Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κεφτέδες με βάση την ντομάτα και τα κολοκυθάκια, ένα αγαπημένο ορεκτικό που μπορεί να σερβιριστεί και ως κυρίως πιάτο.
Η προετοιμασία περιλαμβάνει το τρίψιμο και στράγγισμα των κολοκυθιών, το άλεσμα ντοματών και την ανάμιξη με αρωματικά όπως μαϊντανό, δυόσμο και άνηθο.
Το μείγμα αλευρώνεται και τηγανίζεται σε καυτό λάδι, δημιουργώντας ροδοκόκκινους κεφτέδες που σερβίρονται ζεστοί.
Διαβάστε παρακάτω
Ένα αγαπημένο ορεκτικό που λατρεύουν μικροί και μεγάλοι. Ο συνδυασμός της ντομάτας, των κολοκυθιών και των αρωματικών θα σας ανοίξει την όρεξη. Ιδανική επιλογή και για κυρίως πιάτο.
4 μέτριες κόκκινες, σφικτές ντομάτες
2 μέτρια κολοκυθάκια (σκουρόχρωμα)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
½ φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλιές ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου
1 κουταλιά ψιλοκομμένο άνηθο (ή βασιλικό)
1 2/3 φλ. (περίπου) αλεύρι
αλάτι, πιπέρι, λάδι για τηγάνισμα
Περνάτε τα κολοκυθάκια από χοντρό τρίφτη, τα αλατίζετε και τα αφήνετε να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι (για 30 λεπτά περίπου). Ύστερα, τα στύβετε με τις παλάμες σας να στεγνώσουν.Τεμαχίζετε 2 ντομάτες και τις αλέθετε στο μπλέντερ ή το πολυμίξερ. Χαράζετε σταυρωτά τον πάτο των άλλων δυο και τις ρίχνετε για ½ λεπτό σε ένα κατσαρολάκι με νερό που σιγοβράζει. Τις στραγγίζετε, τις κρυώνετε με τρεχούμενο νερό, τις ξεφλουδίζετε και τις ψιλοκόβετε.
Βάζετε τις ψιλοκομμένες και αλεσμένες ντομάτες σε ένα μπολ. Προσθέτετε τα στραγγισμένα κολοκυθάκια, το κρεμμύδι, το μαϊντανό, τον δυόσμο και τον άνηθο (ή τον βασιλικό) και τα αλατοπιπερώνετε (προσοχή στο αλάτι, γιατί τα κολοκυθάκια είναι αλατισμένα). Ύστερα, ανακατεύετε μέσα λίγο-λίγο το αλεύρι, όσο σηκώσει, για να γίνει ένα πηκτό, παχύρρευστο μίγμα. Το βάζετε στο ψυγείο για ½ ώρα.
Ζεσταίνετε μέχρι να κάψει μπόλικο λάδι σε ένα τηγάνι, παίρνετε τμηματικά γεμάτες κουταλιές από το μίγμα και τις ρίχνετε στο τηγάνι.
Τηγανίζετε τους ντοματοκεφτέδες για 1-1 ½ λεπτό από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν, τους γυρίζετε και όταν ροδίσουν και από τις δυο πλευρές, τους βγάζετε πάνω σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί.
Τους σερβίρετε ζεστούς.
Συνοπτικά
- Η συνταγή περιλαμβάνει τρίψιμο και στράγγισμα κολοκυθιών και άλεσμα ντοματών με αρωματικά όπως μαϊντανό και δυόσμο.
- Το μείγμα αλευρώνεται και τηγανίζεται σε καυτό λάδι για ροδοκόκκινους κεφτέδες.
- Οι ντοματοκεφτέδες σερβίρονται ζεστοί και μπορούν να αποτελέσουν ορεκτικό ή κυρίως πιάτο.
- Ο συνδυασμός ντομάτας, κολοκυθιών και αρωματικών κάνει τη συνταγή ιδανική για μικρούς και μεγάλους.