Ψητός μπακαλιάρος με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητό μπακαλιάρο με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα, που αποτελεί ένα εύκολο και γευστικό πιάτο. Αρχικά, προετοιμάζονται και ψήνονται τα λαχανικά με ελαιόλαδο και μυρωδικά, μέχρι να καραμελώσουν.

Στη συνέχεια, τα φιλέτα μπακαλιάρου αλείφονται με πάπρικα και αλατοπίπερο και τοποθετούνται πάνω από τα λαχανικά, περιχυμένα με χυμό λεμονιού. Ψήνονται για λίγα λεπτά μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένια επιφάνεια, ενώ τα λαχανικά απελευθερώνουν τους χυμούς τους, δημιουργώντας μια φυσική σάλτσα.

Το πιάτο ολοκληρώνεται με φρέσκια ρόκα για έξτρα άρωμα και σερβίρεται ζεστό.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

2 φιλέτα μπακαλιάρου (ή άλλο λευκό ψάρι, όπως πέρκα ή γλώσσα)

1 φλ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση

1 μικρή κόκκινη πιπεριά, σε λωρίδες

1 μικρή κίτρινη πιπεριά, σε λωρίδες

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

2 κ.σ. ελαιόλαδο

½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά

½ κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Μια χούφτα ρόκα φρέσκια

Κάπαρη για πιο έντονη γεύση (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C και ετοιμάζετε ένα ταψί στρώνοντας στη βάση του τις πιπεριές, τα ντοματίνια, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Περιχύνετε με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, αλατίζετε, πιπερώνετε και πασπαλίζετε με τη ρίγανη ή το θυμάρι. Ανακατεύετε ελαφρά με τα χέρια ώστε να καλυφθούν όλα τα λαχανικά από το λάδι και τα καρυκεύματα. Ψήνετε για περίπου δώδεκα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να καραμελώνουν στις άκρες.

Στο μεταξύ, αλείφετε τα φιλέτα του μπακαλιάρου με λίγο ελαιόλαδο και τα πασπαλίζετε με την πάπρικα, το αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Όταν τα λαχανικά είναι έτοιμα, τα ανακατεύετε απαλά μέσα στο ταψί και τοποθετείτε από πάνω τα φιλέτα ψαριού. Περιχύνετε με τον χυμό λεμονιού και, αν θέλετε, προσθέτετε και λίγη κάπαρη ή καπαρόμηλα για ένταση.

Επιστρέφετε το ταψί στον φούρνο και ψήνετε για ακόμη δεκαπέντε λεπτά περίπου, ανάλογα με το πάχος των φιλέτων, μέχρι το ψάρι να μαλακώσει, να ψηθεί ομοιόμορφα και να αποκτήσει μια ελαφριά χρυσαφένια επιφάνεια. Τα λαχανικά στο μεταξύ θα έχουν μελώσει και θα έχουν απελευθερώσει τους χυμούς τους, δημιουργώντας μια φυσική σάλτσα που αρωματίζει υπέροχα το πιάτο.

Μόλις βγει από τον φούρνο, αφήνετε το φαγητό να σταθεί για δύο-τρία λεπτά και στη συνέχεια προσθέτετε τη φρέσκια ρόκα, ανακατεύοντας ελαφρά για να μαλακώσει από τη θερμότητα του ψαριού. Σερβίρετε αμέσως, φροντίζοντας κάθε πιάτο να έχει και από τα λαχανικά και τη σάλτσα του ταψιού.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιλαμβάνει ψητό μπακαλιάρο με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα, δημιουργώντας ένα γευστικό πιάτο.
  • Τα λαχανικά ψήνονται με ελαιόλαδο και μυρωδικά μέχρι να καραμελώσουν και να απελευθερώσουν τους χυμούς τους.
  • Τα φιλέτα μπακαλιάρου αλείφονται με πάπρικα και αλατοπίπερο, ψήνονται πάνω από τα λαχανικά και περιχύνονται με χυμό λεμονιού.
  • Το πιάτο ολοκληρώνεται με φρέσκια ρόκα, προσφέροντας επιπλέον άρωμα και σερβίρεται ζεστό.
Διαβάστε επίσης

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια μοναδική συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού, προσφέροντας έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό γεύσεων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την επίστρωση της φέτας με αλεύρι, αυγό και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ