Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για το Aloo Gobi, ένα παραδοσιακό ινδικό πιάτο με πατάτες και κουνουπίδι. Αρχικά, ζεσταίνουμε λάδι ή ghee και σοτάρουμε κύμινο, κρεμμύδι, σκόρδο, τζίντζερ και καυτερή πιπεριά μέχρι να αρωματιστούν.
Προσθέτουμε κουρκουμά, κόλιανδρο, πάπρικα και ντομάτες για να δημιουργήσουμε σάλτσα, στη συνέχεια ρίχνουμε τις πατάτες και το κουνουπίδι μαζί με λίγο νερό. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και ολοκληρώνουμε με garam masala και φρέσκο κόλιανδρο.
Το πιάτο σερβίρεται ζεστό, συνοδευόμενο από μπασμάτι ρύζι ή ινδικό naan.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
3 μεσαίες πατάτες, κομμένες σε κύβους
1 μέτριο κουνουπίδι, χωρισμένο σε μπουκετάκια
2 κ.σ. φυτικό λάδι ή ghee
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 ντομάτες ψιλοκομμένες ή 200 γρ. ντομάτα κονκασέ
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο
1 πράσινη καυτερή πιπεριά (προαιρετικά, ψιλοκομμένη)
1 κ.γ. σπόρους κύμινο (ή τριμμένο)
1 κ.γ. κουρκουμά
1 κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη
½ κ.γ. garam masala
½ κ.γ. πάπρικα ή τσίλι σκόνη (ανάλογα πόσο καυτερό το θέλουμε)
Φρέσκος κόλιανδρος (ή μαϊντανός) για το σερβίρισμα
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το λάδι ή το ghee σε μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα και ρίχνουμε τους σπόρους κύμινο μέχρι να σκάνε και να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Ρίχνουμε το σκόρδο, το τζίντζερ και την καυτερή πιπεριά και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά (κουρκουμά, κόλιανδρο, πάπρικα, λίγο αλάτι) και τις ντομάτες. Σιγοβράζουμε 5 λεπτά μέχρι να λιώσουν οι ντομάτες και να γίνει σάλτσα.
Ρίχνουμε τις πατάτες και το κουνουπίδι, ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν με τη σάλτσα και προσθέτουμε 100 ml νερό. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 20–25 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά χωρίς να λιώσουν.
Πασπαλίζουμε με garam masala και φρέσκο κόλιανδρο λίγο πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά.
Σερβίρεται ζεστό με μπασμάτι ρύζι ή ινδικό naan.
Συνοπτικά
- Το Aloo Gobi είναι ένα παραδοσιακό ινδικό πιάτο με πατάτες και κουνουπίδι.
- Η συνταγή περιλαμβάνει σοτάρισμα κύμινου, κρεμμυδιού, σκόρδου, τζίντζερ και καυτερής πιπεριάς σε λάδι ή ghee.
- Προστίθενται κουρκουμάς, κόλιανδρος, πάπρικα, ντομάτες και στη συνέχεια πατάτες και κουνουπίδι.
- Το πιάτο ολοκληρώνεται με garam masala και φρέσκο κόλιανδρο, σερβιρισμένο με μπασμάτι ρύζι ή naan.