Φουρνιστά μακαρόνια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για φουρνιστά μακαρόνια με κιμά και σάλτσα μπεσαμέλ. Αρχικά, σοτάρουμε τον κιμά με κρεμμύδι και μπαχαρικά, προσθέτοντας κρασί και ντοματοχυμό για γεύση.

Τα μακαρόνια μαγειρεύονται αλ ντέντε και συνδυάζονται με τριμμένα τυριά. Η μπεσαμέλ παρασκευάζεται με βούτυρο, αλεύρι, γάλα και αυγά, ενώ ενσωματώνεται με τυριά για επιπλέον γεύση.

Στο ταψί, τα μακαρόνια στρώνονται με κιμά και μπεσαμέλ, με επιπλέον τυρί από πάνω, και ψήνονται μέχρι να ροδίσουν.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

450 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο

Για τον κιμά:

650 γρ. κιμά χοιρινό

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

3/4 φλ. κόκκινο κρασί

1 φλ. ντοματοχυμό

1 κ.γ. δυόσμο ξερό

1 κ.γ. ρίγανη

1 κ.γ. κανέλα

1 ζωμό λαχανικών

1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο

Αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ:

6 κ.σ. ανάλατο βούτυρο

6 κ.σ. αλεύρι

4 1/2 φλ. ζεστό γάλα

2 αυγά

150 γρ. τυρί κεφαλοτύρι ζερζέκκις τριμμένο

400 γρ. χαλλούμι ζερζέκκις τριμμένο

Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τον κιμά με το ελαιόλαδο, κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, δυόσμο, κανέλα μέχρι να ροδίσει περίπου 8 λεπτά. Προσθέτουμε το κρασί και ψήνουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά για περίπου 4 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα και τον ζωμό και ψήνουμε σκεπασμένο σε χαμηλή φωτιά για περίπου 8 λεπτά μέχρι να δέσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, βάζουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Ψήνουμε τα μακαρόνια αλ τέντε σε ζεστό αλατισμένο νερό και στραγγίζουμε.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά.

Για την μπεσαμέλ: Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς και προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, 1/2 φλιτζάνι τη φορά, αλάτι και πιπέρι.

Σε περίπου 7 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και σε 1 λεπτό προσθέτουμε τα αυγά και 2 κ.σ. τυριά και ανακατεύουμε.

Σε ένα ταψί βάζουμε τα μακαρόνια και 2 κουταλιές τυριά.

Μετά βάζουμε τον κιμά και τέλος ρίχνουμε την μπεσαμέλ.  Σκορπούμε πάνω τα υπόλοιπα τυριά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180°C για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίζουν τα τυριά.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιλαμβάνει σοτάρισμα του κιμά με κρεμμύδι, μπαχαρικά, κρασί και ντοματοχυμό.
  • Τα μακαρόνια μαγειρεύονται αλ ντέντε και συνδυάζονται με τυριά πριν τοποθετηθούν στο ταψί.
  • Η μπεσαμέλ παρασκευάζεται με βούτυρο, αλεύρι, γάλα, αυγά και τυριά για επιπλέον γεύση.
  • Το πιάτο ψήνεται σε φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Διαβάστε επίσης

Φλαμπέ πουτίγκα για τα Χριστούγεννα

Η χριστουγεννιάτικη φλαμπέ πουτίγκα είναι ένα εύκολο γλυκό που απαιτεί 5½ ώρες για την προετοιμασία του και μπορεί να σερβιριστεί σε 10-12 άτομα. Περιλαμβάνει αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, κράνμπερι...

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ