Λιβανέζικο μαχαλεπί

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το λιβανέζικο μαχαλεπί, ένα γλυκό που βασίζεται σε γάλα, ζάχαρη και νισεστέ, αρωματισμένο με ανθόνερο ή ροδόνερο.

Η διαδικασία περιλαμβάνει το καβούρδισμα ψίχας χαλεπιανών ή αμυγδάλων και την παρασκευή μιας κρέμας που σερβίρεται παγωμένη, συνοδευόμενη από σιρόπι ζάχαρης και διακοσμημένη με ψίχα και σπόρια ροδιού.

Είναι ένα δροσιστικό και αρωματικό επιδόρπιο που χρειάζεται περίπου τρεις ώρες ψύξης πριν το σερβίρισμα.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

4 φλ. γάλα (ολόπαχο)

5 γεµάτες κουταλιές νισεστέ (νισιαστό)

½ φλ. ζάχαρη

2 κουταλάκια ανθόνερο ή ροδόνερο

1 φλ. κρέµα γάλακτος

½ κοφτό κουταλάκι µαστίχα σε σκόνη

½ φλ. περίπου χοντροκοµµένη ψίχα χαλεπιανών ή αµυγδαλόψιχα σε φετάκια

Σπόρια ροδιού για το σερβίρισµα (προαιρετικά)

Για το σιρόπι:

½ φλ. ζάχαρη

½ φλ. νερό

1-2 κουταλάκια ανθόνερο ή ροδόνερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καβουρδίζετε σε αντικολλητικό τηγανάκι, την ψίχα των χαλεπιανών ή αµυγδάλου ανακατεύοντάς την σε χαµηλή φωτιά µέχρι να ροδίσει ελαφρά. Την αποσύρετε από τη φωτιά και την αδειάζετε σε ένα µπολάκι (αν µείνει στο τηγάνι θα µαυρίσει. 

Κρατάτε στην άκρη 1½ φλ. από το γάλα και διαλύετε µέσα το κορν φλάουερ. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο σε ένα κατσαρολάκι µαζί µε τη ζάχαρη µέχρι µόλις να διαλυθεί η ζάχαρη (πριν κοχλάσει) και προσθέτετε το γάλα µε το νισεστέ, τη µαστίχα και το ανθόνερο. Ανακατεύετε το µίγµα στη φωτιά, συνεχώς, µέχρι να φανούν οι πρώτες φουσκάλες του βρασµού και να δέσει σε κρέµα. Το αποσύρετε από τη φωτιά.

Μοιράζετε το µίγµα σε µπολάκια ή µικρά ποτήρια και το αφήνετε να κρυώσει. Το κρατάτε σκεπασµένο στο ψυγείο µέχρι να πήξει και να παγώσει, για 3 περίπου ώρες.

Στο µεταξύ, ετοιµάζετε το σιρόπι: Βάζετε τη ζάχαρη µε το νερό σε ένα κατσαρολάκι και την ανακατεύετε στη φωτιά µέχρι να διαλυθεί. Αφήνετε το σιρόπι να κοχλάσει για 5 λεπτά, το αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε µέσα το ανθόνερο. 

Σερβίρετε το µαχαλεπί ραντισµένο µε 2-3 κουταλιές σιρόπι και σκορπάτε στην επιφάνειά του την ψίχα χαλεπιανών ή αµυγδάλου και σπόρια ροδιού.

Συνοπτικά

  • Το λιβανέζικο μαχαλεπί είναι ένα γλυκό με βάση το γάλα, ζάχαρη και νισεστέ, αρωματισμένο με ανθόνερο ή ροδόνερο.
  • Η συνταγή περιλαμβάνει καβούρδισμα ψίχας χαλεπιανών ή αμυγδάλων και σερβίρεται με σιρόπι ζάχαρης και ρόδι.
  • Χρειάζεται τρεις ώρες ψύξης πριν το σερβίρισμα για να αποκτήσει τη σωστή υφή και γεύση.
  • Το επιδόρπιο σερβίρεται παγωμένο και διακοσμείται με ψίχα και σπόρια ροδιού για επιπλέον γεύση και εμφάνιση.
Διαβάστε επίσης

Πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα αρωματικό πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι, αναλύοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Αρχικά, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού και...

Τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν τορτελλόνι με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα κόκκινου πέστο, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο,...

Μανιταρότο με κριθάρι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα γευστικό πιάτο με κριθαράκι ολικής άλεσης και μανιτάρια portobello. Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και των μανιταριών στο ελαιόλαδο,...

Saccottini με τυρί και ντοματίνια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για saccottini με τυρί και ντοματίνια, που αποτελείται από πουγκιά με τέσσερα τυριά, μαγειρεμένα μαζί με ελαιόλαδο, σκόρδο, ντοματίνια, λευκό κρασί, τυρί κρέμα και...

Ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, τριμμένη μοτσαρέλα, κατεψυγμένο σπανάκι, φρέσκα...

Λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια, δίνοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση. Για τα κεφτεδάκια, χρησιμοποιείται χοιρινός κιμάς, φρυγανιά Panko, αυγό, παρμεζάνα, μαϊντανός,...

7 τρόφιμα που ένας νευροχειρουργός αποφεύγει πάντα στο πιάτο του

Ο νευροχειρουργός Dr. Brett Osborn επισημαίνει επτά τρόφιμα και ποτά που μπορεί να επιταχύνουν τη γνωστική φθορά και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου. Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή...

Κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες, ιδανική για ένα γεύμα με πλούσια γεύση. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως αρνίσιο κότσι, baby πατάτες, δενδρολίβανο και μια μαρινάδα...

Παραδοσιακές Πίτες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία προετοιμασίας παραδοσιακών πιτών, ξεκινώντας από την παρασκευή του σιροπιού με νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, η ζύμη φτιάχνεται με δύο...

Kobe και Wagyu Beef: Κοινά στοιχεία και διαφορές

Το βοδινό Kobe και το Wagyu είναι δύο εξαιρετικά είδη μοσχαρίσιου κρέατος, γνωστά για την πλούσια γεύση και την τρυφερότητά τους, όμως διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Το Wagyu, που...

Πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας, ιδανικά για υγιεινό σνακ. Τα μπισκότα παρασκευάζονται με λιωμένη μπανάνα, ελαιόλαδο, αυγό, βρώμη, αμύγδαλα, καρύδα, αλεύρι ολικής αλέσεως, μέλι...

Μηλόπιτα στρούντελ

Η συνταγή για μηλόπιτα στρούντελ περιλαμβάνει απλά υλικά όπως φύλλο σφολιάτας, μήλα, σταφίδες, καρυδόψιχα και κανέλα. Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία των μήλων και τη δημιουργία ενός μείγματος...

Παρίσι, Τόκιο, Χανόι: Οι γευστικές περιπέτειες του Bourdain

Ο Anthony Bourdain, ο διάσημος σεφ και παρουσιαστής, εξερεύνησε τις παγκόσμιες γαστρονομικές κουλτούρες μέσα από τις ταξιδιωτικές του περιπέτειες σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Τόκιο, η Χανόι, η...

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025: Το απόλυτο γαστρονομικό γεγονός επανέρχεται!

Το ραντεβού των κορυφαίων της εστίασης ανανεώθηκε. Ο πιο αναγνωρισμένος και έγκυρος θεσμός γαστρονομικών βραβείων επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην Κύπρο, με…

Η προσωπική μου συνταγή για μπανόφι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για το επιδόρπιο μπανόφι, ξεκινώντας με την παρασκευή καραμέλας από ζαχαρούχο γάλα που βράζεται για τρεις ώρες. Στη συνέχεια, δημιουργείται μια βάση από θρυμματισμένα...

Μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα λαχταριστό μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη, ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που περιλαμβάνει μια ποικιλία λαχανικών, όπως καρότα, πατάτες, κολοκυθάκια και σπανάκι,...

Ψητός μπακαλιάρος με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητό μπακαλιάρο με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα, που αποτελεί ένα εύκολο και γευστικό πιάτο. Αρχικά, προετοιμάζονται και ψήνονται τα λαχανικά με ελαιόλαδο και...

Σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα

Η σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα είναι μια φρέσκια και υγιεινή επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Περιλαμβάνει ψιλοκομμένα φύλλα kale και ρόκα, σπόρους ροδιού, καβουρδισμένα αμύγδαλα και,...

Ρωσική Shchi με τραγανό λάχανο και sour cream

Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή ρωσική συνταγή για σούπα Shchi, η οποία περιλαμβάνει μοσχάρι ή χοιρινό, φρέσκο λάχανο και λαχανικά όπως καρότο και πατάτες. Η συνταγή ξεκινά με το σοτάρισμα...

Αυθεντική σούπα με λάχανο

Η αυθεντική σούπα με λάχανο είναι μια θρεπτική και εύκολη συνταγή που συνδυάζει απλά υλικά όπως λάχανο, πατάτες, καρότα, κρεμμύδι και σέλινο. Η εκτέλεση περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών σε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ