Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για φουρνιστά μακαρόνια, ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν κιμά, χοντρά μακαρόνια, κεφαλογραβιέρα και μια σάλτσα μπεσαμέλ.
Η διαδικασία παρασκευής περιλαμβάνει το βράσιμο των μακαρονιών, το σοτάρισμα του κιμά με κρεμμύδι και σκόρδο, και την ετοιμασία της μπεσαμέλ με βούτυρο, αλεύρι, γάλα και αυγά. Τα μακαρόνια τοποθετούνται σε στρώσεις με τον κιμά και την μπεσαμέλ, και το πιάτο ψήνεται μέχρι να ροδίσει.
Αφήνεται να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρισμα.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
750 γρ. κιµά (χοιρινό ή βοδινό ή µικτός)
2 φλ. τριµµένη κεφαλογραβιέρα
500 γρ. (1 πακέτο) χοντρά µακαρόνια σπασµένα
2 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές λιωµένο βούτυρο
1 µέτριο κρεµµύδι ψιλοκοµµένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκοµµένη
1 φλ. ψιλοκοµµένο µαϊντανό
1 κονσέρβα (400 γρ.) ψιλοκοµµένες ντοµάτες
Αλάτι και φρεσκοτριµµένο πιπέρι
Για την μπεσαµέλ:
8 κοφτές κουταλιές (120 γρ.) βούτυρο
4 γεµάτες κουταλιές αλεύρι
1 λίτρο Χαραλαμπίδης Κρίστης φρέσκο γάλα πλήρες, 3% λιπαρά
3 γεµάτες κουταλιές τριµµένη κεφαλογραβιέρα
2 αβγά χτυπηµένα
αλάτι, πιπέρι άσπρο, µοσχοκάρυδο τριµµένο (1/4 κοφτό κουταλάκι περίπου)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερµαίνετε το φούρνο στους 200°C και αλείφετε µε 1- 1 ½ κουταλιά από το λιωµένο βούτυρο ένα ταψί του φούρνου.
Βράζετε σε άφθονο αλατισµένο νερό τα µακαρόνια µέχρι να µαλακώσουν, τα σουρώνετε, τα επιστρέφετε στην κατσαρόλα και τα ανακατεύετε µε το υπόλοιπο βούτυρο και το µισό τυρί.
Στο µεταξύ, ζεσταίνετε το λάδι σε σε µια πλατιά κατσαρόλα, σε χαµηλή φωτιά και σοτάρετε µέσα το κρεµµύδι και το σκόρδο µέχρι να µαλακώσουν.
Προσθέτετε τον κιµά, δυναµώνετε τη φωτιά και τον κοκκινίζετε για 4-5 λεπτά, σπάζοντας του σβώλους µε ξύλινο κουτάλι.
Αδειάζετε µέσα τις ψιλοκοµµένες ντοµάτες, τα αλατοπιπερώνετε, χαµηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το µίγµα για 20 περίπου λεπτά, µέχρι να φύγουν τα υγρά του.
Προς το τέλος του ψησίµατος, ανακατεύετε µέσα το µαϊντανό.
Ετοιµάζετε την µπεσαµέλ: Λιώνετε το βούτυρο σε χαµηλή φωτιά σε µια µικρή κατσαρόλα, ρίχνετε µέσα το αλεύρι και το ανακατεύετε µε δύναµη µε ξύλινη κουτάλα ή µε το σύρµα, µέχρι να αφρίσει το βούτυρο και να απορροφηθεί το αλεύρι.
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε µέσα αργά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς. Επιστρέφετε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύετε τη σάλτσα µέχρι να πήξει και να γίνει λεία σαν κρέµα.
Την αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε µέσα το τυρί, αλάτι και πιπέρι. Όταν κρυώσει λίγο, ρίχνετε µέσα τα χτυπηµένα αβγά και το µοσχοκάρυδο και τα ανακατεύετε να ενωθούν.
Απλώνετε τα µισά µακαρόνια στον πάτο του ταψιού και στρώνετε επάνω τον κιµά. Σκεπάζετε µε τα υπόλοιπα µακαρόνια, τα περιχύνετε µε την µπεσαµέλ και τα πασπαλίζετε µε το υπόλοιπο τυρί.
Ψήνετε το παστίτσιο για 45 λεπτά περίπου, µέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του και το αφήνετε να µείνει για 15 λεπτά έξω από το φούρνο πριν το σερβίρετε.
Συνοπτικά
- Η συνταγή περιλαμβάνει κιμά, χοντρά μακαρόνια, κεφαλογραβιέρα και σάλτσα μπεσαμέλ.
- Τα μακαρόνια βράζονται, ο κιμάς σοτάρεται με κρεμμύδι και σκόρδο, και η μπεσαμέλ ετοιμάζεται με βούτυρο, αλεύρι, γάλα και αυγά.
- Τα συστατικά τοποθετούνται σε στρώσεις σε ταψί και ψήνονται μέχρι να ροδίσουν.
- Αφήνεται να κρυώσει για λίγο πριν το σερβίρισμα.