Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για αρωματικές μαριναρισμένες φακές, αναφέροντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής τους.
Οι φακές μαγειρεύονται με κρεμμύδι, γαρύφαλλα και φύλλα δάφνης, και στη συνέχεια μαρινάρονται για τρεις ώρες σε μείγμα βαλσαμικού ξυδιού, πορτοκαλιού, μελιού και κύμινου.
Σερβίρονται με φρέσκα κρεμμυδάκια, κόλιανδρο, μαϊντανό, φοινίκια, κουκουνάρια και ξύσμα πορτοκαλιού, προσφέροντας ένα πλούσιο και αρωματικό πιάτο.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
3 φλ. Φακές Μιτσίδη (Ψιλές ή Χονδρές)
1 κρεμμύδι ολόκληρο, καθαρισμένο
2 γαρύφαλλα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα κοτσάνια τους, ψιλοκομμένα
1 φλ. κόλιανδρο φρέσκο
⅓ φλ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
10 φοινίκια (χουρμάδες) ξηρά ή κατεψυγμένα, ψιλοκομμένα
5-6 ολόκληρα φοινίκια
½ φλ. κουκουνάρια καβουρδισμένα (πινόλια)
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
2-3 φύλλα δάφνης
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλιές βαλσαμικό ξύδι
Αλάτι & πιπέρι
Για τη μαρινάτα:
3 κουταλιές βαλσαμικό ξύδι
Χυμό από ένα πορτοκάλι
1 κουταλιά μέλι
1 κουταλάκι κύμινο σε σκόνη
2 κουταλάκια χυμό λεμόνι
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ετοιμάζουμε την μαρινάτα ανακατεύοντας πολύ καλά όλα τα υλικά της, μέχρι να ενωθούν.
Καρφώνουμε το ολόκληρο κρεμμύδι με τα γαρύφαλλα και το βάζουμε μαζί με τις φακές και τα φύλλα δάφνης σε κατσαρόλα με νερό να βράσουν για περίπου 25 λεπτά. Αφαιρούμε το κρεμμύδι και το νερό.
Βάζουμε τις φακές σε ένα άλλο σκεύος και τις περιχύνουμε με τη μαρινάτα. Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε για 3 περίπου ώρες.
Τις σουρώνουμε, τις βάζουμε σε κάπως βαθιά πιατέλα, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φοινίκια, τα κρεμμυδάκια, το κόλιανδρο, τον μαϊντανό, το ξύσμα πορτοκαλιού, το ξύδι, το ελαιόλαδο, αλάτι , πιπέρι και τα πινόλια. Ανακατεύουμε καλά, γαρνίρουμε με τα ολόκληρα φοινίκια και σερβίρουμε.
Συνοπτικά
- Η συνταγή περιλαμβάνει φακές μαγειρεμένες με κρεμμύδι, γαρύφαλλα και φύλλα δάφνης.
- Οι φακές μαρινάρονται σε μείγμα βαλσαμικού ξυδιού, πορτοκαλιού, μελιού και κύμινου για τρεις ώρες.
- Σερβίρονται με φρέσκα κρεμμυδάκια, κόλιανδρο, μαϊντανό, φοινίκια, κουκουνάρια και ξύσμα πορτοκαλιού.
- Το πιάτο χαρακτηρίζεται από πλούσια και αρωματική γεύση.