“Ιμάμ Μπαϊλντί: Η Γεύση που Μαγεύει”

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία παρασκευής του παραδοσιακού πιάτου "Ιμάμ Μπαϊλντί", που χαρακτηρίζεται από τις γεύσεις της μελιτζάνας, της ντομάτας και των κρεμμυδιών.

Η συνταγή περιλαμβάνει την προετοιμασία και το ψήσιμο των μελιτζανών, τη δημιουργία μιας αρωματικής σάλτσας με κρεμμύδια, σκόρδο, μπαχάρι και μαύρη ζάχαρη, και τη συναρμολόγηση του πιάτου πριν το τελικό ψήσιμο στον φούρνο.

Το αποτέλεσμα είναι ένα γευστικό πιάτο που σερβίρεται με φρέσκο μαϊντανό, ιδανικό για δύο άτομα, προσφέροντας έναν συνδυασμό γεύσεων που μαγεύει.

Διαβάστε παρακάτω

Χρόνος προετοιμασίας: 25΄

Χρόνος μαγειρέματος: 50΄-60΄

Για 2 άτομα

Υλικά

3 μελιτζάνες φλάσκες μεγάλες

6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

6 μεγάλα κρεμμύδια

3 σκελίδες σκόρδο

250 γρ. Πασσάτα KYKNOS

250 γρ. Ψιλοκομμένες Τομάτες KYKNOS

1 κουταλιά σούπας μαύρη ζάχαρη

2-3 κόκκους μπαχάρι

3 κουταλιές σούπας μαϊντανό (ψιλοκομμένο)

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τις μελιτζάνες στην μέση και χαράζετε την σάρκα τους σε σχήμα ρόμβου.

Τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί και προσθέτετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Ψήνετε τις μελιτζάνες με την σάρκα προς τα κάτω πρώτα για 5-6 λεπτά και μετά τις γυρνάτε και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 3-4 λεπτά. Όταν οι μελιτζάνες είναι έτοιμες τις αποσύρετε από το τηγάνι και τις τοποθετείτε σε ένα αντικολλητικό ταψί.

Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα κρεμμύδια στην μέση και μετά σε φέτες και το σκόρδο σε φέτες. Τοποθετείτε μία σοτέζα σε ένα δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Σοτάρετε τα κρεμμύδια μαζί με το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και να ξανθύνουν τα κρεμμύδια χωρίς όμως να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε το μπαχάρι μαζί με την μαύρη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά.

Προσθέτετε την Πασσάτα KYKNOS μαζί με τις Ψιλοκομμένες Τομάτες KYKNOS, ανακατεύετε καλά, αφήνετε την σάλτσα να πάρει μία βράση,  χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε τα κρεμμύδια να σιγομαγειρευτούν για 10-15 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Με ένα κουτάλι πιέζετε την σάρκα από τις μελιτζάνες προς τα κάτω έτσι ώστε η μελιτζάνα να πάρει το σχήμα καλαθιού. Πασπαλίζετε τα κρεμμύδια με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ανακατεύετε καλά μοιράζετε ισόποσα τα κρεμμύδια στις μελιτζάνες και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, πάνω-κάτω αντιστάσεις, στους 190ο C για 40-45 λεπτά.

Όταν το ιμάμ μπαϊλντί είναι έτοιμο, το αποσύρετε από τον φούρνο, πασπαλίζετε με άλλο λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε.

Συνοπτικά

  • Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για το "Ιμάμ Μπαϊλντί", ένα παραδοσιακό πιάτο με μελιτζάνες, ντομάτα και κρεμμύδια.
  • Η συνταγή περιλαμβάνει το ψήσιμο των μελιτζανών και την παρασκευή αρωματικής σάλτσας με κρεμμύδια, σκόρδο, μπαχάρι και μαύρη ζάχαρη.
  • Το πιάτο συναρμολογείται και ψήνεται στον φούρνο, προσφέροντας μια μοναδική γευστική εμπειρία για δύο άτομα.
  • Ο συνολικός χρόνος παρασκευής είναι περίπου 75-85 λεπτά, με το τελικό πιάτο να σερβίρεται με φρέσκο μαϊντανό.
Διαβάστε επίσης

Πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα αρωματικό πορτοκαλένιο κέικ με σιμιγδάλι, αναλύοντας τα υλικά και τη διαδικασία παρασκευής του. Αρχικά, ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα πορτοκαλιού και...

Τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για τορτελλόνι με λιαστές ντομάτες και κόκκινο πέστο βασιλικού. Τα βασικά υλικά περιλαμβάνουν τορτελλόνι με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα κόκκινου πέστο, ελαιόλαδο, κρεμμύδι, σκόρδο,...

Μανιταρότο με κριθάρι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ένα γευστικό πιάτο με κριθαράκι ολικής άλεσης και μανιτάρια portobello. Τα βασικά βήματα περιλαμβάνουν το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και των μανιταριών στο ελαιόλαδο,...

Saccottini με τυρί και ντοματίνια

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για saccottini με τυρί και ντοματίνια, που αποτελείται από πουγκιά με τέσσερα τυριά, μαγειρεμένα μαζί με ελαιόλαδο, σκόρδο, ντοματίνια, λευκό κρασί, τυρί κρέμα και...

Ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητά ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, χρησιμοποιώντας υλικά όπως ραβιόλια με ρικότα και σπανάκι, σάλτσα ντομάτας με βασιλικό, τριμμένη μοτσαρέλα, κατεψυγμένο σπανάκι, φρέσκα...

Λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για λαχανόσουπα με κεφτεδάκια και μακαρόνια, δίνοντας αναλυτικά τα υλικά και την εκτέλεση. Για τα κεφτεδάκια, χρησιμοποιείται χοιρινός κιμάς, φρυγανιά Panko, αυγό, παρμεζάνα, μαϊντανός,...

7 τρόφιμα που ένας νευροχειρουργός αποφεύγει πάντα στο πιάτο του

Ο νευροχειρουργός Dr. Brett Osborn επισημαίνει επτά τρόφιμα και ποτά που μπορεί να επιταχύνουν τη γνωστική φθορά και να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία του εγκεφάλου. Αυτά περιλαμβάνουν τρόφιμα με υψηλή...

Κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για κότσι αρνιού με τραγανές πατάτες, ιδανική για ένα γεύμα με πλούσια γεύση. Χρησιμοποιούνται υλικά όπως αρνίσιο κότσι, baby πατάτες, δενδρολίβανο και μια μαρινάδα...

Παραδοσιακές Πίτες

Το άρθρο περιγράφει τη διαδικασία προετοιμασίας παραδοσιακών πιτών, ξεκινώντας από την παρασκευή του σιροπιού με νερό, ζάχαρη, κανέλα, γαρίφαλα και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, η ζύμη φτιάχνεται με δύο...

Kobe και Wagyu Beef: Κοινά στοιχεία και διαφορές

Το βοδινό Kobe και το Wagyu είναι δύο εξαιρετικά είδη μοσχαρίσιου κρέατος, γνωστά για την πλούσια γεύση και την τρυφερότητά τους, όμως διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους. Το Wagyu, που...

Πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας

Το άρθρο παρουσιάζει μια συνταγή για πρωτεϊνούχα μπισκότα με γεύση μπανάνας, ιδανικά για υγιεινό σνακ. Τα μπισκότα παρασκευάζονται με λιωμένη μπανάνα, ελαιόλαδο, αυγό, βρώμη, αμύγδαλα, καρύδα, αλεύρι ολικής αλέσεως, μέλι...

Μηλόπιτα στρούντελ

Η συνταγή για μηλόπιτα στρούντελ περιλαμβάνει απλά υλικά όπως φύλλο σφολιάτας, μήλα, σταφίδες, καρυδόψιχα και κανέλα. Η διαδικασία ξεκινά με την προετοιμασία των μήλων και τη δημιουργία ενός μείγματος...

Παρίσι, Τόκιο, Χανόι: Οι γευστικές περιπέτειες του Bourdain

Ο Anthony Bourdain, ο διάσημος σεφ και παρουσιαστής, εξερεύνησε τις παγκόσμιες γαστρονομικές κουλτούρες μέσα από τις ταξιδιωτικές του περιπέτειες σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Τόκιο, η Χανόι, η...

Χρυσοί Σκούφοι Κύπρου 2025: Το απόλυτο γαστρονομικό γεγονός επανέρχεται!

Το ραντεβού των κορυφαίων της εστίασης ανανεώθηκε. Ο πιο αναγνωρισμένος και έγκυρος θεσμός γαστρονομικών βραβείων επιστρέφει για πέμπτη χρονιά στην Κύπρο, με…

Η προσωπική μου συνταγή για μπανόφι

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για το επιδόρπιο μπανόφι, ξεκινώντας με την παρασκευή καραμέλας από ζαχαρούχο γάλα που βράζεται για τρεις ώρες. Στη συνέχεια, δημιουργείται μια βάση από θρυμματισμένα...

Μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη

Το άρθρο περιγράφει τη συνταγή για ένα λαχταριστό μινεστρόνε με ζυμαρικά και όσπρια Μιτσίδη, ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που περιλαμβάνει μια ποικιλία λαχανικών, όπως καρότα, πατάτες, κολοκυθάκια και σπανάκι,...

Ψητός μπακαλιάρος με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα

Το άρθρο περιγράφει μια συνταγή για ψητό μπακαλιάρο με ντοματίνια, πιπεριές και ρόκα, που αποτελεί ένα εύκολο και γευστικό πιάτο. Αρχικά, προετοιμάζονται και ψήνονται τα λαχανικά με ελαιόλαδο και...

Σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα

Η σαλάτα με ρόκα, kale, ρόδι και αμύγδαλα είναι μια φρέσκια και υγιεινή επιλογή, ιδανική για κάθε γεύμα. Περιλαμβάνει ψιλοκομμένα φύλλα kale και ρόκα, σπόρους ροδιού, καβουρδισμένα αμύγδαλα και,...

Ρωσική Shchi με τραγανό λάχανο και sour cream

Το άρθρο παρουσιάζει μια παραδοσιακή ρωσική συνταγή για σούπα Shchi, η οποία περιλαμβάνει μοσχάρι ή χοιρινό, φρέσκο λάχανο και λαχανικά όπως καρότο και πατάτες. Η συνταγή ξεκινά με το σοτάρισμα...

Αυθεντική σούπα με λάχανο

Η αυθεντική σούπα με λάχανο είναι μια θρεπτική και εύκολη συνταγή που συνδυάζει απλά υλικά όπως λάχανο, πατάτες, καρότα, κρεμμύδι και σέλινο. Η εκτέλεση περιλαμβάνει το σοτάρισμα των λαχανικών σε...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ