Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σολομό με γλυκοπατάτες και χαρουπόμελο, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Ο σολομός μαρινάρεται με ένα μείγμα από σκόρδο, φρέσκο τζίντζερ και χαρουπόμελο, ενώ οι γλυκοπατάτες κόβονται και αναμειγνύονται με το ίδιο μείγμα και ελαιόλαδο.
Αφού τοποθετηθούν σε ταψί με λαδόκολλα, ψήνονται σε θερμογκρίλ στους 160 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά, και στη συνέχεια προστίθεται ο σολομός για επιπλέον 7 λεπτά. Το πιάτο αφήνεται να κρυώσει για 5 λεπτά πριν το σερβίρισμα.
Διαβάστε παρακάτω
Υλικά
1 κιλό σολομό steak
700γρ γλυκοπατάτες
20γρ σκόρδο
20γρ φρέσκο ginger
140γρ χαρουπόμελο
Θαλασσινό αλάτι
30γρ ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζετε το σκόρδο και το ginger και τα τρίβετε σε λεπτό τρίφτη. Ανακατεύετε μαζί με το χαρουπόμελο και λίγο αλάτι. Αλείβετε τα steak σολομού με το μισό από αυτό το μείγμα και κρατάτε στο ψυγείο.
Αφαιρείτε τη φλούδα από τις γλυκοπατάτες και κόβετε σε στενόμακρα κομμάτια. Βάζετε σε λεκάνη μαζί με το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο μείγμα χαρουπόμελου και τινάζετε, έτσι ώστε να καλυφτούν ομοιόμορφα.
Απλώνετε σε ρηχό ταψί φούρνου, το οποίο έχετε καλύψει με λαδόκολλα.
Ψήνετε στο θερμογκρίλ (συνδυασμός φούρνου με αέρα και γκριλ) σε θερμοκρασία 160 βαθμούς Κελσίου για 30’. Προσθέτετε τα steaks σολομού και ψήνετε για 7’ ακόμα.
Αφήνετε για 5’ εκτός φούρνου και σερβίρετε.
Συνοπτικά
- Η συνταγή περιλαμβάνει σολομό μαριναρισμένο με σκόρδο, τζίντζερ και χαρουπόμελο.
- Οι γλυκοπατάτες αναμειγνύονται με το ίδιο μείγμα και ελαιόλαδο πριν το ψήσιμο.
- Το ψήσιμο γίνεται σε θερμογκρίλ στους 160°C για 30 λεπτά για τις γλυκοπατάτες και 7 λεπτά για τον σολομό.
- Το πιάτο αφήνεται να κρυώσει για 5 λεπτά πριν το σερβίρισμα.
