Γλυκό Κιουνεφέ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή του παραδοσιακού γλυκού κιουνεφέ. Τα υλικά περιλαμβάνουν κανταΐφι, βούτυρο, κρέμα γάλακτος και ζαχαρούχο γάλα, ενώ για το σιρόπι χρησιμοποιούνται ζάχαρη, νερό, μαστίχα και λεμόνι.

Η διαδικασία περιλαμβάνει το βράσιμο του σιροπιού, την προετοιμασία του κανταϊφιού και την παρασκευή της κρέμας, η οποία στη συνέχεια τοποθετείται στο ταψί με το κανταΐφι. Το γλυκό ψήνεται και σερβίρεται με σιρόπι και αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης, προσφέροντας μια πλούσια και γλυκιά εμπειρία.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ
450 γρ. κανταΐφι (1 πακέτο)
250 γρ. βούτυρο ανάλατο
1 λίτρο κρέμα γάλακτος
400 γρ. γάλα ζαχαρούχο
2 κουταλάκια απόσταγμα βανίλιας
50 γρ. κορν φλάουαρ

Για το σιρόπι:
230 γρ. ζάχαρη
250 ml νερό​
2-3 κόκκους μαστίχας
Φλούδα από ½ λεμόνι
1 κουταλάκι χυμό λεμόνι
Αλεσμένα φιστίκια Aιγίνης για γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάχνουμε το σιρόπι. Βάζετε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα. Μόλις το μείγμα κοχλάσει, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για 2 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Κόβετε το κανταΐφι με ένα κοφτερό μαχαίρι. Λιώνετε το βούτυρο και αλείβετε με λίγο από αυτό, τη βάση και τα τοιχώματα ενός ταψιού 26 εκατοστών με αποσπώμενα τοιχώματα. Περιχύνετε το κανταΐφι με το υπόλοιπο βούτυρο και τρίβετε καλά με τα χέρια σας να υγρανθεί το κανταΐφι.
Απλώνετε τα 2/3 από το κανταΐφι στη βάση και τα τοιχώματα του ταψιού. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Φτιάχνετε την κρέμα. Βάζετε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Βράζετε ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να κοχλάσει και να αρχίσει να πήζει. Βράζετε ανακατεύοντας για 2 λεπτά.
Περιχύνετε τη κρέμα στο κανταΐφι στο ταψί. Καλύπτετε με το υπόλοιπο κανταΐφι. Ψήνετε το γλυκό για μια ώρα στους 180 βαθμούς στον αέρα. Το βγάζετε σε πιατέλα και το περιχύνετε με λίγο από το σιρόπι. Σερβίρετε μαζί με επιπλέον σιρόπι στο πλάι. 

Συνοπτικά

  • Η συνταγή του κιουνεφέ περιλαμβάνει κανταΐφι, βούτυρο, κρέμα γάλακτος και ζαχαρούχο γάλα, ενώ το σιρόπι φτιάχνεται με ζάχαρη, νερό, μαστίχα και λεμόνι.
  • Η διαδικασία περιλαμβάνει την προετοιμασία του κανταϊφιού και της κρέμας, η οποία τοποθετείται στο ταψί με το κανταΐφι.
  • Το γλυκό ψήνεται για μία ώρα και σερβίρεται με σιρόπι και αλεσμένα φιστίκια Αιγίνης.
  • Η συνταγή προσφέρει μια πλούσια και γλυκιά εμπειρία γεύσης, ιδανική για παραδοσιακά τραπέζια.
Διαβάστε επίσης

Σαλάτα με ντοματίνια και λαδοτύρι από Μυτιλήνη

Η συνταγή για σαλάτα με ντοματίνια και λαδοτύρι από Μυτιλήνη συνδυάζει δροσερά ντοματίνια, φρέσκο βασιλικό, κάπαρη, κυβάκια λαδοτύρι Μυτιλήνης, και μαύρες ελιές. Το πιάτο ολοκληρώνεται με φρυγανισμένο ψωμί ολικής αλέσεως,...

Γλυκό κέικ καρύδας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για γλυκό κέικ καρύδας, περιλαμβάνοντας τα απαραίτητα υλικά και την εκτέλεση βήμα προς βήμα. Αρχικά, παρασκευάζεται ένα σιρόπι από ζάχαρη, νερό και χυμό λεμονιού,...

Palmier μπισκότα με κρέμα σταφυλιού

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής μπισκότων Palmier με κρέμα σταφυλιού. Χρησιμοποιώντας ένα φύλλο σφολιάτας και σταφυλόκρεμα, η συνταγή ξεκινά με την επάλειψη της κρέμας πάνω στη σφολιάτα, την...

Ποια φαγητά της κυπριακής κουζίνας έχουν ανατολίτικες ρίζες;

Η κυπριακή κουζίνα είναι ένας πολυπολιτισμικός καμβάς γεύσεων, με έντονες επιρροές από τη Μέση Ανατολή, κυρίως μέσω της λιβανέζικης, συριακής και παλαιστινιακής γαστρονομίας. Πιάτα όπως η ταχινόπιτα, το χούμους,...

Ρολάκια ρυζιού με γαρίδες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για την παρασκευή ρολών ρυζιού με γαρίδες, αναφέροντας τα απαραίτητα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται φύλλα ρυζιού, γαρίδες, μαρούλι, αγγουράκια, κρεμμυδάκια, κόλιανδρος, καρότα...

Γλυκό κέικ με φιστίκια Αιγίνης και άρωμα ανθόνερου

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα γλυκό κέικ με φιστίκια Αιγίνης και άρωμα ανθόνερου, ιδανικό για κάθε εποχή. Το κέικ συνδυάζει τις γεύσεις του πορτοκαλιού και των φιστικιών,...

Fussili Στρογκανόφ με βοδινό κρέας

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για Fussili Στρογκανόφ με βοδινό κρέας, συνδυάζοντας τρυφερές λωρίδες μοσχαριού με πλούσια σάλτσα από μανιτάρια, κρεμμύδια, κονιάκ και κουμανταρία. Η διαδικασία περιλαμβάνει σοτάρισμα των υλικών...

Σοκολατένια πανακότα με φρέσκες φράουλες

Η συνταγή περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής μιας σοκολατένιας πανακότας με φρέσκες φράουλες. Αρχικά, λιώνουμε τη σοκολάτα και προετοιμάζουμε τη ζελατίνη. Στη συνέχεια, βράζουμε την κρέμα γάλακτος με το γάλα, τη...

Vichyssoise (κρεμώδης σούπα πατάτας και πράσου)

Η Vichyssoise είναι μια κρεμώδης σούπα πατάτας και πράσου που παρασκευάζεται με απλά υλικά όπως πατάτες, πράσα, κρεμμύδι, βούτυρο, ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών, κρέμα γάλακτος και καρυκεύματα. Η διαδικασία περιλαμβάνει...

Samosa με πατάτα και αρακά γέμιση

Το άρθρο παρέχει μια λεπτομερή συνταγή για την παρασκευή samosa με γέμιση πατάτας και αρακά. Ξεκινά με την παρασκευή της ζύμης, που περιλαμβάνει αλεύρι, λάδι και αλάτι, και αφήνεται...

Pommes Anna με θυμάρι και τυρί παρμεζάνα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για Pommes Anna, ένα κλασικό γαλλικό πιάτο με πατάτες, που αποκτά επιπλέον γεύση με την προσθήκη θυμαριού και τριμμένης παρμεζάνας. Η διαδικασία περιλαμβάνει το...

Patatas Bravas (πικάντικες ισπανικές πατάτες)

Το άρθρο παρουσιάζει τη συνταγή για τις ισπανικές Patatas Bravas, ένα δημοφιλές πιάτο που συνδυάζει τραγανές πατάτες με πικάντικη σάλτσα. Οι πατάτες τηγανίζονται σε ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν χρυσαφένιες...

Aloo Gobi (Ινδικό πιάτο με πατάτες και κουνουπίδι)

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για το Aloo Gobi, ένα παραδοσιακό ινδικό πιάτο με πατάτες και κουνουπίδι. Αρχικά, ζεσταίνουμε λάδι ή ghee και σοτάρουμε κύμινο, κρεμμύδι, σκόρδο, τζίντζερ και...

Τσουρέκι Pain Perdu με φράουλες: Γαλλικό τοστ απόλαυση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό τοστ "Pain Perdu" με τσουρέκι και φράουλες, ιδανικό για brunch ή επιδόρπιο. Η συνταγή, που απαιτεί μόλις 20 λεπτά προετοιμασίας και...

Γαρίδες με τηγανητό ρύζι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για γαρίδες με τηγανητό ρύζι, περιγράφοντας τα υλικά και την εκτέλεση της διαδικασίας μαγειρέματος. Χρησιμοποιείται ρύζι parboiled, το οποίο βράζεται και στη συνέχεια αφήνεται...

Ανάποδο γλυκό cheesecake με αναρή

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής ενός ανάποδου γλυκού cheesecake με αναρή, το οποίο συνδυάζει σμέουρα και άλλα συστατικά για μια μοναδική γεύση. Αρχικά, ετοιμάζεται μια σος από σμέουρα...

Γευστικό φιλέτο κοτόπουλου με αρωματική κολοκύθα

Το άρθρο παρουσιάζει μια γευστική συνταγή από τον σεφ Κυριάκο Κυριάκου για φιλέτο κοτόπουλου με αρωματική κολοκύθα. Η συνταγή απαιτεί φιλέτα κοτόπουλου, κολοκύθα, λευκό κρασί, ζωμό λαχανικών, χυμό πορτοκαλιού...

Γιγαντιαία Μαμούλια

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής των γιγαντιαίων μαμουλιών, ενός γλυκού με βάση το σιμιγδάλι και γέμιση από χαλεπιανόψιχα. Αρχικά, το σιμιγδάλι αναμειγνύεται με λιωμένο βούτυρο και αφήνεται να...

Ιάκωβος Γιαννακού: «Επιδιώκω ο καλεσμένος να αισθανθεί ότι μαγειρεύω αποκλειστικά για εκείνον»

Ο Ιάκωβος Γιαννακού, executive chef των εστιατορίων Bistrot 55 στη Λεμεσό, φέρνει την εμπειρία και τη δημιουργικότητά του από βραβευμένα με Michelin εστιατόρια της Νέας Υόρκης στη γαστρονομική σκηνή...

Σολομός με κινόα: Γευστική απόλαυση

Το άρθρο παρουσιάζει μια γευστική συνταγή για σολομό με συνοδευτική κινόα, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Ο σολομός μαρινάρεται με γλυκιά σάλτσα τσίλι, μέλι, χυμό πορτοκαλιού...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ