Λιβανέζικο μαχαλεπί

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το λιβανέζικο μαχαλεπί, ένα γλυκό που βασίζεται σε γάλα, ζάχαρη και νισεστέ, αρωματισμένο με ανθόνερο ή ροδόνερο.

Η διαδικασία περιλαμβάνει το καβούρδισμα ψίχας χαλεπιανών ή αμυγδάλων και την παρασκευή μιας κρέμας που σερβίρεται παγωμένη, συνοδευόμενη από σιρόπι ζάχαρης και διακοσμημένη με ψίχα και σπόρια ροδιού.

Είναι ένα δροσιστικό και αρωματικό επιδόρπιο που χρειάζεται περίπου τρεις ώρες ψύξης πριν το σερβίρισμα.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

4 φλ. γάλα (ολόπαχο)

5 γεµάτες κουταλιές νισεστέ (νισιαστό)

½ φλ. ζάχαρη

2 κουταλάκια ανθόνερο ή ροδόνερο

1 φλ. κρέµα γάλακτος

½ κοφτό κουταλάκι µαστίχα σε σκόνη

½ φλ. περίπου χοντροκοµµένη ψίχα χαλεπιανών ή αµυγδαλόψιχα σε φετάκια

Σπόρια ροδιού για το σερβίρισµα (προαιρετικά)

Για το σιρόπι:

½ φλ. ζάχαρη

½ φλ. νερό

1-2 κουταλάκια ανθόνερο ή ροδόνερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καβουρδίζετε σε αντικολλητικό τηγανάκι, την ψίχα των χαλεπιανών ή αµυγδάλου ανακατεύοντάς την σε χαµηλή φωτιά µέχρι να ροδίσει ελαφρά. Την αποσύρετε από τη φωτιά και την αδειάζετε σε ένα µπολάκι (αν µείνει στο τηγάνι θα µαυρίσει. 

Κρατάτε στην άκρη 1½ φλ. από το γάλα και διαλύετε µέσα το κορν φλάουερ. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο σε ένα κατσαρολάκι µαζί µε τη ζάχαρη µέχρι µόλις να διαλυθεί η ζάχαρη (πριν κοχλάσει) και προσθέτετε το γάλα µε το νισεστέ, τη µαστίχα και το ανθόνερο. Ανακατεύετε το µίγµα στη φωτιά, συνεχώς, µέχρι να φανούν οι πρώτες φουσκάλες του βρασµού και να δέσει σε κρέµα. Το αποσύρετε από τη φωτιά.

Μοιράζετε το µίγµα σε µπολάκια ή µικρά ποτήρια και το αφήνετε να κρυώσει. Το κρατάτε σκεπασµένο στο ψυγείο µέχρι να πήξει και να παγώσει, για 3 περίπου ώρες.

Στο µεταξύ, ετοιµάζετε το σιρόπι: Βάζετε τη ζάχαρη µε το νερό σε ένα κατσαρολάκι και την ανακατεύετε στη φωτιά µέχρι να διαλυθεί. Αφήνετε το σιρόπι να κοχλάσει για 5 λεπτά, το αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε µέσα το ανθόνερο. 

Σερβίρετε το µαχαλεπί ραντισµένο µε 2-3 κουταλιές σιρόπι και σκορπάτε στην επιφάνειά του την ψίχα χαλεπιανών ή αµυγδάλου και σπόρια ροδιού.

Συνοπτικά

  • Το λιβανέζικο μαχαλεπί είναι ένα γλυκό με βάση το γάλα, ζάχαρη και νισεστέ, αρωματισμένο με ανθόνερο ή ροδόνερο.
  • Η συνταγή περιλαμβάνει καβούρδισμα ψίχας χαλεπιανών ή αμυγδάλων και σερβίρεται με σιρόπι ζάχαρης και ρόδι.
  • Χρειάζεται τρεις ώρες ψύξης πριν το σερβίρισμα για να αποκτήσει τη σωστή υφή και γεύση.
  • Το επιδόρπιο σερβίρεται παγωμένο και διακοσμείται με ψίχα και σπόρια ροδιού για επιπλέον γεύση και εμφάνιση.
Διαβάστε επίσης

Φλαμπέ πουτίγκα για τα Χριστούγεννα

Η χριστουγεννιάτικη φλαμπέ πουτίγκα είναι ένα εύκολο γλυκό που απαιτεί 5½ ώρες για την προετοιμασία του και μπορεί να σερβιριστεί σε 10-12 άτομα. Περιλαμβάνει αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, κράνμπερι...

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ