Λιβανέζικο μαχαλεπί

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το λιβανέζικο μαχαλεπί, ένα γλυκό που βασίζεται σε γάλα, ζάχαρη και νισεστέ, αρωματισμένο με ανθόνερο ή ροδόνερο.

Η διαδικασία περιλαμβάνει το καβούρδισμα ψίχας χαλεπιανών ή αμυγδάλων και την παρασκευή μιας κρέμας που σερβίρεται παγωμένη, συνοδευόμενη από σιρόπι ζάχαρης και διακοσμημένη με ψίχα και σπόρια ροδιού.

Είναι ένα δροσιστικό και αρωματικό επιδόρπιο που χρειάζεται περίπου τρεις ώρες ψύξης πριν το σερβίρισμα.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

4 φλ. γάλα (ολόπαχο)

5 γεµάτες κουταλιές νισεστέ (νισιαστό)

½ φλ. ζάχαρη

2 κουταλάκια ανθόνερο ή ροδόνερο

1 φλ. κρέµα γάλακτος

½ κοφτό κουταλάκι µαστίχα σε σκόνη

½ φλ. περίπου χοντροκοµµένη ψίχα χαλεπιανών ή αµυγδαλόψιχα σε φετάκια

Σπόρια ροδιού για το σερβίρισµα (προαιρετικά)

Για το σιρόπι:

½ φλ. ζάχαρη

½ φλ. νερό

1-2 κουταλάκια ανθόνερο ή ροδόνερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καβουρδίζετε σε αντικολλητικό τηγανάκι, την ψίχα των χαλεπιανών ή αµυγδάλου ανακατεύοντάς την σε χαµηλή φωτιά µέχρι να ροδίσει ελαφρά. Την αποσύρετε από τη φωτιά και την αδειάζετε σε ένα µπολάκι (αν µείνει στο τηγάνι θα µαυρίσει. 

Κρατάτε στην άκρη 1½ φλ. από το γάλα και διαλύετε µέσα το κορν φλάουερ. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο σε ένα κατσαρολάκι µαζί µε τη ζάχαρη µέχρι µόλις να διαλυθεί η ζάχαρη (πριν κοχλάσει) και προσθέτετε το γάλα µε το νισεστέ, τη µαστίχα και το ανθόνερο. Ανακατεύετε το µίγµα στη φωτιά, συνεχώς, µέχρι να φανούν οι πρώτες φουσκάλες του βρασµού και να δέσει σε κρέµα. Το αποσύρετε από τη φωτιά.

Μοιράζετε το µίγµα σε µπολάκια ή µικρά ποτήρια και το αφήνετε να κρυώσει. Το κρατάτε σκεπασµένο στο ψυγείο µέχρι να πήξει και να παγώσει, για 3 περίπου ώρες.

Στο µεταξύ, ετοιµάζετε το σιρόπι: Βάζετε τη ζάχαρη µε το νερό σε ένα κατσαρολάκι και την ανακατεύετε στη φωτιά µέχρι να διαλυθεί. Αφήνετε το σιρόπι να κοχλάσει για 5 λεπτά, το αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε µέσα το ανθόνερο. 

Σερβίρετε το µαχαλεπί ραντισµένο µε 2-3 κουταλιές σιρόπι και σκορπάτε στην επιφάνειά του την ψίχα χαλεπιανών ή αµυγδάλου και σπόρια ροδιού.

Συνοπτικά

  • Το λιβανέζικο μαχαλεπί είναι ένα γλυκό με βάση το γάλα, ζάχαρη και νισεστέ, αρωματισμένο με ανθόνερο ή ροδόνερο.
  • Η συνταγή περιλαμβάνει καβούρδισμα ψίχας χαλεπιανών ή αμυγδάλων και σερβίρεται με σιρόπι ζάχαρης και ρόδι.
  • Χρειάζεται τρεις ώρες ψύξης πριν το σερβίρισμα για να αποκτήσει τη σωστή υφή και γεύση.
  • Το επιδόρπιο σερβίρεται παγωμένο και διακοσμείται με ψίχα και σπόρια ροδιού για επιπλέον γεύση και εμφάνιση.
Διαβάστε επίσης

“Πόσο έγκυρα είναι τα τεστ για τροφική δυσανεξία;”

Τα τεστ τροφικής δυσανεξίας έχουν κερδίσει δημοτικότητα μεταξύ ατόμων με ανεξήγητα συμπτώματα, όμως η επιστημονική κοινότητα αμφισβητεί την αξιοπιστία τους. Σε αντίθεση με τις τροφικές αλλεργίες, οι δυσανεξίες προκαλούν...

Η διαδρομή του μουσακά: Από την Ανατολή στην ελληνική κληρονομιά

Ο μουσακάς, αν και σήμερα αποτελεί σύμβολο της ελληνικής κουζίνας, έχει τις ρίζες του στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Αρχικά ήταν μια σαλάτα με μελιτζάνες και ντομάτα,...

Γλυκοκαραμελωμένα παϊδάκια χοιρινού

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για γλυκοκαραμελωμένα χοιρινά παϊδάκια. Χρειάζονται χοιρινά παϊδάκια, αλάτι και πιπέρι, καθώς και μια σος από σος τεριγιάκι με μέλι, σόγια σος, γλυκιά σάλτσα τσίλι...

Μπισκότα με χαρουπόμελο (Τερτζιελλούθκια)

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για τα παραδοσιακά κυπριακά κουλουράκια, γνωστά ως τερτζιελλούθκια, τα οποία παρασκευάζονται με χωριάτικο αλεύρι, ελαιόλαδο, αλάτι και χλιαρό νερό, ενώ ολοκληρώνονται με χαρουπόμελο. Η διαδικασία...

Αυτό είναι το πιο αγαπημένο ελληνικό τυρί

Η γραβιέρα Νάξου αναδείχθηκε ως το πιο αγαπημένο ελληνικό τυρί από την πλατφόρμα TasteAtlas, ξεπερνώντας διάσημα πιάτα όπως ο μουσακάς και τα σουβλάκια. Η κατάταξη βασίστηκε σε περισσότερες από 26.000...

Ομελέτα με ντοματίνια και λάντσιον μιτ

Η συνταγή αυτή περιγράφει πώς να φτιάξετε μια γευστική ομελέτα με ντοματίνια και λάντσιον μιτ. Χρησιμοποιώντας υλικά όπως ελαιόλαδο, κόκκινο κρεμμύδι, χαλλούμι, λάντσιον μιτ Ma Ling, ντοματίνια, τυρί ένταμ, αυγά...

Μήλο κέικ με τραγανή επικάλυψη

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για κέικ μήλου με τραγανή επικάλυψη, ιδανικό για επιδόρπιο. Αρχικά, τα μήλα καθαρίζονται, κόβονται και ραντίζονται με χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, ένα μείγμα από αυγά,...

Γαλακτομπούρεκο με άρωμα καρύδας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για γαλακτομπούρεκο με άρωμα καρύδας, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση της παρασκευής του. Χρησιμοποιώντας φρέσκο γάλα, ζάχαρη, κορν φλάουρ και βανίλια, το μείγμα...

Χοιρινό φλαμπέ με ζιβανία

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για χοιρινό φλαμπέ με ζιβανία, ξεκινώντας με τη μαρινάδα του κρέατος σε ζιβανία, αλάτι και κρύο νερό, την οποία αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον...

Ναπολέον αναρρόφησης

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής ενός γλυκού που ονομάζεται "Ναπολέων αναρρόφησης", το οποίο συνδυάζει φύλλα κρούστας με κρέμα αναρής και γαρνιτούρες από γλυκό καρυδάκι, κηρήθρα, φρέσκα σύκα και...

Ποια ελληνικά πιάτα έχουν οθωμανικές ρίζες;

Το άρθρο εξετάζει τις οθωμανικές ρίζες πολλών ελληνικών πιάτων, τονίζοντας τη μακραίωνη σχέση μεταξύ ελληνικής και τουρκικής κουζίνας λόγω ιστορικών και πολιτισμικών επιρροών. Πολλά φαγητά που θεωρούνται παραδοσιακά ελληνικά,...

Καουμπόικος «χαβιάρι» σαλάτας από την Αμερική

Η καουμπόικη σαλάτα από το Τέξας είναι μια εύκολη και γευστική επιλογή που συνδυάζει πρωτεΐνες και βιταμίνες, συνοδευόμενη από τσιπς τορτίγια. Προετοιμάζεται με ντοματίνια, φρέσκο κρεμμύδι, κονσέρβα φασόλια και...

Γλυκές πίτες με μέλι, χαλούμι λουκουμά, αναρή, κυδώνι γλυκό, καρύδια και αμύγδαλα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για γλυκές πίτες με συστατικά όπως μέλι, χαλούμι, αναρή, κυδώνι γλυκό, καρύδια και αμύγδαλα. Η διαδικασία ξεκινά με την παρασκευή της ζύμης, η οποία...

Ποια καρυκεύματα περιλαμβάνει το taco seasoning;

Το παραδοσιακό μεξικανικό μείγμα μπαχαρικών, γνωστό ως taco seasoning, αποτελείται από έναν αρωματικό συνδυασμό που προσφέρει θερμότητα, βάθος και καπνιστό χαρακτήρα, ιδανικό για πιάτα όπως τάκο, φαχίτας και μαριναρισμένα...

Οι πιο γνωστές σάλτσες στον κόσμο

Το άρθρο αναλύει τη σημασία των ντρέσινγκ, τονίζοντας ότι δεν είναι απλά σάλτσες για σαλάτες, αλλά προσδίδουν χαρακτήρα, ένταση και ισορροπία σε ένα πιάτο. Εξετάζει διάφορα διάσημα ντρέσινγκ από όλο...

Πουρέκια αναρής µε μαστιχωτό παγωτό και γλυκό καρύδι

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών πουρεκιών με αναρή, συνοδευόμενα από μαστιχωτό παγωτό και γλυκό καρύδι. Τα πουρέκια γίνονται με μια αφράτη ζύμη από αλεύρι, λάδι και αλάτι, και...

Λιγκουίνι µε γαρίδες και πικάντικο τσορίθο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λιγκουίνι με γαρίδες και πικάντικο τσορίθο. Τα υλικά περιλαμβάνουν λουκάνικο τσορίθο, κόκκινο κρεμμύδι, σκόρδο, βότκα, ντομάτες, πελτέ ντομάτας, πάπρικα, κρέμα γάλακτος, μαϊντανό, γαρίδες...

Μπιφτέκια με ψήσιμο

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για νόστιμα μπιφτέκια, χρησιμοποιώντας χοιρινό κιμά και μια μοναδική σύνθεση υλικών όπως τριμμένο κρεμμύδι, ελαιόλαδο, ξύδι, έψημα (πετιμέζι), φρυγανιά, αυγό και κόλιαντρο. Η διαδικασία...

Νόστιμες κροκέτες με τόνο

Το άρθρο παρουσιάζει μια εύκολη και αγαπημένη συνταγή για κροκέτες με τόνο, ιδανική για μικρούς και μεγάλους. Οι κροκέτες φτιάχνονται με τόνο, πατάτες, φρέσκα κρεμμυδάκια και μαϊντανό, ενώ μπορούν...

Φουρνιστά μακαρόνια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για φουρνιστά μακαρόνια με κιμά και σάλτσα μπεσαμέλ. Αρχικά, σοτάρουμε τον κιμά με κρεμμύδι και μπαχαρικά, προσθέτοντας κρασί και ντοματοχυμό για γεύση. Τα μακαρόνια μαγειρεύονται...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ