Μελιτζανορολά με χαλίτζια και μυρωδικά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μελιτζανορολά με χαλίτζια και μυρωδικά, προσφέροντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Ξεκινά με το ψήσιμο των μελιτζανών σε φέτες, μέχρι να ροδίσουν και στις δύο πλευρές.

Στη συνέχεια, παρασκευάζεται μια σάλτσα ντομάτας με κρεμμύδι και ελαιόλαδο, ενώ η γέμιση αποτελείται από φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανό και χαλίτζια ή φέτα. Τα ρολά συναρμολογούνται τοποθετώντας τη γέμιση σε φέτες μελιτζάνας, οι οποίες τυλίγονται και ψήνονται ξανά με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας.

Το αποτέλεσμα είναι ένα νόστιμο πιάτο που σερβίρεται ζεστό ή κρύο.

Διαβάστε παρακάτω

Υλικά

1 κιλό μεγάλες μελιτζάνες (στρογγυλές)

70 γρ. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα ντομάτας:

1 κιλό ώριμες ντομάτες

1 κρεμμύδι

30 γρ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:

30 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια

30 γρ. μαϊντανό

200 γρ. χαλίτζια ή φέτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε κατά μήκος σε φέτες πάχους 1 εκατοστού. Τις στρώνουμε σε ρηχό ταψί φούρνου, το οποίο έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και τις αλείβουμε με το ελαιόλαδο. Αλατίζουμε και ψήνουμε στη σχάρα (grill), σε μέτρια θερμοκρασία για 30’. Τις γυρίζουμε και ψήνουμε για ακόμα 15’ – θα έχουν ροδίσει και από τις 2 μεριές. Τις βάζουμε σε πιάτο και τις καλύπτουμε με μεμβράνη (με αυτό τον τρόπο θα μείνουν μαλακές και ευλύγιστες).

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας: ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ψήνουμε με το ελαιόλαδο μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τις ντομάτες (τριμμένες), αλάτι και πιπέρι κι αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει σε μέτρια φωτιά και μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 10’- 15’, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.

Για τη γέμιση, ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε μαζί με τα χαλίτζια (ή τη φέτα), τα οποία έχουμε λιώσει με πιρούνι.

Συναρμολογούμε ως εξής: σε ένα ταψί φούρνου απλώνουμε τη μισή σάλτσα ντομάτας. Παίρνουμε μία φέτα μελιτζάνας, βάζουμε στη μια άκρη 1 κουταλιά σούπας γέμιση και τυλίγουμε. Τοποθετούμε στο ταψί και επαναλαμβάνουμε το ίδιο με όλες τις μελιτζάνες. Απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίζουμε με όση γέμιση έχει περισσέψει.

Ψήνουμε σε grill – σχάρα και μέτρια θερμοκρασία για 10-15’, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά τα κομματάκια χαλίτζια.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή κρύο.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιλαμβάνει ψήσιμο μελιτζανών σε φέτες και παρασκευή σάλτσας ντομάτας με κρεμμύδι.
  • Η γέμιση αποτελείται από φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανό και χαλίτζια ή φέτα.
  • Τα μελιτζανορολά τυλίγονται με τη γέμιση και ψήνονται ξανά με σάλτσα ντομάτας.
  • Το πιάτο μπορεί να σερβιριστεί ζεστό ή κρύο.
Διαβάστε επίσης

Πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα αρωματικό πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι, αναλύοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Αρχικά, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού και...

Τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν τορτελλόνι με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα κόκκινου πέστο, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο,...

Μανιταρότο με κριθάρι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα γευστικό πιάτο με κριθαράκι ολικής άλεσης και μανιτάρια portobello. Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και των μανιταριών στο ελαιόλαδο,...

Saccottini με τυρί και ντοματίνια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για saccottini με τυρί και ντοματίνια, που αποτελείται από πουγκιά με τέσσερα τυριά, μαγειρεμένα μαζί με ελαιόλαδο, σκόρδο, ντοματίνια, λευκό κρασί, τυρί κρέμα και...

Ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, τριμμένη μοτσαρέλα, κατεψυγμένο σπανάκι, φρέσκα...

Λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια, δίνοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση. Για τα κεφτεδάκια, χρησιμοποιείται χοιρινός κιμάς, φρυγανιά Panko, αυγό, παρμεζάνα, μαϊντανός,...

7 τρόφιμα που ένας νευροχειρουργός αποφεύγει πάντα στο πιάτο του

Ο νευροχειρουργός Dr. Brett Osborn επισημαίνει επτά τρόφιμα και ποτά που μπορεί να επιταχύνουν τη γνωστική φθορά και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου. Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή...

Κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες, ιδανική για ένα γεύμα με πλούσια γεύση. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως αρνίσιο κότσι, baby πατάτες, δενδρολίβανο και μια μαρινάδα...

Παραδοσιακές Πίτες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία προετοιμασίας παραδοσιακών πιτών, ξεκινώντας από την παρασκευή του σιροπιού με νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, η ζύμη φτιάχνεται με δύο...

Kobe και Wagyu Beef: Κοινά στοιχεία και διαφορές

Το βοδινό Kobe και το Wagyu είναι δύο εξαιρετικά είδη μοσχαρίσιου κρέατος, γνωστά για την πλούσια γεύση και την τρυφερότητά τους, όμως διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Το Wagyu, που...

Πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας, ιδανικά για υγιεινό σνακ. Τα μπισκότα παρασκευάζονται με λιωμένη μπανάνα, ελαιόλαδο, αυγό, βρώμη, αμύγδαλα, καρύδα, αλεύρι ολικής αλέσεως, μέλι...

Μηλόπιτα στρούντελ

Η συνταγή για μηλόπιτα στρούντελ περιλαμβάνει απλά υλικά όπως φύλλο σφολιάτας, μήλα, σταφίδες, καρυδόψιχα και κανέλα. Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία των μήλων και τη δημιουργία ενός μείγματος...

Παρίσι, Τόκιο, Χανόι: Οι γευστικές περιπέτειες του Bourdain

Ο Anthony Bourdain, ο διάσημος σεφ και παρουσιαστής, εξερεύνησε τις παγκόσμιες γαστρονομικές κουλτούρες μέσα από τις ταξιδιωτικές του περιπέτειες σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Τόκιο, η Χανόι, η...

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025: Το απόλυτο γαστρονομικό γεγονός επανέρχεται!

Το ραντεβού των κορυφαίων της εστίασης ανανεώθηκε. Ο πιο αναγνωρισμένος και έγκυρος θεσμός γαστρονομικών βραβείων επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην Κύπρο, με…

Η προσωπική μου συνταγή για μπανόφι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για το επιδόρπιο μπανόφι, ξεκινώντας με την παρασκευή καραμέλας από ζαχαρούχο γάλα που βράζεται για τρεις ώρες. Στη συνέχεια, δημιουργείται μια βάση από θρυμματισμένα...

Μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα λαχταριστό μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη, ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που περιλαμβάνει μια ποικιλία λαχανικών, όπως καρότα, πατάτες, κολοκυθάκια και σπανάκι,...

Ψητός μπακαλιάρος με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητό μπακαλιάρο με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα, που αποτελεί ένα εύκολο και γευστικό πιάτο. Αρχικά, προετοιμάζονται και ψήνονται τα λαχανικά με ελαιόλαδο και...

Σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα

Η σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα είναι μια φρέσκια και υγιεινή επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Περιλαμβάνει ψιλοκομμένα φύλλα kale και ρόκα, σπόρους ροδιού, καβουρδισμένα αμύγδαλα και,...

Ρωσική Shchi με τραγανό λάχανο και sour cream

Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή ρωσική συνταγή για σούπα Shchi, η οποία περιλαμβάνει μοσχάρι ή χοιρινό, φρέσκο λάχανο και λαχανικά όπως καρότο και πατάτες. Η συνταγή ξεκινά με το σοτάρισμα...

Αυθεντική σούπα με λάχανο

Η αυθεντική σούπα με λάχανο είναι μια θρεπτική και εύκολη συνταγή που συνδυάζει απλά υλικά όπως λάχανο, πατάτες, καρότα, κρεμμύδι και σέλινο. Η εκτέλεση περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών σε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ