Η συνταγή για γευστική μηλόπιτα με τραγανό φύλλο κρούστας περιλαμβάνει επτά φύλλα κρούστας, καρύδια, σταφίδες, ζάχαρη και κανέλα. Η γέμιση προετοιμάζεται με κόκκινα μήλα κομμένα σε κυβάκια, ενώ το άλειμμα των φύλλων γίνεται με βούτυρο, καστανή ζάχαρη και κανέλα.
Τα φύλλα κρούστας γεμίζονται με το μείγμα της γέμισης, τυλίγονται σε σχήμα σαλιγκαριού και ψήνονται σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά. Η μηλόπιτα σερβίρεται ζεστή, πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και κανέλα, και μπορεί να ξαναγίνει τραγανή με μια αναθέρμανση στο φούρνο.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
• 7 φύλλα κρούστας
• ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
• κανέλα για πασπάλισμα
Για τη γέμιση:
• 3 (600γρ.) κόκκινα μήλα Royal Gala ή Red Delicious Marlene κομμένα σε κυβάκια
• 2/3 φλ. καρυδόψιχα χοντροαλεσμένη
• 1 φλ. σταφίδες ξανθές
• 2 κουταλιές καστανή ζάχαρη
• 1 κουταλιά κανέλα
• ½ φλ. φρυγανιά (γαλέτα)
Για το άλειμμα των φύλλων
• ½ φλ. βούτυρο ανάλατο λιωμένο
• ½ φλ. καστανή ζάχαρη
• 1 κουταλιά κανέλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά για τη γέμιση. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύετε τη ζάχαρη με την κανέλα για το άλειμμα των φύλλων.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Για τα φύλλα: Σε ένα μπολ αναμιγνύετε την καστανή ζάχαρη και την κανέλα. Απλώνετε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας σας, ραντίζετε με βούτυρο. Πασπαλίζετε με το μίγμα της ζάχαρης και της κανέλας.
Σκορπάτε από πάνω 3-4 κουταλιές από τη γέμιση με τα μήλα. Τυλίγετε το φύλλο κρούστας, το
στριφογυρίζετε και το τυλίγετε σαν σαλιγκάρι. Επαναλαμβάνετε το ίδιο με τα υπόλοιπα υλικά.
Βάζετε τη μηλόπιτα στο ταψί και πασπαλίζετε με το μίγμα της ζάχαρης – κανέλας. Ψήνετε στον
προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά περίπου.
Σερβίρετε τη μηλόπιτα ζεστή πασπαλίζοντας αν θέλετε με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Αν μα-
λακώσουν οι μηλόπιτες σας, μπορείτε να τις ξανακάνετε τραγανές αν τις ξαναζεστάνετε στο
φούρνο.
Συνοπτικά
- Η μηλόπιτα παρασκευάζεται με κόκκινα μήλα, καρύδια, σταφίδες, ζάχαρη και κανέλα σε φύλλα κρούστας.
- Το άλειμμα των φύλλων γίνεται με λιωμένο βούτυρο, καστανή ζάχαρη και κανέλα.
- Τα φύλλα κρούστας τυλίγονται σε σχήμα σαλιγκαριού και ψήνονται στους 180°C για 30 λεπτά.
- Η μηλόπιτα σερβίρεται ζεστή με ζάχαρη άχνη και κανέλα, και μπορεί να ξαναγίνει τραγανή με αναθέρμανση.
