Πίτα του βοσκού με φακές και μανιτάρια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η συνταγή περιγράφει πώς να φτιάξετε μια πίτα του βοσκού με φακές και μανιτάρια, μια χορτοφαγική εκδοχή του παραδοσιακού πιάτου. Η γέμιση περιλαμβάνει φακές, μανιτάρια πορτομπέλο, καρότα, κρεμμύδι, σέλινο, και μια σειρά από μπαχαρικά και σάλτσες, όπως κύμινο, πάστα ντομάτας, κόκκινο κρασί και Worcestershire sauce.

Το πιάτο ολοκληρώνεται με έναν πουρέ πατάτας που περιέχει βούτυρο, ελαιόλαδο και μοσχοκάρυδο. Η προετοιμασία περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών, το μαγείρεμα των φακών και των πατατών, και το ψήσιμο στο φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα ο πουρές.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση:
150 γρ. φακές μεγάλες Μιτσίδη, βρασμένες σε 500 ml νερό, για 20 λεπτά
1 μεγάλο καρότο, χοντροτριμμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι σέλινο, ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι σπόρους κύμινο
100 ml ελαιόλαδο
700 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδα, ψιλοκομμένες
1 κουταλιά πάστα ντομάτας
125 ml κόκκινο κρασί
1 κουταλιά Worcestershire sauce
140 γρ. μπιζέλια κατεψυγμένα
100 γρ. καλαμπόκι κατεψυγμένο
400 γρ. ντομάτες συσκευασμένες
2 κουταλάκια θυμάρι φρέσκο
½ κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι πιπέρι
1 κουταλάκι πάπρικα
¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
3-4 κουταλιές μαιντανό ψιλοκομμένο

Για τις πατάτες:
1,5 κιλό πατάτες μέτριες, κομμένες σε τέταρτα
1 κουταλάκι αλάτι
¼ κουταλάκι μαύρο πιπέρι
Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι πάπρικα
100 γρ. βούτυρο ή νηστίσιμο βούτυρο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
100 ml νερό που βράσατε τις πατάτες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στραγγίζετε τις φακές και τις αφήνετε κατά μέρος.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρετε το καρότο, κρεμμύδι, σέλινο σε 3 κουταλιές από το ελαιόλαδο. Όταν μαλακώσουν προσθέτετε τους σπόρους κύμινο μέχρι να μυρίσουν. Προσθέτετε τα μανιτάρια, τα σκόρδα και το μισό από το ελαιόλαδο που έμεινε. Σοτάρετε να χάσουν τα νερά τους.

Προσθέτετε την πάστα ντομάτας και σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε το Worcestershire sauce, τα μπιζέλια το καλαμπόκι και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέστε τις φακές και αφήνετε να πάρουν όλα μαζί μια βράση.

Βράζετε τις πατάτες σε άφθονο νερό μέχρι να είναι μαλακές. Φυλάξτε 100 ml από το νερό τους. Τις στραγγίζετε και τις βάζετε πίσω στην κατσαρόλα. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και λιώνετε σε πουρέ.

Βάζετε τις πατάτες πάνω από τη γέμιση. Μεταφέρετε στο φούρνο, σε λειτουργία σχάρας στους 240°C μέχρι οι πατάτες να πάρουν χρώμα, 20 λεπτά περίπου.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή προσφέρει μια χορτοφαγική εκδοχή της πίτας του βοσκού με φακές και μανιτάρια.
  • Η γέμιση περιλαμβάνει λαχανικά και μπαχαρικά όπως κύμινο, πάστα ντομάτας, κόκκινο κρασί και Worcestershire sauce.
  • Ο πουρές πατάτας ολοκληρώνει το πιάτο με βούτυρο, ελαιόλαδο και μοσχοκάρυδο.
  • Η προετοιμασία περιλαμβάνει σοτάρισμα, μαγείρεμα και ψήσιμο στο φούρνο μέχρι να χρυσίσουν οι πατάτες.
Διαβάστε επίσης

Κοτόπουλο σε ασιατικούς κεφτέδες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ασιατικούς κεφτέδες με βάση το κοτόπουλο. Περιλαμβάνει υλικά όπως ρύζι μπασμάτι, κιμά κοτόπουλο, πιπεριές, σάλτσα sweet chilly, τριμμένο τζίντζερ, αυγό, φρυγανιά, κόλιανδρο και...

Μύδια με σπαγγέτι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μύδια με σπαγγέτι, προσφέροντας αναλυτικές οδηγίες για την προετοιμασία του πιάτου. Χρησιμοποιούνται φρέσκα ή κατεψυγμένα μύδια, σπαγγέτι, λευκό κρασί, μαϊντανός και σκόρδο για...

Πουγκιά με τέσσερα τυριά, μανιτάρια και κουμανταρία

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πουγκιά με τέσσερα τυριά, μανιτάρια και κουμανταρία, προσφέροντας έναν γευστικό συνδυασμό υλικών. Αρχικά, σοτάρουμε κρεμμύδι και σκόρδο σε βούτυρο, προσθέτοντας μανιτάρια και εστραγκόν,...

Κοχύλια με μανούρι, ντομάτα και κάπαρη

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κοχύλια ζυμαρικά με μανούρι, ντομάτα και κάπαρη, προσφέροντας έναν γευστικό συνδυασμό υλικών όπως κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, φρέσκο τζίντζερ και κόλιανδρο. Με τη χρήση σησαμέλαιου,...

Πένες με γεύση «peri-peri»

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πένες με γεύση peri-peri, χρησιμοποιώντας προϊόντα Μιτσίδη. Η συνταγή περιλαμβάνει την παρασκευή μιας πικάντικης σάλτσας με βάση την περαστή ντομάτα, το red pesto,...

Farfalle με χοιρινό και πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για Farfalle με χοιρινό και πέστο βασιλικού, συνδυάζοντας φιογκάκια ζυμαρικά με χοιρινό λαπά, αρωματικά όπως τζίντζερ, σκόρδο και κρεμμύδι, και σάλτσα pesto. Η διαδικασία περιλαμβάνει...

Παπαρδέλες με κοτόπουλο και κρεμώδες φιστικοβούτυρο

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για παπαρδέλες με κοτόπουλο και κρεμώδες φιστικοβούτυρο. Χρησιμοποιούνται παπαρδέλες, κοτόπουλο, φιστικοβούτυρο, σόγια σος, σκόρδο και φιστίκια, ενώ η σάλτσα γίνεται με σησαμέλαιο και ζεστό...

Rigatoni με σουπιά

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για την παρασκευή Rigatoni με σουπιά, συνδυάζοντας γεύσεις από φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, oyster και fish sauce, καθώς και κιτρινόριζα, για ένα πιάτο γεμάτο αρώματα...

Φουρνιστό πεννάκι με κοτόπουλο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για φουρνιστό πεννάκι με κοτόπουλο, προσφέροντας ένα πλούσιο και αρωματικό πιάτο. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν πεννάκι, ξεκοκαλισμένο κοτόπουλο, κρέμα καρύδας, πάστα κάρυ, τυριά, κρεμμύδι...

Casarecce με χαλούμι και σπόρους ροδιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για casarecce με χαλούμι και σπόρους ροδιού, συνδυάζοντας γεύσεις από τη Μεσόγειο. Τα ζυμαρικά βράζονται σε νερό με ζωμό, προσφέροντας επιπλέον γεύση, και σερβίρονται με...

Ανάλαφρη σαλάτα με όσπρια

Η σαλάτα με όσπρια είναι μια δροσερή και θρεπτική επιλογή, ιδανική για ελαφριά γεύματα. Περιλαμβάνει φασόλια, φρέσκα κρεμμυδάκια, αποξηραμένα κράνμπερι, καρύδια, μαϊντανό, κόλιανδρο και πράσινο μήλο. Το ντρέσινγκ αποτελείται από...

Θαλασσινή πάεγια απολαύσεων

Η θαλασσινή πάεγια είναι ένα απολαυστικό πιάτο που συνδυάζει γεύσεις από θαλασσινά και κρέας. Για την παρασκευή της, σοτάρονται γαρίδες και κοτόπουλο, μαζί με τσορίζο, κρεμμύδι και σκόρδο. Στη συνέχεια,...

Λιβανέζικο μαχαλλεπί με φιστίκια χαλεπίου

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λιβανέζικο μαχαλλεπί με φιστίκια χαλεπίου, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Το γλυκό αποτελείται από τρία βασικά μέρη: το σιρόπι, τη...

Natural wines: Φυσικά ή κρασιά χαμηλής παρέμβασης;

Το άρθρο εξετάζει τη συζήτηση γύρω από την ορολογία των «φυσικών κρασιών», γνωστών και ως «κρασιά χαμηλής παρέμβασης». Παρόλο που ο όρος «φυσικά κρασιά» έχει καθιερωθεί εμπορικά, δημιουργεί παρανοήσεις,...

Βιταμίνη Δ: Οι φυσικές μέθοδοι για καλύτερη πρόσληψη

Η βιταμίνη D, γνωστή ως «βιταμίνη του ήλιου», είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν και πολλοί καταφεύγουν σε συμπληρώματα, υπάρχουν φυσικοί τρόποι για...

Κοκκινιστό κοτόπουλο με ζυμαρικά

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για κοκκινιστό κοτόπουλο με ζυμαρικά, προσφέροντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση. Χρησιμοποιούνται κομμάτια κοτόπουλου με κόκκαλο, μαγειρεμένα σε ελαιόλαδο, λευκό κρασί και μπαχάρι,...

Από το χωράφι στο τραπέζι: Η γαστρονομική τάση κατακτά την Κύπρο

Στην Κύπρο, η γαστρονομική τάση "Farm to Table" κερδίζει ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα, με εστιατόρια και ταβέρνες σε πόλεις και χωριά να υιοθετούν αυτή τη φιλοσοφία. Μέσα από τη χρήση...

Ο πιο διαδεδομένος μύθος για το μαγείρεμα των ζυμαρικών

Για χρόνια, πολλοί πίστευαν ότι το λάδι στο νερό κατά το βράσιμο των ζυμαρικών αποτρέπει το κόλλημα και βελτιώνει τη γεύση, αλλά στην πραγματικότητα είναι περιττό και μπορεί να...

Κοτόπουλο με ταλιατέλες

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για κοτόπουλο με ταλιατέλες, χρησιμοποιώντας υλικά όπως σησαμέλαιο, κρεμμύδια, σκόρδο, τζίντζερ, τούρμερικ, μπαχαρικά μπάρμπεκιου και φυσική σκόνη λαχανικών. Η διαδικασία περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών...

Ελιόπιτες με κρέμα από μαύρες ελιές

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ελιόπιτες με κρέμα από μαύρες ελιές, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Η ζύμη για τις ελιόπιτες φτιάχνεται με χωριάτικο αλεύρι,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ