Σαλάτα Πολίτικη (με λάχανο, καρότο και σέλερι)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Πολίτικη σαλάτα είναι μια δροσερή και αρωματική επιλογή που συνδυάζει ψιλοκομμένο άσπρο και κόκκινο λάχανο, τριμμένα καρότα, σέλινο και προαιρετικά κόκκινη πιπεριά, με μια μαρινάδα από ελαιόλαδο, ξίδι, ζάχαρη, αλάτι και σκόρδο.

Αφού μαλακώσουν τα λαχανικά με το αλάτι, ανακατεύονται με τη μαρινάδα και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, και αφήνονται να σταθούν στο ψυγείο για να απορροφήσουν τα αρώματα.

Η σαλάτα σερβίρεται δροσερή και μπορεί να συνοδεύσει ψάρι, όσπρια ή ψητά κρέατα.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

½ μικρό άσπρο λάχανο, ψιλοκομμένο

½ μικρό κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο

2 καρότα, τριμμένα

1 μικρό σέλινο (ρίζα ή φύλλα), ψιλοκομμένο

1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε πολύ λεπτές λωρίδες (προαιρετικά)

2–3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ή πολτοποιημένες

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Για τη μαρινάδα:

½ φλ. ελαιόλαδο

½ φλ. ξίδι από κρασί (λευκό ή κόκκινο, ανάλογα με το γούστο)

1 κ.γ. ζάχαρη

1 κ.γ. αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ψιλοκόψτε τα λάχανα, τρίψτε τα καρότα και κόψτε το σέλινο και την πιπεριά. Τοποθετήστε τα όλα σε μεγάλη λεκάνη. Προσθέστε το αλάτι και τρίψτε τα λαχανικά με τα χέρια για 2–3 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν ελαφρώς και να βγάλουν τα υγρά τους. Αφήστε τα στην άκρη για 10 λεπτά και μετά στραγγίστε.

Σε μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το ξίδι, τη ζάχαρη, το πιπέρι και το σκόρδο. Χτυπήστε ελαφρά με πιρούνι ή αναδευτήρι.

Περιχύστε τα λαχανικά με τη μαρινάδα και προσθέστε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Ανακατέψτε καλά, σκεπάστε και αφήστε τη σαλάτα να σταθεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 1–2 ώρες, ώστε να απορροφηθούν τα αρώματα.

Σερβίρετε δροσερή, ως ορεκτικό ή συνοδευτικό με ψάρι, όσπρια ή ψητά κρέατα.

Συνοπτικά

  • Η Πολίτικη σαλάτα συνδυάζει ψιλοκομμένο λάχανο, τριμμένα καρότα, σέλινο και προαιρετικά κόκκινη πιπεριά με μαρινάδα από ελαιόλαδο, ξίδι και σκόρδο.
  • Τα λαχανικά μαλακώνουν με αλάτι και ανακατεύονται με τη μαρινάδα και τον μαϊντανό, μένοντας στο ψυγείο για να απορροφήσουν τα αρώματα.
  • Η σαλάτα σερβίρεται δροσερή και μπορεί να συνοδεύσει ψάρια, όσπρια ή ψητά κρέατα.
  • Απαιτεί ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας και προσφέρει δροσερή και αρωματική γεύση σε κάθε γεύμα.
Διαβάστε επίσης

Γαρίδες με έθνικ ρύζι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για γαρίδες με έθνικ ρύζι, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ρύζι Basmati, σησαμέλαιο, ψιλοκομμένες ντομάτες και μπαχαρικά 7 spices. Η διαδικασία περιλαμβάνει το σοτάρισμα του ρυζιού και...

Μπισκότα μήλου

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μπισκότα μήλου, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής τους. Χρησιμοποιούνται μήλα Granny Smith, βρώμη, καρύδια και αρωματικά όπως κανέλα και βανίλια. Η προετοιμασία...

Αρωματικές μαριναρισμένες φακές

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για αρωματικές μαριναρισμένες φακές, αναφέροντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής τους. Οι φακές μαγειρεύονται με κρεμμύδι, γαρύφαλλα και φύλλα δάφνης, και στη συνέχεια μαρινάρονται...

Ποια είναι η διαδικασία του ντεγκλασάρισματος;

Το ντεγκλασάρισμα είναι μια μαγειρική τεχνική που αξιοποιεί τα καραμελωμένα υπολείμματα, γνωστά ως fond, που μένουν στον πάτο του σκεύους μετά το σοτάρισμα ή το ψήσιμο κρέατος, πουλερικών ή...

Λαχταριστό Γαλακτομπούρεκο

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλακτομπούρεκου, περιγράφοντας τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης. Αρχικά, παρασκευάζεται το σιρόπι με ζάχαρη, νερό και μπαχαρικά, το οποίο βράζεται...

Νηστίσιμος χαλβάς από την Αραβία

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για νηστίσιμο χαλβά από την Αραβία, χρησιμοποιώντας σιμιγδάλι, ηλιέλαιο, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα. Περιλαμβάνει οδηγίες για την προετοιμασία του σιροπιού με ζάχαρη, νερό, ανθόνερο,...

Κέικ tres leches

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για το κέικ tres leches, ένα λαχταριστό γλυκό που ξεχωρίζει για την υφή και τη γεύση του. Αρχικά, ανακατεύονται τα υλικά για το κέικ,...

Πίτα του βοσκού με φακές και μανιτάρια

Η συνταγή περιγράφει πώς να φτιάξετε μια πίτα του βοσκού με φακές και μανιτάρια, μια χορτοφαγική εκδοχή του παραδοσιακού πιάτου. Η γέμιση περιλαμβάνει φακές, μανιτάρια πορτομπέλο, καρότα, κρεμμύδι, σέλινο,...

Πουγκιά γεμιστά με τυριά και πλούσια κόκκινη σάλτσα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πουγκιά γεμιστά με τέσσερα τυριά, συνοδευόμενα από μια πλούσια κόκκινη σάλτσα. Για την παρασκευή της σάλτσας, σοτάρονται κρεμμύδια και σκόρδο σε βούτυρο, προστίθενται...

Cheesecake με κρέμα φραγκοστάφυλου

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα cheesecake με κρέμα φραγκοστάφυλου, αρχίζοντας με την προετοιμασία της βάσης από μπισκότα digestive και λιωμένο βούτυρο. Στη συνέχεια, εξηγεί πώς να φτιάξετε...

Ταλιατέλες «augratin» με ντομάτες καραμελωμένες

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ταλιατέλες «augratin» με καραμελωμένες ντομάτες, προσφέροντας έναν νόστιμο και πλούσιο συνδυασμό γεύσεων. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ταλιατέλες, ντομάτες, παρμεζάνα και μια ελαφριά μπεσαμέλ,...

Λαχταριστή σοκολατόπιτα

Το άρθρο περιγράφει μια λαχταριστή συνταγή για σοκολατόπιτα, παρουσιάζοντας τα υλικά και τα βήματα της εκτέλεσης. Η συνταγή περιλαμβάνει κρέμα γάλακτος, κουβερτούρα, βούτυρο, μαύρο ρούμι, αβγά, ζάχαρη, αλεύρι, σοκολάτα...

Κοτόπουλο σε ασιατικούς κεφτέδες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ασιατικούς κεφτέδες με βάση το κοτόπουλο. Περιλαμβάνει υλικά όπως ρύζι μπασμάτι, κιμά κοτόπουλο, πιπεριές, σάλτσα sweet chilly, τριμμένο τζίντζερ, αυγό, φρυγανιά, κόλιανδρο και...

Μύδια με σπαγγέτι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μύδια με σπαγγέτι, προσφέροντας αναλυτικές οδηγίες για την προετοιμασία του πιάτου. Χρησιμοποιούνται φρέσκα ή κατεψυγμένα μύδια, σπαγγέτι, λευκό κρασί, μαϊντανός και σκόρδο για...

Πουγκιά με τέσσερα τυριά, μανιτάρια και κουμανταρία

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πουγκιά με τέσσερα τυριά, μανιτάρια και κουμανταρία, προσφέροντας έναν γευστικό συνδυασμό υλικών. Αρχικά, σοτάρουμε κρεμμύδι και σκόρδο σε βούτυρο, προσθέτοντας μανιτάρια και εστραγκόν,...

Κοχύλια με μανούρι, ντομάτα και κάπαρη

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κοχύλια ζυμαρικά με μανούρι, ντομάτα και κάπαρη, προσφέροντας έναν γευστικό συνδυασμό υλικών όπως κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, φρέσκο τζίντζερ και κόλιανδρο. Με τη χρήση σησαμέλαιου,...

Πένες με γεύση «peri-peri»

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πένες με γεύση peri-peri, χρησιμοποιώντας προϊόντα Μιτσίδη. Η συνταγή περιλαμβάνει την παρασκευή μιας πικάντικης σάλτσας με βάση την περαστή ντομάτα, το red pesto,...

Farfalle με χοιρινό και πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για Farfalle με χοιρινό και πέστο βασιλικού, συνδυάζοντας φιογκάκια ζυμαρικά με χοιρινό λαπά, αρωματικά όπως τζίντζερ, σκόρδο και κρεμμύδι, και σάλτσα pesto. Η διαδικασία περιλαμβάνει...

Παπαρδέλες με κοτόπουλο και κρεμώδες φιστικοβούτυρο

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για παπαρδέλες με κοτόπουλο και κρεμώδες φιστικοβούτυρο. Χρησιμοποιούνται παπαρδέλες, κοτόπουλο, φιστικοβούτυρο, σόγια σος, σκόρδο και φιστίκια, ενώ η σάλτσα γίνεται με σησαμέλαιο και ζεστό...

Rigatoni με σουπιά

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για την παρασκευή Rigatoni με σουπιά, συνδυάζοντας γεύσεις από φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, oyster και fish sauce, καθώς και κιτρινόριζα, για ένα πιάτο γεμάτο αρώματα...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ