμβάνει βρασμένες πατάτες, αρακά, κρεμμύδι και διάφορα μπαχαρικά όπως κύμινο, κόλιανδρο, κουρκουμά και garam masala. Η ζύμη ανοίγεται σε φύλλα, γεμίζεται με το μείγμα και διπλώνεται σε τριγωνικό σχήμα.

Τα samosa τηγανίζονται μέχρι να γίνουν τραγανά και σερβίρονται ζεστά με συνοδευτικές σάλτσες όπως γιαούρτι-δυόσμο ή chutney μάνγκο.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4 κ.σ. φυτικό λάδι ή ghee

½ κ.γ. αλάτι

100 ml νερό (περίπου)

Για τη γέμιση:

3 μεσαίες πατάτες, βρασμένες και κομμένες σε κύβους

100 γρ. αρακά (κατεψυγμένος ή φρέσκος)

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1–2 πράσινες πιπερίτσες τσίλι (προαιρετικά, ψιλοκομμένες)

2 κ.σ. φυτικό λάδι ή ghee

1 κ.γ. σπόρους κύμινο

1 κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη

½ κ.γ. κουρκουμά

½ κ.γ. γκαράμ μασάλα

½ κ.γ. τζίντζερ τριμμένο

Αλάτι

Φρέσκος κόλιανδρος (ή μαϊντανός) ψιλοκομμένος

Για το τηγάνισμα:

Μπόλικο φυτικό λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε με τη ζύμη: σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι. Τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 30 λεπτά.

Για τη γέμιση: σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε τους σπόρους κύμινο και αφήνουμε να απελευθερώσουν το άρωμά τους. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το τζίντζερ και (αν θέλουμε) τις καυτερές πιπερίτσες. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά (κουρκουμά, κόλιανδρο, garam masala), ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε τις πατάτες και τον αρακά. Αλατίζουμε, ανακατεύουμε καλά και στο τέλος προσθέτουμε τον φρέσκο κόλιανδρο. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η γέμιση.

Για το δίπλωμα: χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρές μπάλες. Ανοίγουμε φύλλο σε σχήμα κύκλου (διάμετρος περίπου 15 εκ.) και κόβουμε στη μέση ώστε να έχουμε δύο ημικύκλια. Παίρνουμε κάθε ημικύκλιο, το διπλώνουμε σε κώνο και κολλάμε τις άκρες με λίγο νερό. Γεμίζουμε τον κώνο με το μείγμα πατάτας–αρακά και κλείνουμε καλά σχηματίζοντας τρίγωνο.

Τηγανίζουμε τα samosa σε καυτό λάδι (170–180°C) μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Σερβίρονται ζεστά με σάλτσα γιαούρτι–δυόσμο, chutney μάνγκο ή πικάντικη σάλτσα tamarind.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιλαμβάνει την παρασκευή ζύμης από αλεύρι, λάδι και αλάτι που ξεκουράζεται πριν τη χρήση.
  • Η γέμιση αποτελείται από βρασμένες πατάτες, αρακά και μπαχαρικά όπως κύμινο και garam masala.
  • Τα φύλλα ζύμης γεμίζονται και διπλώνονται σε τριγωνικό σχήμα πριν τηγανιστούν μέχρι να γίνουν τραγανά.
  • Τα samosa σερβίρονται ζεστά με συνοδευτικές σάλτσες όπως γιαούρτι-δυόσμο ή chutney μάνγκο.
Διαβάστε επίσης

Γαρίδες με τηγανητό ρύζι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για γαρίδες με τηγανητό ρύζι, περιγράφοντας τα υλικά και την εκτέλεση της διαδικασίας μαγειρέματος. Χρησιμοποιείται ρύζι parboiled, το οποίο βράζεται και στη συνέχεια αφήνεται...

Ανάποδο γλυκό cheesecake με αναρή

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής ενός ανάποδου γλυκού cheesecake με αναρή, το οποίο συνδυάζει σμέουρα και άλλα συστατικά για μια μοναδική γεύση. Αρχικά, ετοιμάζεται μια σος από σμέουρα...

Γευστικό φιλέτο κοτόπουλου με αρωματική κολοκύθα

Το άρθρο παρουσιάζει μια γευστική συνταγή από τον σεφ Κυριάκο Κυριάκου για φιλέτο κοτόπουλου με αρωματική κολοκύθα. Η συνταγή απαιτεί φιλέτα κοτόπουλου, κολοκύθα, λευκό κρασί, ζωμό λαχανικών, χυμό πορτοκαλιού...

Γιγαντιαία Μαμούλια

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής των γιγαντιαίων μαμουλιών, ενός γλυκού με βάση το σιμιγδάλι και γέμιση από χαλεπιανόψιχα. Αρχικά, το σιμιγδάλι αναμειγνύεται με λιωμένο βούτυρο και αφήνεται να...

Ιάκωβος Γιαννακού: «Επιδιώκω ο καλεσμένος να αισθανθεί ότι μαγειρεύω αποκλειστικά για εκείνον»

Ο Ιάκωβος Γιαννακού, executive chef των εστιατορίων Bistrot 55 στη Λεμεσό, φέρνει την εμπειρία και τη δημιουργικότητά του από βραβευμένα με Michelin εστιατόρια της Νέας Υόρκης στη γαστρονομική σκηνή...

Σολομός με κινόα: Γευστική απόλαυση

Το άρθρο παρουσιάζει μια γευστική συνταγή για σολομό με συνοδευτική κινόα, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Ο σολομός μαρινάρεται με γλυκιά σάλτσα τσίλι, μέλι, χυμό πορτοκαλιού...

Myrtos by Asimakis: Πολυτελής ελληνική γαστρονομία στο κέντρο του Λονδίνου

Ο Έλληνας σεφ Ασημάκης Χανιώτης άνοιξε το πρώτο του εστιατόριο, Myrtos, στο South Kensington του Λονδίνου, προσφέροντας μια ανανεωμένη προσέγγιση στην ελληνική κουζίνα. Το εστιατόριο εστιάζει σε κλασικές ελληνικές...

Κότσια στην κατσαρόλα με αρωματικό πολτό

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για αρνίσια κότσια μαγειρεμένα στην κατσαρόλα με αρωματικό πολτό και συνοδευτικά πουρέ πατάτας με φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα κότσια σοτάρονται με κρεμμύδι και σκόρδο, προστίθενται...

Σοκολατένιες κρέπες γεμιστές σαν σούσι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για σοκολατένιες κρέπες γεμιστές σαν σούσι, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Οι κρέπες φτιάχνονται με κακάο και σερβίρονται γεμιστές με...

“Βασιλική Σαρλότ”

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής μιας Βασιλικής Σαρλότ, ενός γλυκού που συνδυάζει παντεσπάνι και γέμιση φράουλας. Για το παντεσπάνι, τα αυγά χτυπιούνται με ζάχαρη και λεμόνι, ψήνονται και...

Νόστιμοι ρεβιθοκεφτέδες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για νόστιμους ρεβιθοκεφτέδες, ξεκινώντας από την προετοιμασία των ρεβιθιών από το προηγούμενο βράδυ με μούλιασμα σε νερό και μαγειρική σόδα. Στη συνέχεια, τα ρεβίθια...

Λεµονάτο τιραµισού

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα δροσερό και καλοκαιρινό λεμονάτο τιραμισού, ιδανικό για να σερβιριστεί μετά από θαλασσινά. Η διαδικασία περιλαμβάνει την προετοιμασία ενός σιροπιού με λεμόνι, καβουρδισμένα...

Trifle με σάλτσα ακτινίδιο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για trifle με σάλτσα ακτινίδιο, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Αρχικά, ετοιμάζεται η κρέμα με γάλα, αβγά και ζάχαρη, η οποία ψύχεται...

Λιβανέζικο μαχαλεπί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το λιβανέζικο μαχαλεπί, ένα γλυκό που βασίζεται σε γάλα, ζάχαρη και νισεστέ, αρωματισμένο με ανθόνερο ή ροδόνερο. Η διαδικασία περιλαμβάνει το καβούρδισμα ψίχας χαλεπιανών...

Κρεμ Μπρουλέ με φρούτο του πάθους

Η συνταγή για κρεμ μπρουλέ με φρούτο του πάθους περιλαμβάνει κρέμα γάλακτος, κροκάδια, ζάχαρη, βανίλια και κομματάκια passion fruit. Αρχικά, ζεσταίνουμε την κρέμα και αναμειγνύουμε με το μείγμα κροκάδια,...

St. Louis style ψητά παϊδάκια μπάρμπεκιου

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για St. Louis style ψητά παϊδάκια μπάρμπεκιου, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Τα χοιρινά spare-ribs προετοιμάζονται με καρυκεύματα και ψήνονται στο φούρνο,...

Αχλαδόπιτα συνοδευόμενη από παγωτό

Η συνταγή για αχλαδόπιτα με παγωτό καραμέλας περιλαμβάνει μια βάση από αλεύρι, βούτυρο, αβγό και ζάχαρη, η οποία ψύχεται πριν χρησιμοποιηθεί. Η γέμιση αποτελείται από αχλάδια, ζάχαρη, κανέλα, χυμό λεμονιού...

“Πόσο έγκυρα είναι τα τεστ για τροφική δυσανεξία;”

Τα τεστ τροφικής δυσανεξίας έχουν κερδίσει δημοτικότητα μεταξύ ατόμων με ανεξήγητα συμπτώματα, όμως η επιστημονική κοινότητα αμφισβητεί την αξιοπιστία τους. Σε αντίθεση με τις τροφικές αλλεργίες, οι δυσανεξίες προκαλούν...

Η διαδρομή του μουσακά: Από την Ανατολή στην ελληνική κληρονομιά

Ο μουσακάς, αν και σήμερα αποτελεί σύμβολο της ελληνικής κουζίνας, έχει τις ρίζες του στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Αρχικά ήταν μια σαλάτα με μελιτζάνες και ντομάτα,...

Γλυκοκαραμελωμένα παϊδάκια χοιρινού

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για γλυκοκαραμελωμένα χοιρινά παϊδάκια. Χρειάζονται χοιρινά παϊδάκια, αλάτι και πιπέρι, καθώς και μια σος από σος τεριγιάκι με μέλι, σόγια σος, γλυκιά σάλτσα τσίλι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ