Ψητός μπακαλιάρος με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητό μπακαλιάρο με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα, που αποτελεί ένα εύκολο και γευστικό πιάτο. Αρχικά, προετοιμάζονται και ψήνονται τα λαχανικά με ελαιόλαδο και μυρωδικά, μέχρι να καραμελώσουν.

Στη συνέχεια, τα φιλέτα μπακαλιάρου αλείφονται με πάπρικα και αλατοπίπερο και τοποθετούνται πάνω από τα λαχανικά, περιχυμένα με χυμό λεμονιού. Ψήνονται για λίγα λεπτά μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένια επιφάνεια, ενώ τα λαχανικά απελευθερώνουν τους χυμούς τους, δημιουργώντας μια φυσική σάλτσα.

Το πιάτο ολοκληρώνεται με φρέσκια ρόκα για έξτρα άρωμα και σερβίρεται ζεστό.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

2 φιλέτα μπακαλιάρου (ή άλλο λευκό ψάρι, όπως πέρκα ή γλώσσα)

1 φλ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση

1 μικρή κόκκινη πιπεριά, σε λωρίδες

1 μικρή κίτρινη πιπεριά, σε λωρίδες

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

2 κ.σ. ελαιόλαδο

½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά

½ κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Μια χούφτα ρόκα φρέσκια

Κάπαρη για πιο έντονη γεύση (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C και ετοιμάζετε ένα ταψί στρώνοντας στη βάση του τις πιπεριές, τα ντοματίνια, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Περιχύνετε με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, αλατίζετε, πιπερώνετε και πασπαλίζετε με τη ρίγανη ή το θυμάρι. Ανακατεύετε ελαφρά με τα χέρια ώστε να καλυφθούν όλα τα λαχανικά από το λάδι και τα καρυκεύματα. Ψήνετε για περίπου δώδεκα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να καραμελώνουν στις άκρες.

Στο μεταξύ, αλείφετε τα φιλέτα του μπακαλιάρου με λίγο ελαιόλαδο και τα πασπαλίζετε με την πάπρικα, το αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Όταν τα λαχανικά είναι έτοιμα, τα ανακατεύετε απαλά μέσα στο ταψί και τοποθετείτε από πάνω τα φιλέτα ψαριού. Περιχύνετε με τον χυμό λεμονιού και, αν θέλετε, προσθέτετε και λίγη κάπαρη ή καπαρόμηλα για ένταση.

Επιστρέφετε το ταψί στον φούρνο και ψήνετε για ακόμη δεκαπέντε λεπτά περίπου, ανάλογα με το πάχος των φιλέτων, μέχρι το ψάρι να μαλακώσει, να ψηθεί ομοιόμορφα και να αποκτήσει μια ελαφριά χρυσαφένια επιφάνεια. Τα λαχανικά στο μεταξύ θα έχουν μελώσει και θα έχουν απελευθερώσει τους χυμούς τους, δημιουργώντας μια φυσική σάλτσα που αρωματίζει υπέροχα το πιάτο.

Μόλις βγει από τον φούρνο, αφήνετε το φαγητό να σταθεί για δύο-τρία λεπτά και στη συνέχεια προσθέτετε τη φρέσκια ρόκα, ανακατεύοντας ελαφρά για να μαλακώσει από τη θερμότητα του ψαριού. Σερβίρετε αμέσως, φροντίζοντας κάθε πιάτο να έχει και από τα λαχανικά και τη σάλτσα του ταψιού.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιλαμβάνει ψητό μπακαλιάρο με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα, δημιουργώντας ένα γευστικό πιάτο.
  • Τα λαχανικά ψήνονται με ελαιόλαδο και μυρωδικά μέχρι να καραμελώσουν και να απελευθερώσουν τους χυμούς τους.
  • Τα φιλέτα μπακαλιάρου αλείφονται με πάπρικα και αλατοπίπερο, ψήνονται πάνω από τα λαχανικά και περιχύνονται με χυμό λεμονιού.
  • Το πιάτο ολοκληρώνεται με φρέσκια ρόκα, προσφέροντας επιπλέον άρωμα και σερβίρεται ζεστό.
Διαβάστε επίσης

5 χρόνια «Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου»: Οι εκδηλώσεις, οι διακρίσεις, οι σεφ που ξεχώρισαν

Το άρθρο ανασκοπεί την ιστορία των Χρυσών Σκούφων Κύπρου, λίγο πριν την πέμπτη τελετή απονομής. Εστιάζει στις πιο αξιοσημείωτες στιγμές των προηγούμενων διοργανώσεων, αναδεικνύοντας τις διακρίσεις και τους σεφ που...

Weekend Vibes: 5+1 ιδέες για το brunch σου

Το άρθρο παρουσιάζει έξι προτάσεις για ένα απολαυστικό brunch κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών Σαββατοκύριακων. Περιλαμβάνει ιδέες όπως αφράτα pancakes, ζεστά bagels, acai bowls και ιδιαίτερα κοκτέιλ, προσφέροντας μια μοναδική...

Ο υπέρτατος οδηγός για τα dressings

Τα dressings αποτελούν το κεντρικό στοιχείο των σαλάτων, προσφέροντας γεύση, υφή και άρωμα. Από το κλασικό vinaigrette μέχρι το κρεμώδες Caesar, τα dressings μπορούν να μετατρέψουν ένα απλό πιάτο...

Γευστική μηλόπιτα με τραγανό φύλλο κρούστας

Η συνταγή για γευστική μηλόπιτα με τραγανό φύλλο κρούστας περιλαμβάνει επτά φύλλα κρούστας, καρύδια, σταφίδες, ζάχαρη και κανέλα. Η γέμιση προετοιμάζεται με κόκκινα μήλα κομμένα σε κυβάκια, ενώ το...

Κότσι µε δεντρολίβανο και σάλτσα κόκκινου κρασιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κότσι αρνίσιο με αρωματικό δεντρολίβανο και σάλτσα κόκκινου κρασιού. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν κότσι αρνίσιο, κόκκινο κρασί, λαχανικά όπως καρότα και κρεμμύδια, και...

Φιλέτο Black Angus με κρούστα από μαϊντανό

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για φιλέτο Black Angus με κρούστα μαϊντανού, περιγράφοντας τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής. Το βοδινό φιλέτο αλατοπιπερώνεται, σοτάρεται και ψήνεται αφού καλυφθεί...

Μήλο Κραμπλ

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή ενός νόστιμου μήλου κραμπλ. Αρχικά, τα μήλα καθαρίζονται, τρίβονται και σιγοβράζονται με ζάχαρη και κανέλα μέχρι να μαλακώσουν. Αφού σουρώσουν, περιχύνονται με...

Πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα αρωματικό πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι, αναλύοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Αρχικά, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού και...

Τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν τορτελλόνι με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα κόκκινου πέστο, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο,...

Μανιταρότο με κριθάρι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα γευστικό πιάτο με κριθαράκι ολικής άλεσης και μανιτάρια portobello. Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και των μανιταριών στο ελαιόλαδο,...

Saccottini με τυρί και ντοματίνια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για saccottini με τυρί και ντοματίνια, που αποτελείται από πουγκιά με τέσσερα τυριά, μαγειρεμένα μαζί με ελαιόλαδο, σκόρδο, ντοματίνια, λευκό κρασί, τυρί κρέμα και...

Ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, τριμμένη μοτσαρέλα, κατεψυγμένο σπανάκι, φρέσκα...

Λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια, δίνοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση. Για τα κεφτεδάκια, χρησιμοποιείται χοιρινός κιμάς, φρυγανιά Panko, αυγό, παρμεζάνα, μαϊντανός,...

7 τρόφιμα που ένας νευροχειρουργός αποφεύγει πάντα στο πιάτο του

Ο νευροχειρουργός Dr. Brett Osborn επισημαίνει επτά τρόφιμα και ποτά που μπορεί να επιταχύνουν τη γνωστική φθορά και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου. Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή...

Κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες, ιδανική για ένα γεύμα με πλούσια γεύση. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως αρνίσιο κότσι, baby πατάτες, δενδρολίβανο και μια μαρινάδα...

Παραδοσιακές Πίτες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία προετοιμασίας παραδοσιακών πιτών, ξεκινώντας από την παρασκευή του σιροπιού με νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, η ζύμη φτιάχνεται με δύο...

Kobe και Wagyu Beef: Κοινά στοιχεία και διαφορές

Το βοδινό Kobe και το Wagyu είναι δύο εξαιρετικά είδη μοσχαρίσιου κρέατος, γνωστά για την πλούσια γεύση και την τρυφερότητά τους, όμως διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Το Wagyu, που...

Πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας, ιδανικά για υγιεινό σνακ. Τα μπισκότα παρασκευάζονται με λιωμένη μπανάνα, ελαιόλαδο, αυγό, βρώμη, αμύγδαλα, καρύδα, αλεύρι ολικής αλέσεως, μέλι...

Μηλόπιτα στρούντελ

Η συνταγή για μηλόπιτα στρούντελ περιλαμβάνει απλά υλικά όπως φύλλο σφολιάτας, μήλα, σταφίδες, καρυδόψιχα και κανέλα. Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία των μήλων και τη δημιουργία ενός μείγματος...

Παρίσι, Τόκιο, Χανόι: Οι γευστικές περιπέτειες του Bourdain

Ο Anthony Bourdain, ο διάσημος σεφ και παρουσιαστής, εξερεύνησε τις παγκόσμιες γαστρονομικές κουλτούρες μέσα από τις ταξιδιωτικές του περιπέτειες σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Τόκιο, η Χανόι, η...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ