Η ζάχαρη που τρώμε επιταχύνει τη γήρανση μας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, η κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης επιταχύνει τη βιολογική γήρανση, ακόμα και αν κάποιος ακολουθεί υγιεινή διατροφή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως η μεσογειακή διατροφή, συνδέεται με μικρότερη επιγενετική ηλικία.

Η κατανάλωση τροφών με πρόσθετη ζάχαρη αυξάνει την επιγενετική ηλικία, ενώ η μείωση της πρόσθετης ζάχαρης μπορεί να αναστρέψει τη διαδικασία γήρανσης. Οι ειδικοί προτείνουν την κατανάλωση τροφών με υψηλή θρεπτική αξία και χαμηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα για μακροζωία.

Διαβάστε παρακάτω

Έστω και αν τρώτε σε γενικό πλαίσιο υγιεινά, σε περίπτωση που υποκύπτετε σε γλυκούς πειρασμούς, τότε είστε υπαίτιοι για την… πρόωρη γήρανσή σας! Αυτό ουσιαστικώς προέκυψε από μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) που δημοσιεύθηκε στο «JAMA Network Open» και η οποία έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία και κυρίως απαλλαγμένη από πρόσθετη ζάχαρη, συνεπάγεται μικρότερη βιολογική ηλικία σε κυτταρικό επίπεδο.

Η διατροφή και το «επιγενετικό ρολόι»

Οι ερευνητές εξέτασαν πώς διαφορετικές παράμετροι που αφορούν τη διατροφή επηρεάζουν το αποκαλούμενο «επιγενετικό ρολόι» – ένα βιοχημικό τεστ που μαρτυρεί την υγεία αλλά και το προσδόκιμο ζωής – και ανακάλυψαν ότι όσο καλύτερα έτρωγε κάποιος, τόσο πιο νέα ήταν τα κύτταρά του. Ωστόσο, ακόμη και όταν ένα άτομο ακολουθούσε υγιεινή διατροφή, κάθε γραμμάριο επιπρόσθετης ζάχαρης που κατανάλωνε συνδεόταν με αύξηση της επιγενετικής ηλικίας του.

Η κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη σχετιζόταν με επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης, ακόμη και αν το άτομο ακολουθούσε μια κατά τα άλλα υγιεινή διατροφή.

Η νέα μελέτη – που ήταν μία από τις πρώτες που εξέτασαν τη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης ζάχαρης και της επιγενετικής ηλικίας – βοηθά στην καλύτερη κατανόηση σχετικά με το γιατί η ζάχαρη είναι τόσο επιβαρυντική για την υγεία, σημείωσε η Ελίσα Επελ, καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών του UCSF, εκ των κύριων συγγραφέων της και συμπλήρωσε: «Γνωρίζαμε ότι τα υψηλά επίπεδα πρόσθετων σακχάρων σχετίζονται με κακή μεταβολική υγεία και πρόωρη εμφάνιση νόσων, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο διατροφικό παράγοντα. Τώρα μάθαμε ότι η επιτάχυνση της επιγενετικής γήρανσης κρύβεται πίσω από αυτή τη σχέση και αυτός είναι πιθανότατα ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης περιορίζει τη μακροζωία».

Η πρόσθετη ζάχαρη και οι συστάσεις

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές ανέλυσαν τα αρχεία διατροφής 342 γυναικών από τη Βόρεια Καλιφόρνια με μέση ηλικία τα 39 έτη. Οι συμμετέχουσες ανέφεραν ότι κατανάλωναν 61,5 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης ημερησίως κατά μέσο όρο, αν και υπήρχε μεγάλο εύρος κατανάλωσης: από 2,7 ως 316 γραμμάρια. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μια πλάκα σοκολάτας γάλακτος έχει περί τα 25 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης ενώ ένα κουτάκι κόλα περί τα 39 γραμμάρια. Οι αρμόδιοι οργανισμοί συστήνουν στους ενηλίκους να μην καταναλώνουν περισσότερα από 50 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης ημερησίως.

Οι επιστήμονες εξέτασαν κατά πόσο η διατροφή της κάθε εθελόντριας πληρούσε τα κριτήρια της μεσογειακού τύπου διατροφής η οποία είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά καθώς και μιας διατροφής που συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο χρονίων νόσων.

Ο δείκτης ΕΝΙ

Τέλος συνέκριναν τη διατροφή της κάθε γυναίκας με έναν δείκτη τον οποίο δημιούργησαν, τον αποκαλούμενο «Επιγενετικό Δείκτη Θρεπτικών Στοιχείων» (ΕΝΙ). Ο Δείκτης αυτός βασίζεται σε θρεπτικά συστατικά τα οποία συνδέονται με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις διεργασίες καθώς και με τη διατήρηση και την επιδιόρθωση του DNA. Τα θρεπτικά αυτά στοιχεία περιλαμβάνουν τις βιταμίνες Α, C, Β12 και Ε, το φυλλικό οξύ, το σελήνιο, το μαγνήσιο, τις διαιτητικές ίνες και τις ισοφλαβόνες.

Η αντιγηραντική μεσογειακή διατροφή

Οπως προέκυψε, η υιοθέτηση οποιουδήποτε από τους δύο τύπους διατροφής συνδεόταν ισχυρά με μικρότερη επιγενετική ηλικία – με τη μεσογειακή διατροφή να έχει ισχυρότερη σύνδεση.

Γλυκιά… βιολογική γήρανση

Οι ερευνητές εξέτασαν ξεχωριστά την πρόσληψη ζάχαρης και είδαν ότι η κατανάλωση τροφίμων με πρόσθετη ζάχαρη σχετιζόταν με επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης, ακόμη και αν το άτομο ακολουθούσε μια κατά τα άλλα υγιεινή διατροφή.

Αναστρέψιμη διαδικασία

«Με δεδομένο ότι τα επιγενετικά μοτίβα φαίνεται να είναι αναστρέψιμα, η μείωση κατά 10 γραμμάρια της πρόσθετης ζάχαρης που καταναλώνει ένα άτομο ημερησίως, πιθανότατα μπορεί να γυρίσει πίσω το βιολογικό ρολόι κατά 2,4 μήνες – αν το μοτίβο αυτό διατηρηθεί σε μάκρος χρόνου» τόνισε η δρ Μπάρμπαρα Λαράια, εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης, καθηγήτρια στο Πρόγραμμα για την Τροφή, τη Διατροφή και την Πληθυσμιακή Υγεία του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ (UC Berkeley). Η καθηγήτρια κατέληξε αναφέροντας ότι «η επιλογή τροφών που περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά – ‘κλειδιά’ και λίγα πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να αποτελέσει έναν νέο διατροφικό δρόμο προς τη μακροζωία».

Θεοδώρα Ν. Τσώλη

in.gr

Συνοπτικά

  • Η κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης επιταχύνει τη βιολογική γήρανση, ανεξάρτητα από την υγιεινή διατροφή.
  • Η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, συνδέεται με μικρότερη επιγενετική ηλικία.
  • Η μείωση πρόσθετης ζάχαρης μπορεί να αναστρέψει τη διαδικασία γήρανσης.
  • Η κατανάλωση τροφών με υψηλή θρεπτική αξία και χαμηλή ζάχαρη συστήνεται για μακροζωία.
Διαβάστε επίσης

Το λεμόνι σκληραίνει το κρέας κατά το μαγείρεμα;

Το λεμόνι, όταν χρησιμοποιείται σωστά, δεν σκληραίνει το κρέας κατά το μαγείρεμα, αλλά αντίθετα βοηθά στο μαλάκωμα και στην ενίσχυση της γεύσης του. Ο χυμός λεμονιού, χάρη στο κιτρικό...

Γλυκό µε κολοκυθάκια και τυριά

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα γλυκό με κολοκυθάκια και τυριά, ιδανικό για ένα ιδιαίτερο κέικ με αλμυρή γεύση. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν κολοκυθάκια, δυόσμο, φέτα, κεφαλοτύρι, αλεύρι...

Τρίφλ του Μαύρου Δάσους

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα εντυπωσιακό γλυκό, το Τρίφλ του Μαύρου Δάσους. Αρχικά, αναμειγνύονται τα ξηρά υλικά όπως το αλεύρι, το κακάο και το baking powder, ενώ...

Λουκάνικο με φακές

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα πλούσιο και αρωματικό πιάτο με λουκάνικο και φακές. Ξεκινά με το μαγείρεμα των ψιλών φακών σε νερό με ζωμό λαχανικών και προσθέτει...

Σμυρνέικα Σουτζουκάκια με Ζυμαρικά Casarecce

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για Σμυρνέικα σουτζουκάκια με ζυμαρικά Casarecce. Τα υλικά περιλαμβάνουν αρνίσιο κιμά, κρεμμύδια, σκόρδο, κύμινο, ψωμί, και Worcestershire σος. Η διαδικασία περιλαμβάνει το ζύμωμα του κιμά...

Παπαρδέλες με κόκορα μαγειρεμένο στο κρασί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για παπαρδέλες με κόκορα μαγειρεμένο στο κρασί, περιγράφοντας βήμα-βήμα την προετοιμασία του πιάτου. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως κόκορας, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριές, πάστα ντομάτας, κρασί...

Πίτα με κοτόπουλο, κεφαλοτύρι και ντοματίνια

Η συνταγή αυτή περιγράφει την παρασκευή μιας νόστιμης πίτας με κοτόπουλο, κεφαλοτύρι και ντοματίνια. Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία μιας ζύμης από φαρίνα, βούτυρο, νερό, αυγό και ζάχαρη,...

Σαλάτα με farfalle και αρωματικό κάρυ

Η συνταγή για σαλάτα με farfalle και αρωματικό κάρυ περιλαμβάνει μια πλούσια σύνθεση υλικών όπως φιογκάκια ζυμαρικά, ψιλοκομμένα λαχανικά, ξηρούς καρπούς και φρούτα, ενώ το άρωμα του κάρυ και...

Κέικ μπανάνας με καραμέλα και βανίλια παγωτό

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κέικ μπανάνας με καραμέλα και παγωτό βανίλια, δημιουργία του σεφ Θεόδωρου Ελευθερίου. Η συνταγή, με χαμηλή δυσκολία, απαιτεί λίγα υλικά και χρόνο προετοιμασίας. Το...

Γλυκές τρούφες με βρώμη

Το άρθρο περιγράφει μια εύκολη συνταγή για γλυκές τρούφες με βρώμη, ιδανικές για σνακ ή επιδόρπιο. Χρησιμοποιώντας απλά υλικά όπως βρώμη, βανίλια, σιρόπι αγαύης, μαύρη σοκολάτα, γάλα βρώμης και αλεσμένα...

Γαρίδες με αρωματικό σκόρδο και κρεμώδη σάλτσα αβοκάντο

Στο άρθρο παρουσιάζεται μια συνταγή για γαρίδες με αρωματικό σκόρδο και κρεμώδη σάλτσα αβοκάντο από τον Παντελή Σοφοκλέους. Η προετοιμασία περιλαμβάνει τον καθαρισμό των γαρίδων και το μαρινάρισμά τους με...

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025: 36 κορυφαία εστιατόρια τιμήθηκαν ως τα καλύτερα της Κύπρου

Στην τελετή απονομής των «Χρυσών Σκούφων Κύπρου 2025», που διοργανώθηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά από το «αθηνόραμα» και τον «Φιλελεύθερο», τιμήθηκαν 36 κορυφαία εστιατόρια της Κύπρου. Η εκδήλωση αναδεικνύει τα...

Μιλφέιγ με μαστιχωτή κρέμα

Η συνταγή του σεφ Λούη Παπαγεωργίου για μιλφέιγ με μαστιχωτή κρέμα αποτελείται από στρώσεις σφολιάτας γεμισμένες με μια πλούσια κρέμα μαστίχας, που παρασκευάζεται από γάλα, αβγά, ζάχαρη, αλεύρι και...

Μπύρα με κοτόπουλο

Ο σεφ Χρήστος Παναγιώτου παρουσιάζει μια συνταγή για κοτόπουλο μαριναρισμένο με μαύρη μπίρα και μυρωδικά. Χρησιμοποιώντας μπούτια κοτόπουλου, ελαιόλαδο, και μια ποικιλία από μπαχαρικά όπως πιπέρι, πάπρικα, και κύμινο,...

Κρέμα Αναρρόφησης

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κρέμα αναρρόφησης, η οποία περιλαμβάνει φύλλα κρούστας, ανθότυρο ζερζέκκις, ζάχαρη, μέλι, κρέμα γάλακτος, κανέλα, ροδόσταγμα και καρύδια. Τα φύλλα ψήνονται πρώτα και μετά...

Κουνουπίδι στέικ με κεφαλοτύρι και γιαουρτένιο ντιπ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κουνουπίδι στέικ με κεφαλοτύρι και γιαουρτένιο ντιπ, δημιουργία της Χριστίνας Χριστοφή. Η συνταγή περιλαμβάνει μαρινάρισμα του κουνουπιδιού με ελαιόλαδο, σκόρδο και θυμάρι, και...

Ψυγείου μπισκοτάκια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μπισκότα ψυγείου, περιγράφοντας τα υλικά και την εκτέλεση. Χρησιμοποιούνται βασικά υλικά όπως βούτυρο, ζάχαρη, αλεύρι και σοκολάτα, ενώ η διαδικασία περιλαμβάνει την ανάμειξη των...

Σαλάτα με σπαράγγια, ντομάτα και τυρί φέτα

Η σαλάτα με σπαράγγια, ντομάτα και τυρί φέτα είναι μια φρέσκια και νόστιμη επιλογή που συνδυάζει ψητά σπαράγγια και ντοματίνια με κρουτόν ψωμιού και τριμμένη φέτα. Η βινεγκρέτ, που...

Clean Eating: Η διατροφική μόδα που ήρθε για να μείνει

Το Clean Eating είναι μια διατροφική τάση που προωθεί την κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφίμων, αποφεύγοντας τα προϊόντα με πρόσθετα και συντηρητικά. Παρουσιάζεται ως τρόπος ζωής που υπόσχεται υγεία και...

Αστέριος Κουστούδης: Γνωρίστε τον πολυβραβευμένο σεφ που θα δημιουργήσει στους Χρυσούς Σκούφους Κύπρου!

Ο Αστέριος Κουστούδης είναι ένας από τους κορυφαίους σεφ της γενιάς του, γνωστός για τη δημιουργικότητα και την ποιότητα των πιάτων του. Ως executive chef στα πολυτελή ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρεταννία»...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ