Λεµονάτο τιραµισού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα δροσερό και καλοκαιρινό λεμονάτο τιραμισού, ιδανικό για να σερβιριστεί μετά από θαλασσινά. Η διαδικασία περιλαμβάνει την προετοιμασία ενός σιροπιού με λεμόνι, καβουρδισμένα χαλεπιανά και μια κρέμα από μασκαρπόνε και σαντιγί.

Τα σαβουαγιάρ βουτιούνται στο σιρόπι και τοποθετούνται σε στρώσεις με την κρέμα και τα χαλεπιανά. Το γλυκό αφήνεται να κρυώσει στο ψυγείο για τουλάχιστον τρεις ώρες, ώστε να αναδειχθούν οι γεύσεις του.

Το αποτέλεσμα είναι ένα ελαφρύ επιδόρπιο που προσφέρει μια φρέσκια εναλλακτική στο παραδοσιακό τιραμισού με καφέ και σοκολάτα.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

1 ¼ φλ. κρέµα γάλακτος

1 κουταλιά ψιλό ξύσµα λεµονιού (προσοχή,      το κίτρινο µέρος της φλούδας µόνο)

3 ½ κουταλιές ζάχαρη άχνη

500 γρ. τυρί µασκαρπόνε (Mascarpone)

30-36 (περίπου)  µπισκότα σαβουαγιάρ

1 ½ φλ. (περίπου 150 γρ.) ψίχα χαλεπιανών

Για το σιρόπι

4 κουταλιές νερό (ή ½ φλ.)

4 κουταλιές χυµό λεµονιού (ή ½ φλ.)

1/3 φλ. ζάχαρη (ή 2/3 φλ.)

½ φλ. Limoncello (λικέρ λεµόνι), προαιρετικά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε τα υλικά για το σιρόπι σε ένα κατσαρολάκι, τα ανακατεύετε σε µέτρια φωτιά µέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το αφήνετε να κοχλάσει 1-2 λεπτά. Αν δεν θα βάλετε λικέρ, διπλασιάζετε τη δόση των υλικών για το σιρόπι (αυτά που αναγράφονται στις παρενθέσεις). Αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει και ανακατεύετε µέσα το λικέρ. 

Καβουρδίζετε ελαφρά τα χαλεπιανά ανακατεύοντάς τα σε χαµηλή φωτιά σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι µέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Τα αδειάζετε αµέσως σε ένα πιάτο γιατί αν µείνουν στο τηγάνι θα µαυρίσουν. Ύστερα, τα αλέθετε µε διακεκοµµένες κινήσεις στο µοτέρ στο πολυµίξερ, απλά για να τα χοντροκόψετε, όχι να γίνουν σκόνη. Τα κρατάτε στην άκρη.

Χτυπάτε µε το µίξερ την κρέµα γάλακτος µέχρι να φουσκώσει, προσθέτετε 1 κουταλιά από τη ζάχαρη και το ξύσµα και συνεχίζετε το χτύπηµα µέχρι να πήξει σε σαντιγί. Σε ένα άλλο µεγάλο µπολ χτυπάτε µε καθαρό µίξερ το µασκαρπόνε µε την υπόλοιπη ζάχαρη για ½ λεπτό. Ανακατεύετε µέσα 1 γερή κουταλιά σαντιγί για να αραιώσει λίγο και ύστερα ενσωµατώνετε µέσα την υπόλοιπη, παίρνοντας υλικό από τον πάτο και φέρνοντάς το στην επιφάνεια, µέχρι να οµογενοποιηθεί το µίγµα. 

Βουτάτε στα γρήγορα ένα-ένα τα σαβουαγιάρ στο σιρόπι και τα απλώνετε στον πάτο ενός ταψιού (33 Χ 22 εκ. περίπου) σπάζοντας µερικά αν χρειαστεί για να καλύψετε τον πάτο του. Απλώνετε το 1/3 του µίγµατος πάνω από τα µπισκότα και ύστερα τα µισά χαλεπιανά. Τοποθετείτε ακόµη µια στρώση µε µπισκότα βουτηγµένα στο σιρόπι και απλώνετε απάνω την υπόλοιπη κρέµα. Πασπαλίζετε την επιφάνεια του τιραµισού µε το ξύσµα λεµονιού και σκορπάτε από πάνω τα υπόλοιπα χαλεπιανά. Το κρατάτε σκεπασµένο στο ψυγείο για µίνιµουµ 3 ώρες ή καλύτερα για 1 βράδυ. 

Σημείωση: Το συνηθισµένο τιραµισού µε καφέ και σοκολάτα είναι κάπως βαρύ για το καλοκαίρι. Το δροσερό τιραµισού µε λεµόνι είναι καλοκαιρινό και πάει τέλεια για να το σερβίρετε µετά από θαλασσινά

Συνοπτικά

  • Το λεμονάτο τιραμισού συνδυάζει σιρόπι λεμονιού, καβουρδισμένα χαλεπιανά και κρέμα μασκαρπόνε-σαντιγί.
  • Τα σαβουαγιάρ βουτιούνται στο σιρόπι και τοποθετούνται σε στρώσεις με την κρέμα και τα χαλεπιανά.
  • Το γλυκό πρέπει να κρυώσει στο ψυγείο για τουλάχιστον τρεις ώρες για να αναδειχθούν οι γεύσεις.
  • Προσφέρει μια φρέσκια εναλλακτική στο παραδοσιακό τιραμισού, ιδανικό για καλοκαιρινά γεύματα.
Διαβάστε επίσης

Φλαμπέ πουτίγκα για τα Χριστούγεννα

Η χριστουγεννιάτικη φλαμπέ πουτίγκα είναι ένα εύκολο γλυκό που απαιτεί 5½ ώρες για την προετοιμασία του και μπορεί να σερβιριστεί σε 10-12 άτομα. Περιλαμβάνει αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, κράνμπερι...

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ