Μελιτζανορολά με χαλίτζια και μυρωδικά

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για μελιτζανορολά με χαλίτζια και μυρωδικά, προσφέροντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Ξεκινά με το ψήσιμο των μελιτζανών σε φέτες, μέχρι να ροδίσουν και στις δύο πλευρές.

Στη συνέχεια, παρασκευάζεται μια σάλτσα ντομάτας με κρεμμύδι και ελαιόλαδο, ενώ η γέμιση αποτελείται από φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανό και χαλίτζια ή φέτα. Τα ρολά συναρμολογούνται τοποθετώντας τη γέμιση σε φέτες μελιτζάνας, οι οποίες τυλίγονται και ψήνονται ξανά με την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας.

Το αποτέλεσμα είναι ένα νόστιμο πιάτο που σερβίρεται ζεστό ή κρύο.

Διαβάστε παρακάτω

Υλικά

1 κιλό μεγάλες μελιτζάνες (στρογγυλές)

70 γρ. ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα ντομάτας:

1 κιλό ώριμες ντομάτες

1 κρεμμύδι

30 γρ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση:

30 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια

30 γρ. μαϊντανό

200 γρ. χαλίτζια ή φέτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε κατά μήκος σε φέτες πάχους 1 εκατοστού. Τις στρώνουμε σε ρηχό ταψί φούρνου, το οποίο έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και τις αλείβουμε με το ελαιόλαδο. Αλατίζουμε και ψήνουμε στη σχάρα (grill), σε μέτρια θερμοκρασία για 30’. Τις γυρίζουμε και ψήνουμε για ακόμα 15’ – θα έχουν ροδίσει και από τις 2 μεριές. Τις βάζουμε σε πιάτο και τις καλύπτουμε με μεμβράνη (με αυτό τον τρόπο θα μείνουν μαλακές και ευλύγιστες).

Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας: ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το ψήνουμε με το ελαιόλαδο μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε τις ντομάτες (τριμμένες), αλάτι και πιπέρι κι αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει σε μέτρια φωτιά και μισοσκεπασμένη κατσαρόλα για 10’- 15’, μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.

Για τη γέμιση, ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε μαζί με τα χαλίτζια (ή τη φέτα), τα οποία έχουμε λιώσει με πιρούνι.

Συναρμολογούμε ως εξής: σε ένα ταψί φούρνου απλώνουμε τη μισή σάλτσα ντομάτας. Παίρνουμε μία φέτα μελιτζάνας, βάζουμε στη μια άκρη 1 κουταλιά σούπας γέμιση και τυλίγουμε. Τοποθετούμε στο ταψί και επαναλαμβάνουμε το ίδιο με όλες τις μελιτζάνες. Απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα και πασπαλίζουμε με όση γέμιση έχει περισσέψει.

Ψήνουμε σε grill – σχάρα και μέτρια θερμοκρασία για 10-15’, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά τα κομματάκια χαλίτζια.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή κρύο.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιλαμβάνει ψήσιμο μελιτζανών σε φέτες και παρασκευή σάλτσας ντομάτας με κρεμμύδι.
  • Η γέμιση αποτελείται από φρέσκα κρεμμυδάκια, μαϊντανό και χαλίτζια ή φέτα.
  • Τα μελιτζανορολά τυλίγονται με τη γέμιση και ψήνονται ξανά με σάλτσα ντομάτας.
  • Το πιάτο μπορεί να σερβιριστεί ζεστό ή κρύο.
Διαβάστε επίσης

Αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για ένα αρωματικό κέικ με πορτοκάλι και ελαιόλαδο, ιδανικό για συνοδευτικό στον καφέ σας. Το κέικ αυτό συνδυάζει την έντονη γεύση του φρέσκου χυμού...

Γαλλικό τοστ

Το άρθρο παρέχει μια αναλυτική συνταγή για την παρασκευή γαλλικού τοστ, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ψωμί ή τσουρέκι, αυγά, γάλα, ζάχαρη, κανέλα και βανίλια. Η διαδικασία περιλαμβάνει το χτύπημα των αυγών...

Τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα

Η συνταγή για τηγανιά με λεμόνι και μουστάρδα περιλαμβάνει κομμάτια ψητού κρέατος (χοιρινό, κοτόπουλο ή μοσχάρι) σοταρισμένα με κρεμμύδι και σκόρδο σε ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, προστίθεται μια αρωματική σάλτσα...

Πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα, καρύδια και κρέμα σαντιγί

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πουτίγκα ψωμιού με κολοκύθα και καρύδια, συνοδευόμενη από κρέμα σαντιγί. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν ψωμί, πολτοποιημένη κολοκύθα, γάλα, αυγά, καστανή ζάχαρη, καρύδια και...

Χειμωνιάτικη pasta primavera με φρέσκα λαχανικά

Η χειμωνιάτικη pasta primavera αποτελεί μια νόστιμη και ευέλικτη συνταγή ζυμαρικών, που αξιοποιεί φρέσκα ή περισσευούμενα λαχανικά όπως καρότα, μελιτζάνα, κολοκύθα και μπρόκολο. Τα ζυμαρικά βράζονται al dente και...

Πατατοκροκέτες με λιωμένο τυρί

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για πατατοκροκέτες γεμιστές με λιωμένο τυρί, ιδανικές για σνακ ή συνοδευτικό. Αρχικά, οι ψημένες πατάτες λιώνουν και αναμειγνύονται με τριμμένο τυρί, αυγό, αλεύρι και...

Σοκολατένια εκλέρ με γέμιση

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια εκλέρ με γέμιση, ιδανική για 8 άτομα και με μέτριο βαθμό δυσκολίας. Για την παρασκευή της ζύμης των εκλέρ, συνδυάζονται νερό, βούτυρο,...

The Moist Maker: Η διάσημη συνταγή για το Turkey Sandwich της Monica από τα Friends

Το άρθρο παρουσιάζει τη διάσημη συνταγή για το σάντουιτς "Moist Maker" της Monica από τη σειρά Friends, που έγινε γνωστό από την εμμονή του Ross με αυτό. Το μυστικό...

Γιορτινό κέικ (Christmas Cake)

Το άρθρο παρέχει οδηγίες για την παρασκευή ενός γιορτινού κέικ, γνωστού ως Christmas Cake, περιγράφοντας αναλυτικά τα υλικά και τη διαδικασία εκτέλεσης. Χρησιμοποιούνται διάφορα γλυκά του κουταλιού, κουμανδαρία και...

Καλυμμένη μηλόπιτα

Η συνταγή για καλυμμένη μηλόπιτα προτείνει ένα εύκολο και γρήγορο γλυκό για έξι άτομα, με χρόνο ετοιμασίας μόλις 15 λεπτά και ψήσιμο 25 λεπτών. Τα κύρια υλικά περιλαμβάνουν σφολιάτα,...

“Η διαδρομή του κουραμπιέ: Από τη Μέση Ανατολή στα ελληνικά Χριστούγεννα”

Το άρθρο εξετάζει την ιστορία του κουραμπιέ, ενός αγαπημένου χριστουγεννιάτικου γλυκού στην Ελλάδα, που έχει τις ρίζες του στην Περσία του Μεσαίωνα. Αρχικά γνωστό ως "qurabiya", το γλυκό αυτό...

Σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα

Η συνταγή παρουσιάζει μια δροσερή σαλάτα με γαλοπούλα και τυρί φέτα, ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως μαρούλι, ψητή γαλοπούλα, πέκαν, σπόροι ροδιού, ντομάτες, λιαστές ντομάτες, ελιές...

Παραδοσιακές σοκολατένιες τρούφες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών σοκολατένιων τρούφων. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως σοκολάτα κουβερτούρα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο και λικέρ, ενώ η εκτέλεση περιλαμβάνει το λιώσιμο της σοκολάτας με την κρέμα...

Λαχταριστοί κουραμπιέδες

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για την παρασκευή λαχταριστών κουραμπιέδων, ξεκινώντας με το ψήσιμο των αμυγδάλων και συνεχίζοντας με την προετοιμασία της ζύμης, η οποία περιλαμβάνει αλεύρι, βούτυρο, ζάχαρη...

Vanillekipferl (Αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας)

Τα Vanillekipferl είναι παραδοσιακά αυστριακά γιορτινά μπισκότα βανίλιας, ιδανικά για τα Χριστούγεννα. Παρασκευάζονται με αλεύρι, κρύο βούτυρο, αλεσμένα αμύγδαλα ή φουντούκια, άχνη ζάχαρη, βανίλια και λίγο αλάτι. Η ζύμη πλάθεται...

Pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για το γαλλικό γλυκό pain d’Épices με άρωμα πορτοκαλιού, περιγράφοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Τα βασικά συστατικά περιλαμβάνουν μέλι, καστανή ζάχαρη,...

Αφράτα ρολάκια με κανέλα (cinnamon rolls)

Το άρθρο παρέχει μια συνταγή για αφράτα ρολάκια κανέλας, περιγράφοντας λεπτομερώς τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής. Για τη ζύμη, χρειάζονται αλεύρι, ξηρή μαγιά, χλιαρό γάλα, ζάχαρη, λιωμένο βούτυρο,...

Brownies με Σοκολατένιο Γαλατάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για σοκολατένια brownies με χρήση γαλατάκι σοκολάτας. Η συνταγή περιλαμβάνει απλά υλικά όπως αλεύρι, κακάο, ζάχαρη και αυγά, ενώ η διαδικασία είναι εύκολη και...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό κουταλιού καρυδάκι

Το άρθρο παρουσιάζει μια πρωτότυπη συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό του κουταλιού καρυδάκι. Ο Θεόδωρος Ελευθερίου περιγράφει τα υλικά και τα βήματα εκτέλεσης, ξεκινώντας με την προετοιμασία...

Κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού

Το άρθρο παρουσιάζει μια μοναδική συνταγή για κανταΐφι με φέτα και γλυκό καρυδάκι κουταλιού, προσφέροντας έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό γεύσεων. Η διαδικασία περιλαμβάνει την επίστρωση της φέτας με αλεύρι, αυγό και...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ