Αυθεντικές ταχινόπιτες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για αυθεντικές ταχινόπιτες, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής τους. Η ζύμη, που περιλαμβάνει αλεύρι, ζάχαρη, μαγιά, και ελαιόλαδο, αφήνεται να φουσκώσει πριν χρησιμοποιηθεί.

Η γέμιση αποτελείται από ταχίνι, κανέλα, ζάχαρη και χαρουπόμελο. Αφού η ζύμη φουσκώσει, χωρίζεται σε κομμάτια, ανοίγεται, γεμίζεται και τυλίγεται σε ρολά, τα οποία στη συνέχεια ψήνονται.

Μετά το ψήσιμο, οι ταχινόπιτες αλείβονται με σιρόπι από μέλι και πορτοκάλι, για να αποκτήσουν μια γλυκιά και αρωματική γεύση.

Διαβάστε παρακάτω

Υλικά
Για τη ζύμη:
400 γρ. αλεύρι χωριάτικο
40 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
7 γρ. ξηρή μαγιά
¼ κουταλάκι (2 γρ.) μαγειρική σόδα
¼ κουταλάκι (4 γρ.) αλάτι
50 γρ. ελαιόλαδο
100 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
110 γρ. νερό χλιαρό
Για το σιρόπι:
70 γρ. νερό
70 γρ. μέλι
Φλούδα από ½ πορτοκάλι
Για τη γέμιση:
200 γρ. ταχίνι ακατέργαστο
70 γρ. σκούρο ταχίνι
1 κουταλάκι κανέλα
55 γρ. μαλακή καστανή ζάχαρη
70 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουταλιά χαρουπόμελο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζετε πρώτα τη ζύμη. Βάζετε το αλεύρι στο μπολ του μίξερ. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τη μαγιά, τη σόδα και το αλάτι. Ανακατεύετε και προσθέτετε τον χυμό πορτοκάλι, το νερό και το ελαιόλαδο. Ζυμώνετε με τον γάντζο για 5 λεπτά. Βάζετε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ και αφήνετε να φουσκώσει για 2-3 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για να φτιάξετε το σιρόπι, βάζετε το νερό, το μέλι και τη φλούδα πορτοκαλιού σε μια μικρή κατσαρόλα. Μόλις κοχλάσουν, αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήνετε κατά μέρος το σιρόπι να κρυώσει.
Για να φτιάξετε τη γέμιση ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά εκτός από το χαρουπόμελο σε ένα μπολ. Προσθέτετε το χαρουπόμελο και ανακατεύετε ελαφρά μέχρι να αναμειχθεί (το χαρουπόμελο πήζει το ταχίνι έτσι όσο ανακατεύετε τόσο πιο παχύρρευστη θα γίνει η γέμιση).

Όταν φουσκώσει το ζυμάρι το χωρίσετε σε κομμάτια 100 γρ. το κάθε ένα. Ανοίγετε με τον πλάστη ένα ορθογώνιο 15Χ30 εκ. περίπου. Απλώνετε παντού λίγη γέμιση και τυλίγετε σε ρολό. Μοιράζετε το ρολό στη μέση και αφήνετε κατά μέρος να ξεκουραστεί. Συνεχίζετε με την υπόλοιπη ζύμη και γέμιση.
Παίρνετε ένα κομμάτι από τα ρολά που φτιάξατε και το ρολάρετε στον πάγκο να γίνει πιο μακρύ (αν τραβά και δεν ανοίγει, τότε η ζύμη πρέπει να ξεκουραστεί ακόμα κανένα 5λεπτο). Στριφογυρίζετε τη ζύμη και δημιουργείτε ένα «S». Διπλώνετε στη μέση και ανοίγετε με τον πλάστη την ταχινόπιτα να γίνει πιο επίπεδη.

Μεταφέρετε τις ταχινόπιτες σε ταψί φούρνου. Τις αφήνετε να σταθούν 15 λεπτά. Ψήνετε στους 175°C στον αέρα για 20 λεπτά. Όσο είναι ζεστές, με ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής, τις αλείβετε με το σιρόπι.

Συνοπτικά

  • Το άρθρο περιγράφει συνταγή για αυθεντικές ταχινόπιτες, με λεπτομέρειες για υλικά και διαδικασία παρασκευής.
  • Η ζύμη περιέχει αλεύρι, ζάχαρη, μαγιά, ελαιόλαδο και αφήνεται να φουσκώσει πριν τη χρήση.
  • Η γέμιση περιλαμβάνει ταχίνι, κανέλα, ζάχαρη και χαρουπόμελο, και οι ταχινόπιτες τυλίγονται σε ρολά πριν το ψήσιμο.
  • Μετά το ψήσιμο, αλείφονται με σιρόπι από μέλι και πορτοκάλι για γλυκιά και αρωματική γεύση.
Διαβάστε επίσης

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια μοναδική συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού, προσφέροντας έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό γεύσεων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την επίστρωση της φέτας με αλεύρι, αυγό και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ