Ψητός μπακαλιάρος με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητό μπακαλιάρο με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα, που αποτελεί ένα εύκολο και γευστικό πιάτο. Αρχικά, προετοιμάζονται και ψήνονται τα λαχανικά με ελαιόλαδο και μυρωδικά, μέχρι να καραμελώσουν.

Στη συνέχεια, τα φιλέτα μπακαλιάρου αλείφονται με πάπρικα και αλατοπίπερο και τοποθετούνται πάνω από τα λαχανικά, περιχυμένα με χυμό λεμονιού. Ψήνονται για λίγα λεπτά μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένια επιφάνεια, ενώ τα λαχανικά απελευθερώνουν τους χυμούς τους, δημιουργώντας μια φυσική σάλτσα.

Το πιάτο ολοκληρώνεται με φρέσκια ρόκα για έξτρα άρωμα και σερβίρεται ζεστό.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

2 φιλέτα μπακαλιάρου (ή άλλο λευκό ψάρι, όπως πέρκα ή γλώσσα)

1 φλ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση

1 μικρή κόκκινη πιπεριά, σε λωρίδες

1 μικρή κίτρινη πιπεριά, σε λωρίδες

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

2 κ.σ. ελαιόλαδο

½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά

½ κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Μια χούφτα ρόκα φρέσκια

Κάπαρη για πιο έντονη γεύση (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200°C και ετοιμάζετε ένα ταψί στρώνοντας στη βάση του τις πιπεριές, τα ντοματίνια, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Περιχύνετε με μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, αλατίζετε, πιπερώνετε και πασπαλίζετε με τη ρίγανη ή το θυμάρι. Ανακατεύετε ελαφρά με τα χέρια ώστε να καλυφθούν όλα τα λαχανικά από το λάδι και τα καρυκεύματα. Ψήνετε για περίπου δώδεκα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να καραμελώνουν στις άκρες.

Στο μεταξύ, αλείφετε τα φιλέτα του μπακαλιάρου με λίγο ελαιόλαδο και τα πασπαλίζετε με την πάπρικα, το αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Όταν τα λαχανικά είναι έτοιμα, τα ανακατεύετε απαλά μέσα στο ταψί και τοποθετείτε από πάνω τα φιλέτα ψαριού. Περιχύνετε με τον χυμό λεμονιού και, αν θέλετε, προσθέτετε και λίγη κάπαρη ή καπαρόμηλα για ένταση.

Επιστρέφετε το ταψί στον φούρνο και ψήνετε για ακόμη δεκαπέντε λεπτά περίπου, ανάλογα με το πάχος των φιλέτων, μέχρι το ψάρι να μαλακώσει, να ψηθεί ομοιόμορφα και να αποκτήσει μια ελαφριά χρυσαφένια επιφάνεια. Τα λαχανικά στο μεταξύ θα έχουν μελώσει και θα έχουν απελευθερώσει τους χυμούς τους, δημιουργώντας μια φυσική σάλτσα που αρωματίζει υπέροχα το πιάτο.

Μόλις βγει από τον φούρνο, αφήνετε το φαγητό να σταθεί για δύο-τρία λεπτά και στη συνέχεια προσθέτετε τη φρέσκια ρόκα, ανακατεύοντας ελαφρά για να μαλακώσει από τη θερμότητα του ψαριού. Σερβίρετε αμέσως, φροντίζοντας κάθε πιάτο να έχει και από τα λαχανικά και τη σάλτσα του ταψιού.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιλαμβάνει ψητό μπακαλιάρο με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα, δημιουργώντας ένα γευστικό πιάτο.
  • Τα λαχανικά ψήνονται με ελαιόλαδο και μυρωδικά μέχρι να καραμελώσουν και να απελευθερώσουν τους χυμούς τους.
  • Τα φιλέτα μπακαλιάρου αλείφονται με πάπρικα και αλατοπίπερο, ψήνονται πάνω από τα λαχανικά και περιχύνονται με χυμό λεμονιού.
  • Το πιάτο ολοκληρώνεται με φρέσκια ρόκα, προσφέροντας επιπλέον άρωμα και σερβίρεται ζεστό.
Διαβάστε επίσης

Παραδοσιακή σούπα λαχανικών με καρότο, πράσο και μπρόκολο

Η παραδοσιακή σούπα λαχανικών με καρότο, πράσο και μπρόκολο αποτελεί μια θρεπτική και εύκολη επιλογή για το τραπέζι. Με βασικά υλικά όπως καρότα, πράσο, κολοκύθι, πατάτες και μπρόκολο, αυτή...

Κρεμώδης σούπα μπρόκολου με παρμεζάνα

Η κρεμώδης σούπα μπρόκολου με παρμεζάνα είναι μια νόστιμη και βελούδινη επιλογή για τις κρύες μέρες, συνδυάζοντας μπρόκολο, πατάτα, κρεμμύδι και σκόρδο σοταρισμένα σε ελαιόλαδο. Μετά το βράσιμο των λαχανικών...

Κρεμώδης σούπα ρόκας και πατάτας

Η κρεμώδης σούπα ρόκας και πατάτας είναι μια εύκολη και γευστική συνταγή που συνδυάζει τις ήπιες γεύσεις της πατάτας και του πράσου με την πιπεράτη γεύση της ρόκας. Η...

Noodles με κεφτεδάκια και δροσερά λαχανικά (Βιετναμέζικο μπολ)

Το βιετναμέζικο μπολ με noodles και κεφτεδάκια συνδυάζει γεύσεις από αρωματικά μυρωδικά και δροσερά λαχανικά. Η συνταγή περιλαμβάνει τη δημιουργία νόστιμων κεφτεδακίων από χοιρινό ή κοτόπουλο, αρωματισμένων με σκόρδο,...

Νόστιμα Γιουβαρλάκια

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής νόστιμων γιουβαρλακίων, μια παραδοσιακή σούπα με κεφτεδάκια. Για τα κεφτεδάκια, χρησιμοποιείται μοσχαρίσιος κιμάς, ρύζι, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, μαϊντανός, άνηθος, πιπέρι, αλάτι και αυγό. Το μείγμα...

“Πότε είναι κατάλληλο να χρησιμοποιήσω σησαμέλαιο;”

Το σησαμέλαιο είναι ένα αρωματικό συστατικό που χρησιμοποιείται κυρίως σε ασιατικές κουζίνες και έχει πιο εξειδικευμένη χρήση από τα κοινά λάδια όπως το ελαιόλαδο. Είναι ιδανικό για να προστίθεται...

Μαγευτικός πορτοκαλένιος χαλβάς

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πορτοκαλένιο χαλβά, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Χρησιμοποιούνται πορτοκάλια, σιμιγδάλι, ηλιέλαιο, αυγά, ζάχαρη, baking powder και βανίλια, ενώ το σιρόπι...

Τρούφα: Ο «μαύρος θησαυρός» της μαγειρικής τέχνης

Η τρούφα, γνωστή ως ο «μαύρος χρυσός» της κουζίνας, είναι ένα σπάνιο υπόγειο μανιτάρι που ευδοκιμεί στις ρίζες ορισμένων δέντρων και αποτελεί πολύτιμη πρώτη ύλη στη γαστρονομία λόγω της...

Σαλάτα με γεύση φαλάφελ

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για σαλάτα με γεύση φαλάφελ, χρησιμοποιώντας πικάντικα ρεβίθια ως βασικό συστατικό. Τα ρεβίθια προετοιμάζονται με μαρινάδα από μπαχαρικά και ψήνονται στον φούρνο. Η σαλάτα περιλαμβάνει...

Cheesecake με γευστική σάλτσα κόκκινων φρούτων

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για cheesecake με σάλτσα κόκκινων φρούτων, ξεκινώντας με την παρασκευή μιας βάσης από μπισκότα digestive και λιωμένο βούτυρο. Η κρέμα του cheesecake περιλαμβάνει τυρί...

Saccottini με σολομό και κρέμα από γιαούρτι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για saccottini με σολομό και κρέμα από γιαούρτι, προσφέροντας έναν γευστικό συνδυασμό θαλασσινών και ζυμαρικών. Η συνταγή περιλαμβάνει φιλέτα σολομού, τα οποία σοτάρονται με...

Μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας, εξηγώντας τη διαδικασία βήμα προς βήμα. Αρχικά, προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς και κτυπάτε το βούτυρο με καστανή...

Κατακόκκινο Mac n Cheese

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για "Κατακόκκινο Mac n Cheese", που συνδυάζει μακαρόνια elbow με πλούσια κόκκινη μπεσαμέλ και ψημένα ντοματίνια, δημιουργώντας μια γευστική παραλλαγή του κλασικού πιάτου. Η συνταγή...

Καταλανική Κρέμα

Η καταλανική κρέμα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που απαιτεί 60 λεπτά προετοιμασίας και είναι μέτριας δυσκολίας. Για την παρασκευή της, χρειάζονται κρέμα γάλακτος, γάλα, ζάχαρη, κρόκοι αυγών, βανίλια, φλούδα...

Σαλάτα με πλιγούρι και κολοκύθα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για σαλάτα με πλιγούρι και κολοκύθα, αναφέροντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Χρησιμοποιούνται βασικά υλικά όπως πλιγούρι, κολοκύθα, ρόδια, σταφίδες και αμύγδαλα, ενώ...

Σαλάτα με ποσέ σολομό, παντζάρια και καραμελωμένα ντοματίνια

Η συνταγή για σαλάτα με ποσέ σολομό, παντζάρια και καραμελωμένα ντοματίνια είναι μια γευστική πρόταση που συνδυάζει φρέσκα υλικά και αρώματα. Για την προετοιμασία, ο σολομός μαγειρεύεται απαλά σε λευκό...

Βελουτέ σούπα με καρότο, πατάτα, σελινόριζα και τζίντζερ

Η βελουτέ σούπα με καρότο, πατάτα, σελινόριζα και τζίντζερ είναι μια θρεπτική και γευστική επιλογή για ζεστά γεύματα. Η συνταγή περιλαμβάνει καρότα, πατάτες, σελινόριζα, κρεμμύδι ή πράσο, σκόρδο, τζίντζερ...

Καραμελένιες μπάρες με σοκολατένια επικάλυψη

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για καραμελένιες μπάρες με σοκολατένια επικάλυψη, αναφέροντας τα υλικά που χρειάζονται για τη βάση, την καραμέλα και την επικάλυψη, καθώς και την αναλυτική διαδικασία...

Πίτα με πεκάν

Η συνταγή για πίτα με πεκάν περιλαμβάνει την παρασκευή ζύμης από αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, βούτυρο και κρύο νερό, η οποία ξεκουράζεται στο ψυγείο πριν το άνοιγμα και τοποθέτησή της...

Απλή σοκολατίνα με αφράτη γκανάς

Η συνταγή για απλή σοκολατίνα με αφράτη γκανάς είναι εύκολη και απαιτεί περίπου 45 λεπτά προετοιμασίας και 1 ½ - 2 ώρες αναμονής. Χρησιμοποιούνται βασικά υλικά όπως αλεύρι, ζάχαρη,...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ