Παραδοσιακά πουρέκια σάτζιης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής των παραδοσιακών πουρεκιών σάτζιης, ξεκινώντας από την προετοιμασία της ζύμης με δύο είδη αλευριού, αλάτι, ξύδι και λάδι, μέχρι τη δημιουργία της γέμισης με ζάχαρη και μπαχαρικά.

Η ζύμη χωρίζεται σε μικρά κομμάτια, τα οποία ανοίγονται σε λεπτά φύλλα, γεμίζονται με το μίγμα ζάχαρης και διπλώνονται προσεκτικά.

Τα πουρέκια ψήνονται σε σάτζιη ή αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, προσφέροντας ένα γευστικό παραδοσιακό έδεσμα.

Διαβάστε παρακάτω

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζετε πρώτα τη ζύμη: Σε ένα μπολ βάζετε τα 2 είδη αλευριού, το αλάτι, το ξύδι και ανακατεύετε. Προσθέτετε το λάδι και ρυζιάζετε, δηλαδή τρίβετε με τις παλάμες σας μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Ρίχνετε το νερό και ζυμώνετε μέχρι να έχετε μία αφράτη ζύμη. Σκεπάζετε το μπολ με πλαστική μεμβράνη ή μία πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά περίπου.
Φτιάχνετε τη γέμιση: Σε ένα μπολ αναμιγνύετε τη ζάχαρη, τη βανίλια, την κανέλα και το γαρίφαλο.

Για τις πίτες της σάτζιης: Χωρίζετε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια. Παίρνετε ένα κομμάτι και το πλάθετε σε μακρύ μπαστουνάκι. Το κόβετε σε 3 ίσα μέρη. Παίρνετε ένα – ένα κομμάτι και δουλεύοντας με τις παλάμες σας σχηματίζετε 3 μπαλάκια.

Βάζετε αλεύρι στον πάγκο εργασίας σας και τοποθετείτε επάνω το ένα μπαλάκι. Πασπαλίζετε την επιφάνειά του με ακόμα λίγο αλεύρι. Ανοίγετε με τον πλάστη ένα λεπτό ορθογώνιο φύλλο με διαστάσεις 25Χ30 εκ.

Ενώ ανοίγετε, πασπαλίζετε το φύλλο με αλεύρι για να μην κολλήσει στον πλάστη.

Βάζετε 2 κουταλιές λάδι στην επιφάνεια του φύλλου και αλείφετε με ένα πινέλο να πάει παντού.  Πασπαλίζετε όλη την επιφάνεια με  1 ½ κουταλιά από το μίγμα της ζάχαρης. Κλείνετε το φύλλο φέρνοντας τη δεξιά μεριά προς το κέντρο και μετά την αριστερή πλευρά προς το κέντρο προσέχοντας να μην αγγίζουν μεταξύ τους (αν είναι χοντρό το φύλλο, δεν θα ψηθούν ομοιόμορφα).

Μετά, κλείνετε το πάνω φύλλο προς τη μέση. Το ίδιο κάνετε και με το κάτω φύλλο προσέχοντας να μην αγγίζουν μεταξύ τους. Αν οι άκρες είναι ακανόνιστες, πριν διπλώσετε το φύλλο τις κόβετε με ένα μαχαίρι.
Βάζετε τη σάτζιη να ζεσταθεί και στη συνέχεια χαμηλώνετε εντελώς τη φωτιά. Τοποθετείτε στη σάτζιη τις πίτες και ψήνετε μέχρι να ροδίσουν και από τις 2 πλευρές. Θα χρειαστούν περίπου 15-17 λεπτά. Κατά διαστήματα τις γυρίζετε για να ψηθούν ομοιόμορφα. Αν δεν έχετε σάτζιη τις ψήνετε σε αντικολλητικό τηγάνι.

Συνοπτικά

  • Η ζύμη των πουρεκιών σάτζιης παρασκευάζεται με δύο είδη αλευριού, αλάτι, ξύδι και λάδι, και αφήνεται να ξεκουραστεί.
  • Η γέμιση αποτελείται από ζάχαρη, βανίλια, κανέλα και γαρίφαλο, τοποθετείται σε λεπτά φύλλα ζύμης.
  • Τα φύλλα ζύμης διπλώνονται προσεκτικά ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους κατά το ψήσιμο.
  • Τα πουρέκια ψήνονται σε σάτζιη ή αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές.
Διαβάστε επίσης

Σάντουιτς Arla Havarti με ντομάτα και τουρσί κόκκινου κρεμμυδιού

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής ενός γευστικού σάντουιτς με τυρί Arla Havarti, ντομάτα και τουρσί κόκκινου κρεμμυδιού. Τα υλικά περιλαμβάνουν ξίδι από λευκό κρασί, ζάχαρη, αλάτι, κόκκους μαύρου πιπεριού,...

Φραουλένια σαρλότα

Το άρθρο παρουσιάζει τη συνταγή για τη φραουλένια σαρλότα, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για το παντεσπάνι, απαιτούνται αυγά, ζάχαρη, βανίλια, αλεύρι και corn flour, ενώ...

Kombucha: Από την Ανατολή στο μοντέρνο τραπέζι

Η kombucha, γνωστή ως το «τσάι των αθανάτων», είναι ένα ζυμωμένο ρόφημα με βάση το τσάι που έχει γίνει παγκόσμια τάση στην υγιεινή διατροφή. Αρχικά από την Κίνα, το...

Λινγκουίνι με φρέσκες αχιβάδες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λινγκουίνι με φρέσκες αχιβάδες, αναδεικνύοντας τα βήματα και τα υλικά που απαιτούνται για την παρασκευή του πιάτου. Οι αχιβάδες συνδυάζονται με σκόρδο, καυτερές...

Σολομός με Grand Marnier και βερίκοκα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σολομό με σάλτσα από Grand Marnier και βερίκοκα. Τα υλικά περιλαμβάνουν καϊσιά, νερό, ζάχαρη, λικέρ Grand Marnier, φιλέτα σολομού, λιωμένο βούτυρο, αλάτι και...

Ρολό Ελβετίας με γλυκιά μαρμελάδα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα ελβετικό ρολό γεμιστό με γλυκιά μαρμελάδα. Αρχικά, προετοιμάζεται η ζύμη με αυγά, ζάχαρη και αλεύρι και ψήνεται στον φούρνο για λίγα λεπτά. Στη...

“Πόσο χρόνο χρειάζονται τα κατεψυγμένα φασόλια για τέλειο βράσιμο;”

Τα κατεψυγμένα φασόλια, λόγω της προεπεξεργασίας τους, χρειάζονται λιγότερο χρόνο βρασίματος από τα ξερά. Σε κατσαρόλα με βραστό νερό, απαιτούνται 20-30 λεπτά για να μαλακώσουν, ενώ αν τα θέλετε πολύ...

Από το μπισκότο στη ζαχαρωτή, η καινούργια μόδα στην αρωματοποιία

Η αρωματοποιία γνωρίζει μια σημαντική στροφή προς τα γλυκά και γκουρμέ αρώματα, με συνθέσεις που θυμίζουν φαγητό, όπως μπισκότο, βανίλια και καραμέλα, να κερδίζουν έδαφος στην αγορά. Αυτή η...

Alasia Boutique Hotel: Ο γαστρονομικός παράδεισος της Λεμεσού

Το Alasia Boutique Hotel στη Λεμεσό έχει εξελιχθεί σε κορυφαίο γαστρονομικό προορισμό, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία φιλοξενίας. Με μοντέρνο σχεδιασμό και υπηρεσίες πολλών αστέρων, το ξενοδοχείο συνδυάζει την κομψότητα...

Γλυκό Τιραμισού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το παραδοσιακό ιταλικό γλυκό τιραμισού, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Χρησιμοποιούνται καφές espresso και λικέρ αμαρέτο για να εμποτιστούν τα...

Σάντουιτς Πίτσας

Το άρθρο παρουσιάζει μια εύκολη συνταγή για σάντουιτς πίτσας, χρησιμοποιώντας στρογγυλή ζύμη πίτσας, σάλτσα, γαλοπούλα ή αλλαντικά, και τριμμένο τυρί Arla. Η διαδικασία περιλαμβάνει το άνοιγμα της ζύμης, την τοποθέτηση...

Φουρνιστά ζυμαρικά απολαύσεις

ΥΛΙΚΑ 500 γρ. ζυμαρικά (της επιλογής σας) 500 γρ. ντοματίνια 500 γρ. μανιτάρια 1 κρεμμύδι σκόνη σκόρδου 200 γρ. τυρί κρέμα Arla® χωρίς λακτόζη ¼ κούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Αλάτι Χυμό λεμονιού ΕΚΤΕΛΕΣΗ Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C. Κόβουμε τα μανιτάρια...

Cupcakes Red Velvet Delight

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για cupcakes Red Velvet, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση για την παρασκευή 12 τεμαχίων. Χρησιμοποιούνται βασικά υλικά όπως βούτυρο, ζάχαρη, αυγά και...

Πώς να αναγνωρίσω αν το λεμόνι είναι «κερωμένο»;

Το άρθρο εξηγεί πώς να αναγνωρίζετε αν τα λεμόνια είναι καλυμμένα με βρώσιμο κερί, το οποίο χρησιμοποιείται για τη συντήρηση και την εμφάνισή τους. Τα κερωμένα λεμόνια συχνά έχουν...

Πίτες με φρέσκα κρεμμυδάκια και χαλλούμι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πίτες με φρέσκα κρεμμυδάκια και χαλλούμι. Για την παρασκευή τους, χρησιμοποιούνται υλικά όπως αλεύρι, αλάτι, νερό, φρέσκα κρεμμυδάκια, χαλλούμι, δυόσμος και ηλιέλαιο. Η διαδικασία...

Γλυκό Κιουνεφέ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή του παραδοσιακού γλυκού κιουνεφέ. Τα υλικά περιλαμβάνουν κανταΐφι, βούτυρο, κρέμα γάλακτος και ζαχαρούχο γάλα, ενώ για το σιρόπι χρησιμοποιούνται ζάχαρη,...

Γλυκές μπάρες τσίζκεϊκ με κρέμα φουντουκιού

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για γλυκές μπάρες τσίζκεϊκ με κρέμα φουντουκιού, ξεκινώντας με την προετοιμασία μιας βάσης από μπισκότα Digestive, καστανή ζάχαρη, κακάο, βούτυρο και καβουρδισμένα φουντούκια. Αφού...

Μπούτι κοτόπουλου με καρυκεύματα στη σχάρα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μπούτια κοτόπουλου με καρυκεύματα στη σχάρα, συνοδευόμενα από σάλτσα γιαουρτιού. Τα μπούτια κοτόπουλου, χωρίς κόκαλο, μαρινάρονται με ελαιόλαδο, πάπρικα, ρίγανη, σκόρδο σε σκόνη,...

Κοτόπουλο αρωματισμένο με σκόρδο

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για κοτόπουλο αρωματισμένο με σκόρδο, τονίζοντας τη διαδικασία και τα υλικά που χρειάζονται. Ξεκινώντας με την προετοιμασία των φιλέτων κοτόπουλου, τα οποία αλατοπιπερώνονται και...

Γλυκό κέικ με κρέμα φουντουκιού

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα γλυκό κέικ με κρέμα φουντουκιού, αναλύοντας τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης. Το κέικ περιλαμβάνει ένα πλούσιο μείγμα από κακάο, πραλίνα φουντουκιού...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ