Samosa με πατάτα και αρακά γέμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρέχει μια λεπτομερή συνταγή για την παρασκευή samosa με γέμιση πατάτας και αρακά. Ξεκινά με την παρασκευή της ζύμης, που περιλαμβάνει αλεύρι, λάδι και αλάτι, και αφήνεται να ξεκουραστεί.

Η γέμιση περιλαμβάνει βρασμένες πατάτες, αρακά, κρεμμύδι και διάφορα μπαχαρικά όπως κύμινο, κόλιανδρο, κουρκουμά και garam masala. Η ζύμη ανοίγεται σε φύλλα, γεμίζεται με το μείγμα και διπλώνεται σε τριγωνικό σχήμα.

Τα samosa τηγανίζονται μέχρι να γίνουν τραγανά και σερβίρονται ζεστά με συνοδευτικές σάλτσες όπως γιαούρτι-δυόσμο ή chutney μάνγκο.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4 κ.σ. φυτικό λάδι ή ghee

½ κ.γ. αλάτι

100 ml νερό (περίπου)

Για τη γέμιση:

3 μεσαίες πατάτες, βρασμένες και κομμένες σε κύβους

100 γρ. αρακά (κατεψυγμένος ή φρέσκος)

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1–2 πράσινες πιπερίτσες τσίλι (προαιρετικά, ψιλοκομμένες)

2 κ.σ. φυτικό λάδι ή ghee

1 κ.γ. σπόρους κύμινο

1 κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη

½ κ.γ. κουρκουμά

½ κ.γ. γκαράμ μασάλα

½ κ.γ. τζίντζερ τριμμένο

Αλάτι

Φρέσκος κόλιανδρος (ή μαϊντανός) ψιλοκομμένος

Για το τηγάνισμα:

Μπόλικο φυτικό λάδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεκινάμε με τη ζύμη: σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι και το λάδι. Τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική ζύμη. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί 30 λεπτά.

Για τη γέμιση: σε τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε τους σπόρους κύμινο και αφήνουμε να απελευθερώσουν το άρωμά τους. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το τζίντζερ και (αν θέλουμε) τις καυτερές πιπερίτσες. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά (κουρκουμά, κόλιανδρο, garam masala), ανακατεύουμε και στη συνέχεια προσθέτουμε τις πατάτες και τον αρακά. Αλατίζουμε, ανακατεύουμε καλά και στο τέλος προσθέτουμε τον φρέσκο κόλιανδρο. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η γέμιση.

Για το δίπλωμα: χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρές μπάλες. Ανοίγουμε φύλλο σε σχήμα κύκλου (διάμετρος περίπου 15 εκ.) και κόβουμε στη μέση ώστε να έχουμε δύο ημικύκλια. Παίρνουμε κάθε ημικύκλιο, το διπλώνουμε σε κώνο και κολλάμε τις άκρες με λίγο νερό. Γεμίζουμε τον κώνο με το μείγμα πατάτας–αρακά και κλείνουμε καλά σχηματίζοντας τρίγωνο.

Τηγανίζουμε τα samosa σε καυτό λάδι (170–180°C) μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Τα βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Σερβίρονται ζεστά με σάλτσα γιαούρτι–δυόσμο, chutney μάνγκο ή πικάντικη σάλτσα tamarind.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιλαμβάνει την παρασκευή ζύμης από αλεύρι, λάδι και αλάτι που ξεκουράζεται πριν τη χρήση.
  • Η γέμιση αποτελείται από βρασμένες πατάτες, αρακά και μπαχαρικά όπως κύμινο και garam masala.
  • Τα φύλλα ζύμης γεμίζονται και διπλώνονται σε τριγωνικό σχήμα πριν τηγανιστούν μέχρι να γίνουν τραγανά.
  • Τα samosa σερβίρονται ζεστά με συνοδευτικές σάλτσες όπως γιαούρτι-δυόσμο ή chutney μάνγκο.
Διαβάστε επίσης

Πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα αρωματικό πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι, αναλύοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Αρχικά, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού και...

Τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν τορτελλόνι με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα κόκκινου πέστο, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο,...

Μανιταρότο με κριθάρι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα γευστικό πιάτο με κριθαράκι ολικής άλεσης και μανιτάρια portobello. Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και των μανιταριών στο ελαιόλαδο,...

Saccottini με τυρί και ντοματίνια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για saccottini με τυρί και ντοματίνια, που αποτελείται από πουγκιά με τέσσερα τυριά, μαγειρεμένα μαζί με ελαιόλαδο, σκόρδο, ντοματίνια, λευκό κρασί, τυρί κρέμα και...

Ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, τριμμένη μοτσαρέλα, κατεψυγμένο σπανάκι, φρέσκα...

Λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια, δίνοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση. Για τα κεφτεδάκια, χρησιμοποιείται χοιρινός κιμάς, φρυγανιά Panko, αυγό, παρμεζάνα, μαϊντανός,...

7 τρόφιμα που ένας νευροχειρουργός αποφεύγει πάντα στο πιάτο του

Ο νευροχειρουργός Dr. Brett Osborn επισημαίνει επτά τρόφιμα και ποτά που μπορεί να επιταχύνουν τη γνωστική φθορά και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου. Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή...

Κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες, ιδανική για ένα γεύμα με πλούσια γεύση. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως αρνίσιο κότσι, baby πατάτες, δενδρολίβανο και μια μαρινάδα...

Παραδοσιακές Πίτες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία προετοιμασίας παραδοσιακών πιτών, ξεκινώντας από την παρασκευή του σιροπιού με νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, η ζύμη φτιάχνεται με δύο...

Kobe και Wagyu Beef: Κοινά στοιχεία και διαφορές

Το βοδινό Kobe και το Wagyu είναι δύο εξαιρετικά είδη μοσχαρίσιου κρέατος, γνωστά για την πλούσια γεύση και την τρυφερότητά τους, όμως διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Το Wagyu, που...

Πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας, ιδανικά για υγιεινό σνακ. Τα μπισκότα παρασκευάζονται με λιωμένη μπανάνα, ελαιόλαδο, αυγό, βρώμη, αμύγδαλα, καρύδα, αλεύρι ολικής αλέσεως, μέλι...

Μηλόπιτα στρούντελ

Η συνταγή για μηλόπιτα στρούντελ περιλαμβάνει απλά υλικά όπως φύλλο σφολιάτας, μήλα, σταφίδες, καρυδόψιχα και κανέλα. Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία των μήλων και τη δημιουργία ενός μείγματος...

Παρίσι, Τόκιο, Χανόι: Οι γευστικές περιπέτειες του Bourdain

Ο Anthony Bourdain, ο διάσημος σεφ και παρουσιαστής, εξερεύνησε τις παγκόσμιες γαστρονομικές κουλτούρες μέσα από τις ταξιδιωτικές του περιπέτειες σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Τόκιο, η Χανόι, η...

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025: Το απόλυτο γαστρονομικό γεγονός επανέρχεται!

Το ραντεβού των κορυφαίων της εστίασης ανανεώθηκε. Ο πιο αναγνωρισμένος και έγκυρος θεσμός γαστρονομικών βραβείων επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην Κύπρο, με…

Η προσωπική μου συνταγή για μπανόφι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για το επιδόρπιο μπανόφι, ξεκινώντας με την παρασκευή καραμέλας από ζαχαρούχο γάλα που βράζεται για τρεις ώρες. Στη συνέχεια, δημιουργείται μια βάση από θρυμματισμένα...

Μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα λαχταριστό μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη, ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που περιλαμβάνει μια ποικιλία λαχανικών, όπως καρότα, πατάτες, κολοκυθάκια και σπανάκι,...

Ψητός μπακαλιάρος με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητό μπακαλιάρο με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα, που αποτελεί ένα εύκολο και γευστικό πιάτο. Αρχικά, προετοιμάζονται και ψήνονται τα λαχανικά με ελαιόλαδο και...

Σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα

Η σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα είναι μια φρέσκια και υγιεινή επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Περιλαμβάνει ψιλοκομμένα φύλλα kale και ρόκα, σπόρους ροδιού, καβουρδισμένα αμύγδαλα και,...

Ρωσική Shchi με τραγανό λάχανο και sour cream

Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή ρωσική συνταγή για σούπα Shchi, η οποία περιλαμβάνει μοσχάρι ή χοιρινό, φρέσκο λάχανο και λαχανικά όπως καρότο και πατάτες. Η συνταγή ξεκινά με το σοτάρισμα...

Αυθεντική σούπα με λάχανο

Η αυθεντική σούπα με λάχανο είναι μια θρεπτική και εύκολη συνταγή που συνδυάζει απλά υλικά όπως λάχανο, πατάτες, καρότα, κρεμμύδι και σέλινο. Η εκτέλεση περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών σε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ