Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για γλυκό κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι και σιμιγδάλι, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Αρχικά, ετοιμάζεται το σιρόπι με χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού, ενώ το κέικ περιλαμβάνει βρασμένο πορτοκάλι, αυγά, ζάχαρη, σιμιγδάλι και άλλα υλικά, τα οποία αναμειγνύονται και ψήνονται.
Το κέικ ολοκληρώνεται με επικάλυψη από μασκαρπόνε και κρέμα γάλακτος, ενώ σερβίρεται με επιπλέον σιρόπι. Η συνταγή τονίζει τη σημασία της προετοιμασίας και της σωστής εκτέλεσης για ένα εντυπωσιακό γλυκό.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
Για το σιρόπι
220 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
250 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Για το κέικ
1 πορτοκάλι «μέρλιν» περ. 300 γρ.
3 αυγά μεγάλα
180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουταλάκι απόσταγμα βανίλιας
180 γρ. σιμιγδάλι
1 κουταλάκι μπέικινγκ πάουντερ
½ κουταλάκι μαγειρική σόδα
100 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. γάλα πλήρες
Για την επικάλυψη
250 γρ. τυρί μασκαρπόνε
200 ml κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι απόσταγμα βανίλιας
¼ φλ. ζάχαρη άχνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά. Μόλις κοχλάσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Βράζουμε το πορτοκάλι σε άφθονο νερό που κοχλάζει για 1 ώρα. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Στη συνέχεια το λιώνουμε με ένα πιρούνι ή το ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι (μην το λιώσετε στο μπλέντερ).
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Καλύπτουμε τη βάση ενός στρογγυλού ταψιού 26 εκατοστών με αντικολλητικό χαρτί.
Κτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Προσθέτουμε τη βανίλια. Αναμειγνύουμε το σιμιγδάλι με το μπέικινγκ και τη σόδα και το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με το ελαιόλαδο και το γάλα. Κτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν. Τέλος προσθέτουμε το ψιλοκομμένο πορτοκάλι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο να βγαίνει καθαρή.
Τρυπάμε την επιφάνεια του κέικ με ένα ξύλινο σουβλάκι. Περνάμε ένα μαχαιράκι γύρω-γύρω στα τοιχώματα του ταψιού. Με ένα κουτάλι περιχύνουμε με το μισό σιρόπι. Αφήνουμε το κέικ να σταθεί για 1 ώρα. Στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Για να φτιάξουμε την επικάλυψη, κτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν μια αφράτη σαντιγί. Καλύπτουμε το κέικ με τη σαντιγί και περιχύνουμε με λίγο ακόμη σιρόπι. Σερβίρουμε το κέικ με επιπλέον σιρόπι για όσους θέλουν. Φυλάγουμε καλυμμένο στο ψυγείο.
Συνοπτικά
- Η συνταγή περιλαμβάνει σιρόπι με χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού, καθώς και βρασμένο πορτοκάλι στο κέικ.
- Το κέικ παρασκευάζεται με αυγά, ζάχαρη, σιμιγδάλι, μπαχαρικά και ελαιόλαδο.
- Η επικάλυψη γίνεται με μασκαρπόνε και κρέμα γάλακτος, δημιουργώντας μια αφράτη σαντιγί.
- Σερβίρεται με επιπλέον σιρόπι, προσφέροντας μια εντυπωσιακή γευστική εμπειρία.