Μοσχαρίσιο κότσι Βουργκινιόν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μοσχαρίσιο κότσι Βουργκινιόν, ένα πιάτο με πλούσια γεύση που συνδυάζει μοσχαρίσιο κρέας με παντσέτα ή μπέικον, κρεμμύδια, καρότα και αρωματικά βότανα.

Η διαδικασία περιλαμβάνει το σοτάρισμα των υλικών, την προσθήκη κόκκινου κρασιού και ζωμού βοδινού, και το ψήσιμο σε φούρνο για περίπου 3,5 ώρες.

Το αποτέλεσμα είναι ένα τρυφερό κρέας σε σάλτσα με βαθιά γεύση, ιδανικό για σερβίρισμα με πατάτες πουρέ ή ρύζι.

Διαβάστε παρακάτω

Υλικά

5 μεγάλα κομμάτια κότσι μοσχαρίσιο (2 – 2,3 κιλά σύνολο),
140 γρ. παντσέτα ή μπέικον σε κυβάκια,
100 γρ. βούτυρο ανάλατο, χωρισμένο στα δύο,
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες,
5-6 μεγάλα κρεμμύδια (1 κιλό περίπου), κομμένα σε φέτες,
2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες,
1 κουταλιά αλεύρι,
4 φλ. καλό κόκκινο κρασί,
1 κύβο ζωμό βοδινού διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι κοχλαστό νερό,
1 κουταλιά πάστα ντομάτας,
5-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι,
3 φύλλα δάφνη,
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Εκτέλεση

Διαλέγετε μια κατσαρόλα ή ταψί φούρνου που θα χωρέσει το μοσχάρι σε ένα επίπεδο. Θα τη χρησιμοποιήσετε και στην εστία και στο φούρνο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια-δυνατή φωτιά και ρίχνετε μέσα την παντσέτα ή το μπέικον.

Σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και να βγάλει λίπος. Βγάζετε την παντσέτα με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ.

Αλατοπιπερώνετε το μοσχάρι και στις δύο πλευρές. Βάζετε στην κατσαρόλα το μισό βούτυρο να λιώσει.

Προσθέτετε το μοσχάρι και το αφήνετε να πάρει χρώμα 3-4 λεπτά στην κάθε πλευρά. Μην το γυρίζετε συνεχώς.

Το ζητούμενο είναι να καεί μια ελαφριά κρούστα και στις δύο πλευρές. Το βγάζετε σε ένα μπολ. Βάζετε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια.

Τα αλατίζετε και τα σοτάρετε μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα.

Προσθέτετε τα σκόρδα και τα καρότα. Ανακατεύετε άλλα 1-2 λεπτά. Τα βγάζετε από την κατσαρόλα σε ένα μπολ.

Βάζετε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο βούτυρο και αφού λιώσει ρίχνετε μέσα το αλεύρι. Ανακατεύετε λίγο να μυρίσει και να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτετε το κρασί, την πάστα ντομάτας και το ζωμό. Ανακατεύετε να διαλυθεί η πάστα ντομάτας. Αφήνετε να κοχλάσουν και σβήνετε τη φωτιά. Βάζετε στην κατσαρόλα το μοσχάρι και την παντσέτα. Προσθέτετε τα φύλλα δάφνης και το θυμάρι.

Βάζετε από πάνω τα κρεμμύδια και τα καρότα. Καλύπτετε το φαγητό με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, κομμένο στη διάμετρο του ταψιού σας.

Βγάζετε μια μικρή τρύπα (2 εκ. περίπου) στη μέση του χαρτιού. Σκεπάζετε το φαγητό ερμητικά με ασημόχαρτο και καπάκι (αν έχει, αλλιώς βάζετε διπλό ασημόχαρτο).

Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα. Χαμηλώνετε το φούρνο στους 175°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλες 2½ ώρες. Σερβίρετε με πατάτες πουρέ ή ρύζι.

Συνοπτικά

  • - Η συνταγή για μοσχαρίσιο κότσι Βουργκινιόν περιλαμβάνει μοσχαρίσιο κρέας, παντσέτα ή μπέικον, κρεμμύδια, καρότα και αρωματικά βότανα.
  • - Το σοτάρισμα των υλικών, η προσθήκη κόκκινου κρασιού και ζωμού βοδινού, και το ψήσιμο για 3,5 ώρες είναι τα κύρια βήματα της παρασκευής.
  • - Αποτέλεσμα είναι τρυφερό κρέας σε σάλτσα με βαθιά γεύση, ιδανικό για συνοδευτικό με πατάτες πουρέ ή ρύζι.
  • - Η προετοιμασία περιλαμβάνει επίσης τη χρήση βουτύρου, σκόρδου, αλευριού, πάστας ντομάτας, φρέσκου θυμαριού και δάφνης.
Διαβάστε επίσης

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια μοναδική συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού, προσφέροντας έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό γεύσεων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την επίστρωση της φέτας με αλεύρι, αυγό και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ