Μοσχαρίσιο κότσι Βουργκινιόν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μοσχαρίσιο κότσι Βουργκινιόν, ένα πιάτο με πλούσια γεύση που συνδυάζει μοσχαρίσιο κρέας με παντσέτα ή μπέικον, κρεμμύδια, καρότα και αρωματικά βότανα.

Η διαδικασία περιλαμβάνει το σοτάρισμα των υλικών, την προσθήκη κόκκινου κρασιού και ζωμού βοδινού, και το ψήσιμο σε φούρνο για περίπου 3,5 ώρες.

Το αποτέλεσμα είναι ένα τρυφερό κρέας σε σάλτσα με βαθιά γεύση, ιδανικό για σερβίρισμα με πατάτες πουρέ ή ρύζι.

Διαβάστε παρακάτω

Υλικά

5 μεγάλα κομμάτια κότσι μοσχαρίσιο (2 – 2,3 κιλά σύνολο),
140 γρ. παντσέτα ή μπέικον σε κυβάκια,
100 γρ. βούτυρο ανάλατο, χωρισμένο στα δύο,
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες,
5-6 μεγάλα κρεμμύδια (1 κιλό περίπου), κομμένα σε φέτες,
2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες,
1 κουταλιά αλεύρι,
4 φλ. καλό κόκκινο κρασί,
1 κύβο ζωμό βοδινού διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι κοχλαστό νερό,
1 κουταλιά πάστα ντομάτας,
5-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι,
3 φύλλα δάφνη,
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Εκτέλεση

Διαλέγετε μια κατσαρόλα ή ταψί φούρνου που θα χωρέσει το μοσχάρι σε ένα επίπεδο. Θα τη χρησιμοποιήσετε και στην εστία και στο φούρνο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια-δυνατή φωτιά και ρίχνετε μέσα την παντσέτα ή το μπέικον.

Σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και να βγάλει λίπος. Βγάζετε την παντσέτα με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ.

Αλατοπιπερώνετε το μοσχάρι και στις δύο πλευρές. Βάζετε στην κατσαρόλα το μισό βούτυρο να λιώσει.

Προσθέτετε το μοσχάρι και το αφήνετε να πάρει χρώμα 3-4 λεπτά στην κάθε πλευρά. Μην το γυρίζετε συνεχώς.

Το ζητούμενο είναι να καεί μια ελαφριά κρούστα και στις δύο πλευρές. Το βγάζετε σε ένα μπολ. Βάζετε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια.

Τα αλατίζετε και τα σοτάρετε μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα.

Προσθέτετε τα σκόρδα και τα καρότα. Ανακατεύετε άλλα 1-2 λεπτά. Τα βγάζετε από την κατσαρόλα σε ένα μπολ.

Βάζετε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο βούτυρο και αφού λιώσει ρίχνετε μέσα το αλεύρι. Ανακατεύετε λίγο να μυρίσει και να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτετε το κρασί, την πάστα ντομάτας και το ζωμό. Ανακατεύετε να διαλυθεί η πάστα ντομάτας. Αφήνετε να κοχλάσουν και σβήνετε τη φωτιά. Βάζετε στην κατσαρόλα το μοσχάρι και την παντσέτα. Προσθέτετε τα φύλλα δάφνης και το θυμάρι.

Βάζετε από πάνω τα κρεμμύδια και τα καρότα. Καλύπτετε το φαγητό με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, κομμένο στη διάμετρο του ταψιού σας.

Βγάζετε μια μικρή τρύπα (2 εκ. περίπου) στη μέση του χαρτιού. Σκεπάζετε το φαγητό ερμητικά με ασημόχαρτο και καπάκι (αν έχει, αλλιώς βάζετε διπλό ασημόχαρτο).

Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα. Χαμηλώνετε το φούρνο στους 175°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλες 2½ ώρες. Σερβίρετε με πατάτες πουρέ ή ρύζι.

Συνοπτικά

  • - Η συνταγή για μοσχαρίσιο κότσι Βουργκινιόν περιλαμβάνει μοσχαρίσιο κρέας, παντσέτα ή μπέικον, κρεμμύδια, καρότα και αρωματικά βότανα.
  • - Το σοτάρισμα των υλικών, η προσθήκη κόκκινου κρασιού και ζωμού βοδινού, και το ψήσιμο για 3,5 ώρες είναι τα κύρια βήματα της παρασκευής.
  • - Αποτέλεσμα είναι τρυφερό κρέας σε σάλτσα με βαθιά γεύση, ιδανικό για συνοδευτικό με πατάτες πουρέ ή ρύζι.
  • - Η προετοιμασία περιλαμβάνει επίσης τη χρήση βουτύρου, σκόρδου, αλευριού, πάστας ντομάτας, φρέσκου θυμαριού και δάφνης.
Διαβάστε επίσης

Πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα αρωματικό πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι, αναλύοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Αρχικά, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού και...

Τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν τορτελλόνι με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα κόκκινου πέστο, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο,...

Μανιταρότο με κριθάρι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα γευστικό πιάτο με κριθαράκι ολικής άλεσης και μανιτάρια portobello. Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και των μανιταριών στο ελαιόλαδο,...

Saccottini με τυρί και ντοματίνια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για saccottini με τυρί και ντοματίνια, που αποτελείται από πουγκιά με τέσσερα τυριά, μαγειρεμένα μαζί με ελαιόλαδο, σκόρδο, ντοματίνια, λευκό κρασί, τυρί κρέμα και...

Ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, τριμμένη μοτσαρέλα, κατεψυγμένο σπανάκι, φρέσκα...

Λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια, δίνοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση. Για τα κεφτεδάκια, χρησιμοποιείται χοιρινός κιμάς, φρυγανιά Panko, αυγό, παρμεζάνα, μαϊντανός,...

7 τρόφιμα που ένας νευροχειρουργός αποφεύγει πάντα στο πιάτο του

Ο νευροχειρουργός Dr. Brett Osborn επισημαίνει επτά τρόφιμα και ποτά που μπορεί να επιταχύνουν τη γνωστική φθορά και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου. Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή...

Κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες, ιδανική για ένα γεύμα με πλούσια γεύση. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως αρνίσιο κότσι, baby πατάτες, δενδρολίβανο και μια μαρινάδα...

Παραδοσιακές Πίτες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία προετοιμασίας παραδοσιακών πιτών, ξεκινώντας από την παρασκευή του σιροπιού με νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, η ζύμη φτιάχνεται με δύο...

Kobe και Wagyu Beef: Κοινά στοιχεία και διαφορές

Το βοδινό Kobe και το Wagyu είναι δύο εξαιρετικά είδη μοσχαρίσιου κρέατος, γνωστά για την πλούσια γεύση και την τρυφερότητά τους, όμως διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Το Wagyu, που...

Πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας, ιδανικά για υγιεινό σνακ. Τα μπισκότα παρασκευάζονται με λιωμένη μπανάνα, ελαιόλαδο, αυγό, βρώμη, αμύγδαλα, καρύδα, αλεύρι ολικής αλέσεως, μέλι...

Μηλόπιτα στρούντελ

Η συνταγή για μηλόπιτα στρούντελ περιλαμβάνει απλά υλικά όπως φύλλο σφολιάτας, μήλα, σταφίδες, καρυδόψιχα και κανέλα. Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία των μήλων και τη δημιουργία ενός μείγματος...

Παρίσι, Τόκιο, Χανόι: Οι γευστικές περιπέτειες του Bourdain

Ο Anthony Bourdain, ο διάσημος σεφ και παρουσιαστής, εξερεύνησε τις παγκόσμιες γαστρονομικές κουλτούρες μέσα από τις ταξιδιωτικές του περιπέτειες σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Τόκιο, η Χανόι, η...

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025: Το απόλυτο γαστρονομικό γεγονός επανέρχεται!

Το ραντεβού των κορυφαίων της εστίασης ανανεώθηκε. Ο πιο αναγνωρισμένος και έγκυρος θεσμός γαστρονομικών βραβείων επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην Κύπρο, με…

Η προσωπική μου συνταγή για μπανόφι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για το επιδόρπιο μπανόφι, ξεκινώντας με την παρασκευή καραμέλας από ζαχαρούχο γάλα που βράζεται για τρεις ώρες. Στη συνέχεια, δημιουργείται μια βάση από θρυμματισμένα...

Μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα λαχταριστό μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη, ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που περιλαμβάνει μια ποικιλία λαχανικών, όπως καρότα, πατάτες, κολοκυθάκια και σπανάκι,...

Ψητός μπακαλιάρος με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητό μπακαλιάρο με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα, που αποτελεί ένα εύκολο και γευστικό πιάτο. Αρχικά, προετοιμάζονται και ψήνονται τα λαχανικά με ελαιόλαδο και...

Σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα

Η σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα είναι μια φρέσκια και υγιεινή επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Περιλαμβάνει ψιλοκομμένα φύλλα kale και ρόκα, σπόρους ροδιού, καβουρδισμένα αμύγδαλα και,...

Ρωσική Shchi με τραγανό λάχανο και sour cream

Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή ρωσική συνταγή για σούπα Shchi, η οποία περιλαμβάνει μοσχάρι ή χοιρινό, φρέσκο λάχανο και λαχανικά όπως καρότο και πατάτες. Η συνταγή ξεκινά με το σοτάρισμα...

Αυθεντική σούπα με λάχανο

Η αυθεντική σούπα με λάχανο είναι μια θρεπτική και εύκολη συνταγή που συνδυάζει απλά υλικά όπως λάχανο, πατάτες, καρότα, κρεμμύδι και σέλινο. Η εκτέλεση περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών σε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ