Γιορτινό Ψητό Χοιρινό με Λαχταριστό Γλάσο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για γιορτινό ψητό χοιρινό μπούτι με λαχταριστό γλάσο. Αρχικά, το μπούτι προετοιμάζεται με χαράγματα και γαρίφαλα πριν αλειφθεί με μουστάρδα και καστανή ζάχαρη και ψηθεί σε φούρνο στους 160°C.

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ένα γλάσο από καστανή ζάχαρη, μέλι ή σιρόπι σφενδάμου, χυμό πορτοκαλιού, μουστάρδα, τζίντζερ, κανέλα και γαρύφαλλο ετοιμάζεται και χρησιμοποιείται για να αλειφθεί το κρέας, το οποίο ψήνεται περαιτέρω στους 170°C μέχρι να καραμελώσει. Το κρέας σερβίρεται μετά από 15 λεπτά ξεκούρασης, συνοδευόμενο από συνοδευτικά όπως ψητά λαχανικά ή πουρέ πατάτας.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

Για το μπούτι (ham):

1 καπνιστό χοιρινό μπούτι (3–4 κιλά), έτοιμο για ψήσιμο

20–30 γαρίφαλα (ολόκληρα)

2 κ.σ. μουστάρδα dijon

1 κ.σ. καστανή ζάχαρη

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το γλάσο:

1 φλ. καστανή ζάχαρη

½ φλ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου (maple)

½ φλ. χυμό πορτοκάλι

2 κ.σ. μουστάρδα dijon

1–2 κ.γ. τζίντζερ τριμμένο (προαιρετικό)

½ κ.γ. κανέλα

Μια πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθέρμανε τον φούρνο στους 160°C και χάραξε την επιφάνεια του καπνιστού χοιρινού μπούτιου σε σχήμα ρόμβων. Στο κέντρο κάθε ρόμβου στερέωσε από ένα ολόκληρο γαρίφαλο. Άλειψε την επιφάνεια με μουστάρδα και πασπάλισε λίγη καστανή ζάχαρη, έπειτα τοποθέτησε το μπούτι σε ταψί με σχάρα. Ψήσε για περίπου μία ώρα.

Στο μεταξύ, ετοίμασε το γλάσο ζεσταίνοντας σε μικρή κατσαρόλα την καστανή ζάχαρη, το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου, τον χυμό πορτοκαλιού, τη μουστάρδα, το τζίντζερ, την κανέλα και το τριμμένο γαρύφαλλο, ανακατεύοντας μέχρι να δέσει ελαφρά.

Βγάλε το μπούτι από τον φούρνο, άλειψέ το με γενναία ποσότητα από το γλάσο και αύξησε τη θερμοκρασία στους 170°C. Συνέχισε το ψήσιμο για 1 έως 1½ ώρα, αλείφοντας ανά τακτά διαστήματα με επιπλέον γλάσο για να καραμελώσει σωστά. Το κρέας είναι έτοιμο όταν η εσωτερική θερμοκρασία φτάσει τους 65–68°C.

Άφησέ το να ξεκουραστεί για περίπου 15 λεπτά πριν το κόψεις και σέρβιρέ το με συνοδευτικά της επιλογής σου, όπως ψητά λαχανικά ή πουρέ πατάτας.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιλαμβάνει προετοιμασία του χοιρινού με χαράγματα, γαρίφαλα, μουστάρδα και καστανή ζάχαρη πριν το ψήσιμο.
  • Κατά το ψήσιμο, το κρέας αλείφεται με γλάσο από καστανή ζάχαρη, μέλι, χυμό πορτοκαλιού, μουστάρδα, τζίντζερ, κανέλα και γαρύφαλλο.
  • Το μπούτι ψήνεται αρχικά στους 160°C και στη συνέχεια στους 170°C μέχρι να καραμελώσει σωστά.
  • Σερβίρεται μετά από 15 λεπτά ξεκούρασης, συνοδευόμενο από ψητά λαχανικά ή πουρέ πατάτας.
Διαβάστε επίσης

Ποιο ρύζι να επιλέξουμε όταν κάνουμε δίαιτα;

Όταν κάνετε δίαιτα, η επιλογή του σωστού ρυζιού μπορεί να ενισχύσει τη διατροφή σας. Το καφέ ρύζι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά, βοηθώντας στην πέψη και...

Η ζάχαρη που τρώμε επιταχύνει τη γήρανση μας

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, η κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης επιταχύνει τη βιολογική γήρανση, ακόμα και αν κάποιος ακολουθεί υγιεινή διατροφή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διατροφή πλούσια...

Γαρίδες με σκόρδο και κρεμώδη σάλτσα αβοκάντο

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για γαρίδες με σκόρδο και κρεμώδη σάλτσα αβοκάντο. Οι γαρίδες μαρινάρονται με σκόρδο, βασιλικό, μαϊντανό, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, και ψήνονται στους 200...

Γεμιστές τρούφες, καλυμμένες με σοκολάτα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για γεμιστές τρούφες καλυμμένες με σοκολάτα, που απαιτεί περίπου 45 λεπτά προετοιμασίας και 1 ώρα αναμονής. Η συνταγή περιλαμβάνει υλικά όπως γλυκό κουταλιού, κρέμα...

“Μύδια γκρατινέ”

Το άρθρο παρουσιάζει μια εύκολη συνταγή για μύδια γκρατινέ, που απαιτεί περίπου 45 λεπτά προετοιμασίας. Η συνταγή περιλαμβάνει φρέσκα μύδια, ξηρό άσπρο κρασί, κρεμμύδι, μαύρο πιπέρι, γαλέτα, παρμεζάνα, μαϊντανό,...

9 φυσικά ποτά που θα σε ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της γρίπης

Το άρθρο παρουσιάζει εννέα φυσικά ροφήματα που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της γρίπης, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπραΰνοντας τον οργανισμό. Περιλαμβάνει επιλογές όπως το τσάι με μέλι...

Το λεμόνι σκληραίνει το κρέας κατά το μαγείρεμα;

Το λεμόνι, όταν χρησιμοποιείται σωστά, δεν σκληραίνει το κρέας κατά το μαγείρεμα, αλλά αντίθετα βοηθά στο μαλάκωμα και στην ενίσχυση της γεύσης του. Ο χυμός λεμονιού, χάρη στο κιτρικό...

Γλυκό µε κολοκυθάκια και τυριά

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα γλυκό με κολοκυθάκια και τυριά, ιδανικό για ένα ιδιαίτερο κέικ με αλμυρή γεύση. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν κολοκυθάκια, δυόσμο, φέτα, κεφαλοτύρι, αλεύρι...

Τρίφλ του Μαύρου Δάσους

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα εντυπωσιακό γλυκό, το Τρίφλ του Μαύρου Δάσους. Αρχικά, αναμειγνύονται τα ξηρά υλικά όπως το αλεύρι, το κακάο και το baking powder, ενώ...

Λουκάνικο με φακές

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα πλούσιο και αρωματικό πιάτο με λουκάνικο και φακές. Ξεκινά με το μαγείρεμα των ψιλών φακών σε νερό με ζωμό λαχανικών και προσθέτει...

Σμυρνέικα Σουτζουκάκια με Ζυμαρικά Casarecce

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για Σμυρνέικα σουτζουκάκια με ζυμαρικά Casarecce. Τα υλικά περιλαμβάνουν αρνίσιο κιμά, κρεμμύδια, σκόρδο, κύμινο, ψωμί, και Worcestershire σος. Η διαδικασία περιλαμβάνει το ζύμωμα του κιμά...

Παπαρδέλες με κόκορα μαγειρεμένο στο κρασί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για παπαρδέλες με κόκορα μαγειρεμένο στο κρασί, περιγράφοντας βήμα-βήμα την προετοιμασία του πιάτου. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως κόκορας, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριές, πάστα ντομάτας, κρασί...

Πίτα με κοτόπουλο, κεφαλοτύρι και ντοματίνια

Η συνταγή αυτή περιγράφει την παρασκευή μιας νόστιμης πίτας με κοτόπουλο, κεφαλοτύρι και ντοματίνια. Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία μιας ζύμης από φαρίνα, βούτυρο, νερό, αυγό και ζάχαρη,...

Σαλάτα με farfalle και αρωματικό κάρυ

Η συνταγή για σαλάτα με farfalle και αρωματικό κάρυ περιλαμβάνει μια πλούσια σύνθεση υλικών όπως φιογκάκια ζυμαρικά, ψιλοκομμένα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και φρούτα, ενώ το άρωμα του κάρυ και...

Κέικ μπανάνας με καραμέλα και βανίλια παγωτό

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κέικ μπανάνας με καραμέλα και παγωτό βανίλια, δημιουργία του σεφ Θεόδωρου Ελευθερίου. Η συνταγή, με χαμηλή δυσκολία, απαιτεί λίγα υλικά και χρόνο προετοιμασίας. Το...

Γλυκές τρούφες με βρώμη

Το άρθρο περιγράφει μια εύκολη συνταγή για γλυκές τρούφες με βρώμη, ιδανικές για σνακ ή επιδόρπιο. Χρησιμοποιώντας απλά υλικά όπως βρώμη, βανίλια, σιρόπι αγαύης, μαύρη σοκολάτα, γάλα βρώμης και αλεσμένα...

Γαρίδες με αρωματικό σκόρδο και κρεμώδη σάλτσα αβοκάντο

Στο άρθρο παρουσιάζεται μια συνταγή για γαρίδες με αρωματικό σκόρδο και κρεμώδη σάλτσα αβοκάντο από τον Παντελή Σοφοκλέους. Η προετοιμασία περιλαμβάνει τον καθαρισμό των γαρίδων και το μαρινάρισμά τους με...

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025: 36 κορυφαία εστιατόρια τιμήθηκαν ως τα καλύτερα της Κύπρου

Στην τελετή απονομής των «Χρυσών Σκούφων Κύπρου 2025», που διοργανώθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά από το «αθηνόραμα» και τον «Φιλελεύθερο», τιμήθηκαν 36 κορυφαία εστιατόρια της Κύπρου. Η εκδήλωση αναδεικνύει τα...

Μιλφέιγ με μαστιχωτή κρέμα

Η συνταγή του σεφ Λούη Παπαγεωργίου για μιλφέιγ με μαστιχωτή κρέμα αποτελείται από στρώσεις σφολιάτας γεμισμένες με μια πλούσια κρέμα μαστίχας, που παρασκευάζεται από γάλα, αβγά, ζάχαρη, αλεύρι και...

Μπύρα με κοτόπουλο

Ο σεφ Χρήστος Παναγιώτου παρουσιάζει μια συνταγή για κοτόπουλο μαριναρισμένο με μαύρη μπίρα και μυρωδικά. Χρησιμοποιώντας μπούτια κοτόπουλου, ελαιόλαδο, και μια ποικιλία από μπαχαρικά όπως πιπέρι, πάπρικα, και κύμινο,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ