“Γλυκό κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι και σιμιγδάλι”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για γλυκό κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι και σιμιγδάλι, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Αρχικά, ετοιμάζεται το σιρόπι με χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού, ενώ το κέικ περιλαμβάνει βρασμένο πορτοκάλι, αυγά, ζάχαρη, σιμιγδάλι και άλλα υλικά, τα οποία αναμειγνύονται και ψήνονται.

Το κέικ ολοκληρώνεται με επικάλυψη από μασκαρπόνε και κρέμα γάλακτος, ενώ σερβίρεται με επιπλέον σιρόπι. Η συνταγή τονίζει τη σημασία της προετοιμασίας και της σωστής εκτέλεσης για ένα εντυπωσιακό γλυκό.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

Για το σιρόπι

220 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

250 ml φρέσκο χυμό πορτοκάλι

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Για το κέικ

1 πορτοκάλι «μέρλιν» περ. 300 γρ.

3 αυγά μεγάλα

180 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 κουταλάκι απόσταγμα βανίλιας

180 γρ. σιμιγδάλι

1 κουταλάκι μπέικινγκ πάουντερ

½ κουταλάκι μαγειρική σόδα

100 γρ. ελαιόλαδο

50 γρ. γάλα πλήρες

Για την επικάλυψη

250 γρ. τυρί μασκαρπόνε

200 ml κρέμα γάλακτος

1 κουταλάκι απόσταγμα βανίλιας

¼ φλ. ζάχαρη άχνη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά. Μόλις κοχλάσουν, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 5 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Βράζουμε το πορτοκάλι σε άφθονο νερό που κοχλάζει για 1 ώρα. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Στη συνέχεια το λιώνουμε με ένα πιρούνι ή το ψιλοκόβουμε με ένα μαχαίρι (μην το λιώσετε στο μπλέντερ).

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Καλύπτουμε τη βάση ενός στρογγυλού ταψιού 26 εκατοστών με αντικολλητικό χαρτί.

Κτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να διπλασιαστούν σε όγκο. Προσθέτουμε τη βανίλια. Αναμειγνύουμε το σιμιγδάλι με το μπέικινγκ και τη σόδα και το προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ μαζί με το ελαιόλαδο και το γάλα. Κτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν. Τέλος προσθέτουμε το ψιλοκομμένο πορτοκάλι και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.

Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί. Ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο να βγαίνει καθαρή.

Τρυπάμε την επιφάνεια του κέικ με ένα ξύλινο σουβλάκι. Περνάμε ένα μαχαιράκι γύρω-γύρω στα τοιχώματα του ταψιού. Με ένα κουτάλι περιχύνουμε με το μισό σιρόπι. Αφήνουμε το κέικ να σταθεί για 1 ώρα. Στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Για να φτιάξουμε την επικάλυψη, κτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν μια αφράτη σαντιγί. Καλύπτουμε το κέικ με τη σαντιγί και περιχύνουμε με λίγο ακόμη σιρόπι. Σερβίρουμε το κέικ με επιπλέον σιρόπι για όσους θέλουν. Φυλάγουμε καλυμμένο στο ψυγείο.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιλαμβάνει σιρόπι με χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού, καθώς και βρασμένο πορτοκάλι στο κέικ.
  • Το κέικ παρασκευάζεται με αυγά, ζάχαρη, σιμιγδάλι, μπαχαρικά και ελαιόλαδο.
  • Η επικάλυψη γίνεται με μασκαρπόνε και κρέμα γάλακτος, δημιουργώντας μια αφράτη σαντιγί.
  • Σερβίρεται με επιπλέον σιρόπι, προσφέροντας μια εντυπωσιακή γευστική εμπειρία.
Διαβάστε επίσης

Καλοκαιρινές σούπες: Οι πιο γνωστές παγκοσμίως

Οι κρύες σούπες αποτελούν δροσιστική επιλογή σε ζεστά κλίματα, με πολλές από αυτές να έχουν βαθιές πολιτισμικές ρίζες. Ανάμεσα στις πιο γνωστές παγκοσμίως είναι η ισπανική gazpacho από την...

Notios: Γαστρονομική εμπειρία με θέα στη Μεσόγειο

Το εστιατόριο Notios στο ξενοδοχείο Almyra στην Πάφο προσφέρει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία, συνδυάζοντας ιαπωνικές γεύσεις και τεχνικές με μεσογειακά υλικά σε μια μοντέρνα fine-dining ατμόσφαιρα με θέα στη...

Δροσερό σορμπέ φράουλας (χωρίς μηχανή παγωτού)

Το άρθρο παρουσιάζει μια εύκολη συνταγή για σορμπέ φράουλας χωρίς τη χρήση μηχανής παγωτού, ιδανική για 4-5 άτομα. Απαιτεί λίγα υλικά, όπως φράουλες, μέλι και χλιαρό νερό, και ελάχιστο...

Bittor Arginzoniz: Ο μάγος της φωτιάς στην κορυφή της ευρωπαϊκής κουζίνας

Ο Bittor Arginzoniz, σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Asador Etxebarri στη χώρα των Βάσκων, αναγνωρίζεται διεθνώς για την αφοσίωσή του στη χρήση της φωτιάς και την απλότητα της μαγειρικής...

Σαλάτα με καραμελωμένα παντζάρια και φρέσκο σπανάκι

Η συνταγή για σαλάτα με καραμελωμένα παντζάρια και φρέσκο σπανάκι περιλαμβάνει ψήσιμο παντζαριών στον φούρνο, ανακάτεμα με φρέσκο σπανάκι, κόλιανδρο, κόκκινο κρεμμύδι και κατσικίσιο τυρί, ενώ ολοκληρώνεται με ένα...

Συριανά Λουκούμια

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής των παραδοσιακών συριανών λουκουμιών, προσφέροντας μια λεπτομερή συνταγή με υλικά όπως ζάχαρη, νερό, κορν φλάουρ και κρεμόριο, καθώς και προαιρετικά αρώματα και ξηροκάρπια. Η...

Πατατάτο Αμοργού (αυθεντικό κατσικάκι με πατάτες)

Το άρθρο παρουσιάζει την παραδοσιακή συνταγή "Πατατάτο Αμοργού", ένα πιάτο με κατσικάκι ή αρνάκι και πατάτες, μαγειρεμένο με ελαιόλαδο, κρεμμύδια, σκόρδο, λευκό κρασί, αλάτι, πιπέρι, κανέλα και δάφνη. Αρχικά,...

Σαντορινιοί Ντοματοκεφτέδες

Οι Σαντορινιοί ντοματοκεφτέδες είναι ένας παραδοσιακός ελληνικός μεζές που συνδυάζει ντομάτες, μυρωδικά και, προαιρετικά, φέτα για μια νόστιμη και αρωματική γεύση. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως ώριμες ντομάτες,...

Σαβόρο Πάρου

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για το παραδοσιακό πιάτο "Σαβόρο Πάρου", το οποίο περιλαμβάνει τηγανητά μικρά ψάρια, όπως σκορπιδάκια ή μπαρμπούνια, που αλευρώνονται και τηγανίζονται μέχρι να γίνουν τραγανά. Στη...

Τηγανητό τυρί με μέλι και σουσάμι θυμαριού

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για τηγανητό τυρί με μέλι και σουσάμι θυμαριού, χρησιμοποιώντας τοπικά ημίσκληρα τυριά, όπως της Νάξου ή μαστέλο. Το τυρί κόβεται σε φέτες, πανάρεται με...

Πικάντικη τυροκαυτερή με κοπανιστή Μυκόνου και πιπεριές Φλωρίνης

Η πικάντικη τυροκαυτερή με κοπανιστή Μυκόνου και πιπεριές Φλωρίνης είναι μια γευστική αλοιφή που συνδυάζει την έντονη γεύση της κοπανιστής με τη φέτα ή ξινομυζήθρα για πιο ελαφριά αίσθηση....

Παραδοσιακή Φολεγάνδρου Σαλάτα

Η παραδοσιακή σαλάτα της Φολεγάνδρου αποτελείται από φρέσκα υλικά όπως ντομάτες, αγγούρι, κόκκινο κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά και ελιές, συνδυασμένα με τοπική ξινομυζήθρα ή φέτα. Περιλαμβάνει επίσης κρίθινα παξιμάδια ή...

Πίτσα με λαχταριστό ζαμπόν

Η πίτσα με ζαμπόν είναι μια κλασική επιλογή για πολλές οικογένειες, προσφέροντας πλούσια γεύση χάρη στην άφθονη επικάλυψη τυριού και την αρωματική σάλτσα ντομάτας. Για τη βάση, η μαγιά...

Γλυκιά πορτοκαλόπιτα

Η συνταγή για γλυκιά πορτοκαλόπιτα περιλαμβάνει την προετοιμασία φύλλων κρούστας, τα οποία ψήνονται και συνδυάζονται με ένα μείγμα αυγών, ζάχαρης, βανίλιας, μπέικιν πάουντερ, ξύσματος πορτοκαλιού, σπορέλαιου και γιαουρτιού. Το...

Τα 50 Κορυφαία Εστιατόρια του Κόσμου: Πώς το Maido κατέκτησε την κορυφή;

Το εστιατόριο Maido στη Λίμα, Περού, αναδείχθηκε κορυφαίο στον κόσμο για το 2025 από τη λίστα The World’s 50 Best Restaurants, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ένα Περουβιανό εστιατόριο...

Κοκ γλυκίσματα

Το άρθρο παρέχει μια λεπτομερή συνταγή για την παρασκευή κοκ γλυκισμάτων, περιγράφοντας βήμα-βήμα την προετοιμασία του σιροπιού, των cupcakes, της κρέμας πατισερί και της σοκολατένιας επικάλυψης. Ξεκινά με την...

Λεμονάτη Τάρτα

Η λεμονάτη τάρτα είναι ένα δροσερό και γευστικό επιδόρπιο που συνδυάζει τη φρεσκάδα του λεμονιού με μια βάση από μπισκότα digestive. Η βάση παρασκευάζεται με θρυμματισμένα μπισκότα και λιωμένο...

Γλυκό τσίζκεϊκ με λευκή σοκολάτα και φράουλες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής ενός γευστικού τσίζκεϊκ με λευκή σοκολάτα και φράουλες. Η συνταγή περιλαμβάνει την προετοιμασία μιας βάσης από μπισκότα Digestive και βούτυρο, καθώς και μια...

Λαχταριστές γαρίδες με καπνιστό τσίλι και κρεμώδη σάλτσα αβοκάντο

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για λαχταριστές γαρίδες με καπνιστό τσίλι και κρεμώδη σάλτσα αβοκάντο. Αρχικά, οι γαρίδες καθαρίζονται και προετοιμάζονται για το γκριλ. Οι πιπεριές τσίλι ψήνονται μέχρι να...

Γαστρονομικές απολαύσεις σε 10 Κυκλαδίτικα νησιά

Οι Κυκλάδες, γνωστές για τη μαγευτική τους ομορφιά, διαθέτουν επίσης μια πλούσια γαστρονομική παράδοση που ενισχύει τον τουρισμό τους. Από την Τήνο με τα εκλεκτά αλλαντικά και τυριά, μέχρι...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ