Πίτα του βοσκού με φακές και μανιτάρια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η συνταγή περιγράφει πώς να φτιάξετε μια πίτα του βοσκού με φακές και μανιτάρια, μια χορτοφαγική εκδοχή του παραδοσιακού πιάτου. Η γέμιση περιλαμβάνει φακές, μανιτάρια πορτομπέλο, καρότα, κρεμμύδι, σέλινο, και μια σειρά από μπαχαρικά και σάλτσες, όπως κύμινο, πάστα ντομάτας, κόκκινο κρασί και Worcestershire sauce.

Το πιάτο ολοκληρώνεται με έναν πουρέ πατάτας που περιέχει βούτυρο, ελαιόλαδο και μοσχοκάρυδο. Η προετοιμασία περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών, το μαγείρεμα των φακών και των πατατών, και το ψήσιμο στο φούρνο μέχρι να πάρει χρώμα ο πουρές.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ

Για τη γέμιση:
150 γρ. φακές μεγάλες Μιτσίδη, βρασμένες σε 500 ml νερό, για 20 λεπτά
1 μεγάλο καρότο, χοντροτριμμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι σέλινο, ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι σπόρους κύμινο
100 ml ελαιόλαδο
700 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδα, ψιλοκομμένες
1 κουταλιά πάστα ντομάτας
125 ml κόκκινο κρασί
1 κουταλιά Worcestershire sauce
140 γρ. μπιζέλια κατεψυγμένα
100 γρ. καλαμπόκι κατεψυγμένο
400 γρ. ντομάτες συσκευασμένες
2 κουταλάκια θυμάρι φρέσκο
½ κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι πιπέρι
1 κουταλάκι πάπρικα
¼ κουταλάκι πιπέρι καγιέν
3-4 κουταλιές μαιντανό ψιλοκομμένο

Για τις πατάτες:
1,5 κιλό πατάτες μέτριες, κομμένες σε τέταρτα
1 κουταλάκι αλάτι
¼ κουταλάκι μαύρο πιπέρι
Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι πάπρικα
100 γρ. βούτυρο ή νηστίσιμο βούτυρο
2 κουταλιές ελαιόλαδο
100 ml νερό που βράσατε τις πατάτες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στραγγίζετε τις φακές και τις αφήνετε κατά μέρος.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρετε το καρότο, κρεμμύδι, σέλινο σε 3 κουταλιές από το ελαιόλαδο. Όταν μαλακώσουν προσθέτετε τους σπόρους κύμινο μέχρι να μυρίσουν. Προσθέτετε τα μανιτάρια, τα σκόρδα και το μισό από το ελαιόλαδο που έμεινε. Σοτάρετε να χάσουν τα νερά τους.

Προσθέτετε την πάστα ντομάτας και σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε το Worcestershire sauce, τα μπιζέλια το καλαμπόκι και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέστε τις φακές και αφήνετε να πάρουν όλα μαζί μια βράση.

Βράζετε τις πατάτες σε άφθονο νερό μέχρι να είναι μαλακές. Φυλάξτε 100 ml από το νερό τους. Τις στραγγίζετε και τις βάζετε πίσω στην κατσαρόλα. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και λιώνετε σε πουρέ.

Βάζετε τις πατάτες πάνω από τη γέμιση. Μεταφέρετε στο φούρνο, σε λειτουργία σχάρας στους 240°C μέχρι οι πατάτες να πάρουν χρώμα, 20 λεπτά περίπου.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή προσφέρει μια χορτοφαγική εκδοχή της πίτας του βοσκού με φακές και μανιτάρια.
  • Η γέμιση περιλαμβάνει λαχανικά και μπαχαρικά όπως κύμινο, πάστα ντομάτας, κόκκινο κρασί και Worcestershire sauce.
  • Ο πουρές πατάτας ολοκληρώνει το πιάτο με βούτυρο, ελαιόλαδο και μοσχοκάρυδο.
  • Η προετοιμασία περιλαμβάνει σοτάρισμα, μαγείρεμα και ψήσιμο στο φούρνο μέχρι να χρυσίσουν οι πατάτες.
Διαβάστε επίσης

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια μοναδική συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού, προσφέροντας έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό γεύσεων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την επίστρωση της φέτας με αλεύρι, αυγό και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ