Μικρές υγρές πουτίγκες καραμέλας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για μικρές υγρές πουτίγκες καραμέλας, ιδανικές για 12 μερίδες. Για την παρασκευή των μίνι κέικ, χρησιμοποιούνται χουρμάδες, βραστό νερό, άρωμα βανίλιας, αλεύρι, μαγειρική σόδα, αλατισμένο βούτυρο, καστανή ζάχαρη, αυγά και πλήρες γάλα.

Η διαδικασία περιλαμβάνει το βράσιμο των χουρμάδων, την ανάμειξή τους με τα υπόλοιπα υλικά και το ψήσιμο στις φόρμες για cupcake. Εν τω μεταξύ, ετοιμάζεται η σως καραμέλας με καστανή ζάχαρη, βούτυρο, μαύρη μελάσα και κρέμα, η οποία περιχύνεται πάνω από τα ζεστά κέικ πριν το σερβίρισμα.

Διαβάστε παρακάτω

ΥΛΙΚΑ (Για 12 μερίδες)

ΓΙΑ ΤΑ ΜΙΝΙ ΚΕΪΚ:
225γρ. χουρμάδες, χωρίς κουκούτσι και κομμένοι
175γρ. βραστό νερό
1 κ.γ. άρωμα βανίλιας
175γρ. απλό αλεύρι, κοσκινισμένο
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
85γρ. Lurpak® Βούτυρο Αλατισμένο Σε Αλουμινόφυλλο
140γρ. καστανή ζάχαρη
2 μεσαία αυγά ελευθέρας βοσκής
200ml πλήρες γάλα
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΡΗ ΚΑΡΑΜΕΛΑ:
175γρ. καστανή ζάχαρη
50γρ. Lurpak® Βούτυρο Αλατισμένο Σε Αλουμινόφυλλο
20γρ. μαύρη μελάσα
225ml κρέμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C/160C αέρα/αέριο, βαθμίδα 4.
ΚΕΪΚ:
Αρχίζουμε βράζοντας τους χουρμάδες και αφήνοντάς τους στην άκρη να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν, φτιάχνουμε μια πάστα λιώνοντάς τους με ένα πιρούνι. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε.

Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγειρική σόδα.

Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο και την καστανή ζάχαρη.

Μόλις μαλακώσει, προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά μέχρι να ενοποιηθούν.

Εναλλάσσοντας το αλεύρι και το γάλα, αρχίζουμε ανακατεύοντας το 1/3 του μείγματος του αλευριού στα αυγά και τη μελάσα, στη συνέχεια το ½ από το γάλα και συνεχίζουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Τέλος, προσθέτουμε τους χουρμάδες και ανακατεύουμε μέχρι τα υλικά να σχηματίσουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένες φόρμες για cupcake, γεμίζοντας μόνο μέχρι το ½ – ¾ για να έχουν χώρο να φουσκώσουν.

Ψήνουμε 20-25 λεπτά ή μέχρι να δέσουν και να φουσκώσουν. Μόλις ψηθούν, τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και στη συνέχεια ξεφορμάρουμε. Ίσως χρειαστεί να ξεκολλήσουμε με ένα μαχαίρι τις άκρες. Όσο τα κέικ ψήνονται, μπορούμε να ετοιμάσουμε τη σως καραμέλας.

ΣΟΣ:
Λιώνουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα.

Μόλις η ζάχαρη λιώσει εντελώς, προσθέτουμε τη μαύρη μελάσα και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε τη μισή κρέμα και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει για μερικά λεπτά μέχρι να πάρει ένα σκούρο κεχριμπαρένιο χρώμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε και ανακατεύουμε το άλλο μισό της κρέμας και αφήνουμε να κρυώσει.

Περιχύνουμε τα ζεστά κέικ και σερβίρουμε.

Συνοπτικά

  • Η συνταγή περιγράφει την παρασκευή μικρών υγρών πουτίγκας καραμέλας για 12 μερίδες.
  • Τα μίνι κέικ παρασκευάζονται με χουρμάδες, βανίλια, αλεύρι, βούτυρο, καστανή ζάχαρη, αυγά και γάλα.
  • Η διαδικασία περιλαμβάνει το βράσιμο των χουρμάδων, ανάμειξη με υλικά και ψήσιμο στις φόρμες.
  • Η σως καραμέλας γίνεται με καστανή ζάχαρη, βούτυρο, μαύρη μελάσα και κρέμα και περιχύνεται πριν το σερβίρισμα.
Διαβάστε επίσης

Πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα αρωματικό πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι, αναλύοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Αρχικά, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού και...

Τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν τορτελλόνι με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα κόκκινου πέστο, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο,...

Μανιταρότο με κριθάρι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα γευστικό πιάτο με κριθαράκι ολικής άλεσης και μανιτάρια portobello. Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και των μανιταριών στο ελαιόλαδο,...

Saccottini με τυρί και ντοματίνια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για saccottini με τυρί και ντοματίνια, που αποτελείται από πουγκιά με τέσσερα τυριά, μαγειρεμένα μαζί με ελαιόλαδο, σκόρδο, ντοματίνια, λευκό κρασί, τυρί κρέμα και...

Ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, τριμμένη μοτσαρέλα, κατεψυγμένο σπανάκι, φρέσκα...

Λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια, δίνοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση. Για τα κεφτεδάκια, χρησιμοποιείται χοιρινός κιμάς, φρυγανιά Panko, αυγό, παρμεζάνα, μαϊντανός,...

7 τρόφιμα που ένας νευροχειρουργός αποφεύγει πάντα στο πιάτο του

Ο νευροχειρουργός Dr. Brett Osborn επισημαίνει επτά τρόφιμα και ποτά που μπορεί να επιταχύνουν τη γνωστική φθορά και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου. Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή...

Κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες, ιδανική για ένα γεύμα με πλούσια γεύση. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως αρνίσιο κότσι, baby πατάτες, δενδρολίβανο και μια μαρινάδα...

Παραδοσιακές Πίτες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία προετοιμασίας παραδοσιακών πιτών, ξεκινώντας από την παρασκευή του σιροπιού με νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, η ζύμη φτιάχνεται με δύο...

Kobe και Wagyu Beef: Κοινά στοιχεία και διαφορές

Το βοδινό Kobe και το Wagyu είναι δύο εξαιρετικά είδη μοσχαρίσιου κρέατος, γνωστά για την πλούσια γεύση και την τρυφερότητά τους, όμως διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Το Wagyu, που...

Πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας, ιδανικά για υγιεινό σνακ. Τα μπισκότα παρασκευάζονται με λιωμένη μπανάνα, ελαιόλαδο, αυγό, βρώμη, αμύγδαλα, καρύδα, αλεύρι ολικής αλέσεως, μέλι...

Μηλόπιτα στρούντελ

Η συνταγή για μηλόπιτα στρούντελ περιλαμβάνει απλά υλικά όπως φύλλο σφολιάτας, μήλα, σταφίδες, καρυδόψιχα και κανέλα. Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία των μήλων και τη δημιουργία ενός μείγματος...

Παρίσι, Τόκιο, Χανόι: Οι γευστικές περιπέτειες του Bourdain

Ο Anthony Bourdain, ο διάσημος σεφ και παρουσιαστής, εξερεύνησε τις παγκόσμιες γαστρονομικές κουλτούρες μέσα από τις ταξιδιωτικές του περιπέτειες σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Τόκιο, η Χανόι, η...

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025: Το απόλυτο γαστρονομικό γεγονός επανέρχεται!

Το ραντεβού των κορυφαίων της εστίασης ανανεώθηκε. Ο πιο αναγνωρισμένος και έγκυρος θεσμός γαστρονομικών βραβείων επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην Κύπρο, με…

Η προσωπική μου συνταγή για μπανόφι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για το επιδόρπιο μπανόφι, ξεκινώντας με την παρασκευή καραμέλας από ζαχαρούχο γάλα που βράζεται για τρεις ώρες. Στη συνέχεια, δημιουργείται μια βάση από θρυμματισμένα...

Μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα λαχταριστό μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη, ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που περιλαμβάνει μια ποικιλία λαχανικών, όπως καρότα, πατάτες, κολοκυθάκια και σπανάκι,...

Ψητός μπακαλιάρος με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητό μπακαλιάρο με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα, που αποτελεί ένα εύκολο και γευστικό πιάτο. Αρχικά, προετοιμάζονται και ψήνονται τα λαχανικά με ελαιόλαδο και...

Σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα

Η σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα είναι μια φρέσκια και υγιεινή επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Περιλαμβάνει ψιλοκομμένα φύλλα kale και ρόκα, σπόρους ροδιού, καβουρδισμένα αμύγδαλα και,...

Ρωσική Shchi με τραγανό λάχανο και sour cream

Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή ρωσική συνταγή για σούπα Shchi, η οποία περιλαμβάνει μοσχάρι ή χοιρινό, φρέσκο λάχανο και λαχανικά όπως καρότο και πατάτες. Η συνταγή ξεκινά με το σοτάρισμα...

Αυθεντική σούπα με λάχανο

Η αυθεντική σούπα με λάχανο είναι μια θρεπτική και εύκολη συνταγή που συνδυάζει απλά υλικά όπως λάχανο, πατάτες, καρότα, κρεμμύδι και σέλινο. Η εκτέλεση περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών σε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ