Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής ενός γλυκού πιάτου που συνδυάζει μαχαλεπί γάλακτος με κόκκινη σάλτσα από φορμόζες. Για την παρασκευή του μαχαλεπιού, χρειάζεται γάλα, ζάχαρη, νησιαστό και μαστίχα, ενώ η σάλτσα ετοιμάζεται με φορμόζες και σπιτική λεμονάδα.
Το μαχαλεπί προετοιμάζεται από την προηγούμενη μέρα, ώστε να πήξει και να κρυώσει, ενώ η σάλτσα ετοιμάζεται λίγο πριν το σερβίρισμα. Το αποτέλεσμα είναι ένα δροσιστικό και αρωματικό γλυκό που σερβίρεται κρύο.
Διαβάστε παρακάτω
Υλικά
Για τη σος:
200 γρ. φορμόζες
40 γρ. σπιτική λεμονάδα
Για το μαχαλεπί γάλακτος:
1 λίτρο γάλα
100 γρ. ζάχαρη
100 γρ. νησιαστό
¼ κουταλάκι τσαγιού μαστίχα ακοπάνιστη
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το μαχαλεπί από την προηγούμενη μέρα:
Κοπανίζουμε τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη και διαλύουμε το νησιαστό σε λίγο γάλα. Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και την κοπανισμένη μαστίχα κι αφήνουμε να γίνει χλιαρό σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τότε το μείγμα με το νησιαστό κι ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. Αδειάζουμε σε λεκάνη και καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη (η μεμβράνη να ακουμπά στην επιφάνεια της κρέμας). Όταν κρυώσει, βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο κι αφήνουμε μέχρι την επόμενη μέρα.
Κόβουμε τις φορμόζες σε λεπτές φέτες και τις βάζουμε σε κατσαρολάκι. Προσθέτουμε την λεμονάδα και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά για 5’, ανακατεύοντας πού και πού. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με το κρύο μαχαλεπί.
Συνοπτικά
- Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή ενός γλυκού που συνδυάζει μαχαλεπί γάλακτος με κόκκινη σάλτσα φορμόζας.
- Το μαχαλεπί ετοιμάζεται από την προηγούμενη μέρα για να πήξει και να κρυώσει στο ψυγείο.
- Η σάλτσα φορμόζας ετοιμάζεται λίγο πριν το σερβίρισμα, χρησιμοποιώντας φορμόζες και σπιτική λεμονάδα.
- Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα δροσιστικό και αρωματικό γλυκό που σερβίρεται κρύο.