Η θαλασσινή πάεγια είναι ένα απολαυστικό πιάτο που συνδυάζει γεύσεις από θαλασσινά και κρέας. Για την παρασκευή της, σοτάρονται γαρίδες και κοτόπουλο, μαζί με τσορίζο, κρεμμύδι και σκόρδο.
Στη συνέχεια, προστίθεται ρύζι parboiled, καρυκευμένο με πάπρικα και πιπέρι, και σβήνεται με λευκό κρασί. Ακολουθεί η προσθήκη μυδιών ή αχιβάδων και ζωμού κοτόπουλου με σαφράν, και το μείγμα σιγοβράζεται μέχρι το ρύζι να είναι σχεδόν έτοιμο.
Τέλος, προστίθενται οι γαρίδες και η πάεγια ολοκληρώνεται με μαϊντανό και χυμό λεμονιού για μια φρέσκια νότα.
Διαβάστε παρακάτω
Υλικά
- 60 ml ελαιόλαδο
- 24 μεγάλες γαρίδες, καθαρισμένες
- 250 γρ. κοτόπουλο ψαχνό
- 70 γρ. ισπανικό λουκάνικο τσορίζο
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκελίδες σκόρδα
- 30 γρ. βούτυρο ανάλατο
- 400 γρ. ρύζι parboiled
- 1 κουταλάκι πάπρικα
- ½ κουταλάκι πάπρικα καπνιστή
- ½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι
- 150 ml λευκό κρασί
- 800 γρ. μύδια ή αχιβάδες
- 500 ml ζωμό κοτόπουλου
- Μια πρέζα κλωστές σαφράν
- 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σοτάρετε στο ελαιόλαδο τις γαρίδες μέχρι να πάρουν χρώμα. Τις βγάζετε σε ένα σκεύος. Κόβετε το κοτόπουλο σε μπουκιές και το σοτάρετε και αυτό αφού το αλατοπιπερώσετε. Προσθέστε στο τηγάνι το λουκάνικο σε κομματάκια (βγάζετε τη μεμβράνη) και ψήνετε ανακατεύοντας για ένα λεπτό. Προσθέστε το κρεμμύδι και τα σκόρδα. Βάζετε το βούτυρο και όταν λιώσει προσθέτετε το ρύζι. Προσθέστε την πάπρικα, καπνιστή πάπρικα και πιπέρι. Ανακατεύετε να αναμειχθούν και το ρύζι να πιάσει λάδια παντού.
Περιχύνετε με το κρασί. Μόλις πάρει μια βράση (1 λεπτό περίπου) προσθέτετε τις αχιβάδες και το ζωμό στον οποίο βάλατε το σαφράν. Σιγοβράζετε μέχρι το ρύζι να είναι μισοψημένο, 10 λεπτά περίπου. Προσθέτετε τις γαρίδες που σοτάρατε και σιγοβράζετε άλλα 10-15 λεπτά μέχρι το ρύζι να είναι ψημένο. Περιχύνετε με τον χυμό από ½ λεμόνι, πασπαλίζετε με μαϊντανό και σερβίρετε.
Συνοπτικά
- Η θαλασσινή πάεγια συνδυάζει γεύσεις από γαρίδες, κοτόπουλο και τσορίζο.
- Περιλαμβάνει ρύζι parboiled καρυκευμένο με πάπρικα και σαφράν, σβησμένο με λευκό κρασί.
- Το πιάτο ολοκληρώνεται με την προσθήκη μυδιών, ζωμού κοτόπουλου και σιγοβράσιμο.
- Προσθέτονται γαρίδες, μαϊντανός και χυμός λεμονιού για φρέσκια γεύση.