Ελαφρύ σοκολατένιο κέικ-σουφλέ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα ελαφρύ σοκολατένιο κέικ-σουφλέ, το οποίο είναι εύκολο στην παρασκευή και απαιτεί 45 λεπτά για να ετοιμαστεί. Η συνταγή περιλαμβάνει υψηλής ποιότητας σοκολάτα κουβερτούρα, βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, αλεύρι και βανίλια, ενώ προτείνεται να σερβίρεται με σαντιγί και φρέσκες φράουλες.

Η διαδικασία περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας, το χτύπημα των κρόκων με τα υπόλοιπα υλικά, την παρασκευή μαρέγκας και το ψήσιμο του μείγματος στη φόρμα. Το κέικ σερβίρεται ιδανικά με μια κουταλιά σαντιγί και φράουλες, προσφέροντας ένα γλυκό και αφράτο επιδόρπιο.

Διαβάστε παρακάτω

Χρόνος: 45 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (για 8 άτομα):

350 γρ. καλής ποιότητας σοκολάτα κουβερτούρα, σε κομματάκια

150 γρ. ανάλατο βούτυρο + επιπλέον για τη φόρμα

λίγο κακάο για τη φόρμα

2/3 φλ. ζάχαρη

5 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου, χωρισμένα

1/3 φλ. (50 γρ.) απλό αλεύρι

1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας

1 πρέζα αλάτι

ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)

Φράουλες με σαντιγί για το σερβίρισμα (προαιρετικά):

½ κιλό φράουλες

250ml (1 φλ.- 1/4 λίτρου) κρύα κρέμα γάλακτος

1 κουταλιά ζάχαρη άχνη

1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας

Εκτέλεση:

Βουτυρώνετε μια φόρμα με ελατήριο διαμέτρου 23cm. Πασπαλίζουμε το εσωτερικό της με κακάο, την αναποδογυρίζουμε και την χτυπάμε ελαφρά για να φύγει το περισσό. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC.  

Λιώνετε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί (ένα πυρίμαχο μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει, χωρίς ο πάτος του να αγγίζει στο νερό), ανακατεύοντάς την συχνά. Αποσύρετε το μπολ από το μπεν-μαρί και χτυπάτε μέσα με το μίξερ τη μισή από τη ζάχαρη (1/3 φλ.), για 2-3 λεπτά. Ύστερα, χτυπάτε μέσα τους κρόκους των αβγών και τη βανίλια και τέλος, στα γρήγορα, σε χαμηλή ταχύτητα, χτυπάτε μέσα το αλεύρι.

Σε ένα άλλο μπολ με καθαρό (στεγνό) μίξερ, χτυπάτε τα ασπράδια με μέτρια ταχύτητα, μέχρι να αφρίσουν. Δυναμώνετε την ταχύτητα του μίξερ και χτυπάτε μέσα το αλάτι και ύστερα, όταν φουσκώσουν, προσθέτετε την υπόλοιπη ζάχαρη (1/3 φλ.), συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να γίνει μια λεία και γυαλιστερή μαρέγκα, που να κρατάει το σχήμα της (μην την χτυπήσετε τόσο που να στεγνώσει).

Χρησιμοποιώντας σπάτουλα, ανακατεύετε το 1/3 της μαρέγκας στο μίγμα της σοκολάτας, για να χαλαρώσει. Ύστερα, ενσωματώνετε μέσα την υπόλοιπη, ανακατεύοντας απαλά και φέρνοντας υλικό από τον πάτο στην επιφάνεια, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αδειάζετε το μίγμα στην φόρμα και ψήνετε το κέικ-σουφλέ για 20-25 περίπου λεπτά, μέχρι που μια οδοντογλυφίδα που θα μπήξετε στο κέντρο του να βγαίνει με λίγα μόνο υγρά ψιλά ψίχουλα πάνω.

Βγάζετε το κέικ από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς (θα ξεφουσκώσει κάπως και πιθανόν να κάνει σκασίματα στην επιφάνειά του, αλλά είναι φυσικό). Περνάτε ένα μαχαιράκι στον περίγυρό του για να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της φόρμας και το ξεφορμάρετε. Το πασπαλίζετε, αν θέλετε, με ζάχαρη άχνη.

Πριν το σερβίρετε, χτυπάτε με μέτρια ταχύτητα του μίξερ την κρύα κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια, μέχρι να αφρίσει καλά (για καλύτερα αποτελέσματα, καλύτερα να βάλετε από πριν το μπολ στο ψυγείο, όπως και τα χτυπητήρια του μίξερ). Συνεχίζετε το χτύπημα δυναμώνοντας τη ταχύτητα του μίξερ, μέχρι που η κρέμα να πήξει σε σαντιγί και να πάρει την υφή του γιαουρτιού (όχι περισσότερο), απλά να κρατάει πάνω στα χτυπητήρια όταν τα ανασηκώνετε. Σερβίρετε το κέικ-σουφλέ με μια κουταλιά σαντιγί σε κάθε κομμάτι και φρέσκες φράουλες.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή για το σοκολατένιο κέικ-σουφλέ είναι εύκολη και διαρκεί 45 λεπτά.
  • Χρησιμοποιούνται συστατικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, αλεύρι και βανίλια.
  • Η διαδικασία περιλαμβάνει λιώσιμο σοκολάτας, χτύπημα κρόκων και μαρέγκας, και ψήσιμο του μείγματος.
  • Το κέικ σερβίρεται με σαντιγί και φράουλες, προσφέροντας ένα γλυκό και αφράτο επιδόρπιο.
Διαβάστε επίσης

Σοκολατένιος κορμός με γεύση φράουλας

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για έναν σοκολατένιο κορμό με γεύση φράουλας, εστιάζοντας στη διαδικασία παρασκευής του παντεσπανιού σοκολάτας και της γέμισης. Αρχικά, το παντεσπάνι παρασκευάζεται με λιωμένη σοκολάτα,...

Εκλεκτές μακαρονάδες για την 60ή επέτειο των Χωριάτικων Μακαρονιών Μιτσίδη

Η εταιρεία Μιτσίδη γιόρτασε την 60ή επέτειο των Χωριάτικων Μακαρονιών της με μια ιδιαίτερη εκδήλωση για συνεργάτες και ΜΜΕ. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, οι καλεσμένοι απόλαυσαν τέσσερις από...

Γρήγορα κούκις για κάθε στιγμή

Το άρθρο περιγράφει μια εύκολη και γρήγορη συνταγή για κούκις, η οποία απαιτεί μόλις μισή ώρα για την προετοιμασία και το ψήσιμο. Χρησιμοποιώντας απλά υλικά όπως αλεύρι που φουσκώνει, ζάχαρη,...

Μαρινάτες μπριζόλες

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για μαρινάτες μπριζόλες, περιγράφοντας τα απαραίτητα υλικά και τη διαδικασία προετοιμασίας. Περιλαμβάνει οδηγίες για την παρασκευή μιας μαρινάδας με έψημα, μουστάρδα και πάστα ντομάτας,...

Ζουμερό κέικ σοκολάτας

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για ζουμερό κέικ σοκολάτας, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Για το κέικ απαιτούνται βασικά υλικά όπως βούτυρο, αλεύρι, κακάο και ζάχαρη,...

Γαρίδες με κοχύλια και αρωματική πάπρικα

Το άρθρο παρουσιάζει μια απλή και γευστική συνταγή για γαρίδες με κοχύλια και αρωματική πάπρικα. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν γαρίδες, ελαιόλαδο, σκόρδο, γλυκιά πάπρικα και μακαρόνια κοχύλια. Η εκτέλεση της...

Σολομός με γλυκοπατάτες και χαρουπόμελο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σολομό με γλυκοπατάτες και χαρουπόμελο, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Ο σολομός μαρινάρεται με ένα μείγμα από σκόρδο, φρέσκο τζίντζερ και...

Boston cream pie ή κέικ κοκ

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για το Boston cream pie, γνωστό και ως κέικ κοκ. Αρχικά, παρατίθενται τα υλικά για το κέικ, την κρέμα και την επικάλυψη σοκολάτας. Στη συνέχεια,...

“Φασολάδα με τρία χρώματα”

Η "Φασολάδα με τρία χρώματα" αποτελεί μια ανανεωμένη εκδοχή της παραδοσιακής ελληνικής φασολάδας, προσθέτοντας χρώμα και ποικιλία με τη χρήση τριών ειδών φασολιών: άσπρα, κόκκινα και μαύρα. Η συνταγή περιλαμβάνει...

5 χρόνια «Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου»: Οι εκδηλώσεις, οι διακρίσεις, οι σεφ που ξεχώρισαν

Το άρθρο ανασκοπεί την ιστορία των Χρυσών Σκούφων Κύπρου, λίγο πριν την πέμπτη τελετή απονομής. Εστιάζει στις πιο αξιοσημείωτες στιγμές των προηγούμενων διοργανώσεων, αναδεικνύοντας τις διακρίσεις και τους σεφ που...

Weekend Vibes: 5+1 ιδέες για το brunch σου

Το άρθρο παρουσιάζει έξι προτάσεις για ένα απολαυστικό brunch κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών Σαββατοκύριακων. Περιλαμβάνει ιδέες όπως αφράτα pancakes, ζεστά bagels, acai bowls και ιδιαίτερα κοκτέιλ, προσφέροντας μια μοναδική...

Ο υπέρτατος οδηγός για τα dressings

Τα dressings αποτελούν το κεντρικό στοιχείο των σαλάτων, προσφέροντας γεύση, υφή και άρωμα. Από το κλασικό vinaigrette μέχρι το κρεμώδες Caesar, τα dressings μπορούν να μετατρέψουν ένα απλό πιάτο...

Γευστική μηλόπιτα με τραγανό φύλλο κρούστας

Η συνταγή για γευστική μηλόπιτα με τραγανό φύλλο κρούστας περιλαμβάνει επτά φύλλα κρούστας, καρύδια, σταφίδες, ζάχαρη και κανέλα. Η γέμιση προετοιμάζεται με κόκκινα μήλα κομμένα σε κυβάκια, ενώ το...

Κότσι µε δεντρολίβανο και σάλτσα κόκκινου κρασιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κότσι αρνίσιο με αρωματικό δεντρολίβανο και σάλτσα κόκκινου κρασιού. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν κότσι αρνίσιο, κόκκινο κρασί, λαχανικά όπως καρότα και κρεμμύδια, και...

Φιλέτο Black Angus με κρούστα από μαϊντανό

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για φιλέτο Black Angus με κρούστα μαϊντανού, περιγράφοντας τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής. Το βοδινό φιλέτο αλατοπιπερώνεται, σοτάρεται και ψήνεται αφού καλυφθεί...

Μήλο Κραμπλ

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή ενός νόστιμου μήλου κραμπλ. Αρχικά, τα μήλα καθαρίζονται, τρίβονται και σιγοβράζονται με ζάχαρη και κανέλα μέχρι να μαλακώσουν. Αφού σουρώσουν, περιχύνονται με...

Πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα αρωματικό πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι, αναλύοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Αρχικά, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού και...

Τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν τορτελλόνι με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα κόκκινου πέστο, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο,...

Μανιταρότο με κριθάρι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα γευστικό πιάτο με κριθαράκι ολικής άλεσης και μανιτάρια portobello. Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και των μανιταριών στο ελαιόλαδο,...

Saccottini με τυρί και ντοματίνια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για saccottini με τυρί και ντοματίνια, που αποτελείται από πουγκιά με τέσσερα τυριά, μαγειρεμένα μαζί με ελαιόλαδο, σκόρδο, ντοματίνια, λευκό κρασί, τυρί κρέμα και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ