Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για γλυκό κέικ καρύδας, περιλαμβάνοντας τα απαραίτητα υλικά και την εκτέλεση βήμα προς βήμα. Αρχικά, παρασκευάζεται ένα σιρόπι από ζάχαρη, νερό και χυμό λεμονιού, το οποίο σιγοβράζεται και αφήνεται να κρυώσει.
Στη συνέχεια, το κέικ παρασκευάζεται με ανάμειξη βουτύρου, ζάχαρης, αυγών, βανίλιας, αλευριού, γιαουρτιού και καρύδας. Το μείγμα ψήνεται σε προθερμασμένο φούρνο και, αφού αναποδογυριστεί, αλείφεται με το σιρόπι και πασπαλίζεται με επιπλέον καρύδα.
Το κέικ πρέπει να κρυώσει πλήρως πριν το σερβίρισμα.
Διαβάστε παρακάτω
Υλικά
250 γρ ανάλατο βούτυρο
1 κουταλιά ξίσμα λεμονιού
230 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
4 μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι απόσταγμα βανίλιας
300 γρ αλεύρι φαρίνα
1 κουταλάκι baking powder
½ κουταλάκι σόδα
½ κουταλάκι αλάτι
120 γρ ξινή κρέμα ή Γιαούρτι στραγγιστό, ολόπαχο
75 γρ αποξηραμένη καρύδα συν έξτρα για πασπάλισμα
Για το σιρόπι:
180 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
180 ml Νερό
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 C. Φτιάξτε το σιρόπι αναμειγνύοντας την ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι σε μια μικρή ματσαρόλα. Όταν κοχλάσουν χαμηλώστε την φωτιά και αφήστε να σιγοβράσουν 5 λεπτά. Κατεβάστε από την φωτιά και αφήστε το σιρόπι μια μεριά να κρυώσει.
Βουτυρώστε κα αλευρώστε μια φόρμα στρογγυλή για κέικ με τρύπα στην μέση. Κοσκινίστε το αλεύρι με το baking powder, την σόδα και το αλάτι σε ένα μπολ. Στον κάδο του μίξερ κτυπάτε τον βούτυρο με την ζάχαρη να αφρατέψουν, περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε τα αυγά ένα ένα, κτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέστε την βανίλια κα αναμείξετε.
Βάλτε 3 κουταλιές από το αλέυρι στο μείγμα και κτυπήστε να αναμειχθεί. Προσθέστε το γιαούρτι και το υπόλοιπο αλεύρι. Κτυπήστε μέχρι να αναμειχθούν αλλά μην το παρακάνετε. Τέλος προσθέστε την καρύδα και ανακατέψτε με μια σπάτουλα.
Βάλτε το μείγμα στο ταψί και ψήστε το κέικ για 45 λεπτά.
Βγάλτε το κέικ από το φούρνο και αφήστε το να σταθεί 5 λεπτά. Μετά το αναποδογυρίζετε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής απλώνετε το σιρόπι παντού στο κέικ. Μπορεί να σας φανεί πολύ αλλά δεν είναι. Το κέικ θα το απορροφήσει όλο. Πασπαλίστε με έξτρα καρύδα. Αφήστε το κεικ να κρυώσει εντελώς (τουλάχιστον 2 ώρες) πριν να το κόψετε.
Συνοπτικά
- Η συνταγή περιλαμβάνει την παρασκευή σιροπιού από ζάχαρη, νερό και χυμό λεμονιού.
- Το κέικ παρασκευάζεται με βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, βανίλια, αλεύρι, γιαούρτι και καρύδα.
- Αφού ψηθεί το κέικ, αναποδογυρίζεται και αλείφεται με το σιρόπι και επιπλέον καρύδα.
- Το κέικ πρέπει να κρυώσει πλήρως πριν το σερβίρισμα για καλύτερη υφή και γεύση.