Το άρθρο παρουσιάζει την παραδοσιακή συνταγή "Πατατάτο Αμοργού", ένα πιάτο με κατσικάκι ή αρνάκι και πατάτες, μαγειρεμένο με ελαιόλαδο, κρεμμύδια, σκόρδο, λευκό κρασί, αλάτι, πιπέρι, κανέλα και δάφνη. Αρχικά, το κρέας σοτάρεται μέχρι να ροδίσει και στη συνέχεια μαγειρεύεται με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να μαλακώσει.
Οι πατάτες προστίθενται προς το τέλος, ώστε να απορροφήσουν τις γεύσεις και να μελώσει η σάλτσα. Το πιάτο σερβίρεται ζεστό, συνοδευόμενο από φρέσκο ψωμί και φέτα.
Παραδοσιακά, μαγειρεύεται σε ξυλόφουρνο ή πήλινη κατσαρόλα.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
1,5 κιλό κατσικάκι ή αρνάκι (κομμένο σε μερίδες)
1,5 κιλό πατάτες (καθαρισμένες και κομμένες σε μέτρια κομμάτια)
2 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
3-4 σκόρδα (ολόκληρα ή χοντροκομμένα)
1 φλ. ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
Αλάτι και πιπέρι (κατά προτίμηση φρεσκοτριμμένο)
1/2 κ.γ. κανέλα
1 φύλλο δάφνης (προαιρετικά)
Νερό (όσο χρειαστεί)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, την κανέλα και τη δάφνη. Ρίχνουμε νερό μέχρι να καλύπτει το κρέας και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε τις πατάτες και, αν χρειάζεται, λίγο ακόμη νερό ώστε να σκεπάζονται ελαφρώς. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά και να μελώσει η σάλτσα.
Σερβίρεται ζεστό, με φρέσκο ψωμί και φέτα.
Tip: Η συνταγή γίνεται παραδοσιακά σε ξυλόφουρνο ή σφιχτή κατσαρόλα πήλινη.
Συνοπτικά
- Η συνταγή "Πατατάτο Αμοργού" περιλαμβάνει κατσικάκι ή αρνάκι και πατάτες μαγειρεμένα με ελαιόλαδο, κρεμμύδια, σκόρδο, λευκό κρασί, κανέλα και δάφνη.
- Το κρέας σοτάρεται πρώτα και στη συνέχεια μαγειρεύεται αργά με τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να μαλακώσει.
- Οι πατάτες προστίθενται στο τέλος για να απορροφήσουν τις γεύσεις και να μελώσει η σάλτσα.
- Το πιάτο σερβίρεται ζεστό με φρέσκο ψωμί και φέτα, ενώ παραδοσιακά μαγειρεύεται σε ξυλόφουρνο ή πήλινη κατσαρόλα.