Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ελιόπιτες με κρέμα από μαύρες ελιές, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Η ζύμη για τις ελιόπιτες φτιάχνεται με χωριάτικο αλεύρι, ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού και μπέικιν πάουτερ, ενώ η γέμιση περιλαμβάνει πολτό μαύρης ελιάς.
Η επικάλυψη γίνεται με σουσάμι και μαυροσούσαμο. Η ζύμη ανοίγεται σε φύλλο, γεμίζεται με την κρέμα ελιάς και τυλίγεται σε ρολό, το οποίο καλύπτεται με σουσάμι και ψήνεται σε φούρνο στους 170°C για 45-50 λεπτά.
Διαβάστε παρακάτω
ΥΛΙΚΑ
3 φλ. (450γρ.) αλεύρι Χωριάτικο
½ κουταλάκι αλάτι
2 κουταλάκια μπέικιν πάουτερ Blossom
1/3 φλ. ελαιόλαδο
½ φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1/3 φλ. νερό χλιαρό
Για τη γέμιση
1 βαζάκι (300γρ.) πολτός μαύρης ελιάς Blossom
Για την επικάλυψη
1/3 φλ. σουσάμι
1 κουταλιά μαυροσούσαμο ή μαυρόκοκκο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το γάντζο και προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουτερ και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστούν χοντρά ψίχουλα. Βάζουμε το χυμό πορτοκαλιού και όταν ενσωματωθεί με το αλεύρι βάζουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια αφράτη ζύμη.
Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη να «ξεκουραστεί».
Βάζουμε λίγο νερό να βράσει και ρίχνουμε μέσα το σουσάμι. Βράζουμε για 1-2 λεπτά και σουρώνουμε. Βάζουμε το σουσάμι σε μία πετσέτα και προσθέτουμε το μαυροσούσαμο ή μαυρόκοκκο. Ανακατεύουμε.
Χωρίζουμε τη ζύμη στα 3. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμη και την ανοίγουμε σε ένα μεγάλο φύλλο με διαστάσεις 25Χ35εκ. Απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια 2 ½ κουταλιές πολτό μαύρης ελιάς. Αφήνουμε 2 εκ. από την άκρια χωρίς να βάλουμε πάστα ελιάς για να μην χυθεί έξω. Το τυλίγουμε σε ρολό και το βάζουμε στο σουσάμι. Το ρολάρουμε πιέζοντάς το για να καλυφθεί καλά με το σουσάμι. Το βάζουμε στον πάγκο μας και το ρολάρουμε ξανά για να κολλήσει το σουσάμι.
Το βάζουμε σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητική λαδόκολλα. Χαράσσουμε την ελιόπιτα κάθε 3-4 εκ. για να ψηθεί ομοιόμορφα και να είναι πιο εύκολο το σερβίρισμα. Τη χαράσσουμε μέχρι τη μέση, δεν την κόβουμε εντελώς.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170°C για 45-50 λεπτά.
Συνοπτικά
- Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ελιόπιτες με κρέμα από μαύρες ελιές, δίνοντας λεπτομέρειες για τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής.
- Η ζύμη φτιάχνεται με χωριάτικο αλεύρι, ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού και μπέικιν πάουτερ, ενώ η γέμιση περιέχει πολτό μαύρης ελιάς.
- Η επικάλυψη των ελιόπιτων γίνεται με σουσάμι και μαυροσούσαμο, προσδίδοντας ιδιαίτερη γεύση και υφή.
- Οι ελιόπιτες ψήνονται σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 45-50 λεπτά, εξασφαλίζοντας ομοιόμορφο ψήσιμο και εύκολο σερβίρισμα.