Clean Eating: Η διατροφική μόδα που ήρθε για να μείνει

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Clean Eating είναι μια διατροφική τάση που προωθεί την κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφίμων, αποφεύγοντας τα προϊόντα με πρόσθετα και συντηρητικά. Παρουσιάζεται ως τρόπος ζωής που υπόσχεται υγεία και ευεξία, χωρίς να περιορίζεται σε συγκεκριμένες δίαιτες ή μετρήσεις θερμίδων.

Αν και η μετάβαση σε αυτήν τη διατροφική προσέγγιση μπορεί να είναι σταδιακή και προκλητική, ειδικά με τον αποκλεισμό της ζάχαρης, προσφέρει οφέλη όπως απώλεια βάρους και υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών. Ωστόσο, η αυστηρή τήρηση του Clean Eating μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικό αποκλεισμό τροφίμων, φέρνοντας κινδύνους για διατροφικές διαταραχές όπως η ορθορεξία.

Διαβάστε παρακάτω

Η ποπ διατροφή στην οποία ορκίζονται σήμερα τα wellness freaks δεν είναι άλλη από το Clean Eating. Μια ποπ δίαιτα που δεν ακολουθεί φόρμουλες και δεν μετρά θερμίδες, αλλά κηρύσσει τον πόλεμο σε όλα τα τρόφιμα που έχουν υποστεί οποιανδήποτε επεξεργασία. Απλό; Κατανοητό; Εφικτό; Μην απαντήσεις αν δεν διαβάσεις την επόμενη παράγραφο.

Από την Νταϊάνα Αζά

Κάτι τα κιλά των γιορτών, κάτι το τζιν που δεν ανέβαινε, όλα έμοιαζαν να είχαν φτάσει σε ένα τέλμα που μόνο κάτι ριζοσπαστικό μπορούσε να επαναφέρει την τάξη. Και κάπως έτσι, προέκυψε η ιδέα του Clean Eating. Μιας δίαιτας που πρωταγωνιστεί σε Vogue και Food Network που δεν αποτελείται από εβδομαδιαίο πρόγραμμα, αλλά ορίζεται ως τρόπος ζωής και που δεν σε αδυνατίζει άμεσα, αλλά υπόσχεται να σου χαρίσει υγεία και ευεξία. Η έννοια- κλειδί που επιβάλλεται να έχεις συνεχώς στο μυαλό και να κατανοήσεις καλά, είναι η επεξεργασία που έρχεται σε αντίθεση με την εμμονή της συγκεκριμένης διατροφής με τα αγνά (ή αλλιώς καθαρά) τρόφιμα. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα ορίζονται αυτά στα οποία εντοπίζουμε τα περισσότερα πρόσθετα υλικά, συντηρητικά, χρωστικές, γλυκαντικά, ακόμα και βιταμίνες, τα οποία αλλοιώνουν για σκοπούς συντήρησης, γεύσης ή εμφάνισης το προϊόν από την αρχική του μορφή ή όλα αυτά που έχουν εξολοκλήρου δημιουργηθεί σε κάποιο εργοστάσιο. Όπως είναι οτιδήποτε περιέχει ζάχαρη, οι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων, οι σοκολάτες, τα πάσης φύσεως δημητριακά, τα αλλαντικά, οι συσκευασμένοι ζωμοί, τα πατατάκια, το άσπρο ψωμί, το λευκό αλεύρι ακόμα και το –υγιεινό, κατά τα άλλα- ρύζι. Τι μένει; Καλή ερώτηση.

Quinoa Salad In Bowl With Avocado, Sweet Potato, Beans On Gray Background. Superfood Concept. Healthy, Clean Eating Concept. Vegan Or Gluten Free Diet. Top View

Ο ΛΕΥΚΟΣ ΕΧΘΡΟΣ
Είναι ξεκάθαρο πως αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Όπως οι vegans δεν τρώνε τη μια στιγμή μπριζόλες και την επόμενη chia seeds, έτσι και η μετάβαση στο clean eating πρέπει να γίνει σταδιακά. Στη δική μου περίπτωση, η αποχή από τη ζάχαρη ήταν το πρώτο –και το πιο δύσκολο – βήμα. Ο σκέτος καφές, που είχε την ίδια γεύση με την κρέμα για τις ρυτίδες και οι ION αμυγδάλου που έγιναν σκέτα αμύγδαλα. Η ζάχαρη στις μέρες μας, αν δεν το πήρες ακόμα χαμπάρι, βρίσκεται παντού, ακόμα και σε προϊόντα που πλασάρονται ως διαιτητικά ή υγιεινά. Στα δημητριακά ολικής αλέσεως, στους ζωμούς λαχανικών, στις συσκευασμένους πολτούς ντομάτας, στα σιρόπια για το βήχα και τις καραμέλες για το λαιμό. Κι αν έχεις την εντύπωση πως η στέρηση είναι ανάλογη με αυτή που ένιωθες όταν έκοβες το κάπνισμα και ο δικός σου άναβε τσιγάρο, δεν έχεις ιδέα τι σε περιμένει. Στο επόμενο βήμα, οδηγείσαι χωρίς καν να το αντιληφθείς. Γιατί μπροστά στη ζάχαρη, τι ψυχή έχει το αλεύρι και τα λευκά μακαρόνια;

Fresh Vegetable Noodle Spring Roll, With Butterfly Pea Flower.

ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ
Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, πέρασαν 8 βδομάδες. Και πέραν από τις πρώτες δυσκολίες και στερητικά σύνδρομα (κυρίως λόγω της ζάχαρης), οι μέρες κύλησαν πιο ομαλά απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς από μια διατροφή με τόσες απαγορεύσεις. Πέντε κιλά έχουν κάνει φτερά και κάποιες κακές συνήθειες έχουν αντικατασταθεί και δύσκολα θα επανέλθουν. Γιατί όλη η φιλοσοφία (ή έστω το marketing) της συγκεκριμένης διατροφής είναι πως πρόκειται για έναν τρόπο ζωής που σκοπό δεν έχει να σε αδυνατίσει αλλά να σου αλλάξει τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα. Αυτό όμως, αναπόφευκτα, κρύβει κινδύνους. Γιατί όταν η λέξη «καθαρό» βάζει όλα τα επεξεργασμένα στην κατηγορία του «βρόμικου» κι εσύ συνεχίζεις να αποκλείεις όλο και περισσότερα τρόφιμα από τη διατροφή σου, καταλήγεις να βρίσκεσαι στα όρια της ορθορεξίας, που αποτελεί έστω και ανεπίσημα, είδος διατροφικής διαταραχής.

Συνοπτικά

  • Το Clean Eating προωθεί την κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφίμων, αποφεύγοντας προϊόντα με πρόσθετα και συντηρητικά.
  • Η μετάβαση σε αυτή τη διατροφική προσέγγιση μπορεί να είναι προκλητική, ιδιαίτερα λόγω της αποχής από τη ζάχαρη.
  • Η πρακτική υπόσχεται οφέλη όπως απώλεια βάρους και υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών χωρίς αυστηρές δίαιτες.
  • Υπάρχουν κίνδυνοι υπερβολικής αποχής από τρόφιμα, που μπορεί να οδηγήσουν σε διατροφικές διαταραχές όπως η ορθορεξία.
Διαβάστε επίσης

Αφράτη μους αναρής με παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για αφράτη μους αναρής συνοδευόμενη από παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού. Για τη μους, χρειάζονται υλικά όπως γιαούρτι, μέλι, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη άχνη και αναρή,...

Ψητή τσιπούρα με αρωματική πάπρικα

Η συνταγή για ψητή τσιπούρα με αρωματική πάπρικα αποτελεί μια νόστιμη και εύκολη επιλογή για το τραπέζι σας. Αφού πλύνετε και αλατίσετε τις τσιπούρες, τις τοποθετείτε στο ψυγείο μέχρι...

Ριζότο με πράσινη πινελιά

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ριζότο με πράσινα λαχανικά, προσφέροντας μια φρέσκια και κρεμώδη γεύση. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ρύζι αρμπόριο, ελαιόλαδο, κρεμμύδια, σκόρδο, φινόκιο, λευκό κρασί, ζωμό...

Γλυκό μπράουνι με κρέμα φουντουκιού

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για γλυκό μπράουνι με κρέμα φουντουκιού, περιλαμβάνοντας τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής. Τα βασικά συστατικά για το μπράουνι είναι αυγά, καστανή ζάχαρη,...

Μπολονέζ λαζάνια

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής μπολονέζ λαζάνια, ξεκινώντας από τα υλικά που απαιτούνται για τη σάλτσα μπολονέζ και τη μπεσαμέλ, καθώς και την προετοιμασία τους. Η συνταγή περιλαμβάνει την...

Επιδόρπιο γιαουρτιού με μέλι και φρέσκα φρούτα

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα δροσερό επιδόρπιο γιαουρτιού με μέλι και φρέσκα φρούτα, που συνδυάζει κρέμα γιαουρτιού και ζελέ φρούτων. Η κρέμα παρασκευάζεται με κρέμα γάλακτος, γιαούρτι, ζάχαρη,...

Kantinaki: Ο μικρός αδελφός του «Kantina» στην Πινδάρου

Το Kantinaki, ο νέος χώρος στην Πινδάρου, αποτελεί τον μικρό αδελφό του γνωστού «Kantina» και προσφέρει υγιεινές επιλογές για πρωινό. Με την άφιξή του, εμπλουτίζει την τοπική γαστρονομική σκηνή, προσφέροντας...

Η Blue Island μαζί με τη CYMEPA διοργάνωσαν εθελοντική καθαριότητα στην παραλία του Λιμανιού Ζυγίου

Η Blue Island, σε συνεργασία με τη CYMEPA, διοργάνωσε εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας στο λιμανάκι Ζυγίου, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλιείας. Η...

Σάντουιτς με χτυπητά αβγά

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σάντουιτς με χτυπητά αβγά, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Χρησιμοποιούνται αβγά, γάλα, ελαιόλαδο και κουλούρια με σησάμι, ενώ προστίθεται ζαμπόν ή κυπριακή...

Κρεμώδες Ρυζόγαλο

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για κρεμώδες ρυζόγαλο, ξεκινώντας με τα υλικά που χρειάζονται, όπως ρύζι γλασέ, γάλα, ζάχαρη, νισεστέ, βανίλια και κανέλα. Η διαδικασία περιλαμβάνει το βράσιμο του...

“Τα κύρια είδη πιπεριού και οι εφαρμογές τους”

Το άρθρο παρουσιάζει τα κύρια είδη πιπεριού και τις εφαρμογές τους στη μαγειρική, αναδεικνύοντας την πολυμορφία και τη γευστική αξία του μπαχαρικού αυτού. Το μαύρο πιπέρι, το πιο κοινό,...

Αλμυρό τσίζκεϊκ με κολοκύθα και μανιτάρια

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής ενός αλμυρού τσίζκεϊκ με κολοκύθα και μανιτάρια, που συνδυάζει γεύσεις από τυριά, λαχανικά και μπαχαρικά. Η συνταγή ξεκινά με την προετοιμασία μιας τραγανής...

Πικάντικο ινδικό vegan τσίλι µε λαχανικά και καλαµπόκι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πικάντικο ινδικό vegan τσίλι με λαχανικά και καλαμπόκι, χρησιμοποιώντας κονσέρβες μανιταριών, καλαμποκιού και αρακά με καρότα. Η διαδικασία περιλαμβάνει σοτάρισμα κρεμμυδιού, σκόρδου και τσίλι,...

Γευστική ελληνική σαλάτα με καννέλλινι φασόλια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μια γευστική ελληνική σαλάτα με καννέλλινι φασόλια, που συνδυάζει φρέσκα λαχανικά όπως ντομάτες, αγγούρι, πιπεριές και κρεμμύδι με μαύρες ελιές, φέτα και προαιρετικά...

Σαλάτα κινόα με λαχανικά Μεξικού και κόκκινα φασόλια

Η σαλάτα κινόα με λαχανικά Μεξικού και κόκκινα φασόλια αποτελεί μια θρεπτική και γευστική πρόταση, κατάλληλη για όλες τις ώρες της ημέρας. Η βάση της περιλαμβάνει κινόα, η οποία...

Σαλάτα Buddha Bowl µε µανιτάρια και καλαµπόκι

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για μια σαλάτα Buddha Bowl με μανιτάρια και καλαμπόκι, η οποία είναι γεμάτη χρώμα και γεύση. Η συνταγή περιλαμβάνει καστανό ρύζι, καλαμπόκι, μανιτάρια, μεξικάνικο μείγμα...

Φαλάφελ φούρνου με υγιεινό ντιπ ταχίνι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για φαλάφελ φούρνου, συνοδευμένα με ένα υγιεινό ντιπ ταχίνι με σουμάκ. Η συνταγή περιλαμβάνει λεπτομερείς οδηγίες για την προετοιμασία και το ψήσιμο των φαλάφελ,...

Λαζάνια για Χορτοφάγους

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για λαζάνια χορτοφαγικά, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Η συνταγή περιλαμβάνει γέμιση με λαχανικά όπως μανιτάρια και μείγμα Mexico Mix, αρωματισμένη...

Σουφλέ / Πουτίγκα από καλαμπόκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σουφλέ καλαμποκιού, ένα νόστιμο πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως συνοδευτικό ή ορεκτικό. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν γλυκό καλαμπόκι, αυγά, γάλα, κρέμα γάλακτος,...

Καλαμποκίσιες τηγανίτες με σάλτσα γλυκόξινης ντιπ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για καλαμποκίσιες τηγανίτες, συνοδευόμενες από μια σάλτσα γλυκόξινης ντιπ. Για την παρασκευή των τηγανίτων, χρησιμοποιείται γλυκό καλαμπόκι, αλεύρι, μπαχαρικά, αυγά, φρέσκα κρεμμυδάκια και κόλιανδρος,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ