Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για καλαμάρια με κοφτό ζυμαρικό, συνδυάζοντας θαλασσινά με ζυμαρικά σε ένα γευστικό πιάτο. Τα καλαμάρια σοτάρονται με πράσα, κρεμμύδι και σκόρδο, ενώ ενισχύονται γευστικά με νιφάδες τσίλι και ντοματίνια.
Το πιάτο αποκτά αρωματική διάσταση με τη χρήση ροζέ ή λευκού κρασιού, ενώ ο ζωμός λαχανικών και το ελαιόλαδο συνεισφέρουν στη δημιουργία μιας πλούσιας σάλτσας. Το μαϊντανό, το σπανάκι και η ρόκα προστίθενται στο τέλος, ολοκληρώνοντας το πιάτο με φρεσκάδα και χρώμα.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. καλαμάρια μικρά ή μέτρια, κομμένα σε ροδέλες
125 ml ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πράσο, ψιλοκομμένο
¼ κουταλάκι νιφάδες τσίλι
350 γρ. ντοματίνια, μοιρασμένα
300 γρ. κοφτό μακαρονάκι ή κριθαράκι
200 ml ροζέ ή λευκό κρασί
2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
750 ml περίπου ζωμό λαχανικών
100 γρ. φύλλα σπανάκι
Αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το μισό ελαιόλαδο να ζεσταθεί και μέσα σοτάρουμε τα πράσα και το κρεμμύδι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε ακόμη λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε τα σκόρδα και τα καλαμάρια. Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε να αλλάξουν χρώμα.
Προσθέτουμε τις νιφάδες τσίλι και τα ντοματίνια. Αφήνουμε να πάρουν όλα μια βράση και οι ντομάτες να βγάλουν τα ζουμιά τους. Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον μαϊντανό και τα μακαρονάκια. Ανακατεύουμε να πάρουν βράση και περιχύνουμε με το κρασί. Αφήνουμε το φαγητό να βράσει να εξατμιστεί το αλκοόλ και σιγά σιγά προσθέτουμε τον ζωμό. Ανακατεύουμε συχνά, σε χαμηλή φωτιά, προσθέτοντας ζωμό, αν χρειάζεται, μέχρι να ψηθούν τα μακαρόνια.
Τέλος, προσθέτουμε τη ρόκα και το σπανάκι. Ανακατεύουμε και μόλις μαραθούν σερβίρουμε.
Συνοπτικά
- Η συνταγή συνδυάζει καλαμάρια με κοφτό ζυμαρικό για ένα γευστικό πιάτο θαλασσινών και ζυμαρικών.
- Τα καλαμάρια σοτάρονται με πράσα, κρεμμύδι, σκόρδο, νιφάδες τσίλι και ντοματίνια.
- Το πιάτο εμπλουτίζεται με ροζέ ή λευκό κρασί, ζωμό λαχανικών και ελαιόλαδο για πλούσια σάλτσα.
- Ρόκα και σπανάκι προστίθενται στο τέλος για φρεσκάδα και χρώμα.