Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μελιτζανορολά με χαλίτζια και μυρωδικά, προσφέροντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Ξεκινά με το ψήσιμο των μελιτζανών σε φέτες, μέχρι να ροδίσουν και στις δύο πλευρές.
Στη συνέχεια, παρασκευάζεται μια σάλτσα ντομάτας με κρεμμύδι και ελαιόλαδο, ενώ η γέμιση αποτελείται από φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανό και χαλίτζια ή φέτα. Τα ρολά συναρμολογούνται τοποθετώντας τη γέμιση σε φέτες μελιτζάνας, οι οποίες τυλίγονται και ψήνονται ξανά με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας.
Το αποτέλεσμα είναι ένα νόστιμο πιάτο που σερβίρεται ζεστό ή κρύο.
Διαβάστε παρακάτω
Υλικά
1 κιλό μεγάλες μελιτζάνες (στρογγυλές)
70 γρ. ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα ντομάτας:
1 κιλό ώριμες ντομάτες
1 κρεμμύδι
30 γρ. ελαιόλαδο
Για τη γέμιση:
30 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
30 γρ. μαϊντανό
200 γρ. χαλίτζια ή φέτα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε κατά μήκος σε φέτες πάχους 1 εκατοστού. Τις στρώνουμε σε ρηχό ταψί φούρνου, το οποίο έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και τις αλείβουμε με το ελαιόλαδο. Αλατίζουμε και ψήνουμε στη σχάρα (grill), σε μέτρια θερμοκρασία για 30’. Τις γυρίζουμε και ψήνουμε για ακόμα 15’ – θα έχουν ροδίσει και από τις 2 μεριές. Τις βάζουμε σε πιάτο και τις καλύπτουμε με μεμβράνη (με αυτό τον τρόπο θα μείνουν μαλακές και ευλύγιστες).
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας: ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ψήνουμε με το ελαιόλαδο μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τις ντομάτες (τριμμένες), αλάτι και πιπέρι κι αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει σε μέτρια φωτιά και μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 10’- 15’, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.
Για τη γέμιση, ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε μαζί με τα χαλίτζια (ή τη φέτα), τα οποία έχουμε λιώσει με πιρούνι.
Συναρμολογούμε ως εξής: σε ένα ταψί φούρνου απλώνουμε τη μισή σάλτσα ντομάτας. Παίρνουμε μία φέτα μελιτζάνας, βάζουμε στη μια άκρη 1 κουταλιά σούπας γέμιση και τυλίγουμε. Τοποθετούμε στο ταψί και επαναλαμβάνουμε το ίδιο με όλες τις μελιτζάνες. Απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίζουμε με όση γέμιση έχει περισσέψει.
Ψήνουμε σε grill – σχάρα και μέτρια θερμοκρασία για 10-15’, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά τα κομματάκια χαλίτζια.
Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή κρύο.
Συνοπτικά
- Η συνταγή περιλαμβάνει ψήσιμο μελιτζανών σε φέτες και παρασκευή σάλτσας ντομάτας με κρεμμύδι.
- Η γέμιση αποτελείται από φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανό και χαλίτζια ή φέτα.
- Τα μελιτζανορολά τυλίγονται με τη γέμιση και ψήνονται ξανά με σάλτσα ντομάτας.
- Το πιάτο μπορεί να σερβιριστεί ζεστό ή κρύο.