Φουρνιστά μακαρόνια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για φουρνιστά μακαρόνια με κιμά και σάλτσα μπεσαμέλ. Αρχικά, σοτάρουμε τον κιμά με κρεμμύδι και μπαχαρικά, προσθέτοντας κρασί και ντοματοχυμό για γεύση.

Τα μακαρόνια μαγειρεύονται αλ ντέντε και συνδυάζονται με τριμμένα τυριά. Η μπεσαμέλ παρασκευάζεται με βούτυρο, αλεύρι, γάλα και αυγά, ενώ ενσωματώνεται με τυριά για επιπλέον γεύση.

Στο ταψί, τα μακαρόνια στρώνονται με κιμά και μπεσαμέλ, με επιπλέον τυρί από πάνω, και ψήνονται μέχρι να ροδίσουν.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

450 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο

Για τον κιμά:

650 γρ. κιμά χοιρινό

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

3/4 φλ. κόκκινο κρασί

1 φλ. ντοματοχυμό

1 κ.γ. δυόσμο ξερό

1 κ.γ. ρίγανη

1 κ.γ. κανέλα

1 ζωμό λαχανικών

1 χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο

Αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα μπεσαμέλ:

6 κ.σ. ανάλατο βούτυρο

6 κ.σ. αλεύρι

4 1/2 φλ. ζεστό γάλα

2 αυγά

150 γρ. τυρί κεφαλοτύρι ζερζέκκις τριμμένο

400 γρ. χαλλούμι ζερζέκκις τριμμένο

Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε τον κιμά με το ελαιόλαδο, κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, δυόσμο, κανέλα μέχρι να ροδίσει περίπου 8 λεπτά. Προσθέτουμε το κρασί και ψήνουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά για περίπου 4 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε την ντομάτα και τον ζωμό και ψήνουμε σκεπασμένο σε χαμηλή φωτιά για περίπου 8 λεπτά μέχρι να δέσει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, βάζουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Ψήνουμε τα μακαρόνια αλ τέντε σε ζεστό αλατισμένο νερό και στραγγίζουμε.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τυριά.

Για την μπεσαμέλ: Σε ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς και προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, 1/2 φλιτζάνι τη φορά, αλάτι και πιπέρι.

Σε περίπου 7 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και σε 1 λεπτό προσθέτουμε τα αυγά και 2 κ.σ. τυριά και ανακατεύουμε.

Σε ένα ταψί βάζουμε τα μακαρόνια και 2 κουταλιές τυριά.

Μετά βάζουμε τον κιμά και τέλος ρίχνουμε την μπεσαμέλ.  Σκορπούμε πάνω τα υπόλοιπα τυριά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180°C για περίπου 40 λεπτά μέχρι να ροδίζουν τα τυριά.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιλαμβάνει σοτάρισμα του κιμά με κρεμμύδι, μπαχαρικά, κρασί και ντοματοχυμό.
  • Τα μακαρόνια μαγειρεύονται αλ ντέντε και συνδυάζονται με τυριά πριν τοποθετηθούν στο ταψί.
  • Η μπεσαμέλ παρασκευάζεται με βούτυρο, αλεύρι, γάλα, αυγά και τυριά για επιπλέον γεύση.
  • Το πιάτο ψήνεται σε φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
Διαβάστε επίσης

Ποια εδέσματα της κυπριακής γαστρονομίας έχουν μεσανατολικές καταβολές;

Η κυπριακή κουζίνα αποτελεί μια πολυπολιτισμική σύνθεση με έντονες επιρροές από τη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα από τη λιβανέζικη, συριακή και παλαιστινιακή γαστρονομία. Πιάτα όπως η ταχινόπιτα, το χούμους, το...

“Τα κύρια είδη πιπεριού και οι εφαρμογές τους”

Το άρθρο αναλύει τα κύρια είδη πιπεριού και τις χρήσεις τους στη μαγειρική, αναδεικνύοντας τη σημασία του πιπεριού ως ένα από τα πιο διαδεδομένα και πολύτιμα μπαχαρικά. Το μαύρο...

“Γλυκό κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι και σιμιγδάλι”

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για γλυκό κέικ με ολόκληρο πορτοκάλι και σιμιγδάλι, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Αρχικά, ετοιμάζεται το σιρόπι με χυμό και...

Amyth of Nicosia: Ιδανικό για κάθε ώρα της ημέρας

Το εστιατόριο Amyth of Nicosia, στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας, προσφέρει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, με έμφαση στις βραδινές εξόδους. Με την καθοδήγηση...

Τραγανά φασολάκια τηγανιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τραγανά φασολάκια τηγανιού, χρησιμοποιώντας απλά υλικά όπως φασολάκια, σκόρδο, τζίντζερ, νιφάδες τσίλι και σος σόγιας. Η διαδικασία περιλαμβάνει το βαθύ τηγάνισμα των φασολακιών μέχρι...

Κοτόπουλο με λεμονάτη σάλτσα και πέστο ρόκας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κοτόπουλο με λεμονάτη σάλτσα και πέστο ρόκας, περιλαμβάνοντας τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής. Για το κοτόπουλο, χρησιμοποιούνται στήθη μαριναρισμένα σε ελαιόλαδο,...

Σπιτικό ζελέ με ρόδι

Το άρθρο παρέχει μια απλή συνταγή για την παρασκευή σπιτικού ζελέ με ρόδι. Χρησιμοποιώντας ζελατίνη σε σκόνη, χυμό ροδιού και ζάχαρη, το μείγμα ζεσταίνεται και κατόπιν μοιράζεται σε ποτήρια για...

Κέικ µε κολοκυθάκια και εκλεκτά τυριά

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για κέικ με κολοκυθάκια και εκλεκτά τυριά, όπως φέτα και κεφαλοτύρι. Τα κολοκυθάκια τρίβονται και στραγγίζονται πριν αναμειχθούν με δυόσμο, αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, ελαιόλαδο,...

Καλοκαιρινές σούπες: Οι πιο γνωστές παγκοσμίως

Οι κρύες σούπες αποτελούν δροσιστική επιλογή σε ζεστά κλίματα, με πολλές από αυτές να έχουν βαθιές πολιτισμικές ρίζες. Ανάμεσα στις πιο γνωστές παγκοσμίως είναι η ισπανική gazpacho από την...

Notios: Γαστρονομική εμπειρία με θέα στη Μεσόγειο

Το εστιατόριο Notios στο ξενοδοχείο Almyra στην Πάφο προσφέρει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία, συνδυάζοντας ιαπωνικές γεύσεις και τεχνικές με μεσογειακά υλικά σε μια μοντέρνα fine-dining ατμόσφαιρα με θέα στη...

Δροσερό σορμπέ φράουλας (χωρίς μηχανή παγωτού)

Το άρθρο παρουσιάζει μια εύκολη συνταγή για σορμπέ φράουλας χωρίς τη χρήση μηχανής παγωτού, ιδανική για 4-5 άτομα. Απαιτεί λίγα υλικά, όπως φράουλες, μέλι και χλιαρό νερό, και ελάχιστο...

Bittor Arginzoniz: Ο μάγος της φωτιάς στην κορυφή της ευρωπαϊκής κουζίνας

Ο Bittor Arginzoniz, σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Asador Etxebarri στη χώρα των Βάσκων, αναγνωρίζεται διεθνώς για την αφοσίωσή του στη χρήση της φωτιάς και την απλότητα της μαγειρικής...

Σαλάτα με καραμελωμένα παντζάρια και φρέσκο σπανάκι

Η συνταγή για σαλάτα με καραμελωμένα παντζάρια και φρέσκο σπανάκι περιλαμβάνει ψήσιμο παντζαριών στον φούρνο, ανακάτεμα με φρέσκο σπανάκι, κόλιανδρο, κόκκινο κρεμμύδι και κατσικίσιο τυρί, ενώ ολοκληρώνεται με ένα...

Συριανά Λουκούμια

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής των παραδοσιακών συριανών λουκουμιών, προσφέροντας μια λεπτομερή συνταγή με υλικά όπως ζάχαρη, νερό, κορν φλάουρ και κρεμόριο, καθώς και προαιρετικά αρώματα και ξηροκάρπια. Η...

Πατατάτο Αμοργού (αυθεντικό κατσικάκι με πατάτες)

Το άρθρο παρουσιάζει την παραδοσιακή συνταγή "Πατατάτο Αμοργού", ένα πιάτο με κατσικάκι ή αρνάκι και πατάτες, μαγειρεμένο με ελαιόλαδο, κρεμμύδια, σκόρδο, λευκό κρασί, αλάτι, πιπέρι, κανέλα και δάφνη. Αρχικά,...

Σαντορινιοί Ντοματοκεφτέδες

Οι Σαντορινιοί ντοματοκεφτέδες είναι ένας παραδοσιακός ελληνικός μεζές που συνδυάζει ντομάτες, μυρωδικά και, προαιρετικά, φέτα για μια νόστιμη και αρωματική γεύση. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως ώριμες ντομάτες,...

Σαβόρο Πάρου

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για το παραδοσιακό πιάτο "Σαβόρο Πάρου", το οποίο περιλαμβάνει τηγανητά μικρά ψάρια, όπως σκορπιδάκια ή μπαρμπούνια, που αλευρώνονται και τηγανίζονται μέχρι να γίνουν τραγανά. Στη...

Τηγανητό τυρί με μέλι και σουσάμι θυμαριού

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για τηγανητό τυρί με μέλι και σουσάμι θυμαριού, χρησιμοποιώντας τοπικά ημίσκληρα τυριά, όπως της Νάξου ή μαστέλο. Το τυρί κόβεται σε φέτες, πανάρεται με...

Πικάντικη τυροκαυτερή με κοπανιστή Μυκόνου και πιπεριές Φλωρίνης

Η πικάντικη τυροκαυτερή με κοπανιστή Μυκόνου και πιπεριές Φλωρίνης είναι μια γευστική αλοιφή που συνδυάζει την έντονη γεύση της κοπανιστής με τη φέτα ή ξινομυζήθρα για πιο ελαφριά αίσθηση....

Παραδοσιακή Φολεγάνδρου Σαλάτα

Η παραδοσιακή σαλάτα της Φολεγάνδρου αποτελείται από φρέσκα υλικά όπως ντομάτες, αγγούρι, κόκκινο κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά και ελιές, συνδυασμένα με τοπική ξινομυζήθρα ή φέτα. Περιλαμβάνει επίσης κρίθινα παξιμάδια ή...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ