Μοσχαρίσιο κότσι Βουργκινιόν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μοσχαρίσιο κότσι Βουργκινιόν, ένα πιάτο με πλούσια γεύση που συνδυάζει μοσχαρίσιο κρέας με παντσέτα ή μπέικον, κρεμμύδια, καρότα και αρωματικά βότανα.

Η διαδικασία περιλαμβάνει το σοτάρισμα των υλικών, την προσθήκη κόκκινου κρασιού και ζωμού βοδινού, και το ψήσιμο σε φούρνο για περίπου 3,5 ώρες.

Το αποτέλεσμα είναι ένα τρυφερό κρέας σε σάλτσα με βαθιά γεύση, ιδανικό για σερβίρισμα με πατάτες πουρέ ή ρύζι.

Διαβάστε παρακάτω

Υλικά

5 μεγάλα κομμάτια κότσι μοσχαρίσιο (2 – 2,3 κιλά σύνολο),
140 γρ. παντσέτα ή μπέικον σε κυβάκια,
100 γρ. βούτυρο ανάλατο, χωρισμένο στα δύο,
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες,
5-6 μεγάλα κρεμμύδια (1 κιλό περίπου), κομμένα σε φέτες,
2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες,
1 κουταλιά αλεύρι,
4 φλ. καλό κόκκινο κρασί,
1 κύβο ζωμό βοδινού διαλυμένο σε 1 φλιτζάνι κοχλαστό νερό,
1 κουταλιά πάστα ντομάτας,
5-6 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι,
3 φύλλα δάφνη,
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Εκτέλεση

Διαλέγετε μια κατσαρόλα ή ταψί φούρνου που θα χωρέσει το μοσχάρι σε ένα επίπεδο. Θα τη χρησιμοποιήσετε και στην εστία και στο φούρνο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια-δυνατή φωτιά και ρίχνετε μέσα την παντσέτα ή το μπέικον.

Σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και να βγάλει λίπος. Βγάζετε την παντσέτα με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα μπολ.

Αλατοπιπερώνετε το μοσχάρι και στις δύο πλευρές. Βάζετε στην κατσαρόλα το μισό βούτυρο να λιώσει.

Προσθέτετε το μοσχάρι και το αφήνετε να πάρει χρώμα 3-4 λεπτά στην κάθε πλευρά. Μην το γυρίζετε συνεχώς.

Το ζητούμενο είναι να καεί μια ελαφριά κρούστα και στις δύο πλευρές. Το βγάζετε σε ένα μπολ. Βάζετε στην κατσαρόλα τα κρεμμύδια.

Τα αλατίζετε και τα σοτάρετε μερικά λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν λίγο χρώμα.

Προσθέτετε τα σκόρδα και τα καρότα. Ανακατεύετε άλλα 1-2 λεπτά. Τα βγάζετε από την κατσαρόλα σε ένα μπολ.

Βάζετε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο βούτυρο και αφού λιώσει ρίχνετε μέσα το αλεύρι. Ανακατεύετε λίγο να μυρίσει και να πάρει λίγο χρώμα. Προσθέτετε το κρασί, την πάστα ντομάτας και το ζωμό. Ανακατεύετε να διαλυθεί η πάστα ντομάτας. Αφήνετε να κοχλάσουν και σβήνετε τη φωτιά. Βάζετε στην κατσαρόλα το μοσχάρι και την παντσέτα. Προσθέτετε τα φύλλα δάφνης και το θυμάρι.

Βάζετε από πάνω τα κρεμμύδια και τα καρότα. Καλύπτετε το φαγητό με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί, κομμένο στη διάμετρο του ταψιού σας.

Βγάζετε μια μικρή τρύπα (2 εκ. περίπου) στη μέση του χαρτιού. Σκεπάζετε το φαγητό ερμητικά με ασημόχαρτο και καπάκι (αν έχει, αλλιώς βάζετε διπλό ασημόχαρτο).

Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα. Χαμηλώνετε το φούρνο στους 175°C και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλες 2½ ώρες. Σερβίρετε με πατάτες πουρέ ή ρύζι.

Συνοπτικά

  • - Η συνταγή για μοσχαρίσιο κότσι Βουργκινιόν περιλαμβάνει μοσχαρίσιο κρέας, παντσέτα ή μπέικον, κρεμμύδια, καρότα και αρωματικά βότανα.
  • - Το σοτάρισμα των υλικών, η προσθήκη κόκκινου κρασιού και ζωμού βοδινού, και το ψήσιμο για 3,5 ώρες είναι τα κύρια βήματα της παρασκευής.
  • - Αποτέλεσμα είναι τρυφερό κρέας σε σάλτσα με βαθιά γεύση, ιδανικό για συνοδευτικό με πατάτες πουρέ ή ρύζι.
  • - Η προετοιμασία περιλαμβάνει επίσης τη χρήση βουτύρου, σκόρδου, αλευριού, πάστας ντομάτας, φρέσκου θυμαριού και δάφνης.
Διαβάστε επίσης

Τηγανίτες Ταϊλάνδης με κολοκάσι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τηγανίτες Ταϊλάνδης με κολοκάσι, προσφέροντας μια εξωτική επιλογή για γεύμα. Τα υλικά περιλαμβάνουν κολοκάσι, φιστίκια, φρέσκα κρεμμυδάκια, κόλιανδρο, αλεύρι και μπαχαρικά, ενώ η...

Κολοκάσι με κιμά σε ιαπωνική σούπα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κολοκάσι με κιμά σε ιαπωνική σούπα, η οποία συνδυάζει παραδοσιακά υλικά όπως το κολοκάσι, τον κιμά κοτόπουλου ή χοιρινού και ιαπωνικές γεύσεις από...

Ταϊλανδέζικη απόλαυση με κολοκάσι, κριθάρι και κρέμα καρύδας με χαρουπόμελο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα εξωτικό ταϊλανδέζικο επιδόρπιο, συνδυάζοντας κολοκάσι και κριθάρι με κρέμα καρύδας και χαρουπόμελο. Η διαδικασία περιλαμβάνει το βράσιμο του κριθαριού και του κολοκασιού...

Σεβίτσε με λαβράκι/τσιπούρα και τραγανά chips κολοκάσι

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα δροσιστικό πιάτο σεβίτσε με λαβράκι ή τσιπούρα, συνοδευόμενο από τραγανά chips κολοκάσι. Το ψάρι κόβεται σε κύβους και μαρινάρεται με χυμό λεμονιού,...

Arbi Masala (Ινδικό κάρι με ταρό)

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για το Arbi Masala, ένα ινδικό κάρι με κολοκάσι (taro) που συνδυάζει αρωματικά μπαχαρικά και φρέσκα υλικά. Η διαδικασία περιλαμβάνει το βράσιμο του κολοκάσι...

Παρίσι, Τόκιο, Χανόι: Οι γαστρονομικές περιπέτειες του Bourdain

Ο Anthony Bourdain, διάσημος σεφ και παρουσιαστής, ταξίδεψε σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Παρίσι, το Τόκιο, η Χανόι, η Βαρκελώνη και η Πόλη του Μεξικού, αφήνοντας ανεξίτηλο...

Γαλακτερό μαχαλεπί με κόκκινη σάλτσα φορμόζας

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής ενός γλυκού πιάτου που συνδυάζει μαχαλεπί γάλακτος με κόκκινη σάλτσα από φορμόζες. Για την παρασκευή του μαχαλεπιού, χρειάζεται γάλα, ζάχαρη, νησιαστό και μαστίχα,...

“Ιμάμ Μπαϊλντί: Η Γεύση που Μαγεύει”

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής του παραδοσιακού πιάτου "Ιμάμ Μπαϊλντί", που χαρακτηρίζεται από τις γεύσεις της μελιτζάνας, της ντομάτας και των κρεμμυδιών. Η συνταγή περιλαμβάνει την προετοιμασία και το...

Η γοητεία του κυπριακού αμπελώνα στο Kamara Hall

Το Kamara Hall στη Λευκωσία φιλοξενεί μια σειρά από Wine Masterclasses, που αναδεικνύουν την πλούσια οινική κληρονομιά της Κύπρου. Σε ένα διατηρητέο νεοκλασικό κτήριο, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία...

Baguette; Όχι, banh mi: Το Βιετνάμ τιμά την απελευθέρωση από τη γαλλική κυριαρχία

Το Βιετνάμ γιορτάζει την 80ή επέτειο της Ανεξαρτησίας του από τη γαλλική αποικιοκρατία, με το banh mi, ένα διάσημο βιετναμέζικο σάντουιτς, να αναδεικνύεται ως το πιο αναγνωρίσιμο γαστρονομικό αποτύπωμα...

Γλυκιά τάρτα με καϊσιά

Η συνταγή για τη γλυκιά τάρτα με καϊσιά περιλαμβάνει παρασκευή μιας ζύμης με αλεύρι, αμυγδαλόψιχα, βούτυρο και άλλα βασικά υλικά, η οποία ψήνεται για λίγο πριν γεμίσει με μια...

Φουρνιστά μακαρόνια

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για φουρνιστά μακαρόνια, ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν κιμά, χοντρά μακαρόνια, κεφαλογραβιέρα και μια σάλτσα μπεσαμέλ. Η διαδικασία παρασκευής περιλαμβάνει το βράσιμο...

Είναι δυνατόν να τηγανίσω το κοτόπουλο χωρίς λάδι;

Μπορείς να τηγανίσεις κοτόπουλο χωρίς λάδι, αρκεί να προσέξεις ορισμένα σημεία για να πετύχεις καλό αποτέλεσμα. Χρησιμοποίησε ένα αντικολλητικό τηγάνι και ζέστανέ το καλά πριν βάλεις το κοτόπουλο, ώστε...

Αυθεντικές ταχινόπιτες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για αυθεντικές ταχινόπιτες, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής τους. Η ζύμη, που περιλαμβάνει αλεύρι, ζάχαρη, μαγιά, και ελαιόλαδο, αφήνεται να φουσκώσει...

Παραδοσιακό Γιουβέτσι

Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή συνταγή για γιουβέτσι με μοσχάρι, ιδανική για έξι άτομα. Η συνταγή περιλαμβάνει κριθαράκι, μοσχαρίσιο κρέας, λαχανικά και αρωματικά όπως θυμάρι και μπαχάρι. Το κρέας σοτάρεται...

Bittor Arginzoniz: Ο μάγος της φωτιάς στην αιχμή της ευρωπαϊκής γαστρονομίας

Ο Bittor Arginzoniz, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Asador Etxebarri στη χώρα των Βάσκων, αναγνωρίζεται ως κορυφαίος Ευρωπαίος σεφ για την απλότητα και την αυθεντικότητα στη χρήση της φωτιάς. Χωρίς επίσημη...

Μπιφτεκάκια με ζυμαρικά φιογκάκια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για μπιφτεκάκια με ζυμαρικά φιογκάκια, συνοδευόμενα από σάλτσα ντομάτας και φέτα. Τα μπιφτεκάκια παρασκευάζονται από βοδινό κιμά, τριμμένο κρεμμύδι και φρυγανιά, ενώ η σάλτσα φτιάχνεται...

Μινιμαλιστικό κανταΐφι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα ελαφρύ και γρήγορο γλυκό με κανταΐφι, ιδανικό για τους λάτρεις του μινιμαλισμού στη μαγειρική. Η διαδικασία περιλαμβάνει το βράσιμο σιροπιού με ζάχαρη,...

“Μάφιν με γεύση ελιάς”

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μάφιν με γεύση ελιάς, χρησιμοποιώντας υλικά όπως μαύρες ελιές, αλεύρι Φαρίνα, κόλιανδρο, φρέσκα κρεμμυδάκια και δυόσμο. Η διαδικασία περιλαμβάνει το κοσκίνισμα των ξηρών υλικών...

Rocas Experience: Γαστρονομική απόλαυση δίπλα στο κύμα

Το Rocas Experience είναι ένα κομψό παραλιακό εστιατόριο στον Πρωταρά, προσφέροντας γαστρονομική απόλαυση από το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα με θέα τη θάλασσα σε bohemian-chic ατμόσφαιρα. Το μενού δείπνου,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ