Γλυκιά πορτοκαλόπιτα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η συνταγή για γλυκιά πορτοκαλόπιτα περιλαμβάνει την προετοιμασία φύλλων κρούστας, τα οποία ψήνονται και συνδυάζονται με ένα μείγμα αυγών, ζάχαρης, βανίλιας, μπέικιν πάουντερ, ξύσματος πορτοκαλιού, σπορέλαιου και γιαουρτιού. Το μείγμα τοποθετείται σε αλουμινένιο σκεύος και ψήνεται για μία ώρα.

Το γλυκό σιροπιάζεται με ένα αρωματικό σιρόπι από χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού, ζάχαρη και λικέρ πορτοκαλιού. Αφήνεται να απορροφήσει το σιρόπι για 2-3 ώρες πριν το σερβίρισμα, προσφέροντας μια γευστική και αρωματική απόλαυση.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

• 1 συσκευασία (450γρ.) φύλλα κρούστας

• 4 αυγά

• 1 φλ. ζάχαρη

• 2 φακελάκια βανίλια

• 2 ½ κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

• ξύσμα από 2-3 πορτοκάλια, 4-5 κουταλιές περίπου

• 2/3 φλ. σπορέλαιο (ηλιέλαιο π.χ)

• 1 συσκευασία (300γρ.) στραγγιστό γιαούρτι

• 1 σκεύος αλουμινίου μιας χρήσης Sanitas με διαστάσεις 32,6Χ26 εκ.

Για το σιρόπι

• 1 φλ. νερό

• 1 1/3 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

• 1/5 φλ. χυμό λεμονιού

• 1 1/3 φλ. ζάχαρη

• φλούδα από 1 πορτοκάλι

• 2 κουταλιές λικέρ πορτοκαλιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160°C. Κόβετε τα φύλλα με ένα ψαλίδι σε τετραγωνάκια.

Τα ανοίγετε με τα δάκτυλα (αν είναι ενωμένα δεν θα ψηθούν καλά) και τα βάζετε στο ταψί του φούρνου για να είναι αραιά.

Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά. Το βγάζετε από το φούρνο γυρίζετε τα φύλλα και ψήνετε ακόμα 10 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσουν.

Ετοιμάζετε το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε όλα τα υλικά.

Τα βάζετε στη φωτιά και όταν κοχλάσουν χαμηλώνετε τη φωτιά και συνεχίζετε το βράσιμο για 7-8 λεπτά.

Βάζετε τα αυγά στον κάδο του μίξερ μαζί με τη ζάχαρη και χτυπάτε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσει το μίγμα, περίπου 3 λεπτά. Προσθέτετε τη βανίλια, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα, το σπορέλαιο και το γιαούρτι.

Κατεβάζετε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτετε λίγα – λίγα τα φύλλα. Ανακατεύετε καλά για να πάει παντού το μίγμα.

Βάζετε το μίγμα στο σκεύος αλουμινίου μιας χρήσης Sanitas με διαστάσεις 32,6Χ26 εκ.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 1 ώρα. Αν τη δείτε ότι κοκκινίζει γρήγορα την καλύπτετε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο Sanitas.

Βγάζετε την πορτοκαλόπιτα από το φούρνο και ρίχνετε κουταλιά – κουταλιά το κρύο σιρόπι και ειδικά στις άκριες για να σιροπιαστεί καλά το γλυκό.

Αφήνετε να απορροφήσει καλά το σιρόπι 2-3 ώρες και μετά να σερβίρετε.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιλαμβάνει φύλλα κρούστας που ψήνονται και συνδυάζονται με μείγμα αυγών, ζάχαρης, βανίλιας, ξύσματος πορτοκαλιού, σπορέλαιου και γιαουρτιού.
  • Το μείγμα τοποθετείται σε αλουμινένιο σκεύος και ψήνεται για μία ώρα στους 160°C.
  • Το γλυκό σιροπιάζεται με μείγμα από χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού, ζάχαρη και λικέρ πορτοκαλιού.
  • Αφήνεται να απορροφήσει το σιρόπι για 2-3 ώρες πριν το σερβίρισμα, προσφέροντας μια γευστική και αρωματική απόλαυση.
Διαβάστε επίσης

Πικάντικη τυροκαυτερή με κοπανιστή Μυκόνου και πιπεριές Φλωρίνης

Η πικάντικη τυροκαυτερή με κοπανιστή Μυκόνου και πιπεριές Φλωρίνης είναι μια γευστική αλοιφή που συνδυάζει την έντονη γεύση της κοπανιστής με τη φέτα ή ξινομυζήθρα για πιο ελαφριά αίσθηση....

Παραδοσιακή Φολεγάνδρου Σαλάτα

Η παραδοσιακή σαλάτα της Φολεγάνδρου αποτελείται από φρέσκα υλικά όπως ντομάτες, αγγούρι, κόκκινο κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά και ελιές, συνδυασμένα με τοπική ξινομυζήθρα ή φέτα. Περιλαμβάνει επίσης κρίθινα παξιμάδια ή...

Πίτσα με λαχταριστό ζαμπόν

Η πίτσα με ζαμπόν είναι μια κλασική επιλογή για πολλές οικογένειες, προσφέροντας πλούσια γεύση χάρη στην άφθονη επικάλυψη τυριού και την αρωματική σάλτσα ντομάτας. Για τη βάση, η μαγιά...

Τα 50 Κορυφαία Εστιατόρια του Κόσμου: Πώς το Maido κατέκτησε την κορυφή;

Το εστιατόριο Maido στη Λίμα, Περού, αναδείχθηκε κορυφαίο στον κόσμο για το 2025 από τη λίστα The World’s 50 Best Restaurants, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που ένα Περουβιανό εστιατόριο...

Κοκ γλυκίσματα

Το άρθρο παρέχει μια λεπτομερή συνταγή για την παρασκευή κοκ γλυκισμάτων, περιγράφοντας βήμα-βήμα την προετοιμασία του σιροπιού, των cupcakes, της κρέμας πατισερί και της σοκολατένιας επικάλυψης. Ξεκινά με την...

Λεμονάτη Τάρτα

Η λεμονάτη τάρτα είναι ένα δροσερό και γευστικό επιδόρπιο που συνδυάζει τη φρεσκάδα του λεμονιού με μια βάση από μπισκότα digestive. Η βάση παρασκευάζεται με θρυμματισμένα μπισκότα και λιωμένο...

Γλυκό τσίζκεϊκ με λευκή σοκολάτα και φράουλες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής ενός γευστικού τσίζκεϊκ με λευκή σοκολάτα και φράουλες. Η συνταγή περιλαμβάνει την προετοιμασία μιας βάσης από μπισκότα Digestive και βούτυρο, καθώς και μια...

Λαχταριστές γαρίδες με καπνιστό τσίλι και κρεμώδη σάλτσα αβοκάντο

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για λαχταριστές γαρίδες με καπνιστό τσίλι και κρεμώδη σάλτσα αβοκάντο. Αρχικά, οι γαρίδες καθαρίζονται και προετοιμάζονται για το γκριλ. Οι πιπεριές τσίλι ψήνονται μέχρι να...

Γαστρονομικές απολαύσεις σε 10 Κυκλαδίτικα νησιά

Οι Κυκλάδες, γνωστές για τη μαγευτική τους ομορφιά, διαθέτουν επίσης μια πλούσια γαστρονομική παράδοση που ενισχύει τον τουρισμό τους. Από την Τήνο με τα εκλεκτά αλλαντικά και τυριά, μέχρι...

Αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα

Το άρθρο παρέχει μια λεπτομερή συνταγή για αρνίσια παϊδάκια στη σχάρα, περιγράφοντας τα συστατικά και τα βήματα της προετοιμασίας. Αρχικά, συνδυάζονται σκόρδο, δεντρολίβανο, θυμάρι, ξύσμα λάιμ ή λεμονιού, μπούκοβο,...

Παγωτό με αναρόκρεμα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για παγωτό με αναρόκρεμα, χρησιμοποιώντας φρέσκια αναρή, ζάχαρη άχνη, κανέλα, ανθόνερο, κρέμα γάλακτος και καβουρδισμένα αμύγδαλα. Η διαδικασία περιλαμβάνει το λιώσιμο της αναρής και την...

Η πιο απλή μέθοδος για να βγάλεις τα κουκούτσια από το καρπούζι

Το άρθρο παρουσιάζει έναν αποτελεσματικό τρόπο για να αφαιρέσετε τα κουκούτσια από το καρπούζι, ειδικά όταν το κόβετε σε κύβους. Αρχικά, κόψτε το καρπούζι σε φέτες και στη συνέχεια...

Pancakes με κρέμα τυριού και αμύγδαλα

Το άρθρο παρουσιάζει μια λαχταριστή συνταγή για pancakes με κρέμα τυριού και αμύγδαλα από τη Λουΐζα Ζεμπύλα Ραφαήλ. Η συνταγή περιλαμβάνει υλικά για τα pancakes, όπως φρέσκο γάλα, αβγά...

New York Cheesecake Delight

Το άρθρο περιγράφει πώς να φτιάξετε το διάσημο τσίζκεϊκ New York στο σπίτι, εντυπωσιάζοντας την οικογένεια και τους φίλους σας. Η συνταγή περιλαμβάνει αλεσμένα μπισκότα Digestive για τη βάση...

Τηγανητό κοτόπουλο αρωματισμένο με σαφράν

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κοτόπουλο με σαφράν στο τηγάνι, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία μαγειρέματος. Αρχικά, το κοτόπουλο ξεπαγώνεται, αλατοπιπερώνεται και τηγανίζεται μέχρι να πάρει...

Meghli, η παραδοσιακή πουτίγκα της Ανατολής

Το meghli είναι μια παραδοσιακή πουτίγκα της λιβανέζικης κουζίνας, που παρασκευάζεται και σε άλλες περιοχές του Λεβάντε, όπως η Συρία και η Παλαιστίνη. Παραδοσιακά, σερβίρεται μετά τη γέννηση ενός...

Το Alley υποδέχεται τον κορυφαίο νεαρό σεφ της Γαλλίας, Αντώνη Αβούρη

Το εστιατόριο Alley στη Λεμεσό, που γιορτάζει τρία χρόνια επιτυχίας, φιλοξενεί τον Αντώνη Αβούρη, τον κορυφαίο νέο σεφ της Γαλλίας για το 2024-2025, για ένα τριήμερο μαγειρικό γεγονός από...

Καπνιστό κοτόπουλο με γεύση μπύρας

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για καπνιστό κοτόπουλο με γεύση μπύρας, περιγράφοντας τα υλικά και τα βήματα για την προετοιμασία του. Χρησιμοποιείται ολόκληρο κοτόπουλο που μαρινάρεται με κρεμμύδι, σκόρδο,...

Απλή γαλατόπιτα χωρίς φύλλο

Η συνταγή περιγράφει πώς να φτιάξετε μια απλή γαλατόπιτα χωρίς φύλλο, χρησιμοποιώντας γάλα, αραβοσιτάλευρο, ζάχαρη, αυγά και βούτυρο. Ανακατεύουμε τα βασικά υλικά και τα ζεσταίνουμε μέχρι να γίνουν κρέμα,...

Tiradito, crudo ή ceviche: Ποιο ωμό πιάτο να ετοιμάσω με ασφάλεια στο σπίτι;

Το άρθρο συγκρίνει τρία δημοφιλή ωμά πιάτα - το ιταλικό crudo, το περουβιανό ceviche και το περουβιανό-ιαπωνικό tiradito - και προτείνει το crudo ως την πιο εύκολη επιλογή για...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ