Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για έναν σοκολατένιο κορμό με γεύση φράουλας, εστιάζοντας στη διαδικασία παρασκευής του παντεσπανιού σοκολάτας και της γέμισης. Αρχικά, το παντεσπάνι παρασκευάζεται με λιωμένη σοκολάτα, κρόκους αυγών και μαρέγκα, και ψήνεται σε ταψάκι.
Στη συνέχεια, η γέμιση αποτελείται από σαντιγί με λικέρ και ξύσμα πορτοκαλιού, μαρμελάδα φράουλας και ψιλοκομμένες φράουλες. Ο κορμός τυλίγεται και διατηρείται στο ψυγείο πριν σερβιριστεί, ενώ μπορεί να γαρνιριστεί με ξύσματα σοκολάτας και φρέσκιες φράουλες για επιπλέον γεύση και εμφάνιση.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
Για το παντεσπάνι σοκολάτας:
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, περασµένη από χοντρό τρίφτη
3 κουταλιές νερό
6 µεγάλα αβγά σε θερµοκρασία δωµατίου, χωρισµένα
2/3 φλ. ζάχαρη
¼ κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά κακάο + επιπλέον για πασπάλισµα
Επιπλέον κακάο και ζάχαρη άχνη για πασπάλισµα
2 κουταλάκια λιωµένο βούτυρο για τη λαµαρίνα
Για τη γέµιση:
1 φλ. κρέµα γάλακτος,
1 κουταλιά κοσκινισµένη ζάχαρη άχνη
2 κουταλιές λικέρ πορτοκαλιού
1 κουταλάκι ξύσµα πορτοκαλιού
5 φράουλες (όχι µαλακές) κοµµένες σε ψιλά κυβάκια (προαιρετικά)
5 κουταλιές µαρµέλαδα φράουλα
Γαρνίρισµα (προαιρετικά):
Ξύσµατα σοκολάτας και φράουλες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερµαίνετε το φούρνο στους 180°C. Αλείφετε µε λιωµένο βούτυρο ένα ταψάκι για κορµό, 45 x 30 εκ. περίπου και ύψους 2½-3 εκ. και ντύνετε τον πάτο του µε λαδόκολλα που θα εξέχει 4-5 εκατοστά στα πλευρά. Λιώνετε τη σοκολάτα σε µπεν µαρί, µαζί µε 3 κουταλιές νερό και την αφήνετε να κρυώσει.
Kτυπάτε τους κρόκους µε ½ φλ. ζάχαρη και το αλάτι σε ένα µεγάλο µπολ, µέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν και ανακατεύετε µέσα τη λιωµένη σοκολάτα. Καθαρίζετε το σύρµα του µίξερ και κτυπάτε χώρια τα ασπράδια µέχρι ν’ αρχίσουν να πήζουν και προσθέτετε τµηµατικά την υπόλοιπη ζάχαρη, συνεχίζοντας το κτύπηµα για να γίνει µια σφικτή µαρέγκα, λεία και γυαλιστερή.
Ανακατεύετε το 1/3 της µαρέγκας στο µίγµα των κρόκων και ύστερα ενσωµατώνετε την υπόλοιπη, ανακατεύοντας ελαφρά και παίρνοντας µίγµα από κάτω και γέρνοντάς το προς τα πάνω. Απλώνετε το µίγµα στο ταψάκι και ψήνετε το παντεσπάνι για 15-18 λεπτά, µέχρι να φουσκώσει καλά και να στεγνώσει. Βάζετε το ταψάκι πάνω σε σχάρα και το σκεπάζετε µε διπλό, υγρό απορροφητικό χαρτί από ρολό κουζίνας. Αφήνετε να µείνει 5 λεπτά, αφαιρείτε το χαρτί και κρυώνετε εντελώς το παντεσπάνι. Περνάτε ένα µαχαιράκι στον περίγυρό του για να ξεκολλήσει από τη λαδόκολλα. Πασπαλίζετε την επιφάνεια του κέικ µε κοσκινισµένο κακάο και απλώνετε ένα φύλλο λαδόκολλα από πάνω του. Το αναποδογυρίζετε πάνω στη λαδόκολλα και ξεκολλάτε προσεκτικά τη λαδόκολλα στην οποία ψήθηκε. (Μην ανησυχήσετε αν το παντεσπάνι σκάσει λίγο, θα κρατηθεί στη θέση του όταν τυλιχτεί σε ρολό).
Ετοιµάζετε τη γέµιση: Kτυπάτε την κρέµα γάλακτος σε σαντιγί µε τη ζάχαρη άχνη και το λικέρ του πορτοκαλιού και ανακατεύετε µέσα το ξύσµα πορτοκαλιού και τις ψιλοκοµµένες φράουλες. Αλείφετε το παντεσπάνι µε τη µαρµέλαδα και ύστερα απλώνετε πάνω οµοιόµορφα τη σαντιγί, αφήνοντας ένα µικρό περιθώριο γύρω-γύρω. Τυλίγετε τον κορµό, ξεκινώντας από το φαρδύ µέρος του µε τη βοήθεια της λαδόκολλας και το µεταφέρετε σε πιατέλα µε την κόγχη προς τα κάτω. Τον κρατάτε στο ψυγείο σκεπασµένο χαλαρά και πριν τον σερβίρετε, τον γαρνίρετε αν θέλετε µε ξύσµατα σοκολάτας και φράουλες.
Συνοπτικά
- Η συνταγή περιλαμβάνει παντεσπάνι σοκολάτας με λιωμένη σοκολάτα, κρόκους αυγών και μαρέγκα.
- Η γέμιση αποτελείται από σαντιγί με λικέρ πορτοκαλιού, ξύσμα πορτοκαλιού, μαρμελάδα φράουλας και φράουλες.
- Ο κορμός τυλίγεται με τη βοήθεια λαδόκολλας και φυλάσσεται στο ψυγείο πριν το σερβίρισμα.
- Γαρνίρεται προαιρετικά με ξύσματα σοκολάτας και φρέσκιες φράουλες για επιπλέον εμφάνιση.
